Så du har bestemt deg for å lære spansk? ¡Felicitaciónes!

Det finnes en mengde gode grunner til å lære seg spansk. Blant annet ser det veldig bra ut på CV-en, for ikke å snakke om at det vil gjøre deg i stand til å kommunisere med over 440 millioner spansktalende verden over.

Kanskje er målet ditt å lære deg noen grunnleggende fraser før en ferie i Barcelona, eller kanskje du vil bli i stand til å kommunisere på spansk før du drar på utveksling til Latin-Amerika. Uansett er Cervantes' språk i aller høyeste grad verdt innsatsen!

Men før du begynner å fantasere om å snakke flytende spansk med en spanjol på en kafé i Madrid, har du et stykke arbeid å gjøre. Med riktig øvelse kan du mestre språket. Spørsmålet er: Hvordan bør man gå frem for å lære seg spansk?

Noen alternativer er å lære spansk på en språkskole, ta et gratiskurs på nett eller lære spansk med en privatlærer.

Det siste alternativet vil gi deg fleksibilitet, og skreddersydd undervisning vil hjelpe deg med å lære det du må kunne så effektivt som mulig: alt fra verbbøyning til vokabular.

Selv om forskning viser at jo tidligere man starter opplæringen av et fremmedspråk, jo mer fordelaktig, ikke la det hindre deg. Det er ikke umulig å lære seg et nytt språk som voksen, men det kan hjelpe å tenke i kreativet baner. I tillegg til språkkurs, kan det være lurt å benytte seg av andre verktøy.

Du kan for eksempel lage repetisjonskort for vokabular, laste ned en språklæringsapp eller finne frem en lærebok i spansk, eller kanskje lytte til en spansk podcast for nybegynnere.

Husk: Dette er ikke bare verktøy for å forberede seg til den første spansktimen. Man bør også bruke disse metodene for å øve mellom undervisningstimene. Slik kan du virkelig forankre det du lærer i timene.

Her trekker vi frem noen verktøy for språklæring som vil gjøre deg godt forberedt til å begynne spanskundervisning.

De beste Spansklærerne tilgjengelig
Carolina
5
5 (22 Evaluering(er))
Carolina
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Cesar
5
5 (14 Evaluering(er))
Cesar
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jessica
5
5 (5 Evaluering(er))
Jessica
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
5
5 (13 Evaluering(er))
Francesca
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bárbara
5
5 (11 Evaluering(er))
Bárbara
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Paula
5
5 (8 Evaluering(er))
Paula
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Fabian
5
5 (9 Evaluering(er))
Fabian
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Carolina
5
5 (22 Evaluering(er))
Carolina
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Cesar
5
5 (14 Evaluering(er))
Cesar
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jessica
5
5 (5 Evaluering(er))
Jessica
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francesca
5
5 (13 Evaluering(er))
Francesca
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bárbara
5
5 (11 Evaluering(er))
Bárbara
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Paula
5
5 (8 Evaluering(er))
Paula
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Fabian
5
5 (9 Evaluering(er))
Fabian
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Lag en ordliste før spanskkurset ditt

Kanskje har du fremdeles ikke mer enn et lite "hola" å kunne trekke frem fra den spanske språkbanken din?

Det kan hjelpe selvtilliten din å skrive en liste med de mest grunnleggende høflighetsfrasene og andre svært vanlige ord. Kanskje vil du føle deg mer avslappet dersom du allerede før kurset begynner vet hvordan du sier ting som ja, nei, takk, ha det, hvordan går det og så videre.

Åtte post it-lapper henger på en vegg, en hånd henger opp den niende
Repetisjonskort er også en god måte å forankre kunnskap på. (Kilde: Unsplash)

En god teknikk for å lære er å skrive listen ned flere ganger. Etter hvert kan du prøve å skrive ordene uten å lese dem først.

Her er en liste med vanlige spanske ord og fraser som kan sette i gang din egen listeskriving.

Se oversikten over spansk kurs nær deg.

Grunnleggende vokabular

God dag: Buenos días

God ettermiddag: Buenas tardes

God kveld: Buenas noches

Hei: Hola

Ha det: Adiós

Ja: 

Nei: No

Vær så snill: Por favor

Takk: Gracias

Bare hyggelig: De nada

Unnskyld: Perdón

Jeg snakker ikke spansk: No hablo español

Kan du snakke saktere?: Hable más despacio, por favor

Kan du gjenta det?: Repita, por favor

Hva heter du?: ¿Como te llamas? (Høflig alternativ: ¿Como se llama?)

Jeg heter: Me llamo

Hvordan går det?: ¿Cómo estas? (Høflig alternativ: ¿Como está?)

Veldig bra: Muy bien

Hvor kommer du fra?: ¿De donde eres? (Høflig alternativ: ¿De donde es?)

Jeg kommer fra Oslo: Soy de Oslo

Berik vokabularet ditt

For å bli en kompetent spansktaler må du kunne litt mer. Neste steg kan være å lære seg å introdusere seg og spørre om veibeskrivelse på spansk, for eksempel.

Snart vil du være i stand til å snakke med en spanjol eller latinamerikaner, og du vil klare deg glimrende på reise i disse landene.

Fjell og ruiner i Peru
Hvorfor ikke ta med deg dine nyervervede språkkunnskaper på ferie til Peru? (Kilde: Unsplash)

Invester i en lærebok

Ingenting slår en bok når man vil forberede seg til spansktimen. Besøk for eksempel din lokale bokhandel og se etter en bok som gir en innføring i grunnleggende spansk. Spør gjerne betjeningen om hjelp for å forsikre deg om at du velger det beste alternativet.

Se etter bøker med grammatikkøvelser og bøyningsøvelser, dette vil være en god hjelp på veien mot å mestre det spanske språket.

Du kan gjerne fortsette å bruke boken gjennom skoleåret for å supplere undervisningen. Om du er ute og reiser, uansett om det er mens du tar spansk på skolen eller mange år senere, kan du alltids ta boken frem og friske opp hukommelsen. Utenfor undervisningen kan du bruke den til å teste deg selv for å bli bevisst på hvilket kunnskapsnivå du ligger på.

Hvordan lærer man spansk effektivt? Prøv en app

Det finnes mange alternativer for å lære spansk online dersom du ikke blir gira av tanken på å kjøpe en bok.

Kanskje du ikke bor i hovedstaden og de mengdene spanskkurs Oslo ikke er like relevante for deg?

Hva med å laste ned en app for å lære spansk i stedet? Den kan lastes ned til smarttelefonen eller et nettbrett og være et fint verktøy for å forbedre språkkunnskapen din. En språklæringsapp er som en gratistime i spansk!

Vi anbefaler den gratis appen Duolingo for gratis undervisning. Duolingo er et svært populært alternativ, og appen tilbyr undervisning i en rekke språk. Spansk er et av dem, blant de andre språkene nevner vi fransk, tysk, italiensk og portugisisk, i tillegg til mindre språk, som for eksempel norsk.

I denne appen starter nybegynnere helt på begynnelsen. De som allerede har kjennskap til språket de ønsker å lære bedre, kan ta en snarvei for å få undervisningsmateriell som passer deres kunnskapsnivå og er utfordrende. Brukergrensesnittet er lettforståelig og tilgjengelig, og hver leksjon er morsom, nesten som et spill, med spørsmål og premier.

Et viktig element i Duolingos språkundervisningstaktikk er repetisjon. Vokabularet og grammatikkreglene som man lærer i én oppgave, gjentas og brukes flere ganger i nye oppgaver hvor man lærer andre ting. På denne måten fester man delvis kjente ord til minnet også mens man lærer helt nye ting.

Spillet kan være avhengighetsskapende, men hvorfor ikke la seg rive med? Aktiviteten er konstruktiv og lærerik, og før du vet ord av det er du mange skritt nærmere målet om å mestre spansk.

Du kan også forberede deg til spansktimene ved å lære deg de viktigste reglene for bøyning.

For dette anbefaler vi appen El Conjugador. Dette programmet inneholder alle reglene for grammatikk og bøyning. Det vil gjøre deg til en ekspert på spanske verbtider og på de sterke så vel som de svake verbene.

Takket være dette verktøyet kan du øve på spanske verb hvor enn du er. Kanskje på bussen eller t-banen, kanskje mens du venter i banken eller på tannlegekontoret, eller, hvis du er litt modig, til og med i badekaret.

Og hvem vet, kanskje vil bruken av disse appene til og med gjøre deg bedre forberedt til spansktentamen. Hvem skulle tro at pugging kunne være så gøy!

Person holder smarttelefon
Lær grammatikkregler og vokabular ved bruk av spill på mobilen (Kilde: Unsplash)

Lær riktig uttale ved å se på videoer

Hva med å se på en god film for å tilbringe litt kvalitetstid med det spanske språket? Vi anbefaler regissøren Pedro Almodovar dersom du ikke er sikker på hvor du skal begynne. Volver, Hable con ella, Los abrazos rotos, Todo sobre mi madre, La mala educación ... det finnes en lang, lang rekke filmer å oppdage.

Den muntlige delen kan være utfordrende når man lærer spansk. Videoer kan gi deg lytteferdigheter selv om du er alene, og dersom du forsøker å kopiere skuespillerne, vil du kunne forbedre uttalen din.

Men ikke press deg til å se den første spanske filmen du kommer over. Dersom filmen er dårlig eller du bare ikke liker den, finnes det mange alternativer der ute som kan engasjere deg. Ikke gi opp ved første hinder.

Alternativt kan du finne frem yndlingsfilmen din og se den med spanske undertekster. Siden du forstår det som sies, vil det gi deg en ekstra hjelp til å forstå den spanske underteksten.

Kanskje blir du overrasket når du får høre at flere privatlærere i spansk setter filmer på pensum. En privatlærer er opptatt av å justere undervisningsmetodene etter dine interesser.

Vi kan også anbefale den spanske filmen Pans labyrint fra 2006. Den tar deg med på en reise til Francos Spania og veksler mellom å være en krigsfilm og et slags eventyr. Noen av samtalene ligger til og med ganske tett på helt grunnleggende spansk, noe som gjør filmen mer tilgjengelig for dem som enda ikke har mestret språket fullstendig.

Dersom du tar utfordringen og setter på en spansk film, kan du selvsagt gjøre oppgaven litt mindre vanskelig for deg selv ved å slå på undertekster, enten på spansk eller norsk, alt ettersom hvilket nivå du ligger på.

Det kan være utmattende å konstant måtte dekode et språk man bare har delvis kjennskap til. Derfor er det så bra at man har flere muligheter til å justere vanskelighetsgraden ved hjelp av undertekstene, og noen ganger til og med talespråket. Slik unngår du å slite deg ut og gi opp.

Dersom du vil forbedre uttalen din, kan det også være en god idé å se på noen av de mange videoene som ligger tilgjengelig på Youtube. Prøv for eksempel kanaler som News in Slow Spanish, Espagnolpod eller Coffee Break Spanish. Det finnes også mange spanske podkaster der ute.

Og hvis du trenger litt tettere oppfølgning, kan du finne en rekke kvalifiserte spansklærere på Superprofs nettsider. Hvorfor ikke begynne reisen allerede i dag? Se oversikt over Superprofs spanskkurs Trondheim.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.