Kapitler
Om det enn er for å lage en digg japansk rett, smakfull thailandsk mat, den vietnamesiske retten du har lurt på om du skal teste eller en av de mange fantastiske rettene Kina har å by på: Woken bør være en del av kjøkkenet ditt.
Kanskje vil du for eksempel imponere vennene dine med en rørestekt rett med risnudler, kokosmelk, sitrongress og tofu? En wok vil hjelpe deg med å gjøre det meste ut av hver eneste ingrediens, om det enn er snakk om kjøtt, fisk eller grønnsaker.
Det er mange grunner til også å ta i bruk woken når du lager retter fra mer hjemlige trakter.

Fordelene ved å lage mat med en wok
En wok er en kinesisk oppfinnelse. Ordet "wok" betyr rett og slett "et verktøy for matlaging". Woken har vært i bruk i Kina i over 2000 år, ofte av bønder som bare eide én.
Det er tre særlig gode grunner til å bruke en wok:
- Tempo: Maten blir raskt tilberedt, takket være wokens form.
- Energi: Jo raskere maten blir ferdig, desto mindre energi trenger du å bruke på matlagingen.
- Sunnhet: Du trenger ikke mye olje når du lager mat i en wok. Resultatet er at maten inneholder færre kalorier. I tillegg bevares mange av matvarenes næringsstoffer og mye smak når den tilberedes raskt.
Ikke minst er woken lett å rengjøre.
Naturligvis er en wok perfekt når du skal lage mange asiatiske retter, men den passer også for andre oppskrifter. Den er rett og slett en god investering. Du finner lett en wok på nett eller i en butikk for kjøkkenutstyr.
Les mer om de forskjellige asiatiske kjøkkenene her.
Fire måter å lage mat med en wok på
En av de store fordelene med en wok, er at du kan bruke den på mange forskjellige måter.
- Sautering: Å sautere noe vil si å tilberede oppkuttet mat raskt mens man rører og blander kontinuerlig. Sørg for at woken er varm før du legger i maten. Sauter for eksempel grønnsaker og kjøttstrimler, og legg til soyasaus eller sursøt saus når den er ferdig tilberedt.
- Fritering: I dette tilfellet trenger du mye olje. Det vil naturligvis resultere i en rett som ikke er like energifattig, men til gjengjeld veldig smakfull! Kok oljen i en halvfull wok. Deretter legger du ingrediensene, én etter én, for eksempel vårruller eller rekechips, ned i oljen. Pass på at de ikke henger sammen, og ikke minst at de er tørre, slik at du ikke blir overrasket av oljesprut.
- Gryter: Lag retter med saus som Peking-and eller karamellisert svinekjøtt i woken. Disse har lengre tilberedningstid. Kok på lav varme med lokket på, og rør av og til for å unngå at det setter seg i bunnen.
- Damping: Når du skal dampe noe i en wok, trenger du to ting: en bambussteamer og en rist. Legg maten du skal dampe, for eksempel dumplings, sjømat, kjøtt eller fisk, i bambussteameren. Sett risten i woken og bambussteameren på risten. Kok opp vann i woken, men pass på at det ikke når opp til steameren. Dekk til og varmebehandle maten så lenge oppskriften tilsier.
- r. Vær forsiktig når du tar steameren ut: Den er varm!
Sjekk ut disse digge asiatiske oppskriftene!
Forvarming av woken

Mat serveres ofte raskt i asiatiske restauranter. Mye av dette har å gjøre med at wokene er så varme.
Når vet du at woken er ferdig forvarmet?
Sjekk om den består vanntesten.
Er du ikke kjent med den?
Sprut litt vann i woken. Om vannet umiddelbart fordamper, er woken klar til bruk.
Varm wok, kald olje
Når woken er varm, er det tid for å tilsette kald olje.
Hvilken type olje?
Det er et godt spørsmål.
Det er viktig å bruke en olje med høyt røykpunkt. Det bør ikke ryke av oljen når du steker med den. Peanøttolje anbefales over vegetabilske oljer fordi den har et høyere røykpunkt. Olivenolje og smør er dårlige alternativer: De vil nå røykpunktet sitt under de varme temperaturene i woken.
Leter du etter mer veiledning i din hjemby? Sjekk ut kokkekurs Oslo.
Tre oppskrifter for woken
Hva er vel bedre enn et par kinesiske oppskrifter for å komme i gang med wokkingen?
Disse oppskriftene gir deg en smakebit på hva du kan gjøre med en wok. Du kan for eksempel lage kyllingcurry, stekt ris eller kyllingnudelsuppe. Når du etter hvert blir flink med woken, kan du gå videre til mer avanserte asiatiske retter.
Om du trenger støtte, inspirasjon eller litt opplæring, anbefaler vi å sjekke ut disse matbloggene.
La oss imidlertid begynne med en relativt enkel oppskrift:
Rørestekte reker med kasjunøtter
Til to personer trenger du
- 200 g rå reker
- 40 g kasjunøtter
- 1 skive ingefær
- 1 liten vårløk
- 1 gulrot
Til marinaden:
- 1 ts shaoxingvin
- 1 eggehvite
- 2 ts potetstivelse
Til sausen:
- 1 ts soyasaus
- 1 ts shaoxingvin
- 1/2 ts potetstivelse
- En klype salt
- Litt vann
Tilbereding:
Marinaden:
- Pisk eggehviten lett. Den skal ikke danne topper.
- Bland potetstivelsen med vann.
- Tilsett eggehviten.
- Tilsett vinen og smak til med salt. Pisk igjen.
- Tilsett rekene.
Sausen:
- Bland alle ingrediensene sammen med litt vann og rør.
Gjør deg deretter klar for å wokke:
- Del gulroten og vårløken i skiver og del opp ingefæren. Hell litt olje i woken og ha i kasjunøttene. Stek dem til de er gylne og ta dem ut.
- Tilsett litt olje, og deretter rekene. Sauter i to minutter. Ikke rør dem rundt, rist heller lett på woken. Ta rekene ut av woken.
- Tilbered ingefær, gulrot og vårløk i woken i to minutter. Legg rekene tilbake i woken og wok i to minutter til.
- Tilsett sausen når den har tyknet, og tilsett deretter kasjunøttene.

Med den andre oppskriften får du testet ut flere teknikker.
Napakålstuing med tofu
Til to personer trenger du de følgende ingrediensene:
- 1/2 napakål (kalles ofte kinakål)
- 250 g tofu
- 1 ss olje
- 1 ss soyasaus
- 3–4 skiver med ingefær
- 1 liten løk
- Salt
- Pepper
Tilberedning:
- Del opp kålen i store biter og skill det grønne fra det hvite.
- Del tofuen i store terninger
- Wok løken og ingefæren i litt olje i et minutt. Tilsett den hvite kålen og varmebehandle i 3–4 minutter før du tilsetter soyasausen.
- Tilsett de grønne delene av kålen og bland. Når bladene er møre, tilsett et glass vann og bland godt.
- Legg bitene med tofu på kålen uten å blande. Etter ti minutter kan du blande forsiktig, smake til med salt og pepper og deretter la det hele koke i ti minutter til.
- Så er retten serveringsklar!
Tid for å ta en titt på siste digge asiatiske rett:
Dampede svinedumplings med ris
Disse ingrediensene er nok til å mette 2–3 personer:
- 300 g svineribbe
- En pakke riskaker
Til marinaden:
- 3–4 skiver med ingefær
- 2 fedd hvitløk
- 1 ss svart soyabønnesuppe
- 1 ss shaoxingvin
- 2 ts soyasaus
- En klype sukker
Til sausen:
- 1 ss soyasaus
- 1 ts sukker
- 1 ts soyasaus
Tilberedning:
- Del opp svineribben mellom beina.
- Finhakk ingefæren og knus hvitløken med en hvitløkspresse.
- Bland alle ingrediensene til marinaden med svinekjøttet og la det stå i minst 20 minutter.
- Legg svinekjøttet på riskakene og plasser alt i en bambussteamer på en rist.
- Fyll woken halvveis med vann, sett risten og steameren på plass og legg lokket på steameren.
- Damp i en time på middels varme.
- Varm opp sausen og hell den over kjøttet og riskakene når de er ferdig tilberedt.
- Kos deg!
Det finnes en rekke forskjellige måter å bruke woken din på, og du kan lage mat ved hjelp av en mengde spennende teknikker. Her har vi virkelig bare skrapt litt i overflaten! Finn flere oppskrifter her.
For å oppsummere:
- “Ikke spis for mye fett, sukker og salt”, får vi stadig høre. Med en wok trenger du ikke å bekymre deg så mye for dette: Det er lett å lage en mengde sunne og velbalanserte retter.
- Behold både smaken og næringsinnholdet i råvarene ved å tilberede dem i en wok: om det enn er paprika, bambusskudd, koriander, basilikum, soyaskudd eller krydder.
- En wok kan brukes til å lage mat på mange forskjellige måter: sautering, fritering, damping og tilberedning av gryter og stuinger. Lag nesten alt fantasien kan komme på, fra rørestekt biff til fritert banan.
Lær å lage nye spennende retter med et kokkekurs i nærheten av deg.
Plattformen som kobler privatlærere og elever