Hvorfor er rettskriving så viktig?

Det virker som om rettskriving ikke er like viktig i dag, som det var før. Nå til dags kan hvem som helst skrive og publiseres slik andre kan lese, men det trenger ikke være en dårlig ting.

Bloggere med lite erfaringer og ferdigheter har tusenvis av følgere, mens amatørforfattere kan publisere e-bøker gjennom sider som Amazon, uten problemer. Derfor har vi mer innhold på norsk enn noensinne, men det finnes fortsatt mange feil.

Les om hvordan teknologien har påvirket språket vårt.

Person som handler på nett
Rettskriving er viktig for bloggere, men også om du skal for eksempel anmelde noe du har handlet på nett. (Kilde: Unsplash)

Om du ønsker å forbedre rettskrivingen for å bli blogger, eller for hvilken som helst grunn, bør du lese mye. Det er viktig å lese mye og variert for å forbedre og utvikle vokabularet ditt. Selv om ikke alt du leser stemmer eller er skrevet rett, så legger du merke til feil i både det du skriver og det andre skriver, jo mer du leser.

Skrivefeil kan endre betydningen av det du prøver å si og du kan miste troverdigheten. Tenk om du ender opp med ordene «verden er hoppløs» tatovert på kroppen. Folk vil se på tatoveringen din og tenke at det er mer enn bare verden som er «håpløs»!

Det trenger ikke være slik. Du kan unngå ydmykelsen ved å lære grunnleggende norsk grammatikk.

Få hjelp til rettskriving med en norsk privatlærer.

Les om Norges språkhistorie.

Hvor viktig er rettskriving i bedriftskommunikasjon?

Skrivefeil ser ikke bare dårlig ut, men de kan også få deg til å virke uprofesjonell. Selv om alle, selv erfarne skribenter, kan gjøre feil, er det viktig å forsikre seg at alt du skriver har så få feil som mulig. Dette gjelder spesielt markedsføringsinnhold, som har potensialet til å nå millioner av mennesker.

Person med datamaskin
Skrivefeil kan gjøre at du virker uprofesjonell. (Kilde: Unsplash)

Skrivefeil kan være ydmykende, men det kan også koste forretningen din både penger og kunder. Om du så en reklame som inneholdt mange feil, ville du fortsatt ønske å kjøpe fra dem eller hadde du følt at noe manglet?

Rettskriving viser at en organisasjon bryr seg om hvordan de blir oppfattet og forbedrer presentasjonen av arbeidet deres.

Små skrivefeil kan skje, men du kan miste troverdigheten hos kundene om teksten inneholder mange og store skrivefeil. Det er derfor viktig å få noen andre til å lese gjennom innholdet, enten det skal skrives på papir eller publiseres på nett.

Rettskriving er viktig for enhver bedrift siden det får kundene og ansatte til å respektere bedriftens profesjonalitet.

Uansett så er rettskriving spesielt viktig for organisasjonen som arbeider med skriving. Om du så en tydelig skrivefeil på en reklame for et skrivekurs, mister organisasjonen troverdigheten. Dette fører til at de også mister kunder.

Alternativ staving kan brukes for å understreke betydning eller slagord, eller for å fremme produktets egenskap på en kreativ måte, men dette gjelder ikke dårlig staving!

Man legger fortere merke til skrivefeil framfor setninger som er skrevet perfekt. Dette viser at rettskriving påvirker leseforståelsen og er viktig for leseren. Om du leser en setning og må stoppe opp for å tyde den eller du legger merke til en tydelig skrivefeil, kan dette distrahere deg fra betydningen.

Les om hvordan daglige skriveøvelser kan forbedre dine språkferdigheter.

Hvor viktig er rettskriving i hverdagen?

Rettskriving er kanskje ikke noe du er alltid klar over, men vi er omringet av det: på rengjøringsprodukter, TV reklamer, nyhetsoverskrift, osv... Norsk tekst er overalt. God grammatikk og rettskriving er ikke bare viktig for bedrifter, men er også viktig i og rundt hjemmet.

Om du har barn, kommer de nok til å be deg om hjelp med lekser eller andre oppgaver som involverer skriving. Om de holder på å lære å skrive eller sliter med rettskriving, kommer de til å be deg om hjelp og anta at du har det rette svaret.

Selv om det ikke kan forventes at du kan stave hvert eneste ord på norsk, så er det lurt å kunne hjelpe ungene med grunnleggende staving.

I tillegg til undervisning, trenger du kanskje ferdigheter innen staving for flere gjøremål i hjemmet. Usikkerhet om dine skriveferdigheter kan virkelig påvirke humøret. Enkle oppgaver som å skrive handlelister, lapper til legen eller aktiviteter inn i dagboken kan påvirke selvtilliten din.

Selv om lesing og skriving regnes som de mest grunnleggende ferdighetene, er det flere som sliter med disse. Dette kan få dem til å føle seg mindreverdige. Et skrivekurs eller privatundervisning innen rettskriving kan hjelpe deg med å forbedre ferdighetene.

Finn ut hvordan du kan skrive et godt essay.

Hvordan forbedre rettskrivingen?

Nøkkelen til å forbedre rettskrivingen din er ikke bare ved å øve på å skrive, men også ved å lese så mye du kan og så variert som mulig. Om du føler du drar fordel av ekstrahjelp, bør du kanskje se etter kurs i byen eller på nettet, eller å finne ressurser som hjelper deg å lære deg selv bedre grammatikk.

Ta et norskkurs

Om du mener at rettskrivingen din kan forbedres ved å ta et norskkurs, bør du ser etter informasjon om kurs i byen din. Detaljer om språkkurs kan ofte finnes på bibliotek eller på nettet.

En skrivelærer kommer helt sikkert til å gjøre deg kjent med de vanligste skrivefeilene, slik som forskjellen på og/å og særskrivingsfeil.

Lærerne vil bruke timene på å forklare de viktigste forskjellene ved slike vanlige feil, samtidig som de lærer deg hvordan bruke det i setninger og bygge opp selvtilliten din.

Laptop med notatbok på siden
Om du lærer hvordan skrive korrekt, unngår du misforståelser (Kilde: VisualHunt)

Bruk ressursene du har tilgjengelig

Det er ikke mange folk som fortsatt bruker ordbøker, og de som gjør det bruker vanligvis nettbaserte ordbøker. Disse ressursene er fortsatt en god måte å lære rett staving og rett bruk av norske ord.

En ordbok eller synonymordbok hjelper deg ikke bare mens du holder på å skrive, men også mens du bruker mobiltelefonen eller nettbrettet. Du har kanskje lagt merke til foreslått tekst-funksjonen? Det er veldig nyttig om du husker begynnelsen på ordet, men er usikker om hvordan det staves. Når ordene rettes og du blir vant til å se dem, blir det lettere å huske hvordan de staves i framtiden.

Korrekturavdelingen har en liste med vanlige skrivefeil, om du ønsker å øve.

Hva sier skrivefeilene om deg?

Som nevnt tidligere, så blir skrivefeil fort lagt merke til, og det kan virke som om du ikke bryr deg om hva du har skrevet. I noen tilfeller, spesielt om du gjør mange skrivefeil, kan det virke som om du ikke kan skrive. Selv om rettskriving ikke er like lett for alle, så påvirker det veldig hva du skriver. Det er derfor du bør passe på å stave ordene rett første gang du bruker dem.

Når det kommer til dårlig norsk i arbeidssammenheng, kan dette ha store konsekvenser for din eventuelle bedrift, eller hvordan du representere deg selv som arbeidssøker. Om du er flink til å lese og kommunisere, er du nok også flink til å stave. Dine følgere legger kanskje ikke merke til hvor gode norskferdigheter du har, men de ser på deg med respekt. Om skrivingen din utstråler selvtillit, vil publikumet ditt tenke at du er flink til andre ting også. Det kan hjelpe bygge opp troverdigheten hos målgruppen din.

Selv om skrivefeil ofte assosieres med lav intelligens, så er det ikke slik. Mye skrivefeil kan være på grunn av vansker på skolen, eller med undervisningen da du var yngre, eller det kan være fra lærevansker slik som dysleksi. Om skrivefeilene dine påvirker hverdagen din, kan du dra fordel fra norskkurs og endre hvordan andre oppfatter deg.

Her kan du finne flere artikler om hvordan du kan forbedre skriveferdighetene.

Trenger du en lærer i Norsk (bokmål) som fremmedspråk?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Hilde

Hilde har en bachelor i oversetting og interkulturell kommunikasjon, og er veldig interessert i språk og kultur.