Kapitler
Noen av kjerneelementene i det kinesiske kjøkkenet er fersk frukt og ferske grønnsaker i sesong, ris og nudler, fisk og kjøtt og generelt maksimal smak med minst mulig styr. Resultatet er velbalanserte, smaksrike, sunne og skikkelig digge retter. Og som det sies i en viss reklame: Det skal godt gjøres å spise bare én!
Dette er noe av grunnen til at det kinesiske kjøkkenet har blitt populært over store deler av verden, og er blant de mest kjente asiatiske kjøkkenene. Kinesisk takeaway er et av de mest populære matalternativene i de fleste byer med litt størrelse.
Men når du plukker opp telefonen for å ringe din lokale kinesiske restaurant, med en mage som rumler og søte drømmer om deilige smaksopplevelser, tenker du kanskje ikke så mye over rettens opprinnelse.
Det kinesiske kjøkkenet har blitt utviklet og perfeksjonert over tusenvis av år, og er nå en smeltedigel av teknikker, mattradisjoner og smaker.

Populære matlagingsteknikker for kinesiske retter
- Stir-fry: Stir-frying, eller røresteking, er en teknikk hvor man steker mat raskt i olje mens man rører kontinuerlig. En populær rett som lages på denne måten, er stekt ris med egg.
- Steaming: På norsk kan det også kalles damping, og navnet forteller egentlig det meste. Med denne teknikken varmebehandler man maten med damp. Dette er en av de sunneste tilberedningsmåtene, og den brukes blant annet til å lage dim sum.
- Koking: En av de enkleste måtene å lage mat på. Med koking kan du lage fantastiske retter som kinesisk brokkoli med østerssaus.
- Fritering: Fritering er nøkkelen for å få smaksrike og sprø teksturer. Friter deg frem til retter som vårruller med grønnsaksfyll eller friterte nudler.
- Stekt kjøtt: Tilbered kjøtt over ild eller i ovnen for å få frem sprøtt skinn over mørt, saftig kjøtt.
Skulle du ønske litt ekstra veiledning, ta en kikk på Superprofs matkurs.
Essensielle ingredienser i det kinesiske kjøkkenet
Det kinesiske kjøkkenet rommer et bredt utvalg av unike smaker som kan kombineres og forsterke hverandre i de deilige kinesiske oppskriftene vi kjenner og liker så godt. Når du spiser en kinesisk rett, klarer du kanskje ikke å identifisere alle de individuelle ingrediensene. Her er noen av de viktigste:
Viktige ingredienser:
- Mørk soyasaus, som har en noe søtere og mindre salt smak enn andre typer soyasaus. Soyasaus er laget av soyabønner.
- Fersk ingefær gir litt varme til retten, hjelper med å gjøre kjøtt mørt og gir fisk en mindre kraftig lukt.
- Chilisaus gir et sterkt kick til måltidet.
- Sesamolje er en viktig smakstilsetter i mange retter, og det trengs ikke mye for å endre smaksprofilen betraktelig.
- Svart eddik har en farge som minner om soyasausen, men den har en tre- og maltaktig og karakteristisk smak.
- Østerssaus er en populær kinesisk saus med en unik evne til å forsterke smaken i en rett. Den brukes ofte i marinader.
Om du ikke selv har prøvd å lage mat med disse ingrediensene, er det lett å tenke at det er vanskelig å gjenskape de rike smakene i kinesiske retter. Men du kommer langt med det du finner i din lokale matbutikk, bare du vet litt om hvilke kombinasjoner som fungerer.
Lær mer om noen av de mest grunnleggende forskjellene mellom asiatisk og europeisk mat her.
Enkle kinesiske retter du kan lage hjemme
Selv om du ikke er en erfaren kokk, er det god sjanse for at du lykkes med disse oppskriftene. Og når du har laget det én gang, kommer det bare til å bli lettere og lettere å gjenta suksessen.
Oppskrift på kinesisk kylling- og maissuppe
- ½ kokt eller dampet kyllingbryst
- 1 boks maiskorn
- 1 egg, pisket, med en klype salt
- 300 ml vann
- 4 ss maisenna
- Salt og pepper
- Alternativt: Topp med vårløk og sesamolje
- Alternativt: Legg til risnudler for en nudelsuppe-følelse
Denne oppskriften gir mat til to personer.
Instruksjoner
- Varm opp 1 ts olje i en wok- eller stekepanne på høy temperatur.
- Rørestek kyllingen, men ikke til den brunes.
- Tilsett vann.
- Legg til maiskorn og krydder og kok i 3–5 minutter.
- Tilsett maisenna langsomt til blandingen blir tykk. Rør godt.
- Tilsett egget litt etter litt, og rør sporadisk, til egget former seg til en slags bånd.
- Fjern fra varmen.
- Topp med vårløk og dryss noen dråper med sesamolje over retten.
Så er det tid for å kose seg med en kinesisk suppe med fantastisk tekstur. Om du vil leke deg litt på kjøkkenet, kan du bruke oppskriften som utgangspunkt for å lage en saus for grønnsaker og/eller ris.
Finn flere oppskrifter og lær matlagingsteknikker med hjelp fra disse matbloggene.

Oppskrift på kylling chow mein (friterte nudler)
- 400 g eggnudler eller risnudler
- ½ liten gul løk
- En opphakket grønnsak eller to (valgfritt)
- 1 kokt eller dampet kyllingbryst
- 1 ss mørk soyasaus
- ¼ ts salt
- 1 ts lys soyasaus
- En håndfull bønnespirer
- Vegetabilsk olje
- Chiliflak til topping
Forvent å bruke ca. en halvtime på forberedelsene. Oppskriften er for to personer.
Instruksjoner
- Varm opp olje i en wok- eller stekepanne på høy temperatur.
- Når oljen er varm, tilsett løken og brun den.
- Tilsett kyllingen. Stek i 2–3 minutter.
- Tilsett salt og nudler. Stek i et par minutter.
- Tilsett soyasausen og bønnespirene.
- Topp med vårløk.
Her har du det: enda en enkel kyllingrett.
Oppskrift på sursøtt svin
Svinemarinade – forbered kjøttet dagen i forveien
- 250 g av din favorittype svinekjøtt
- 1 ss mørk soyasaus
- ¼ ts salt
- ½ ts bakepulver
Ingrediensene som skal rørestekes
- 2 egg
- 1,2 dl hvetemel
- 1 ss hvitløk
- 2,4 dl hakkede grønnsaker av ditt valg
- 4,8 dl hakket paprika
- 4,8 dl hakket ananas
Sursøt kinesisk saus
- ½ dl ketchup
- ½ dl vann
- ½ dl sukker
- ½ dl eddik
- 2 ss plommesaus
- 1 ss maisenna
- Salt å smake til med
- Chili dersom du liker litt temperatur
Denne retten krever litt forberedelser, men selve matlagingsprosessen er fort unnagjort. Oppskriften er for to personer.
Tips: Erstatt svinekjøttet med kylling om du ønsker det!
Instruksjoner
- Del opp kjøttet i små kuber og legg det i en bolle.
- Tilsett soyasaus, salt og bakepulver.
- Blant bollens innhold godt, sørg for at alt kjøttet er dekket, og la det marinere over natten.
- Pisk to egg. Dypp hver kube av kjøtt i egget, og dekk den deretter med mel. Gjenta prosessen to ganger.
- Varm opp oljen i en frityrsteker (det beste alternativet) eller en stekepanne til den når en høy temperatur.
- Frityrstek kjøttet to ganger.
- Tilsett alle ingrediensene til sausen i en gryte.
- La det koke på middels varme mens du rører.
- Når det koker, skru ned varmen. Sausen skal ha en klissete tekstur.
- Ta sausen av varmen.
- Varm opp en wok- eller stekepanne.
- Tilsett olje og hvitløk.
- Tilsett paprikaen og ananasen. Rør i tre minutter.
- Tilsett svinekjøttet og sausen.
- Bland godt og ta av varmen.
Din kinesiske svinerett er servert!
Interessert i asiatisk mat, men usikker på hvor du skal starte? Da anbefaler vi denne artikkelen!
Oppskrift på vegetarisk stekt ris med egg
- 250 g ferdigkokt ris (gjerne rester)
- Mørk soyasaus
- Dine foretrukne grønnsaker, hakket opp
- 1 egg
- Tofu (valgfritt)
- Salt og pepper for å smake til
Denne retten metter to personer – eller gir deg en deilig rest påfølgende dag!
Instruksjoner
- Tilsett litt mørk soyasaus i den ferdigkokte risen.
- Bland godt til soyasausen er trukket inn i all risen.
- Pisk egget.
- Varm opp 2 ss med vegetabilsk olje i en wok- eller stekepanne på høy temperatur. Høy temperatur er viktig for å oppnå best mulig resultat.
- Tilsett egget og rør det raskt. Tilsett deretter risen og grønnsakene.
- Rørestek aktivt og kontinuerlig i fem minutter. Sørg for at all risen varmes opp ved stadig å bevege den.
- Ta pannen av varmen.
Her har du det: en smakfull kinesisk rett du virkelig kan kose deg med.
Finn flere digge asiatiske oppskrifter her.

Sjekk ut flere oppskrifter på kinesisk mat og retter fra andre asiatiske land på TINEs nettsider.
Raskere enn å bestille fra din lokale kinesiske restaurant
Mange av de kinesiske rettene og oppskriftene vi har sett på i denne artikkelen, kan lages på under en halvtime. Det er en av grunnene til at det er det perfekte valget på en hverdag etter en lang arbeidsdag. Eller hvorfor ikke overraske venner og familie med en deilig middag? Kinesisk mat passer i alle anledninger.
Se deg rundt i din lokale matbutikk, du kan fort bli overrasket over hva du finner. Og dersom du bor i nærheten av en asiatisk matbutikk, vet du hvor du bør gå for å få noen smakfulle åpenbaringer.
Eksperimenter med tekstur, fra sprø til klissete, utforsk kinesiske sauser og tørkede ingredienser, tilsett nøtter som peanøtter og kasjunøtter. Det er så mye å vinne på å åpne øynene for ingredienser du ikke vanligvis lager mat med og nye matlagingsteknikker.
Alt du trenger, er interesse og litt kjærlighet for mat og troen på at du også, med litt øvelse, kan lage fantastiske retter. Med en slik innstilling er det vanskelig å mislykkes i å lage deilige retter inspirert av hvilket som helst av verdens mange kjøkken.
Og for den autentiske opplevelsen: Spis med pinner.
Det er tid for å kose seg!
Ønsker du å lære nye teknikker på kurs i nærheten av deg? Se matlagingskurs Oslo for å finne en lærer i hovedstaden.
Plattformen som kobler privatlærere og elever