Et bilde sier mer enn tusen ord.

Dette velkjente uttrykket kan sies å legge grunnen for, ja, kanskje selve den filosofien som har utviklet bruken av interaktive tavler, også kjent som whiteboards, i en kreativ retning.

Disse interaktive verktøyene har blitt uerstattelige, være det seg i nettmøter, der kollegaer kan knytte kontakt over land og strand, og i mange andre sammenhenger der man ønsker å samarbeide uten at å måtte møtes fysisk. Og kanskje særlig nå som hjemmekontor og møter over videolink har etablert seg så godt i arbeidshverdagen.

Den digitale verden, med alle tenkelige verktøy og applikasjoner tilgjengelig, begrenser seg ikke bare til arbeidslivet.

Stadig flere kunstnere har begynt å ta disse innretningene i bruk for å skape, dele og publisere kunsten sin.

Mange samarbeider kollektivt og interaktiv, og nettet er fullt av fora der de kan dele verk og ideer, og hvor nybegynnere kan hente inspirasjon fra dem med mer erfaring.

Kanskje det er på tide å kaste seg på bølgen?

Så la oss se nærmere på disse fantastiske verktøyene som har gjort det mulig for kunstnere og andre å samarbeide over landegrenser ved hjelp av interaktive tavler.

Vil du heller se på hvilke andre alternativer du har for å lage kunst? Sjekk ut oversikten vår over essensielt utstyr for kunstnere.

De beste Tegninglærerne tilgjengelig
Kasia
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Kasia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Villvin
5
5 (4 Evaluering(er))
Villvin
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavia
Flavia
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pernille
5
5 (1 Evaluering(er))
Pernille
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melike
5
5 (3 Evaluering(er))
Melike
190kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Barbro marie
Barbro marie
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kasia
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Kasia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Villvin
5
5 (4 Evaluering(er))
Villvin
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Flavia
Flavia
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pernille
5
5 (1 Evaluering(er))
Pernille
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Melike
5
5 (3 Evaluering(er))
Melike
190kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Barbro marie
Barbro marie
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (3 Evaluering(er))
Karen
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva er en interaktiv tavle?

Såkalt fjernarbeid har vært en del av arbeidslivet siden 1970-tallet. Men det var ikke før data- og kommunikasjonsteknologien tok av utover 1990-tallet, at den visuelle delen av telekommunikasjonen begynte å gjøre seg gjeldende.

Virtuelle nettverk og videokonferanser har vist seg å være en fleksibel løsning som inspirerer til gruppesamhold, utvikler den kollektive intelligensen, styrke samspillet mellom kolleger og hjelper til med å organisere arbeidsoppgaver.

Virtuelle tavler, whiteboards, nettavler, smarttavler – kjært barn har mange navn – har blitt brukt til å samle nettverk i mange bransjer og sammenhenger i mange år allerede.

Disse verktøyene ble i utgangspunktet utformet for ett formål: å promotere visuell kommunikasjon og samarbeid i forretningslivet.

At teknologien har utviklet seg såpass mye, og muliggjort det å lage og dele kunst over hele verden, vitner om menneskers evne til å tenke utenfor boksen og finne nye og kreative bruksområder for etablerte verktøy.

Hvordan bedre representere kunst enn gjennom et medium som i utgangspunktet var en skikkelig kreativ oppfinnelse?

Før vi ser nærmere på de forskjellige interaktive tavlene man kan bruke til tegning, la oss først se på hovedfunksjonene som er integrert i de fleste av dem:

  • Dokumentdeling og -lagring
  • Bildeintegrasjon
  • Tegning og sporing av endringer
  • Kommentarfunksjon
  • Deling og redigering mellom flere brukere
  • Chat og andre meldingssystemer
  • Lydopptak, for muntlige kommentarer
  • Mulighet for å se alle steg på veien til et diagram eller en tegning
  • Tankekart og mulighet for å utvikle heuristiske løsninger

Med andre ord: Digitale tavler har langt på vei erstattet de tradisjonelle, analoge tavlene. Lukten av sure svamper eller eimen av en whiteboard-tusj er i ferd med å bli en del av historien, i klasserom så vel som på møterommene.

Lærer skriver på tavle.
De gode gamle tavlene, med sine kritt og svamper, er snart et minne blott. Bilde: Visualhunt

Det beste med disse interaktive tavlene (eller whiteboards – som har sneket seg inn og etablert seg i det norske språket), er at du ikke trenger noe ekstrautstyr, som kritt eller tusjer, pensler eller viskelær, eller noe annet kunstutstyr for å kunne benytte deg av dem.

Interaktive tavler har et stort potensial, og ikke bare i arbeidslivet, men for et hvert skapende kollektiv med et felles mål.

Og kanskje særlig de som ligger på nettet til fri bruk, som ikke koster så mye som en krone å bruke.

Men hvem er disse laget med tanke på?

Noen nettsider retter seg spesielt mot utdanning og fjernlæring. Andre er laget for ordinær møtevirksomhet.

De interaktive tavlene vi skal se nærmere på, er de som er utviklet med tanke på det mer kreative, enten det er snakk om amatører, eller profesjonelle i diverse skapende bransjer. Alt fra grafisk design, illustrasjon og tegneserier, til ren hobbyvirksomhet.

Digital kunst lever gjerne et spennende liv på nettet, men det er også mulig å printe det ut, ramme det inn og henge det på veggen!

Hvilke interaktive tavler går kunstnerne for?

Om de interaktive tavlene gjør arbeidslivet lettere for mange, bare tenk deg hvordan det kan fyre opp kreativiteten hos kunstnere.

På en sånn tavle kan du skisse, skravere, lære å tegne i perspektiv, og til og med delta i tegneundervisning holdt av etablerte kunstnere.

Du kan lage steg-for-steg-videoer av tegningene dine, eller utfordre andre til å fullføre eller legge noe til det du jobber med.

Videre kan du dele bildene dine på sosiale medier, i bloggen din, eller andre fora for kunst.

Interaktive tavler egner seg altså godt for nettbaserte tegnekurs, og hvem som helst kan sette i gang et kurs for å lære bort sine spesialiteter. Enten du ønsker å undervise i abstrakt eller figurativ kunst, eller om det er en spesiell teknikk eller retning du ønsker å lære andre.

Se for deg for et lite øyeblikk at du er kunstlærer …

Heller enn å vandre mellom staffelier i et klasserom, kan du helt enkelt veksle mellom kursdeltakere og arbeidene deres med noen få tastetrykk, alt fra komforten i ditt eget hjem.

Kunstnere med staffelier.
Det er definitivt stas å male i friluft, men en mobil eller et nettbrett er lettere å plukke opp og ta med seg enn et staffeli. Bilde: Pixabay

Du kan lære bort den intrikate kunsten det er å tegne en realistisk hånd, uten å skitne til dine egne hender med kullstøv og tusjflekker.

Det er også lett å følge med på studentenes utvikling, og gi fortløpende råd og tips underveis i prosessen.

Kjenner du at du begynner å klø i fingrene etter å teste ut en sånn tavle?

Om man bare søker på "interaktive tavler" eller "interactive whiteboards" på nett, vil man få mange treff, og det kan være vanskelig å velge i havet av muligheter. For å gjøre det hele enklere for deg, skal vi ta for oss et knippe alternativer som allerede resonnerer godt hos utøvende kunstnere.

Dette er imidlertid bare et lite utvalg.

Vi har gjort utvalget på bakgrunn av de mest anvendelige tavlene for bruk til kunst og design, som passer alt fra nybegynnere til de mer erfarne kunstnerne.

Deekit

Dette er et gratis verktøy med mulighet for nettbasert samarbeid, og det er fylt opp med gode verktøy og funksjoner.

Vi ser bort fra funksjonene som retter seg mot jobb og utdanning, og utforsker heller designfunksjonene som programmet har tilgjengelig.

Her vil du finne alle tenkelige verktøy som passer alt fra portrettegning til perspektivtegning og alt i mellom. Med digitale pensler, blyanter, former, viskelærfunksjon og fargepaletter. Ingen grunn til å savne skisseblokka og pennalet med et så versatilt digitalt lerret, med andre ord.

Skulle du likevel velge å gå analogt, med papir og blyant, så er denne artikkelen for deg!

Deekit er et verktøy med vektorgrafikk for digital tegning.

Tavlen kommer med en lagvis låsfunksjon, for å hindre andre fra å gjøre endringer underveis i prosessen.

Det betyr at dersom du er spesielt fornøyd med ett lag av tegningen din, så kan du låse akkurat det bestemte laget du har tegnet på det digitale lerretet, og dermed hindre at andre redigerer det.

På de ulåste lagene vil det fortsatt være kollektiv tilgang på lerretet til å fortsette tegneprosessen.

Til tross for den digitale revolusjonen, er ingenting helt som å male på et ekte lerret!

Programmet har også en zoom-funksjonen som er essensiell for å jobbe på detaljnivå.

Tenk bare hvor lett det hadde gjort jobben for Leonardo Da Vinci da han malte Nattverden, dersom han hadde hatt tilgang på en zoom-funksjon da han pirket på alle de minutiøse detaljene?

AWWApp

Om du nettopp har meldt deg på et nybegynnerkurs i tegning, så kan denne nettsiden være en morsom måte å få innføring i digital tegning på.

AWWapp er en enkel og effektivt nettside.

De grunnleggende funksjonene koster ingenting, men de er en smule begrensede, særlig når det kommer til fargeutvalg og -behandling.

Utvalget av tegneredskaper er heller ikke så stort, men det er likevel et godt utgangspunkt for å lære seg det grunnleggende.

Funksjonelt sett er er dette verktøyet veldig enkelt og brukervennlig.

Du kan velge å samarbeide med andre bare med et tastetrykk. Trykk på den grønne knappen, og eksporter verket ditt for å lagre.

Nedturen med AWWapp er at tilgang til alle funksjoner krever registrering og betaling.

Til tross for det, så er AWWapp en av de mest populære interaktive tavlene der ute, og har flere hundre tusen brukere.

Flockdraw

I motsetning til de andre programmene vi har snakket om så langt, er Flockdraw gratis, og du kan invitere et ubegrenset antall andre kunstnere og kunstinteresserte til å samarbeide om ett og samme verk.

Lurer du på hvordan en blyantskisse tar seg ut digital?

Er du litt forelska i pastellkritt?

Elsker du å tegne manga eller anime, eller vil du bare lære deg å tegne fra bunnen av?

Det er bare å registrere deg på Flockdraw for å sette i gang med læringsprosessen, helt uten blyant og papir.

Så fort du har registrert deg, er det bare å sette i gang med å male og tegne, alt fra det helt enkle til mer intrikate bilder med skyggelegging og andre detaljer.

Du har også mulighet til å lage ditt eget nettgalleri, og kikke på andre brukeres gallerier og studere tegneteknikkene deres.

I tillegg kan du eksportere arbeidet ditt, og publisere det på andre nettsider og i sosiale medier.

PixiClip

Det som skiller denne plattformen fra de andre, er at det ikke gir tilgang til kollektivt samarbeid med andre brukere.

Men det er uansett et utmerket verktøy til å lage presentasjoner og andre visuelle medier.

Dersom du jobber med presisjonstegning eller grafer og diagrammer, så er dette programmet ideelt.

Selv om det har sine begrensninger for fritegning, så har denne siden en stor bonus: Stemme- og videoopptak.

PixiClip egner seg særlig godt til å lage kunstvideoer.

Du kan gjøre opptak mens du tegner, samtidig som du forteller hva du gjør underveis, og videre eksportere og publisere videoen.

På denne måten kan du rett og slett lage ditt eget videokurs i tegning!

Ingen av disse interaktive tegne- og malesidene kan imidlertid erstatte Photoshop eller andre mer avanserte programvarer for tegning og bilderedigering.

Men om du tenker på dem som noe utfyllende, som et ekstra utløp for kreativiteten din, så kan du få mye ut av å bruke dem, særlig med tanke på de mulighetene mange av dem byr på av kollektiv virksomhet og samarbeid.

Tegneverktøy på mobilen

Smarttelefoner og nettbrett har berøringsskjermer, mange av dem kapasative, noe som legger til rette for å bruke flere av appene vi har snakket om. Med en kapasativ skjerm kan du kjøpe en universal-pekepenn og tegne i vei, noe som er langt enklere og mer presist enn å bruke pekefingeren.

En kapasativ skjerm er en type berøringsskjerm som er ekstra følsom og responsiv. Det er i dag den vanligste skjermteknologien for smarttelefoner og nettbrett.

Hadde det ikke vært praktisk om disse nettbaserte tegneverktøyene fikk plass i lomma eller sekken?

Flere av disse har utviklet apper du kan laste ned på mobilen eller nettbrettet.

Et søk i Google play eller Apple Store viser at utvalget i apper for øvrig er stort.

Her er noe av det vi fant: 

Groupboard Collaborative Whiteboard

Dette er en iOS-app du kan bruke på iPad-en din for gjøre den om til et interaktivt, bærbart atelier.

Du kan du zoome inn mens du tegner, bare ved å spre to fingre over skjermen på samme måte som om du skulle zoome inn på et vanlig bilde.

Ved å zoome inn, kan du enkelt jobbe med små og realistiske detaljer, som øyevipper og smilerynker.

Flere iPad-er kommer med egen pekepenn, noe som gjør det kjempeenkelt å konvertere nettbrettet ditt til en tegneplate.

iPad og pekepenn.
Har du en iPad Pro og medfølgende pekepenn, er du bare noen få tastetrykk unna å skape kunst sammen med andre på nett. Bilde: Unsplash

Lensoo Create

Denne appen fungerer både på iOS og Android, og den har en mengde digitale verktøy for tegning: fargestifter, blyanter, viskelær og mye annet.

Men det som er ganske unikt for appen, er at du kan lage instruksjoner på detaljnivå.

Det fungerer på den måten at hver avsluttet strek lagres som en steg-for-steg-video. Når du spiller den av, kan du se hvordan tegningen din utvikler seg fra den første streken frem til ferdig arbeid.

Teknologiutviklingen har åpenbart bidratt til produktivitet, og gjort det lettere å samarbeide.

Så hvorfor ikke gå for et digitalt verktøy til å tegne en rose eller male et portrett?

Så om du har et nettbrett eller en smarttelefon, er det bare å laste ned en app eller registrere seg på en nettside og sette i gang – og det koster stort sett ingenting.

De som først så muligheten med interaktive tavler, og begynte å utnytte mediet kunstnerisk og kreativt, kan anse seg selv som pionerer. Særlig når man ser hvordan disse verktøyene har utviklet seg etter hvert som digital kunst har vunnet terreng.

Vi kunne fortsatt i det evinnelige om kunst i den digitale tidsalder, men det får holde for denne gangen, og vi lar deg heller hive deg over det virtuelle lerretet i stedet.

Eller kanskje du er mer av en tradisjonalist, og foretrekker det ekte lerretet med lukten av maling og tyngden av en pensel i hånden?

Så vi avslutter artikkelen med de beste ønsker for din nye digitale kunsthverdag!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Jorun

Språkdame med forkjærlighet for rettskriving generelt, skjønnlitteratur, strikketøy og katter spesielt.