Noen av de mest grunnleggende ingrediensene i det kinesiske kjøkkenet er fersk frukt og ferske grønnsaker i sesong, ris og nudler, fisk og kjøtt og generelt maksimal smak med minst mulig styr. Resultatet er velbalanserte, smaksrike, sunne og skikkelig gode retter!

Dette er noe av grunnen til at det kinesiske kjøkkenet har blitt populært over store deler av verden, og er blant de mest kjente asiatiske kjøkkenene.

Det kinesiske kjøkkenet har blitt utviklet og perfeksjonert over tusenvis av år, og er nå en smeltedigel av teknikker, mattradisjoner og smaker. I denne artikkelen skal vi derfor gå nærmere inn på kinesiske oppskrifter, og ta deg med på en spennende kulinarisk lesning. Forhåpentligvis får du også noen gode forslag til neste gang du skal lage et godt måltid!

dumplings ligger i en steamer, en hånd løfter lokket av, og damp kommer ut og treffes av sollys
Hot tips: Skaff deg en steamer, du kommer ikke til å angre! (Kilde: Unsplash)
De beste kokkekunstlærerne tilgjengelig
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Grunnleggende matlagingsteknikker for å lykkes med kinesisk mat

Før vi hopper ordentlig inn i de ulike oppskriftene, skal vi begynne med det mest grunnleggende: ulike teknikker for matlaging. Det lønner seg å vite forskjellen på disse når du skal sette i gang med tilberedningen av de ulike rettene!

Nedenfor har vi derfor laget en nyttig oversikt:

  • Stir-fry: Stir-frying, eller røresteking, er en teknikk hvor man steker mat raskt i olje mens man rører kontinuerlig. En populær rett som lages på denne måten, er stekt ris med egg.
  • Steaming: På norsk kan det også kalles damping, og navnet forteller egentlig det meste. Med denne teknikken varmebehandler man maten med damp. Dette er en av de sunneste tilberedningsmåtene, og den brukes blant annet til å lage dim sum.
  • Koking: En av de enkleste måtene å lage mat på. Med koking kan du lage fantastiske retter som kinesisk brokkoli med østerssaus.
  • Fritering: Fritering er nøkkelen for å få smaksrike og sprø teksturer. Friter deg frem til retter som vårruller med grønnsaksfyll eller friterte nudler.
  • Stekt kjøtt: Tilbered kjøtt over ild eller i ovnen for å få frem sprøtt skinn over mørt, saftig kjøtt.

Skulle du ønske litt ekstra veiledning, ta en kikk på Superprofs matkurs.

Essensielle ingredienser i det kinesiske matoppskrifter

Det kinesiske kjøkkenet rommer et bredt utvalg av unike smaker som kan kombineres på ulike måter. Når du nå skal teste ut noen spennende nye retter, er det lurt å kjenne til noen av de mest grunnleggende ingrediensene. Nedenfor har vi derfor laget en kort liste over noen av disse.

Viktige ingredienser i det kinesiske kjøkkenet

Du vil nok rakst se at mange kinesiske retter lages med en eller flere av følgende ingredienser:

  • Mørk soyasaus, som har en noe søtere og mindre salt smak enn andre typer soyasaus. Soyasaus er laget av soyabønner.
  • Fersk ingefær gir litt varme til retten, hjelper med å gjøre kjøtt mørt og gir fisk en mindre kraftig lukt.
  • Chilisaus gir et sterkt kick til måltidet.
  • Sesamolje er en viktig smakstilsetter i mange retter, og det trengs ikke mye for å endre smaksprofilen betraktelig.
  • Svart eddik har en farge som minner om soyasausen, men den har en tre- og maltaktig og karakteristisk smak.
  • Østerssaus er en populær kinesisk saus med en unik evne til å forsterke smaken i en rett. Den brukes ofte i marinader.

Lær mer om noen av de mest grunnleggende forskjellene mellom asiatisk og europeisk mat her.

Enkle kinesiske retter du kan lage hjemme

Selv om du ikke nødvendigvis er en erfaren kokk, er det god sjanse for at du lykkes med disse oppskriftene. Når du har laget det én gang, kommer det bare til å bli lettere og lettere å gjenta suksessen! For å hjelpe deg i gang og gi deg litt inspirasjon, har vi derfor funnet noen oppskrifter du kan teste ut!

Oppskrift på kinesisk kylling- og maissuppe

Denne nydelige suppen krever få ingredienser, og passer godt til to personer. Ikke minst er den ganske rask og enkel!

Dette trenger du av ingredienser

  1. ½ kokt eller dampet kyllingbryst
  2. 1 boks maiskorn
  3. 1 egg, pisket, med en klype salt
  4. 300 ml vann
  5. 4 ss maisenna
  6. Salt og pepper
  7. Alternativt: Topp med vårløk og sesamolje
  8. Alternativt: Legg til risnudler for en nudelsuppe-følelse

Slik går du frem

  1. Varm opp 1 ts olje i en wok- eller stekepanne på høy temperatur.
  2. Rørestek kyllingen, men ikke til den brunes.
  3. Tilsett vann.
  4. Legg til maiskorn og krydder og kok i 3–5 minutter.
  5. Tilsett maisenna langsomt til blandingen blir tykk. Rør godt.
  6. Tilsett egget litt etter litt, og rør sporadisk, til egget former seg til en slags bånd.
  7. Fjern fra varmen.
  8. Topp med vårløk og dryss noen dråper med sesamolje over retten.

Og vipps har du en fantastisk god suppe! Om du vil leke deg litt på kjøkkenet, kan du bruke oppskriften som utgangspunkt for å lage en saus for grønnsaker og/eller ris.

Finn flere oppskrifter og lær matlagingsteknikker med hjelp fra disse matbloggene.

Oppskrift på kylling chow mein (friterte nudler)

Dette er uten tvil en favoritt hos mange, og kan lages med mye av det du allerede har liggende hjemme.

Stekte nudler med spisepinner på hvit tallerken.
Stekte nudler er definitivt en kinesisk rett som er både enkel og veldig god! (Bilde: GoodEast YQR via Unsplash.com).

Dette trenger du

  1. 400 g eggnudler eller risnudler
  2. ½ liten gul løk
  3. En opphakket grønnsak eller to (valgfritt)
  4. 1 kokt eller dampet kyllingbryst
  5. 1 ss mørk soyasaus
  6. ¼ ts salt
  7. 1 ts lys soyasaus
  8. En håndfull bønnespirer
  9. Vegetabilsk olje
  10. Chiliflak til topping

Forvent å bruke ca. en halvtime på forberedelsene. Oppskriften er for to personer.

Slik går du frem

  1. Varm opp olje i en wok- eller stekepanne på høy temperatur.
  2. Når oljen er varm, tilsett løken og brun den.
  3. Tilsett kyllingen. Stek i 2–3 minutter.
  4. Tilsett salt og nudler. Stek i et par minutter.
  5. Tilsett soyasausen og bønnespirene.
  6. Topp med vårløk.

Oppskrift på sursøtt svin

Her lønner det seg å starte i god tid i forveien, ettersom svinet skal forberedes en dag i forveien.

Dette trenger du av ingredienser

Svinemarinade – forbered kjøttet dagen i forveien

  1. 250 g av din favorittype svinekjøtt
  2. 1 ss mørk soyasaus
  3. ¼ ts salt
  4. ½ ts bakepulver

Ingrediensene som skal rørestekes

  1. 2 egg
  2. 1,2 dl hvetemel
  3. 1 ss hvitløk
  4. 2,4 dl hakkede grønnsaker av ditt valg
  5. 4,8 dl hakket paprika
  6. 4,8 dl hakket ananas

Sursøt kinesisk saus

  1. ½ dl ketchup
  2. ½ dl vann
  3. ½ dl sukker
  4. ½ dl eddik
  5. 2 ss plommesaus
  6. 1 ss maisenna
  7. Salt å smake til med
  8. Chili dersom du liker litt temperatur

Denne retten krever litt forberedelser, men selve matlagingsprosessen er fort unnagjort. Oppskriften er for to personer. Tips: Erstatt svinekjøttet med kylling om du ønsker det!

Slik går du frem

  1. Del opp kjøttet i små kuber og legg det i en bolle.
  2. Tilsett soyasaus, salt og bakepulver.
  3. Blant bollens innhold godt, sørg for at alt kjøttet er dekket, og la det marinere over natten.
  4. Pisk to egg. Dypp hver kube av kjøtt i egget, og dekk den deretter med mel. Gjenta prosessen to ganger.
  5. Varm opp oljen i en frityrsteker (det beste alternativet) eller en stekepanne til den når en høy temperatur.
  6. Frityrstek kjøttet to ganger.
  7. Tilsett alle ingrediensene til sausen i en gryte.
  8. La det koke på middels varme mens du rører.
  9. Når det koker, skru ned varmen. Sausen skal ha en klissete tekstur.
  10. Ta sausen av varmen.
  11. Varm opp en wok- eller stekepanne.
  12. Tilsett olje og hvitløk.
  13. Tilsett paprikaen og ananasen. Rør i tre minutter.
  14. Tilsett svinekjøttet og sausen.
  15. Bland godt og ta av varmen.

Interessert i asiatisk mat, men usikker på hvor du skal starte? Da anbefaler vi denne artikkelen!

Oppskrift på vegetarisk stekt ris med egg

Her kan du bruke de grønnsakene og ingrediensene du allerede har liggende i kjøleskapet, og lage en fantastisk god rett på et blunk! En super resterett som egner seg godt til å bruke opp for eksempel rester av ris.

Stekt ris med reker og trebestikk ved siden av.
Stekt ris: enkelt og smakfullt. (Bilde: Mae Mu via Unsplash.com).

Dette trenger du av ingredienser

  1. 250 g ferdigkokt ris (gjerne rester)
  2. Mørk soyasaus
  3. Dine foretrukne grønnsaker, hakket opp
  4. 1 egg
  5. Tofu (valgfritt)
  6. Salt og pepper for å smake til

Denne retten metter to personer – eller kan gjerne spises dagen etterpå også!

Instruksjoner

  1. Tilsett litt mørk soyasaus i den ferdigkokte risen.
  2. Bland godt til soyasausen er trukket inn i all risen.
  3. Pisk egget.
  4. Varm opp 2 ss med vegetabilsk olje i en wok- eller stekepanne på høy temperatur. Høy temperatur er viktig for å oppnå best mulig resultat.
  5. Tilsett egget og rør det raskt. Tilsett deretter risen og grønnsakene.
  6. Rørestek aktivt og kontinuerlig i fem minutter. Sørg for at all risen varmes opp ved stadig å bevege den.
  7. Ta pannen av varmen.

Her har du det: en smakfull kinesisk rett du virkelig kan kose deg med.

Finn flere digge asiatiske oppskrifter her.

Sjekk ut flere oppskrifter på kinesisk mat og retter fra andre asiatiske land på TINEs nettsider.

Raskere enn å bestille fra din lokale kinesiske restaurant

Mange av de kinesiske rettene og oppskriftene vi har sett på i denne artikkelen, kan lages på under en halvtime. Det er en av grunnene til at det er det perfekte valget på en hverdag etter en lang arbeidsdag. Eller hvorfor ikke overraske venner og familie med en deilig middag? Kinesisk mat passer i alle anledninger.

Se deg rundt i din lokale matbutikk, du kan fort bli overrasket over hva du finner. Og dersom du bor i nærheten av en asiatisk matbutikk, vet du hvor du bør gå for å få noen smakfulle åpenbaringer.

Eksperimenter med tekstur, fra sprø til klissete, utforsk kinesiske sauser og tørkede ingredienser, tilsett nøtter som peanøtter og kasjunøtter. Det er så mye å vinne på å åpne øynene for ingredienser du ikke vanligvis lager mat med og nye matlagingsteknikker.

Alt du trenger, er interesse og litt kjærlighet for mat og troen på at du også, med litt øvelse, kan lage fantastiske retter. Med en slik innstilling er det vanskelig å mislykkes i å lage deilige retter inspirert av hvilket som helst av verdens mange kjøkken.

Ønsker du å lære nye teknikker på kurs i nærheten av deg? Se matlagingskurs Oslo for å finne en lærer i hovedstaden.

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

4,00 (4 vurdering(er))
Loading...

Marion

Mitt navn er Marion, jeg er 23 år gammel og elsker å skrive. Jeg har utdanning innen markedsføring og UX-design, og har ellers stor interesse for språk!