Kapitler
Det er mange ting å tenke på når man lærer et nytt språk. En av dem er hvilke metoder og teknikker man lærer best av.
Når du lærer spansk på nett eller med en privatlærer, vil du sannsynligvis ha så rask fremgang som mulig. Men det er lettere sagt enn gjort! Derfor har vi samlet noen gode råd for å lære spansk effektivt.
Lær spansk flytende med privattimer
Om du vil lære å snakke spansk, er den mest åpenbare løsningen å ta spansktimer.
Så lenge læreren din er god, er det en effektiv metode. Det er ikke nok å ha spansk som morsmål – selv om det er et godt utgangspunkt! – læreren må også være en god pedagog. Med rett lærer vil du lære fort, metodisk og sikkert, og spanskselvtilliten din vil sannsynligvis stige betydelig.
Det finnes kurs for spanskentusiaster i alle aldre. De to hovedtypene kurs er gruppekurs og privatundervisning. Ofte kan det være ideelt å kombinere de to.
Det er spesielt aktuelt for skoleelever og studenter. Privatundervisning kan være akkurat det som trengs for å oppnå de ønskede resultatene på skolen eller universitetet – enten du trenger litt ekstra hjelp for å henge med eller ser etter å perfeksjonere kunnskapen din og få toppkarakter.

Spanskkurs har den fordelen at du har mange samtalepartnere lett tilgjengelig. Du kan lære mye av å snakke og å lytte, og med samtalepartnere på eget nivå er presset lavt. Et avslappet og åpent, men nysgjerrig og vitebegjærlig miljø er et fantastisk sted for å lære og vokse.
Med privattimer vil læreren være din eneste samtalepartner. Du vil få tettere oppfølgning og ha anledning til å tilpasse undervisningen, men mister fellesskapet som kan oppstå i et gruppekurs.
Valget mellom et gruppekurs og privatundervisning bestemmes av hvilke av disse egenskapene du vektlegger tyngst. I tillegg kan pris spille inn.
Sjekk ut universitetsstudier i spansk her.
Lær spansk med internett og bøker
Dersom du har bestemt deg for å lære spansk på egenhånd, vil du sannsynligvis gjøre god nytte av mange av de digitale ressursene som er tilgjengelig på nett. Men nettressurser kan også fungere godt som et tillegg til kurs og skoleundervisning.
For eksempel kan det være en god hjelp å lytte til spanske podkaster for å forbedre lytteforståelsen. Kurs og skoleundervisning har et begrenset timeantall, og man må regne med å gjøre en del ekstra arbeid på egenhånd. Det skal mange timer med spansklytting til før man virkelig får grep om språket.
Bruk bøker for alt de er verdt
Et alternativ til de digitale ressursene er den gode, gammeldagse boka.
Et smart første skritt er å lese noen anmeldelser av aktuelle bøker. Slik forsikrer du at du bruker pengene dine smart, på noe av god kvalitet og rettet mot en elev på ditt nivå.
Hvilke nettressurser finnes?
Internett er en skattkiste av informasjon. Det finnes grenseløse mengder av spansklæringsressurser, og de tar en rekke forskjellige former. Utfordringen er å finne veien i mylderet til de virkelig gode spanskressursene.
Blant annet kan du lære spansk på YouTube. Det finnes en rekke kanaler som spesialiserer seg i spanskundervisning, ofte drevet av erfarne spansklærere. Her finner du alt fra innføringer i språket til inngående diskusjoner av språkets mest komplekse elementer.
Det finnes også en rekke apper for språklæring. Det finnes både gratisvarianter og apper med betalt medlemskap. Slike apper kan spesielt være en god hjelp for å lære vokabular, og de fungerer også godt for å repetere verbtider og uttrykk, blant annet. Det kan være tungt å lære et språk fra bunnen med en språkapp, men se deg om etter en kommentar- eller forumfunksjon. Her finner du ofte gode, fruktbare diskusjoner om språket.
Finn spanskkurs på nett ved bruk av en privatlærer fra Superprof.

Språkutveksling med spansktalende
Den aller beste måten å lære et nytt språk på, er å oppholde seg en stund i et land hvor språket snakkes. Men dette er ikke alltid aktuelt. En god erstatning er å finne spanjoler eller latinamerikanere å snakke med.
Du kan enten gjøre det med en videosamtaletjeneste som Skype eller Zoom, eller finne en spansktalende person som oppholder seg i Norge. Dersom det sistnevnte appellerer mest til deg, kan universiteter være et godt sted å begynne. Se etter foreninger for utvekslingsstudenter, for eksempel, og forhør deg.
Du kan også velge å kommunisere på tekstform. Enten kan du gå for digital kommunikasjon i form over meldinger, Messenger eller e-post, eller så kan du ta brevvenn-konseptet helt ut.
Dersom et språksentrert vennskap ikke høres ut som noe for deg, kan du heller oppsøke spanske og latinamerikanske restauranter og barer for litt lett spansk småprat med betjeningen og besøkende spanskentusiaster.
Et lavterskelalternativ til å finne en spanskspråklig korrespondent er å lære spansk ved å se på film. Det er så klart ikke den mest interaktive læringsformen som finnes, men det gir en god anledning til å bli vant til å høre det spanske språket i bruk i vanlige samtaler. Skru på spanske undertekster for hjelp til å forstå hva som sies.
Finn gleden med språklæringen
Det burde være gøy å lære et nytt språk. Og koser du deg mens du øver, har du god sjanse for å bli skikkelig god i spansk etter hvert.

Du kan komme langt med å åpne en spanskbok og lese, men om du sliter med å engasjere deg, kommer mye av det du leser, sannsynligvis til å gå inn det ene øret (eller øyet, i dette tilfellet) og ut det andre.
Det kan være en god idé å gå for hyppige, men korte språklæringsintervaller over lang tid. Det er en rutine som er lettere å holde fast på. Begynner du med mange timer lange økter, kan du fort miste motivasjonen og momentet.
Dersom du ønsker å lære spansk så fort som mulig, er det naturligvis nødvendig å legge ned mange timer. Det krever mye innsatsvilje og utholdenhet, men gir også god avkastning.
Sprer du spanskøvingen ut over mange små økter, vil du se en gradvis forbedring i ferdighetene dine. Tiden mellom de aktive øktene kan også være en viktig del av læringsprosessen. Den gir rom for refleksjon og mulighet til å teste ut og solidifisere ny kunnskap – det trenger ikke å foregå i en samtale, det kan også skje i tankene.
Det er mange morsomme måter å lære spansk på. Lytt til spansk musikk, for eksempel, les spanske romaner og se på spanske filmer og tv-serier. Det lønner seg å velge enkle sanger og bøker først, og det er mulig å se filmer og tv-serier med norsk undertekst.
På den måten vil du ikke bare lære spansk, du vil også bli kjent med spansk og latinamerikansk kultur.
Du kan finne en rekke forskjellige gratiskurs i spansk på internett. Du vil ikke få kommentarer og tilbakemeldinger her, men dersom du er komfortabel med selvstendig arbeid, kan det være nok til å få deg opp på beina i spansk.
Det beste – og mest realistiske – er å benytte seg av flere metoder i spansklæringen. Når man lærer et språk, må man bli vant til både å uttrykke seg og forstå hva andre sier, og man må gjøre det både skriftlig og muntlig. Den beste måten å lære alt på, er rett og slett å lese, skrive, høre og snakke spansk.
Men før du kaster deg ut i det: Ta deg tid til å finne ut hvordan du skal få mest mulig ut av spansklæringen. Dette, mener vi, er det aller første trinnet i prosessen. Det vil gi deg mål å strukturere spansklæringen etter, og du vil ha større kontroll over fremgangen din.
Det første store målet er kanskje å være i stand til å holde en samtale med en som snakker spansk. Deretter vil du kanskje ønske å kunne uttrykke deg skriftlig på en måte som fremstår naturlig og profesjonell. Det endelige målet, total kontroll over det spanske språket, er hårete og krever time etter time med hard innsats.
Men et sted må man begynne. Hvorfor skal det ikke være her og nå?
Hvis du fortsatt er usikker på hvordan du skal gå frem, sjekk ut flere måter å tilnærme seg det spanske språket på her.
Plattformen som kobler privatlærere og elever