Det er ikke gjort på én dag å lære seg et nytt språk. Det tar tid, innsats og utholdenhet å lære seg det viktigste av spansk grammatikk, syntaks, staving og vokabular.

Men noe av det som er viktigst å mestre, er å uttrykke seg muntlig og skriftlig i spansk. Spansk er tross alt et levende språk, i aller høyeste grad, og spanskelever må også leve ut språket i samtaler og interaksjoner.

Men hvordan lykkes du med å holde en samtale på spansk med en spanjol eller latinamerikaner når du ikke kan noe særlig, når ordforrådet ditt er lite og du er nervøs for å gjøre feil?

I denne artikkelen tar vi en titt på noen tips for å forbedre samtalespansken sin effektivt. Målet er at du både blir mer kompetent og at du blir komfortabel med å snakke et språk du fremdeles ikke fullt ut har mestret.

Det å være i stand til å kommunisere på spansk med en som har spansk som morsmål, er en viktig milepæl i språklæringen. For å kunne gjøre en avtale eller prate med en venn må du ha et grunnleggende vokabular inne. Selv improvisasjon krever sine forberedelser.

Vil du bli bedre til å forstå muntlig spansk? Prøv en spansk podkast!

bilde inn vinduet til en spansk kafe, en mann i hvitt sitter rett ved vinduet, flere sitter lenger inn
Gå på kafé med en spansktalende venn og test ut dine nye ferdigheter. (Kilde: Unsplash)

Vær bevisst på problemområdene dine og lær praktisk spansk

Det er bare å innse det: Det er umulig å lære et nytt språk på en måned. Husk at ingen vil klandre deg for litt kludring, fomling, forvekslede ord og feilbøyninger i begynnelsen.

Vårt første råd til dem som holder på å lære seg spansk, er rett og slett å innrømme at man har visse grenser og visse utfordringer.

Ta utgangspunkt i et praktisk hverdagsvokabular. Du får mye større utbytte av å lære de ordene du trenger mest og oftest, først. Spar det mer obskure vokabularet til litt senere.

Når du blir bevisst på hva du kan, hva du ønsker å lære og hva du ikke kan, vil du være godt i stand til å gjøre læringen mer fokusert. Du kan rett og slett lære på en mye mer effektiv måte.

Det er opp- og nedturer når man lærer spansk, som med de fleste andre ting. De aller fleste nybegynnere går både gjennom faser hvor de føler at de lærer masse nytt og trekker til seg kunnskap som en svamp, og andre faser hvor alt føles tungt og det virker som at ingenting fester seg.

Dette er helt naturlig, både for nybegynnere og for dem på et litt høyere nivå, som for eksempel har tatt spansk II på videregående. Vit at du alltid vil gjøre fremgang om du kontrollerer læringsprosessen ved å med jevne mellomrom reflektere over hva du har lært og hva som gjenstår å lære.

Ikke heng deg for mye opp i uttalen

Det er helt umulig å lære et språk uten å gjøre noen feil på veien.

I de fleste situasjoner er ikke viktigste at du uttrykker deg helt presist og perfekt, men at du lykkes med å formidle det du ønsker å formidle. Om du reiser til Spania eller Latin-Amerika, vil du fort innse at det fins en mengde forskjellige måter å gjøre seg forstått på.

Ikke bekymre deg for mye om små språkfeil om den du snakker med, er i stand til å forstå deg. Med erfaring, en god ordbok og litt trening vil du se en tydelig forbedring i evnene dine til å holde en samtale på spansk, i alt fra vokabular og verbbøyning til tonefall og aksent.

Om du ikke vet hva noe heter på spansk, prøv å finne et synonym eller å beskrive det ved hjelp av de ordene du kan.

silhuetten av to personer som sitter på en divan foran et vindu og snakker sammen
Man kommer langt med å tørre å stille spørsmål. (Kilde: Unsplash)

Det er nyttig å lære fraser som "Hvordan sier man x på spansk?""Hva er det spanske ordet for y?" og "Hvordan uttaler man z?". Og ikke vær redd for å spørre den du snakke med om hva et ord betyr! Det viser at du er interessert i samtalen, og den du snakker med, vil sannsynligvis sette pris på at du spør.

Det å snakke om et språk med en som kan det godt, er en fantastisk måte å lære på.

Konsentrer deg om praktisk grammatikk for å hjelpe deg med å uttrykke deg

Ikke vær redd for å fortelle samtalepartneren din hvordan du har det. Det vil gi dem bedre forståelse av hvordan du ligger an i prosessen med å lære deg spansk. Når det gjelder å uttrykke seg, tidlig i prosessen, er det ofte best å holde ting så enkelt som mulig. Det er mange måter å lære grammatikken du trenger for å uttrykke deg klart og tydelig på spansk.

Én måte å lære på, er ved å se på YouTube-videoer. Videoer er en fantastisk læringsressurs fordi de gir deg muligheten til å høre hvordan en som har spansk som morsmål, snakker. Det gir deg et realistisk bilde av spansk vokabular, og ofte sammenfaller det ikke helt med det man har lest i læreboka.

Fordi det finnes en så godt som ubegrenset mengde med spanskspråklige videoer på nett, gjør det det enkelt å lære i sitt eget tempo. Hvorfor ikke legge inn litt spansklytting i lunsjpausen, på bussen eller på kveldingen i sofakroken? Det finnes mange gode gratisressurser for spansklæring på YouTube, det er bare å gjøre et raskt søk!

Dersom du synes dette virker interessant, anbefaler vi kanaler som PolyglotPablo123TeachMeWhy Not SpanishMaria Espanol, Spanish101pod.com, Learn Spanish with PaulinoProfessor JasonProSpanish og Tu escuela de español.

Begynn med å snakke i presens

Ofte, når du er en ny spanskelev, vil du støte på ord som virker kjente, men som likevel ikke er helt som de ordene du allerede har lært. Sannsynligvis er det fordi verbtiden er endret.

Kanskje snakker samtalepartneren din i preteritum, kanskje refererer hen til en hypotetisk situasjon eller inviterer til et møte i fremtiden. En av de viktige hindrene du må over når du lærer deg spansk, er å gjøre deg kjent med den store mengden verbvariasjoner.

Med det sagt: Alt til sin tid! Bare fordi du ikke vet hvordan du skal bøye dormir, altså å sove, i tredjeperson flertall preteritum perfektum, betyr det ikke at du ikke kan snakke om å sove på spansk. Begynn derfor med lære deg presensbøyningene. Riktignok blir setningene dine forenklet, men du vil etter all sannsynlighet få formidlet det du ønsker å formidle, uten å først ha måtte lært deg alle formene av de mest obskure bøyningsformene først.

kvinne går opp en trapp, rekkverket er kledd i samme hvite stein som veggen bak
Man kommer langt med grunnleggende kunnskap om spanske verb og verbbøyning. (Kilde: Unsplash)

For å mestre det spanske språkets verbformer, kan du:

  • Ta timer med en spansklærer som vil gi deg en liste over alle bøyningsformene og veilede deg gjennom læringen
  • Lage dine egne lister og tabeller med verb

Fordelen med å lage disse listene selv er at det i seg selv er en del av læringsprosessen. Forskjellen på å lese noe og å skrive noe må ikke overses.

Praktisk spansk: Hvordan spansktimer kan hjelpe deg med å lære

Det er mange forskjellige måter å lære seg spansk på. Du kan for eksempel lære spansk på nettpå egenhånd, med et gruppekurs eller en privatlærer.

Dersom du ikke har kommet langt nok i spansk enda til at du klarer å holde en samtale, er ofte den beste løsningen å ta noen spansktimer med en erfaren språklærer.

Uansett om det er gjennom et nettkurs, kveldskurs på et språkinstitutt, privattimer med en uavhengig spansklærer eller en språkutvekslingsavtale med en spanjol eller latinamerikaner som lærer deg spansk mot at du lærer dem norsk – det finnes alltid noen som kan hjelpe deg.

Med læreren din vil du lære både å snakke og skrive på spansk. Undervisningen vil hjelpe deg med å holde avslappede samtaler med god flyt på spansk.

Her er noen av de største fordelene med å ta et spanskkurs:

  • Du vil få muligheten til å snakke spansk og fordype deg i språket og kulturen, enten alene med en lærer eller i en gruppe med andre elever. Dette vil være viktig for å forbedre lytteforståelsen din 
  • Læreren din vil plukke opp feilene dine og hjelpe deg med å rette dem mye mer effektivt enn du ville gjort på egenhånd.
  • Du vil veiledes gjennom de mest grunnleggende områdene av det spanske språket, og slipper å famle deg frem til dem på egenhånd

Uansett om du ser for deg å lære spansk med en lærer eller på egenhånd, er mulighetene store for at du vil lykkes. Det viktigste er rett og slett bare å holde ut og ikke gi seg.

Trenger du en lærer i Spansk?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.