Spansk er et populært språk blant ungdomsskole- og videregåendeelever. Skoleundervisningen legger et godt grunnlag for videre språklæring, og kan gjøre en i stand til å gjøre seg forstått på ferie i et spansktalende land, men ofte er den ikke nok til at eleven sitter igjen med et virkelig godt grep om spansken.

For å bli en dyktig spanskbruker må man tilegne seg både dyp og bred kunnskap om alt fra verbformer og grammatikk til vokabular, slang og lokale dialektvariasjoner. En viktig del av dette er å fordype seg i spanskspråklig kultur.

Uansett om du holder på å lære deg spansk rett og slett fordi du synes det er spennende eller om du forbereder deg til en jobb eller reise, er tålmodighet, struktur og god ressursbruk helt essensielt for språklæringen din.

Fra samtaler, bøker og film til kurs, apper og verbtabeller: Læremateriellet er vidtspennende og variert,  utnytt deg av det.

Det spiller ingen rolle om du tar et gratis språkkurs, allerede kan det grunnleggende, er på et viderekommende nivå eller bare kan si et par ord – her gjør vi vårt beste for å hjelpe deg med å finne gleden med språklæringen.

portrett av en jente med et bredt smil og graduation-hatt og -kappe
Læregleden kan hjelpe deg med å nå langt. (Kilde: Unsplash)
De beste Spansklærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Carolina
5
5 (19 Evaluering(er))
Carolina
330kr
/t
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Mina renée
5
5 (1 Evaluering(er))
Mina renée
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Tobias
Tobias
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Cesar
5
5 (8 Evaluering(er))
Cesar
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Bárbara
5
5 (11 Evaluering(er))
Bárbara
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Paula
5
5 (7 Evaluering(er))
Paula
270kr
/t
1. kurstime gratis!
Francesca
5
5 (12 Evaluering(er))
Francesca
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Carolina
5
5 (19 Evaluering(er))
Carolina
330kr
/t
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Mina renée
5
5 (1 Evaluering(er))
Mina renée
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Tobias
Tobias
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Cesar
5
5 (8 Evaluering(er))
Cesar
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Bárbara
5
5 (11 Evaluering(er))
Bárbara
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Paula
5
5 (7 Evaluering(er))
Paula
270kr
/t
1. kurstime gratis!
Francesca
5
5 (12 Evaluering(er))
Francesca
350kr
/t
Første kurstime gratis>

Betydningen av en god innstilling

Ideelt sett bør det å lære et nytt språk være en hyggelig aktivitet, noe du trives med å holde på med. Hvis ikke blir det en tung jobb å holde ut helt til målstreken.

Selvsagt er noen dager bedre enn andre, og det er grenser for hvor givende den gjennomsnittlige spanskelev synes det er å pugge verbformer.

Det er heldigvis grep å ta for å sikre at du opprettholder gnisten og interessen for spansklæringen. Dersom du er i faresonen for å miste motivasjonen, anbefaler vi at du legger til deg noen nye vaner. Test for eksempel ut noen av disse:

Lag din egen spanskguide

Sett av en notatbok til opplevelsen med å lære spansk. Noter ned det du har lyst til. Det kan være personlige kommentarer, opplevelsen din med å lære spansk, dagen din, spanske ord du liker eller synes er vanskelige å få grep om, en liste over viktige regler ...

Denne boka blir en slags guide på den personlige reisen din, og den gir et formbart og fritt rom hvor du kan uttrykke deg på spansk og følge din egen utvikling.

Tenk på spansk

Det er ingen stor hemmelighet at en av de store nøklene for effektiv språklæring er å øve hver dag. Aller helst foregår det i samhandling med spanskspråklige, men når det ikke er aktuelt, finnes det alternativer. De mest åpenbare alternativene er å lese en bok eller artikkel på spansk, se en latinamerikansk serie eller høre på spansk musikk. Men hva med å tenke på spansk?

For noen skjer det naturlig når de vier mye til og oppmerksomhet til et språk. Andre må gå mer aktivt inn for å oversette tankene til spansk. Dersom du synes det er vanskelig, er et alternativ å lære seg en sang på spansk og synge den i hodet. I beste fall setter det i gang en prosess, i verste fall har du lært deg noen nye gloser og er godt forberedt til en spanskspråklig karaokekveld.

Tankene går tross alt hele tiden, så hvorfor ikke lære noe av dem? Riktignok tilfører det ikke ny kunnskap om det spanske språket i seg selv, men deg gjør deg bevisst på den kunnskapen du allerede sitter inne med og gir deg erfaring med å gjøre mest mulig ut av den. Kanskje vekker det også motivasjonen til å søke opp de ordene du ikke finner.

en ung mann sitter på en stein på et fjell, i bakgrunnen ligger bleke åser bak hverandre
Ikke alt arbeid er lett synlig fra utsiden. (Kilde: Unsplash)

Finn det riktige verktøyet

Det er mange verktøy for å lære spansk tilgjengelig. Mye finner du på nettet: fra YouTube-videoer og podkaster til artikler, kvisser og tabeller. Alternativet er å oppsøke et bibliotek eller en bokhandel.

Lær spansk med bøker fra biblioteket

Flere burde bruke bibliotekene aktivt! Så mange bøker, så mye stoff, helt gratis - likevel går deg fort i glemmeboka når man er ute av utdanningssystemet.

Hvorfor ikke forhøre deg på biblioteket om det finnes en studieklubb for spansk?

Ta privatundervisning i spansk

Med en spansklærer vil du sannsynligvis ha en raskere og mer stabil fremgang enn om du lærer deg spansk helt på egenhånd. Velg mellom digital undervisning eller undervisning ansikt til ansikt, hjemme hos deg eller privatlæreren.

Det er stor variasjon i lærernes prisnivå, noe som gjør privatundervisning tilgjengelig for flere.

Ta et spanskkurs

Det er stor forskjell på å klare å gjøre seg forstått på spansk og å snakke språket flytende.

Et kurs er alltid en god måte å forbedre seg på. Enten det er et kveldskurs ved en språkinstitutt eller en språkreise, vil du komme ut på den andre siden med bedre forståelse av det spanske språket. Verdien av flere perspektiver på språket og en erfaren lærers veiledning skal heller ikke undervurderes.

Noen ganger er det rett og slett verdt det å legge litt penger i undervisningen.

Last ned språkapper på mobilen

En mobiltelefon kan både være en kilde til kunnskap og distraksjoner. For kortere intervaller med spansklæring kan en app være midt i blinken.

Det finnes mange alternativer, men blant de mest populære finner vi Duolingo, Babbel, Memrise, Busuu og Rosetta Stone.

Her finner du mange artige verktøy som hjelper deg med å nå målene dine og følge med på fremgangen din. Med disse er sjansen til å lære litt spansk er aldri mer enn et par trykk unna.

Lytt til spansk radio

Liker du å holde deg oppdatert på nyheter, høre ny musikk og følge med på aktuelle kulturdebatter? Hvorfor ikke slå to fluer i én smekk og gjøre det på spansk?

Blant spanske radiokanaler som er tilgjengelig på nett, finner du Cadena100, Cope og Radio nacional de España. De sender alle nyheter, intervjuer og legger ut gratis podkaster.

en mann ser tankefullt ut i lufta, han har på seg hodetelefoner og står foran en mur med en rød klatreplante
Lytt deg til bedre spanskforståelse. (Kilde: Unsplash)

Bli en virkelig god spanskbruker ved å fordype deg i spanskspråklig kultur

Se på spanske filmer og serier

Om du vil mestre spansk helt ned på detaljnivå, er spanskspråklige filmer og serier et perfekt sted å gå. Her møter du hverdagsspansk, slang og fraser som gjør deg bedre i stand til å gli inn blant språkets morsmålsbrukere.

Finn deg en spansk eller latinamerikansk brevvenn (eller chattekompis)

Om du ikke har noen du kan snakke spansk med rundt deg, hvorfor ikke finne noen å skrive med?

Mulighetene er mange: brev, e-post og chat, eller til og med telefon eller videochat.

Morsomme interaksjoner med et annet menneske gir deg muligheten til å lære språket naturlig og med lave skuldre. Det kan gi mer enn bare språkevner: også bedre forståelse av kultur og, om du er heldig, et vennskap.

Lær spansk over Skype

Med Skype og andre gratis videosamtaletjenester er det vanskelig å finne gode unnskyldninger for å la være å øve på spansk. Ikke bare kan du få kontakt med spansktalende over hele verden, du kan også ta privattimer med en som har mestret det spanske språket – for eksempel en av Superprofs dyktige lærere.

For å oppsummere: På nett finner du en rekke hjelpemidler for å få fart på spansklæringen. Sannsynligvis liker du noen bedre enn andre, og det er opp til deg å finne det som passer deg best. Kanskje passer forskjellige formater best på forskjellige tidspunkt i læringen, og det du får mest ut av helt i starten av nybegynnerfasen må kanskje skiftes ut når du begynner å feste grepet om spansk. Da er det godt å vite om alle de forskjellige mulighetene dine.

Det er ikke lett å lære seg et nytt språk, men ved å jobbe jevnt og trutt kommer resultatene til å vise seg til slutt. Med kunnskap kommer som regel også selvtillit, noe som kommer til å gi deg en ekstra boost når du for første gang tester ut spansken din på en spansktalende.

Husk at du kommer langt hvis du klarer å kose deg med spansklæringen! Det er det som gjør at du holder ut, også når fremgangen ikke er like rask som du skulle ønske.

Trenger du en lærer i Spansk?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.