Er du begeistret for asiatisk mat og har lyst til å imponere vennene dine med en rett de kunne fått servert på restaurant? Er den eneste asiatiske retten du kan lage, kyllingnudelsuppe? Da er vi her for å hjelpe deg.

Om du vil gjøre deg bedre kjent med asiatisk matlaging, er det noen ingredienser du ikke kommer utenom. Det gjelder blant annet soyasaus, nuoc mam (en fiskesaus) og ingefær. I tillegg kan det være en stor fordel å utvide krydderskapet litt.

Vi anbefaler at du tar turen innom en asiatisk dagligvarebutikk. Her vil du finne en rekke ingredienser du ikke får tak i i andre matbutikker.

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Første kurstime gratis>

Kantonesisk ris

La oss begynne med en kinesisk oppskrift fra Guangdong, regionen både dim sum, wonton-nudler, chow mein og lo mein kommer fra, og som er utgangspunktet for det kantonesiske kjøkkenet. Det finnes mange oppskrifter på kantonesisk ris, men retten er en av de mest tradisjonelle måtene å steke ris på.

et kjøttstykke oppdelt i strimler ligger oppå stekt ris på en svart og hvit tallerken
Stekt ris kommer i en rekke forskjellige former og med et nesten uendelig utvalg av tilbehør. (Kilde: Unsplash)

Forskjellen mellom kantonesisk ris og andre typer stekt ris er måten eggene tilberedes på. Når man lager kantonesisk ris, skal de piskede eggene helles rett på risen og blandes, slik at hvert riskorn dekkes av egg.

For å mette fire personer trenger du følgende ingredienser:

  • 300 g kokt ris
  • 70 g erter
  • 50 g kinesisk eller kantonesisk pølse (kan eventuelt erstattes med søt chorizo)
  • 2 egg
  • 1/2 gulrot
  • 1 ss vegetabilsk olje
  • 1 ss soyasaus
  • 2 små vårløk
  • Salt
  • Pepper

Tilberedning:

  • Skrell gulroten og del den i små terninger. Del også pølsen i terninger. Kutt vårløken i skiver.
  • Pisk eggene.
  • Varmebehandle pølsen i en wok uten olje i fem minutter. Ta dem deretter ut av woken, men la fettet fra dem ligge igjen.
  • Tilsett gulroten og soyasausen og wok i et minutt før du tilsetter ertene. Stek i to minutter til. Tøm deretter woken.
  • Varm oljen i woken og stek risen. Pass på at kornene ikke klumper seg sammen. Tilsett de piskede eggene og rør kontinuerlig, slik at de dekker hvert riskorn.
  • Tilsett de andre ingrediensene i woken og smak til med salt og pepper før du blander godt.
  • Spis i vei!

Etter at du har laget din egen kantonesiske ris, vil du aldri ha lyst til å plukke opp den frosne ferdigvarianten igjen.

Char siu

Her er en oppskrift som dukker opp på de fleste blogger som spesialiserer seg på asiatisk mat. Innenfor det kinesiske kjøkkenet finner du et stort spenn av smaker, og det er stor forskjell mellom provinsene. Mens du finner Peking-and i Beijing, er det vanligere å finne sterke retter fra Sichuan og Yunnan.

Med neste oppskrift holder vi oss imidlertid til det kantonesiske kjøkkenet. Retten passer godt sammen med kantonesisk ris, men også med kokt ris, nemlig char siu med svinekjøtt. Kjøttet marineres i en sursøt saus og stekes i ovnen.

Ingredienser for fire personer:

  • 400 g indrefilet av svin

Til marinaden:

  • 4 ts hoisinsaus (en kinesisk barbecuesaus som du finner i de fleste asiatiske matbutikker, og også en del andre velassorterte matbutikker)
  • 4 ts char siu-saus (en annen ingrediens du har best sjanse for å finne i en asiatisk butikk)
  • 1 stykke rød eller hvit fermentert tofu
  • 1 ts mei kuei lu / mei kwei lu (en kinesisk matlagingsrosevin)
  • 1 ss soyasaus
  • 1 ss honning
  • 1 ss solsikkeolje
  • En klype pepper
en krukke med honning står i et mørkt rom, men et indirekte lys får honningen til å gløde. En skje har tatt opp litt honning
En dæsj med honning gir retten sødme og tilfører den karakteristiske smaken. (Kilde: Unsplash)

Tilberedning:

  • Bland alle marinadens ingredienser i en bolle.
  • Hell marinaden over kjøttet.
  • Dekk med folie og la stå i kjøleskapet over natten (minst fire timer).
  • Forvarm en ovn med vifte til 200°C. Sett en form med varmt vann i ovnen.
  • Ta kjøttet ut av kjøleskapet og la det dryppe fra seg.
  • Legg indrefileten på en rist dekket av bakepapir og sett den midt i ovnen i 20 minutter, sammen med formen med vann. Den forhindrer at kjøttet tørker ut.
  • Etter 20 minutter, ta kjøttet ut og dekk det med et nytt lag av marinaden. Ta vannet ut av ovnen og la kjøttet karamelliseres.
  • Ingen ovn er helt lik, så hold øye med kjøttet for å avgjøre når det er klart til å tas ut. La det bli gyllent, men ikke brent!

Du kan finne mer detaljerte versjoner av oppskriften på mange nettsteder med kinesiske oppskrifter.

Og om den faller i smak, hvorfor ikke prøve en kyllingversjon?

Finn flere oppskrifter og matlagingstips på MatPrat sine nettsider.

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Første kurstime gratis>

Pad thai

Det thailandske kjøkkenet har flere sterke retter enn det kinesiske, og en rekke av dem er populære blant nesten hvem som helst. Her er en rett som er perfekt for dem som elsker sjømat, nemlig pad thai med scampi eller reker.

For å lage et måltid til fire personer trenger du følgende ingredienser:

  • 200 g rå scampi
  • 300 g risnudler
  • 1 fedd hvitløk
  • 4 vårløk
  • 1 egg
  • 60 g soyabønneskudd
  • 1 ss brunt sukker
  • 4 ss nuoc mam
  • 4 ss soyasaus
  • Saften fra en lime
  • Noen ferske korianderblader
  • Olje

Tilberedning:

  • Kok nudlene etter instruksjonene på pakken. Sil deretter vannet av dem.
  • Ta skallet/halen av scampien.
  • Hakk opp vårløken.
  • For å lage sausen blander du nuoc mam, soyasaus, limesaft og brunt sukker i en bolle.
  • Varm opp oljen i en wok og brun hvitløk, løk og scampi. Når scampiene blir mindre gjennomsiktige, tilsett nudlene og sausen og knekk et egg i blandingen. Rør godt.
  • Tilsett til slutt soyabønneskuddene og opphakket koriander.
  • Server mens det er varmt!

Der har du det! På mindre en 30 minutter kan du ta med smaksløkene dine på tur til Thailand.

Finn flere oppskrifter fra Thailand og andre asiatiske land på matblogger.

Vietnamesisk fondue

"Fondue" sender kanskje heller assosiasjonene dine til Frankrike eller Sveits enn til Vietnam. Men om du ikke har smakt vietnamesisk fondue, har du virkelig gått glipp av noe!

grønnsaker og scampi er rullet i rispapir og ligger på en tallerken
Rull opp rispapir med scampi, kylling eller blekksprut og deilig tilbehør. (Kilde: Unsplash)

Når du skal lage vietnamesisk fondue, setter du selve fonduen midt på bordet, ved siden av en skål med varmt vann som forhindrer at rispapiret tørker inn. I tillegg trenger du en liten skål med nuoc mam.

Fyll gjerne riskakene med nudler, salat, mint, sopp, soyabønneskudd og kjøtt kokt i kraft. Rull den deretter sammen, uten å lage revner i den, og spis den med litt nuoc nam. Behold gjerne kraften og spis den sammen med nudlene.

Til åtte personer trenger du det følgende:

Kraft:

  • 200 ml vann
  • 200 ml riseddik
  • 3 ss brunt sukker
  • 1 ts salt
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 løk

Rispapir og tilbehøret til det:

  • 2 pakker rispapir
  • 1 pakke tynne risnudler (til vårrullene)
  • Salat
  • Mintblader
  • Soyabønneskudd
  • Sopp

Én eller flere av de følgende:

  • 500 g kyllingbryst
  • 800 g rå scampi
  • 800 g mør biff
  • 400 g blekksprut

Tilberedning:

  • La nudlene ligge i varmt vann i 15 minutter, og sil deretter vannet av dem.
  • Skyll salaten, mintbladene og soyabønnespirene
  • Del kjøttet og/eller blekkspruten i biter og legg det på en tallerken med litt olje. Ta skallet av scampiene og legg dem på en tallerken med litt olje.
  • Legg grovhakket løk på kjøttet og sjømaten for å gi det smak.
  • Kok nudlene etter instruksjonene på pakken og sil vannet av dem. Legg dem på en tallerken.
  • Nå er tilbehøret klart til å spises, og det eneste som mangler, er å lage kraften for å tilberede kjøttet.

Kraften:

  • Bland vann, riseddik, sukker, salt, kokosmelk og løk i fonduen.
  • Kraften skal være litt syrlig og salt. Om den er for sur, kan du tilsette litt vann.
  • Sett dere ned og dypp i vei!

Så er det bare å smake og spise seg frem. Dette er en fantastisk oppskrift for alle som får venner på besøk og ikke vil bestille takeaway.

Dhal

Lysten på å teste ut en vegetarisk rett?

Når europeere tenker på og snakker om asiatisk mat, er det ofte kinesiske og japanske retter som først dukker opp i bevisstheten. Det finnes en rekke andre spennende matlagingsnasjoner: blant dem India, kjent for både sterk mat og mye grønnsaker.

En linsedhal kan være minst like god som en kyllingcurry, og den er et fantastisk alternativ for vegetarianere eller alle som ser etter en ny rett å spise på sin kjøttfri mandag.

Til to personer trenger du:

  • 140 g gule linser
  • 2 tomater
  • 1 ts garam masala (en krydderblanding du finner i de aller fleste matbutikker)
  • 2 kvister timian
  • 1 ts fersk, hakket koriander
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 bit ingefær
  • 1 ss olje
  • 1 løk
  • 1 tørket chili (evt. en klype chilipulver)
  • 4,5 dl vann

Tilberedning:

  • Skyll linsene
  • Skrell hvitløksfeddet og press det i en hvitløkspresse. Skrell ingefæren og riv den. Hakk løken i terninger. Skyll timianen. Skrell også tomatene, gjerne ved å gi dem et raskt oppkok, og grovhakk dem deretter.
  • Brun hvitløken, ingefæren, løken og timianen i 5 minutter under omrøring. Tilsett deretter tomaten, chilien og garam masalaen. Kok i 1 minutt.
  • Tilsett linsene og vannet. La koke i 10–15 minutter.
  • Blend det enten i en prosessor eller med en stavmikser eller la retten være som den er. Smak til med salt og koriander, og så er måltidet servert!

Interessert i å lære mer om asiatisk mat? Finn et matkurs i Ålesund på Superprofs nettsider.

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.