Kapitler
I mange asiatiske oppskrifter er et viktig fokus å skape balanse mellom fem smaker: salt, søtt, bittert, surt og sterkt.
Selv om det fins fellespunkter som dette, er "asiatisk mat" en samlebetegnelse som noen ganger tilslører forskjellene mellom forskjellige lands og regioners kjøkken.
I denne artikkelen tar vi derfor en nærmere titt på særegenhetene ved en rekke asiatiske kjøkken. Forhåpentligvis finner du også inspirasjon til ditt neste middagsmåltid!
Kinesisk matlaging
Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at et så stort land som Kina har en rekke forskjellige matlagingstradisjoner og at det lages mange forskjellige typer mat innenfor landets grenser.
Kinesiske matlagingstradisjoner skiller seg markant mellom en del forskjellige regioner, fra Sichuan, Shandong og Jiangsu til Guangdong.
Generelt kan vi likevel si at kinesiske oppskrifter ofte inkluderer ris, nudler og/eller grønnsaker. I mange retter spiller soyaprodukter som tofu en viktig rolle, og viktige krydder og smakstilsetninger er hvitløk, ingefær, sjalottløk, hvit pepper og sesamolje. Soyasaus og riseddik brukes også hyppig i kinesisk matlaging.

Om du vil lære mer om kinesisk matlaging, bør du sette deg inn i de forskjellige regionenes stil og tradisjoner. Her ser vi på noen av deres viktigste kjennetegn, fra nord til sør:
- Shandong: Dette kjøkkenet kalles ofte for Lu. Mesteparten av eddiken som produseres i Kina, lages her, og det vises i områdets mattradisjoner.
- Jiangsu: Rettene herfra bygges i stor grad rundt matvarer i sesong. Det er en fordel at matvarene spiller hverandre gode og ser vakre ut sammen. Suppe brukes ofte for å gi en rett mer smak.
- Sichuan: Dette er en av de kinesiske regionene (i tillegg til Yunnan) som har et stort utvalg av sterk mat. Noen av de viktigste ingrediensene som brukes her, er: hvitløk, pepper, ingefær, peanøtter og sesam.
- Guangdong: Maten herfra er best kjent under merkelappen kantonesisk. Siden regionen ligger ved kysten, spiller fisk og sjømat en viktig rolle i matlagingen. Kantonesisk ris med char siu-svin er en av de mest populære rettene fra regionen. Dim sum og chow mein (rørestekte nudler) har sitt opphav her.
Kunnskapen fra tradisjonell kinesisk medisin har bidratt til å skape sunne og balanserte retter. Gjennom alle de åtte regionene kombinerer rettene fantastisk smak og utseende, og resultatet er et massivt utvalg av smakfulle retter med noe som passer for alle. Ikke minst: Mat skaper et møtepunkt og samler venner og familier. Så sjekk ut hvilke retter Kina har å by på, og kom deg på kjøkkenet!
Retter fra Thailand
Det thailandske kjøkkenet fokuserer på balansen mellom forskjellige ingredienser, med høyt presisjonsnivå. Mange av rettene er relativt lette, og har samtidig sterk aroma og bruker en mengde forskjellige krydder.
Smaksprofilen er kompleks og mangfoldig, og tar i bruk både sødme, salt, bitterhet, syre og styrke.
Det thailandske kjøkkenet er populært langt utenfor landets og verdensdelens grenser. Noen av de aller mest populære rettene som har sitt opphav i Thailand, er tom yum, pad thai, som tam, massaman curry og nam tok.
Ris og spice er uadskillelige i den thailandske matlagingen. Andre viktige elementer er tomat, mais, papaya, ananas, koriander, kasjunøtter og peanøtter, som ble importert av portugisere og spanjoler på 14- og 1500-tallet.
Finn flere oppskrifter på thailandsk mat på norsk her, eller gjør et googlesøk på engelsk for et nesten ubegrenset antall oppskrifter.
Det indiske kjøkkenet
Autentiske indiske retter er kjent for briljant bruk av krydder, grønnsaker, urter og frukt. Med tanke på landets størrelse og variasjonene i klima, kultur, etnisitet og religion er det lite overraskende at det er stor variasjon i rettene som har sitt opphav i India.
Religiøse tradisjoner har hatt en stor innvirkning på inderes spisevaner. En stor andel av landets innbyggere er for eksempel vegetarianere.
Blant de viktigste ingrediensene er stivelsesrike grønnsaker som perlehirse (bājra), ris, atta-mel og et stort utvalg av linser, blant annet røde linser (masoor) og gule linser (toor), og mungbønner. Dal er en av de mest kjente linserettene landet har å by på.
Er du nysgjerrig på asiatisk mat, men usikker på hvor du skal begynne? Les dette!
Retter fra Myanmar
Burmesisk matlaging er påvirket av innflytelse fra kinesisk, indisk og thailandsk matlaging.
Det betyr ikke at du ikke finner karakteristiske matlagingsteknikker og unike smaker i Myanmars mat. Det finnes mange variasjoner over standardrettene.
Myanmarere spiser verken med spisepinner eller gaffel, men med sin høyre hånd. Man lager en ball av ris i hendene, og ruller den så i diverse ingredienser før den spises. Matlagingen i Myanmar plasserer som regel grønnsaker, frukt og kjøtt i sentrum.
En av de mest populære grønnsakene i Myanmar er erten som vokser på et tre med det latinske navnet archidendron pauciflorum. Det er kjent som djenkol, jenkol eller jering. Vanlige tilberedningsmåter av ertene er å koke dem, riste dem eller dekke dem i salt eller (kokos-)olje.
Matlagingen i Laos
Laos grenser mot Kina, Myanmar, Thailand, Kambodsja og Vietnam, og landets kjøkken er spesielt influert av tradisjoner fra Kambodsja og de nordlige delene av Thailand. Sticky rice, klebrig ris, som spises med hendene, finnes i de fleste laotiske retter.

Larb er en av de vanligste laotiske rettene. Den består av rått kjøtt eller fisk som er marinert i krydder og urter. Tam mak hoong, en sterk papayasalat, er en annen populær laotisk rett.
Laotisk matlaging varierer fra område til område, og påvirkes av hvilke matvarer som dyrkes i området. I hovedstaden, Vientiane, gjør dessuten en fransk arv seg tydelig. Her finner man en rekke franske restauranter, noe som kommer av at landet var kolonisert av Frankrike frem til andre verdenskrig.
Det kambodsjanske kjøkkenet
Spesielt viktige matvarer i Kambodsja er frukt, ris og nudler, og drikke, supper og desserter står sterkt. Det er en stor variasjon i både smak, temperatur og ingredienser.
Ris utgjør grunnlaget i de fleste retter, og det er vanlig å inkludere ris i alle dagens retter. Den serveres sammen med fersk grillet fisk, suppe og et utvalg av grønnsaker og urter.
Men husk! Ris er ikke bare ris. Det finnes en mengde forskjellige ristyper med forskjellig smak og tekstur, og de brukes til forskjellige formål. Klebrig ris spises for eksempel ofte som dessert sammen med mango i skiver og kokosmelk. Ris spises også som snacks: stekte riskaker med gressløk og spinat, for eksempel, eller risgrøt.
Lær mer om det kjøkkenet som interesserer deg mest ved hjelp av matblogger.
Vietnamesisk mat
Det vietnamesiske kjøkkenet lover en rik og kompleks smaksopplevelse: I de fleste retter kombineres alle de fem grunnsmakene vi allerede har trukket frem flere ganger i denne artikkelen.
Blant viktige ingredienser finner vi fiskesaus, rekeekstrakt, soyasaus, ris, ferske urter, frukt og grønnsaker. Viktig i vietnamesiske retter er aromatiske smakstilsetninger som sitrongress, ingefær, mint, koriander, kanel, pepper og lime.
Vietnamesisk matlaging er spesielt kjent for bruken av fersk frukt og grønnsaker, kombinasjoner av teksturer og aromatiske grønnsaker. Ikke minst lages store deler av maten uten olje og meieriprodukter. Det gjør maten til noe av den sunneste i verden.
Lær mer om å lage mat med en wok i denne artikkelen.
Japansk matlaging
Japansk mat er kjent for å bruke frukt og grønt i sesong, ingredienser av høy kvalitet og nøyaktig tilberedning. Det er veldig lite fett og olje i japansk matlaging. Det gjør at ingrediensene beholder mest mulig av smaken.
Regionale spesialiteter, på japansk kjent som kyōdo ryōri, er ofte fiskeretter. Sushi og sashimi er populære, og fisk og sjømat er synligere og større i matbildet enn kjøtt.
Rettene som kommer fra Okinawa, en øy sør i Japan, skiller seg ut fra maten i andre områder av landet. Blant annet står kinesiske innflytelser sterkt her, og matvarer som søtpotet, som ble introdusert i 1605, har en betydelig posisjon.
Tradisjonell japansk matlaging er et resultat av innflytelser fra Kina og Thailand, som teknikken for å destillere awamori, en type alkohol fra Okinawa som opprinnelig kom fra Thailand.
Det koreanske kjøkkenet

Koreansk matlaging har dype røtter, og utviklingen har vært påvirket av både kulturelle, politiske og miljømessige faktorer. Viktige ingredienser er ris, grønnsaker og kjøtt. De fleste tradisjonelle retter serveres med dampet ris.
Kimchi, som er laget av fermenterte grønnsaker, serveres til nesten alle måltider. Kimchi lages av napakål, reddiker, sjalottløk, hvitløk, ingefær og agurk.
Blant smakstilsetninger finner vi sesamolje, doenjang (soyabønnepasta), soyasaus, salt, pepper og gochujang (rød chilipasta).
Koreansk grill, gogi gui, er den vanligste måten å grille biff, svin, kylling og andre typer kjøtt. Denne typen retter settes ofte på en gassgrill som står midt på bordet.
Kanskje lesningen har gjort deg lysten på å prøve ut en rett selv? I så fall anbefaler vi å sjekke ut disse oppskriftene!
Plattformen som kobler privatlærere og elever