Når du skal handle inn mat, kan det være vanskelig å skulle finne fram i butikken, tyde prisene og tilbudene mens man også prøver å, for eksempel, finne en næringsrik middag som også er billig.

Noe som gjør dette litt enklere er hvordan vi merker mat i Norge. Vi har våre egne merkeordninger med krav og regler som skal hjelpe forbrukeren med å velge de sunneste alternativene og det gjør det enklere å følge kostrådene fra Helsedirektoratet.

Selv om dette ikke gjelder alle typer mat som selges i Norge (slik som mat som selges i løsvekt), kan det å kunne lese hvordan lese matmerking hjelpe deg med å kjøpe mat av høyere kvalitet.

Hylle med brus
Om du lærer hvordan lese næringsinnhold, kan dette hjelpe å forbedre kostholdet ditt. (Kilde: Unsplash)
De beste Ernæringlærerne tilgjengelig
Gard
5
5 (4 Evaluering(er))
Gard
425kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Susanne marie
5
5 (3 Evaluering(er))
Susanne marie
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Stefan
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marie liland
5
5 (1 Evaluering(er))
Marie liland
275kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maria
Maria
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tommy
Tommy
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Fjorida
Fjorida
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anne
Anne
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gard
5
5 (4 Evaluering(er))
Gard
425kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Susanne marie
5
5 (3 Evaluering(er))
Susanne marie
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Stefan
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marie liland
5
5 (1 Evaluering(er))
Marie liland
275kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maria
Maria
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tommy
Tommy
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Fjorida
Fjorida
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anne
Anne
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Matmerking i Norge 

I Norge er det flere krav til merking av mat for hva slags informasjon som må vises på produktets forpakning. Dette er for å gi forbrukeren en bedre forståelse av flere ting, slik som:

  • Ingrediensene i produktet
  • Produktets næringskvalitet; og
  • Om det er noen allergener i maten.

Ferdigpakket mat inneholder mye informasjon, noe som kan hjelpe de som ønsker å ta mer informerte valg når det kommer til produktene de kjøper.

Generelle krav til merking av mat

Det finnes noen deler av informasjon som du finner på nesten all ferdigpakket mat. Dette gjelder slik som navnet på maten, holdbarhetsdato, ingrediensliste, vilkår for oppbevaring og anvendelse, opprinnelsesmerking, og næringsdeklarasjon. Dette er ikke hele listen over kravene og det finnes flere.

Slik som opprinnelsesmerking, er bare obligatorisk i noen tilfeller. Dette gjelder ved tilfeller som storfekjøtt, ferskt kjøtt fra svin, sau, geit og fjørfe, frukt og grønt, fersk fisk og honning.

Liste over ingredienser

Et av de viktigste kravene vi har til merking av mat, er at produktet må oppgi ingrediensene som skal stå i fallende vektrekkefølge, hvor mye av denne ingrediensen matvaren inneholder og om det er en allergen, må det skrives med fremhevet skrift.

Dette kan også være viktig om du er gravid og skal kutte ned på visse matvarer og ingredienser

Det er veldig viktig at ingrediensene som er tyngst står først og den veier minst står sist. Dette betyr at om du skal finne ut hvor sunt et produkt er, kan ingrediensene være en god måte å finne dette ut på.

Om du, for eksempel, ser bakpå en pakke med kjeks, ser du at sukker er en av de første ingrediensene som er listet. Dette betyr produktet inneholder masse sukker og ikke er spesielt sunt.

Selv næringsinnholdet på kjøttprodukter kan fortelle hvor bearbeidet matvaren er. Om mer enn 5 prosent av vekten består av vann, må dette oppgis i næringsinnholdet på innpakningen.

Utgjør det tilsatte vannet mer enn 5 prosent av det ferdige produktets vekt, så skal forekomsten av tilsatt vann angis i produktets betegnelse.

Om du ønsker å kjøpe de sunneste produktene, selv innenfor ferdigpakket mat, kan det være lurt å se på næringsinnholdet til begge produktene og sammenligne dem. Det produktet som inneholder minst mettet fett eller sukker, er nok det sunneste valget.

Om du skulle ønske din egen kostholdsplan og veiledning, finn en ernæringsfysiolog Oslo.

Hylle med nudler
Næringsinnholdet på produktene kan hjelpe deg å sammenligne produkter for å finne ut hvilket som er det sunneste alternativet. (Kilde: Unsplash)

Allergener

Det er veldig viktig at mat som inneholder allergener markerer disse ingrediensene tydelig. Matvarer uten innpakning skal også være tydelig merket med allergener.

Det er flere allergener som må markeres tydelig, slik som:

  • Egg;
  • Melk;
  • Peanøtter eller nøtter generelt;
  • Hvete; og
  • Skalldyr.

Om du lider av matintoleranse eller matallergi, slik som cøliaki, er det veldig viktig at maten du kjøper er tydelig markert. Dette hjelper deg med å vite om maten kan gi allergiske reaksjoner til deg eller de som skal spise maten.

Det finnes også noen produkter, slik som glutenfri, hvetefritt eller eggefri varer, som er helt trygge om du forsøker å unngå visse allergener.

Selv om slike produkter er vanligvis litt dyrere, så er det mange butikker som har egne kjøleskap og hyller med "Fri For" produkter, noe som gjør det enklere for deg som må unngå visse allergener.

Hva er nøkkelhullmerket?

Et merke du sikkert har kommet over før, er nøkkelhullsmerket.

Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning som skal gjøre det enklere for deg å ta sunnere valg. Merket er en grønn sirkel med et hvitt nøkkelhull og finnes på emballasjen av produktet.

Varene som er merket med nøkkelhullet skal inneholder mer fiber og fullkorn og mindre fett og mettet fett, sukker og salt enn andre varer av samme typen. Noen av de varene med nøkkelhullsmerket inneholder også mer grønnsaker, frukt og bær. Merket setter også krav til hvor lite kostfiber og hvor mye fett, mettet fett, salt og sukker varen kan inneholde.

Bytter du ut flere varer med nøkkelhullmerkede varer, ender du opp med å spise mindre mettet fett, sukker og salt, og du ender opp med å spise mer fiber og fullkorn.

Det er frivillig å bruke nøkkelhullsmerket men Mattilsynet kontrollerer at reglene for bruk av merket blir fulgt, og disse reglene er bestemt i fellesskap av norske, svenske, danske og islandske myndigheter.

Noen varer, slik som fersk fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter, er også nøkkelhullprodukter men merkes ikke med Nøkkelhullet.

Brød som inneholder mer enn 20 prosent fullkorn, kan markeres med nøkkelhullsmerket men brød har også en egen merkeordning kalt brødskalaen. Dette er en valgfri merkeordning, så du finner ikke merket på alle brødvarer. Varer som har brødskalaen, har et lite symbol med kakestykker på emballasjen som viser grovhetsgraden i prosent. Brød som er grovere inneholder flere næringsstoffer enn fint brød og

Det er ikke nok å bare kjøpe matvarer som er merket med nøkkelhullsmerket eller brød som er grovest på brødskalaen, men dette kan hjelpe deg med å ta de riktige valgene når du handler. Du trenger bare sette forskjellige produkter sammen til du får et sunt og variert kosthold.

Grønnsaker i butikken
Ved å øke inntaket av frukt og grønt og kutte ned inntaket av mettet fett, kan du oppnå et bedre kosthold. (Kilde: Pexels)

Ønsker du å lære mer om matmerking?

Merkekravene i Norge er et flott verktøy når du skal prøve å få et bedre kosthold. Du får bedre forståelse av akkurat hva du spiser, og det blir enklere å ta bedre valg.

God merking av matvarer kan hjelpe forbrukere med å gjøre mer bevisste valg når det kommer til næringsinnholdet av varene de kjøper. Det hjelper dem med å finne ut hva slags næringsstoffer de får fra matvaren, og hvor mange kalorier er i en porsjon av varen.

Selv om denne artikkelen gir en liten oversikt over hvordan vi merker matvarer i Norge, er det mye mer å lære om merking av matvarer om du er interessert.

Dette er fordi forskjellige typer mat har forskjellige regler og krav til hvordan det merkes, slik som hvordan økologisk mat markeres med et eget merke og hvordan dette merket har også krav.

Om du ønsker å lære mer om hvordan vi merker mat i Norge eller du er interessert i å lære mer om ernæring generelt og hvordan du kan få et sunt men billig kosthold, kan du ta kontakt med en ernæringsfysiolog.

En privatlærer kan hjelpe deg ved å forklare det mest grunnleggende om ernæring, enten dette gjelder hva forskjellen mellom karbohydrater og fett er eller du ønsker å finne lage en ukeplan med måltider som kan forbedre kostholdet ditt.

Klikk her for å finne en privatlærer innen ernæring som kan hjelpe deg med å komme i gang!

Ønsker du å vite mer om kosthold i tenårene eller for eldre, kan du lese mer her.

 

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Hilde

Hilde har en bachelor i oversetting og interkulturell kommunikasjon, og er veldig interessert i språk og kultur.