Kan du ikke få nok av spansk eller latinamerikansk kultur? Syns du lyden av Cervantes' språk er det mest sjarmerende som fins? Eller har du en drøm om å studere spansk på universitetet? Da er det kanskje på tide å gjøre noe med det!

Uansett om du starter på bar bakke eller kan litt spansk allerede, krever det både motivasjon, innsats og standhaftighet å lære spansk.

Det finnes mange digitale verktøy du kan ta nytte av i språklæringen. Spansknettsider, fora, chatter og videosamtaletjenester er bare noen.

I denne artikkelen tar vi en nærmere titt på én av disse, nemlig videoen. Nærmere bestemt YouTube-videoer for spansklæring.

Det finnes en mengde videoer spesialutformet for at du skal kunne forbedre spanskferdighetene dine helt gratis.

Noen av spørsmålene det er lurt å ha i bakhodet når du undersøker mulighetene for å lære spansk på nett, er disse:

  • Hvordan lærer jeg best spansk på YouTube?
  • Hvordan unngår jeg å utvikle dårlige vaner?
  • Hvordan forbedrer jeg meg?
  • Hvordan oppdager jeg svakhetene i egen uttale, grammatikkbruk og ordforråd?

I denne artikkelen går vi gjennom de viktigste tingene å kjenne til når du legger ut på prosessen med å lære spansk gratis.

en kvinne noterer i en notatbok, kameravinkelen viser situasjonen fra hennes blikk
Selvstudier krever struktur. Man kan få mye igjen for å lage en oversikt over prosessen og dens mål. (Kilde: Unsplash)

Kan spanskyoutubere hjelpe deg med å lære spansk?

Det er noen viktige ting du må ta stilling til når du begynner å lære deg spansk. En av disse er hvorvidt du er villig til å betale for kunnskapen.

Den kanskje aller største fordelen med å lære spansk ved hjelp av YouTube-videoer er at det er gratis.

Dessuten står du fritt til å jobbe og lære i ditt eget tempo. En video kan spilles av akkurat når du måtte ønske, og du kan se så mange du vil i strekk. Du kan dessuten pause eller gå tilbake i en video når det trengs.

I mange tilfeller kan en YouTube-leksjon minne mye om en konvensjonell undervisningstime. En lærer holder et foredrag om det viktigste å kunne om verbbøyning eller preposisjoner eller snakker om salsamusikk eller La Tomatina.

Fordelen med videoer over skriftlige instruksjoner, innføringer og utlegninger er at du også forbedrer lytteferdighetene dine kraftig. Ikke minst blir du bedre rustet til selv å snakke spansk. En del videoer kommer dessuten med undertekster, noe som gir deg muligheten til å lese og lytte samtidig.

Med spanske YouTube-videoer kan du blant annet:

  • Finne gratis spanskleksjoner og oppgaver
  • Dra nytte av innføringer laget av spansklærere og språkglade mennesker med spansk som morsmål
  • Lære mens du har det gøy
  • Lære mens du er på farta

Ta spansklæringen med deg ut av klasserommet med YouTube!

Lær spansk på YouTube

Det er utfordrende å lære spansk helt på egenhånd. Utfordrende, men langt fra umulig. Akkurat som podkaster kan spanskvideoer gjøre jobben betydelig lettere.

Valgmulighetene er så godt som uendelige, men vi har likevel gjort vårt beste for å presentere et utvalg av gode YouTube-kanaler for spansklæring. Alt passer ikke for alle, men les litt, bla litt, titt litt, og sjansene er store for at du oppdager noe som er midt i blinken for deg.

Spansk for nybegynnere

PolyglotPablo

På denne kanalen finner du et stort utvalg av videoer som retter seg mot spanskelever på alle nivåer, blant annet videoer som er rettet mot barn. Velg ut fra tema, for eksempel medisin eller handel. Du finner også pedagogiske spill og en interaktiv medlemsside.

Maria Español

På denne kanalen finner du opptak av gruppeundervisningstimer i spansk grammatikk, vokabular og uttrykk, blant annet. Det er altså midt i blinken for deg som liker klasseromsfølelsen.

en gruppe mennesker sitter i et rom, de ser konsentrerte ut, og ser på og lytter til det samme
Få litt av klasseromsfølelsen med videoopptak fra kurs. (Kilde: Unsplash)

WhyNotSpanish

Denne kanalen har et interessant konsept. Du tas med på reisen til Cody, en nybegynner i spansk, og lærer sammen med ham.

Målet til WhyNotSpanish er å gjøre deg tryggere og mer komfortabel med å uttrykke deg på spansk. Videoene deres dekker både det rent språklige og spanskspråklig kultur.

Lær spansk på mellomnivå

Spanish101pod.com

Videoene på denne kanalen presenteres av Maria, og de varer i omtrent 45 minutter hver. De viser bilder og spiller av dialoger, etterfulgt av spørsmål rettet mot den som ser på.

Learn Spanish with Paulino

På denne kanalen finner du videoer for spanskelever på forskjellige nivåer. De sikter mot å forbedre lytteforståelsen og uttalen din og fremme diskusjon. Videoene er omtrent en time lange.

Professor Jason

Videoene på denne kanalen varer i alt fra 20 til 40 minutter, og dekker det meste innenfor grammatikk og samtale. Her får du komme i dybden på det spanske språket, og det legges til rette for en mer avansert forståelse av det spanske språket.

ProSpanish

Her lærer du hvordan du skal koke de forskjellige språkelementene sammen til noe du kan bruke i hverdagen. Her rettes fokus mot strukturer i språket, og du vil lære mer om hvordan du kan justere og modifisere språket så det kan brukes i flere sammenhenger. Du slipper abstrakte grammatikkgjennomganger, og det er stor variasjon i undervisningsmetodene.

Tu Escuela de Español

På denne kanalen finner du gjennomganger av regler for grammatikk, vokabularlister etter tema som familie, natur osv. og videoer om fonetikk. Du finner også videoer som tar for seg spanskspråklig kultur og tradisjon. Videoene er rettet mot alt fra nybegynnere til viderekomne spanskelever.

Videolæring for spanskelever på alle nivåer

Det er lett å finne gode instruksjonsvideoer i spansk på YouTube, uansett hvilket nivå du er på. Et enkelt søk vil avsløre mengdene av informasjon som ligger klar til å slukes.

kvinne sitter i skumringsmørkt rom og skriver på en pc, det er notatbøker og en kaffekopp ved siden av henne
Let deg frem til favorittene dine: Så er det bare å begynne! (Kilde: Unsplash)

Om du er nybegynner, hvorfor ikke begynne her: ¡Aprende español con Saby! Denne kanalen er midt i blinken for deg som ser etter et sted å legge grunnlaget for sin videre spansklæring.

Videoene er delt inn i 26 leksjoner, hver på maks 12 minutter, og dekker grammatikkregler, verb og grunnleggende vokabular. Et godt sted å begynne, altså!

Andre videoer sikter mot å perfeksjonere uttale, forbedre vokabularet innenfor et visst område eller utforske uregelrette verb eller de mer komplekse sidene ved spansk syntaks. Søkemotoren er din beste venn!

En av de gode tingene med videoer er at du ofte hører ordene uttalt av en morsmålsbruker av spansk. Det gir ofte et mer realistisk bilde av spanskspråklig vokabular enn en lærebok gjør. Ikke minst vil vokabularet variere med regionen den som snakker, tilhører.

Når du kan det grunnleggende, vil du sannsynligvis ønske å være mer spesifikk i læringen din. Det vil innebære å søke opp konkrete problemstillinger og tema, ikke bare følge en leksjonsrekke slavisk.

Kanskje ønsker du å rette læringen inn mot et spesifikt formål, alt fra et spesifikt fagfelt til reisespansk. Alt ligger til rette for det.

Husk at målene dine bestemmer hvordan du lærer. Om du vil lære deg å holde en samtale på spansk, bør du bruke metoder som er spesielt rettet mot dette. Ofte er slike instruksjoner mindre opptatt av intrikate grammatikkregler og mer opptatt av å senke skuldrene, finne ordene og treffe på uttalen.

Vær organisert, lær spansk effektivt

Før du kaster deg ut i spansklæringen, anbefaler vi at du lager en kalender for øvingen.

Prøv for eksempel å få inn 20 minutter med øving hver dag, konsekvent.

Å lære spansk med videoer på YouTube er ofte kun én del av en prosess med mange fasetter som foregår over lang tid. Ikke forhast deg, ikke hopp over trinn, og ikke minst, ikke mist motet bare fordi et nytt språk ikke er lært på en uke.

Akkurat som med prøveforberedelser kommer man best ut av det når man øver jevnlig og over lang tid.

Velg riktige videoer for en på ditt nivå

I klasserommet gir spansklæreren din deg sannsynligvis lydklipp eller videoer å lytte til. Lytting og det å tolke og forstå muntlig spansk er helt essensielt i språklæringen, og det er akkurat dette du finner i bøtter og spann på YouTube.

Så heller enn å ta til takke med å lytte til kjedelige diskusjoner for å forbedre spansken din, hvorfor ikke heller velge interessante videoer, formidlet på en engasjerende måte, om et tema du bryr deg om?

Trenger du en lærer i Spansk?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.