Er du glad i asiatisk mat, men har mer erfaring med å spise enn å faktisk lage maten?

Er du på jakt etter noen nye retter du kan servere når du får besøk?

Det finnes massevis av blogger som leder deg gjennom prosessen med å lage alt fra kyllingcurry til sushi, karamellisert svin og bo bun. I denne artikkelen presenterer vi deg for noen av våre favoritter. Noen tar for seg asiatisk matlaging ganske generelt, mens andre spesialiserer seg i for eksempel ett lands kjøkken. Vi trekker frem gode kilder både til oppskrifter og instruksjoner og tips til hvordan du kan bli bedre på kjøkkenet.

Etter å ha lest litt og prøvd deg litt frem, har vi stor tro på at du være i stand til å lage flere asiatiske retter som vil imponere vennene dine. Om du enn er på jakt etter spicy scampi, sprø vårruller, pad thai, grønn curry, sursøtt svin eller nudelsuppe – omtrent uansett hva du har lyst til å lage – kommer du til å finne noe på disse nettstedene.

en vårrull tas opp av en frityrkoker med en klype, mange andre ligger fortsatt i
Når er ikke vårruller en vinner? (Kilde: Unsplash)
De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Første kurstime gratis>

China Sichuan Food

Chinasichuanfood.com er ikke bare spesialisert mot kinesisk mat, men mer spesifikt Sichuan-provinsen, som spesielt er kjent for sine sterke retter. Men ikke fortvil om du ikke liker sterk mat! Det finnes en rekke mildere kinesiske oppskrifter også.

I tillegg kan du lære om matlagingsteknikker, hvordan man lager kraften til hot pot og hvilke urter som er mest brukt i provinsen.

I tillegg til alle oppskriftene, har nettstedet også en kategori som kalles pantry, altså spiskammers. Her kan du lære mer om ingrediensene i rettene. Du kommer sannsynligvis raskt til å komme over mange av de følgende matvarene:

  • Kokosmelk
  • Sesamolje
  • Soyasaus
  • Krabbe
  • Bambusskudd
  • Fiskesaus
  • Østerssaus
  • Vårløk
  • Hoisinsaus
  • Nøtter
  • Honning

Et godt utvalg av disse vil være helt essensielle for å oppnå smaken du er på jakt etter. Mange ingredienser finner du i de aller fleste matbutikker, men det er en god idé å sjekke ut en asiatisk matbutikk dersom du har mulighet!

China Sichuan Food har også laget videoer, perfekt for deg som liker å lære ved å se hvordan mer erfarne hender jobber seg gjennom en oppskrift. Hvorfor ikke lage retten "sammen"? Videoene finner du på bloggens YouTube-kanal, Elaine Luo, enten via bloggen eller ved å gå rett til videotjenesten. Med hver video du ser på, er du et lite skritt nærmere å bli skikkelig god til å lage kinesisk mat.

The Woks of Life

Thewoksoflife.com lærer deg mer om matlaging gjennom blikket til en familie som er opptatt av reise og matlaging. Ikke minst har de et artig navn som gjør ære på det uvurderlige matlagingsredskapet woken.

Oppskriftene på nettsiden er delt inn i kategorier. Her er en smakebit på dem:

  • Kinesiske nyttårsoppskrifter
  • Kinesiske bakervarer
  • Kinesiske dim sum-oppskrifter
  • Kinesiske vegetaroppskrifter

Her finner du både kinesiske oppskrifter og vestlige oppskrifter med en kinesisk vri. Velg blant oppskrifter som er rettet mot alt fra nybegynnere til dem som er mer erfarne på kjøkkenet.

en stabel lyse, spraglete auberginer ligger i en blå plastkasse
Frister det med rørestekt aubergine og grønne bønner? Så klart gjør det det! (Kilde: Unsplash)

Ikke minst har de mange instruksjonsartikler. Disse dekker mange av teknikkene for å tilberede mat som du vil trenge for å kunne gjøre full nytte av oppskriftene deres. Blant annet finner du et innlegg om hvordan man lager sin egen chiliolje, noe som er perfekt for dem som setter pris på det kinesiske kjøkkenets spicy sider, og spesielt mange av rettene fra Sichuan.

Du kan også finne artikler som tar for seg ingrediensene du trenger for å lage rettene og hvordan du kan få mest mulig ut av dem.

Har du et biffstykke og hvitløk i hus? Se om du finner en fristende rett med disse ingrediensene!

Om du lengter etter tiden der man kunne reise fritt rundt i verden, kan du drømme deg bort, ikke bare gjennom maten, men også gjennom bloggens reiseinnlegg.

Vi anbefaler The Woks of Life på grunn av deres oppriktige interesse for det de skriver om. Det er tydelig at hele familien liker å drive med bloggen, og tilnærmingen deres er mer personlig enn mange av de mer polerte nettsidene du kan komme over i jakten på gode oppskrifter på asiatisk mat.

Les mer om forskjellene mellom asiatisk og europeisk matlaging her.

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Synnøve
Synnøve
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Første kurstime gratis>

My Korean Kitchen

Kanskje du er mer interessert i koreansk enn kinesisk mat? 

Da er mykoreankitchen.com nettstedet for deg.

Er du en kjøttelsker?

Enda bedre!

I tillegg til at nettstedet er en god kilde til koreanske retter, finner du også en rekke oppskrifter som kombinerer koreanske teknikker og ingredienser med vestlige retter. Her finner selv den mest kresne en favoritt.

Oppskriftene følges av trinnvise instruksjonsbilder som gjør det ekstra lett å henge med. Om du ønsker en annen type veiledning gjennom arbeidet, er du heldig. My Korean Kitchen har også en YouTube-kanal – med samme navn – med videooppskrifter.

Bloggens forfatter, Sue, opprettet den egentlig for å hjelpe folk som bor i Sør-Korea med å lære mer om landets mat og kultur. Da de fleste leserne hennes viste seg å være bosatt andre steder, måtte hun skifte fokus. Resultatet er at alle nå kan ta i bruk alle de fantastiske ressursene den prisvinnende bloggen har å by på.

Det er lett å orientere seg på nettsiden, og oppskriftene er organisert i grupper som forretter, tilbehør, desserter, drikke og etter hovedingrediens.

Usikker på hvilket asiatiske kjøkken som passer deg best? Sjekk ut denne guiden!

Just One Cookbook

Denne japanske bloggen og kokeboken er perfekt for alle som er interessert i maten fra det øst-asiatiske øylandet. Tross alt har det japanske kjøkkenet mye mer å by på enn bare sushi. Bloggens forfatter, Nami, opprettet den for å vise frem og dele sine favoritter blant de japanske oppskriftene med vennene sine – og å lære dem å lage maten. Målet var at hun til slutt skulle stå igjen med en kokebok hun kunne gi videre til barna sine. Siden det har justonecookbook.com utviklet seg til mye mer enn bare en enkel kokebok.

En åpen kokebok ligger på en lys benk, i bakgrunnen står en fjøl og en ovn
Med nettilgang har vi i praksis et nesten uendelig bibliotek av kokebøker på kjøkkenet. (Kilde: Unsplash)

En av de beste tingene med nettsiden er hvordan oppskriftene er organisert. Du kan velge en oppskrift ut fra en rekke variabler, som hvor god tid du harhvilken type rett du ser etter eller hvilke ingredienser du vil jobbe med. I tillegg kan du finne oppskrifter med utgangspunkt i dietter og lete i kategorier som er inndelt etter sunt, glutenfritt, vegetarisk og vegansk.

Som flere av de andre bloggene på listen har også Just One Cookbook en YouTube-kanal med videooppskrifter.

Om du virkelig føler deg eventyrlysten (eller bare ikke har lyst til å velge selv), kan du trykke på “Surprise Me!”-knappen, som sender deg til en tilfeldig oppskrift.

No Recipes

Til tross for navnet er norecipes.com et fantastisk sted for deg som er på jakt etter en oppskrift. Bloggen ble startet av Marc Matsumoto for å hjelpe amatørkokker på alle nivåer med å lage deilige japanske retter. Vrien er at han foretrekker å lage mat uten oppskrift, og han håper at det gjelder leserne også.

Hvordan fungerer det egentlig?

Ved å lære opp leserne i en rekke teknikker og bruken av mange vanlige ingredienser hjelper han med å kultivere et nært forhold mellom deg og matlagingen. Målet er å bli i stand til å lage mat på et grunnlag av intuisjon – eller, som man også kan kalle det, en kombinasjon av smak og erfaring.

Med det sagt, kan du finne over tusen oppskrifter på nettsiden hans.

Men jo oftere du følger en oppskrift, desto mindre trenger du den egentlig. Oppskriftene forklares ikke bare tydelig, fotografiene som følger med kommer helt sikkert til å vekke appetitten din.

Marc er en TV-kokk, så det kommer neppe som noen overraskelse at også han har en YouTube-kanal knyttet til bloggen. Den har imidlertid ikke like mange videoer som mange av de andre bloggene.

Det sier seg selv at listen over gode matblogger på langt nær er uttømt. Dersom du vet hva du leter etter, er det lett å gjøre et google-søk og finne den perfekte oppskriften!

Kort sagt:

  • Asiatisk mat er en mangfoldig kategori. Leter du etter informasjon og oppskrifter, har du en mengde gode blogger og matlagingsnettsteder å velge blant. Uansett om du lager en kyllingnudelsuppe, rørestekt ris med egg eller karamellisert svin, bør det være en smal sak å finne nyttige oppskrifter og tips til tilberedningen. Vi kunne fortsatt å ramse opp blogger – vi dekket for eksempel bare et hjørne av Asia. Om ingen av de vi nevnte passer for deg, ikke gi opp! Søk deg litt rundt. Sannsynligheten er stor for at du finner en fulltreffer.
  • Det finnes mange blogger som drives av folk som har asiatisk opprinnelse, men skriver på engelsk. Det kan være deilig å lese oppskrifter på norsk, men engelsk som universalspråk gjør oss virkelig mye tettere tilknyttet resten av verden – ikke bare USA, selv om de har en tendens til å dominere den digitale inntrykksflommen.
  • Siden mat og kultur hører tett sammen, kan du lære masse om et land ved å lære om mattradisjonene deres. Jo mer du lærer om asiatisk mat, desto mer vil du dessuten forstå av menyen neste gang du er på restaurant!

Om du vil lære mer: Hvorfor ikke finne et matkurs på Superprofs nettsider?

Trenger du en lærer i Kokkekunst?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.