Det kan være så vanskelig å sette seg inn i sunn mat i dag. Med så mange raske fryste måltider på butikken og flere som spiser ute eller bestiller mat, kan det være vanskelig å vite akkurat hva du får i deg.

Når det kommer til vektnedgang, så er det mange diskusjoner om du bør telle kalorier eller ikke for å gå ned i vekt.  Bør du telle kalorier uansett, selv om du ikke ønsker å gå ned i vekt? Denne artikkelen gir deg en forståelse om hva kalorier er og hvordan å telle kalorier kanskje kan hjelpe deg.

Om du trenger mer råd om hva slags mat du bør få i deg eller du ønsker råd om å beholde din nåværende vekt eller kanskje få en god energibalanse, kan du ta kontakt med en ernæringsfysiolog Oslo for flere råd.

Hyller med mat
Det kan være vanskelig å ta gode valg når man skal handle inn mat. (Kilde: Unsplash)
De beste Ernæringlærerne tilgjengelig
Alexander
5
5 (4 Evaluering(er))
Alexander
999kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Stefan
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Merete
Merete
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lisa
Lisa
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Madeleine
Madeleine
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mika
Mika
50kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marie liland
Marie liland
275kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Susanne marie
5
5 (1 Evaluering(er))
Susanne marie
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alexander
5
5 (4 Evaluering(er))
Alexander
999kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Stefan
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Merete
Merete
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lisa
Lisa
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Madeleine
Madeleine
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mika
Mika
50kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marie liland
Marie liland
275kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Susanne marie
5
5 (1 Evaluering(er))
Susanne marie
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva er mitt daglige kaloribehov?

Før vi begynner å se på kaloritelling og hvordan det fungerer, kan det være greit å vite hva kalorier faktisk er og hva som er den anbefalte mengden for deg.

Kalorier er rett og slett en måte å måle energi og den eneste måten vi kan måle hvor mye energi en matvare eller drikkevare inneholder.

Det anbefales vanligvis at menn får i seg rundt 2 500 kalorier om dagen, mens kvinner bør få i seg rundt 2 000 kalorier for å ha en sunn kroppsvekt. Antall kalorier vi trenger hver dag blir påvirket av flere faktorer, slik som:

  • Alder;
  • Kjønn;
  • Aktivitetsnivå og forbrenning; og
  • Om du vil gå opp eller ned i vekt.

Om du for eksempel er lite aktiv og tilbringer mesteparten av tiden ved en pult og bare trener en time i uka, trenger du ikke like mange kalorier som noen som trenger ti timer i uka og har en fysisk krevende jobb. Graviditet er også en faktor som krever andre behov. En kalorikalkulator kan hjelpe deg å finne ut ditt daglige kaloribehov.

Daglige anbefaling for kaloriinntak bør derfor bare tas som en anbefaling. Om du ønsker en mer detaljert anbefaling basert på ditt liv, kan det være lurt å se på personifiserte kaloritabeller eller ta kontakt med en privatlærer i ernæring.

Jogger og knytter skolisser
Trening og kaloritelling kan være effektive strategier om du ønsker å gå ned i vekt. (Kilde: Pexels)

Prøv en kaloriteller for å passe på inntaket

Når du vet ditt daglige kaloribehov for å beholde vekten din, kan du deretter bruke en kaloriteller for å gå ned i vekt eller for å hjelpe deg med å holde ditt daglige inntak.

Når det kommer til sunn vektnedgang, er det enkelt i teorien: du trenger bare få i deg færre kalorier enn kroppen bruker. Når dette skjer, går du ned i vekt. Om du får i deg flere kalorier enn du trenger på en daglig basis, blir de ubrukte kaloriene lagret som fett og du går opp i vekt.

En kaloriteller kan virkelig hjelpe deg å gå ned i vekt, siden den gir deg en oversikt over hva du får i deg på en dag og om du nærmer deg eller er over din daglige grense. Dette betyr at du kan lettere gjøre gode og gjennomtenkte matvalg ut dagen.

Om du foretrekker en digital versjon, finnes det mange kostholdsapper som kan hjelpe deg med oversikten. Du kan lett finne de med høyest vurdering, slik som My Fitness Pal. Om du foretrekker å holde oversikt selv, kan du bruke slik som NHIs kaloriberegning  som guide.

Det viktigste å huske på når du skal kutte ned på kaloriene, er å ikke kutte ned for mye. Ideelt sett skal du gi kroppen nok næring til at du holder deg sunn, men ikke flere enn du forbrenner.

Kaloritelling med kalkulator kan være en flott måte å oppnå denne balansen, spesielt om du er usikker på hvor mange kalorier du får i deg.

Det anbefales ikke å gå på ekstreme dietter, som kan gi langvarig skader, og det er vanskeligere å holde seg til en slik diett enn et mer balansert kosthold.

Ta kontakt med fastlegen din om du er i tvil om hvordan du kan gå ned i vekt på en sunn og trygg måte.

Selv om det går fint å kose seg iblant, bør du se på sunnere alternativer om du ønsker å gå ned i vekt. (Kilde: CC0 1.0,

Hva om du trenger hjelp til mer enn bare å telle kalorier?

Kaloritelling er til syvende og sist bare et hjelpemiddel når det kommer til kostholdet vårt.

Selv om noen dietter baseres på kaloritelling, er det viktig å huske at du må passe på andre ting når du skal gå ned i vekt, slik som:

  • Hvor mye du trener; og
  • Hva du spiser på daglig basis.

Å vurdere treningsmengden og hva du får i deg, kan virkelig påvirke hvor mye du går ned i vekt og kan også forbedre helsen.  Regelmessig trening kombinert med kaloritelling kan ofte føre til at du går raskere ned i vekt på en sunn og langvarig måte.

NHS (Storbritannias helsevesen) anbefaler at alle voksne mellom 19 og 64 er i daglig aktivtiet. For eksempel, 150 minutter med moderat aerob trening hver uke kombinert med styrkeøvelser minst to ganger i uka. Om du ønsker å gå ned i vekt, kan du prøve å gjøre litt mer enn anbefalt. Er du yngre enn 19 eller eldre enn 64, finnes det andre behov du bør passe på.

Før du begynner med et treningsprogram, kan det være lurt å ta kontakt med fastlegen slik at du er sikker på at du er i god nok form for mengden trening du ønsker å utføre. Dette er spesielt viktig om du er overvektig eller har trent veldig lite tidligere og du ønsker å forbrenne mange kalorier under trening.

Det er viktig å huske på at kaloritelling ikke viser hva slags næring du får i deg, bare kaloriene.

Hånd holder telefon
En kaloriteller-app kan være et godt kostholdsverktøy. (Kilde: Unsplash)

Du kunne, for eksempel, holdt deg innenfor kalorigrensen med å bare spise tre sjokolader og et McDonalds måltid, men du bør mye heller holde deg borte fra usunn mat og få i deg ditt daglige kaloribehov gjennom sunne og næringsrike måltider som metter.

Et variert kosthold er nøkkelen til både vedlikehold av vekten og sunn vektnedgang.  En kostholdsdagbok kan være en flott måte å holde oversikt over hva du spiser hver dag. Det gir deg også en oversikt over hva slags mat du spiser mest av og hvilke næringsstoffer du bør får i deg mer av.

Å kunne lese næringsinnhold kan hjelpe deg å unngå vektproblemer slik som overvekt og kan hjelpe deg med å gjøre gode og sunne matvalg som gir deg mye energi, selv om du ønsker å gå ned i vekt.

Om du ønsker matinspirasjon og ideer for ukentlige måltider som både er sunne og gode men også hjelper deg å gå ned i vekt, kan du ta kontakt med en ernæringsfysiolog hos Superprof.

En Superprof lærer kan hjelpe deg med å lage en plan over kaloriinntaket ditt og hjelpe deg med grunnleggende informasjon om sunt kosthold, matlaging og kan komme med ideer til måltider basert på dine preferanser. Dette er måltider som inneholder en balanse av karbohydrater, umettet fett og proteiner slik som magert kjøtt.

En privatlærer kan virkelig hjelpe deg, enten du ønsker å telle kalorier, miste fett, eller bare få et sunt kosthold.  Selv om du ønsker tips på hvordan du kan holde eller øke nivået ditt av fysisk aktivitet, kan en av Superprofs lærere passe på at du har en god balanse når det kommer til kosthold og trening.

 

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Hilde

Hilde har en bachelor i oversetting og interkulturell kommunikasjon, og er veldig interessert i språk og kultur.