Å melde seg opp til å løpe 42,2 kilometer er det første steget mot å bli en maratonløper. De som allerede har registrert seg for et løp vil ha opplevd både begeistring og å ha tvilt på seg selv. I tillegg, så klart, fått et bredt spekter av reaksjoner fra familie og venner som forteller deg alt fra at du er ‘gæren’ til ‘superhelt’.

Å betale påmeldingsavgiften for et maraton er en ting, men for å være sikker på at du kommer deg over mållinja i god behold er tilstrekkelig trening uerstattelig.

Så når det kommer til å forberede kroppen din for denne massive utfordringen med å løpe 42,195 km, hvor skal du starte?

Svaret til dette spørsmålet alle nybegynnere har avhenger av målet ditt for løpsdagen. Hvis du løper ditt første maraton og du bare har lyst til å være sikker om at du klarer å krysse mållinja, for eksempel, vil treningsplanen din være annerledes fra planen til en annen utøver som har lyst til å slå en tidligere løpetid.

Uansett om du har lyst til å finne ut å finne ut mer om viktigheten av en god treningsrutine, lære mer om utstyr du bør skaffe for et suksessfullt løp eller du bare vil ha veiledning for treningen, så vil denne artikkelen gi deg svarene du leter etter!

De beste Personlig trener (PT)lærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Kent
5
5 (8 Evaluering(er))
Kent
325kr
/t
1. kurstime gratis!
Martin
5
5 (2 Evaluering(er))
Martin
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Constantinos
Constantinos
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Susanne marie
5
5 (1 Evaluering(er))
Susanne marie
700kr
/t
1. kurstime gratis!
Markus
Markus
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Natalie marie
Natalie marie
165kr
/t
1. kurstime gratis!
Mari
Mari
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Jakub
Jakub
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Kent
5
5 (8 Evaluering(er))
Kent
325kr
/t
1. kurstime gratis!
Martin
5
5 (2 Evaluering(er))
Martin
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Constantinos
Constantinos
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Susanne marie
5
5 (1 Evaluering(er))
Susanne marie
700kr
/t
1. kurstime gratis!
Markus
Markus
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Natalie marie
Natalie marie
165kr
/t
1. kurstime gratis!
Mari
Mari
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Jakub
Jakub
300kr
/t
Første kurstime gratis>

Hvorfor er det så viktig å vite hvordan man kommer i form til å løpe maraton?

Mange som løper maraton vil fortelle deg at de syntes det var tøffere å trene til å løpe 42,2 km enn det var å faktisk løpe maraton – men ikke tro at du bør prøve å løpe uten å ha trent i det hele tatt. Mest sannsynlig så er det så mange maratonløpere som tenker sånn fordi de har forberedt kroppen sin til å takle en så vanskelig utfordring for utholdenheten og derfor opplevde løpet som mindre utfordrende enn da de startet å trene.

trening, strekker ut på løpebane
Det er viktig å trene riktig for å komme seg i form til maraton og unngå skader. Hentet fra Unsplash.

Så, kan du prøve å krysse mållinja uten å ha fulgt en treningsplan for maraton? Og  hva er effektene av å hoppe over noen av de planlagte løpeturene dine?

Selv om det er veldig sannsynlig at de fleste uten en bevegelseshemning er i stand til å reise 42,2 kilometer med en kombinasjon av å jogge og gå, så er det på ingen måte en god idé. Å løpe et maraton presser kroppen din til sitt ytterste. Ikke bare utgjør hjerte- og lungefunksjon en stor rolle når det kommer til innsatsen du må gjøre for løpet, men dehydrering og utmattelse er også en alvorlig risiko for maratonutøvere.

Dødsfall under maraton er ikke uhørt, og hvis tanken på å potensielt miste livet fordi du har ikke har forberedt deg tilstrekkelig ikke er nok til å få deg til å holde deg til en treningsrutine så bør du nok ikke melde deg opp. Det er utrolig viktig å trene riktig og å komme seg i form til å løpe maraton før man møter til start.

Ikke bare kan tilstrekkelig trening betraktelig minke sjansen for å pådra deg skader eller helseproblemer på grunn av løpet, men det gjør også at kroppen kan restitueres på kortere tid. Med andre ord, hvis kroppen din er vant til å dekke lengre avstander og til å restitueres fra treningsperioden, vil det være mindre skade å reparere etter maratonet.

Få en pålitelig online personlig trener på Superprof.

Treningsutstyr for maraton

Nye løpere, til og med de som er nye til maraton, søker ofte råd fra forskjellige online forum, magasiner og løpeklubber når det gjelder hva slags utsyr de må kjøpe for å forberede seg for maratonet sitt.

Her er en kort oversikt over det aller viktigste i nedtelling mot løpet:

 • Joggesko

Dette er kanskje et åpenbart tips, men du bør ikke undervurdere hvor viktig det er å ha et godt par joggesko for å komme deg gjennom treningen og til slutt gjennom maratonløpet ditt.

Gode joggesko trenger ikke å koste skjorta, men de det er viktig at de passer formen på foten din og løpestilen din.

Knyter joggesko på løpetur
Finn de rette joggeskoene for deg! Hentet fra Unsplash

Det er absolutt anbefalt å be om profesjonell veiledning når du shopper etter dine ideelle joggesko. Dra til en butikk som spesialiserer seg på joggesko og få dem til å analysere gangen din (hvordan foten din lander når du løper) på en tredemølle – dette vil hjelpe dem med å redusere hvor mange sko du må velge gjennom. Etter dette er alt opp deg. Velg den stilen og passformen som føles best og kjøp dine optimale joggesko!

 • Fukttransporterende klær

Når du løper kommer du til å svette en del, og det er viktig at denne ekstra fuktigheten blir fjernet fra huden din så fort som mulig for å gi deg en kjøligere og mer komfortabel løpetur.

Fukttransporterende klær løfter fuktigheten fra kroppen din mens du beveger deg, hvilket holder deg på en god temperatur og lar deg tørke raskt etter du kjøler deg ned. Invester i godt treningstøy før løpsdagen så vil du være takknemlig hvor behagelig treningstøyet ditt fremdeles er etter 30 kilometer.

 • Rumpetaske

Når du er ute på joggetur er det flere ting du trenger å ta med deg, som nøklene dine eller mobilen din. På dagen du løper maratonet vil du også antagelig ta med deg noen proteinbarer og penger for å komme deg hjem.

Alle disse små, men viktige, tingene vil vanligvis havne i baggen din, men det er ganske ukomfortabelt å bære en bag mens du løper og lyden av nøklene dine blir veldig irriterende etter en stund.

Heldigvis finnes det mange rumpetasker og belter med små lommer på markedet som løpere kan bære tingene sine i. De kommer i forskjellige stiler og størrelser – så ta en titt på utvalget og velg en som passer deg!

 • Anti-friksjon produkter

Dette er kanskje ikke et glamorøst tema å snakke om, men løpere sliter ofte med friksjon mot huden og gnagsår. Den beste måten å unngå denne friksjonen er å bruke et anti-friksjon produkt, for eksempel Body Glide, på alle problemområder på kroppen din før du drar på løpetur.

Å bruke en salve eller gel for å unngå hudfriksjon vil redusere ubehag og la deg konsentrere deg om å få jobben gjort.

Hold oversikt over fremgangen din

Du vil forandre deg, både mentalt og fysisk, i løpet av tiden tar å trene seg opp til et maraton. Du vil starte å merke at kroppen din får mer tonede muskler og du vil oppdage at en treningstur på åtte kilometer kjennes nesten ut som å ha tatt en treningsfri dag selv om det var det lengste du klarte å løpe for bare en måned siden.

Se etter en personlig trener nær deg her.

For å virkelig kunne sette pris på hvor langt maraton-reisen din tar deg er det lurt å spore fremgangen din. Enten du bare har en logg over avstanden du løper og skriver i en treningsdagbok om hvordan hvert løp har gått, eller du starter en Instagram konto dedikert til å nå målet ditt, så vil det å holde oversikt over treningen din bare øke den stoltheten du føler når du krysser mållinja på maratonet og blir en ekte maratoner.

Her er noen av de mest populære måtene å spore fremgangen din:

 • Bruk en Løpe-app

Løpeapper som Strava og Runkeeper lar deg registrere og lagre treningsturene dine på mobilen din – og de kan deles til sosiale medier så vennene dine også kan se fremgangen din.

Apper kan gi deg tilbakemelding på tempoet ditt avstanden du har dekker, i tillegg til å gi deg en kilde på ekstern motivasjon for å komme deg ut av døra og logge en ny løpetur!

skriv i treningsdagbok
En treningsdagbok kan være en god måte å både holde oversikt og gi deg selv motivasjon. Hentet fra Unsplash
 • Ha en Løpedagbok

Å ha en dagbok om alle løpene du gjennomfører med distansen og tiden det tar deg å fullføre er en flott måte å ha en umiddelbar oversikt over fremgangen din som du kan referere til.

Hvis du vil kan du være kreativ og skrive om dine løpeerfaringer og opplevelser i en treningsdagbok når du har fullført en løpetur.

Løpedagbøker er et flott minne om maraton-reisen din som du kan finne igjen på loftet om ti år –skriv ned alt fra ukene frem mot løpe, hva du følte da du krysset mållinja og hvordan det var å løpe maraton, og vipps så har du en suvenir for livet.

 • Del Fremgangen din på Sosiale Medier

Det er nå ganske vanlig at folk logger og legger ut store deler av livet sitt for å holde familie og venner oppdatert på hva de driver med – så hvorfor ikke bruke sosiale medier for å logge fremgangen din og holde deg motivert til å trene?

Mange lager egne sider og profiler dedikert til løpereisen deres sånn at de kan bli med i løpesamfunnet og samtidig fortelle familie og venner om hvordan det går. I tillegg, akkurat som med en treningsdagbok, vil du kunne se tilbake på utviklingen senere og se hvor langt du har kommet.

Maraton Treningsplan – Nybegynner

Løpere får som regel anbefalt å bruke opp til 20 uker (5 måneder) på å trene seg opp til å løpe maraton. For noen vil dette virke som litt vel mye for ett løp, men det er spesielt viktig at nybegynnere blir kjent med deres personlige løpestil og blir vant til å løpe så lange distanser.

Her er en kort oversikt over hvordan en maratonplan for nybegynnere generelt ser ut:

 • Uke 1-4: Start med å veksle mellom å løpe og å gå på joggeturene dine. Ettersom det kardiovaskulære systemet ditt blir bedre og kroppen din blir sterkere kan du prøve å løpe i ett strekk uten å stoppe for å gå.
 • Uke 5-10: Øk lengden på treningsturene dine. Dette er perioden hvor du trener både kropp og sinn til å klare å takle lengre avstander.
 • Uke 11-15: Fortsett å øke avstanden og å fullføre et halv-maraton.
 • Uke 16-20: Fortsett å øke avstanden opp til rundt 30 km før du trapper ned og lar kroppen din komme seg i forberedelsen for den store dagen.

Treningsplaner for maraton varierer fra person til person, så ikke vær bekymret om du får råd om å ta en annen vri på denne planen.

 

Finn en personlig trener som kan hjelpe deg før ditt neste maraton!

Trenger du en lærer i Personlig trener (PT)?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Ida