Kapitler
"Læring er det eneste sinnet aldri sliter ut, frykter eller angrer på." – Leonardo da Vinci
Tanken da Vinci legger frem, er fin, men stemmer det virkelig, det han sier? En rekke studier av alle de forskjellige faktorene som påvirker språklæring, spesifikt evnen til å bli flytende i et fremmedspråk, forteller oss at personlighet spiller en viktig rolle.
Det har blitt påvist at mer engstelige språkelever gjør langsommere fremgang, enn mindre engstelige elever. Det er ikke et lite poeng: Frykten for å gjøre feil i et språk man ikke ennå mestrer fullstendig, er en av de vanligste bekymringene blant språkstudenter som tar franskkurs.
De fleste nordmenn har relativt god kontroll på ett fremmedspråk: engelsk. Når det gjelder tredjespråket, derimot, kan det ser ut til at det står skralt til. Tredjespråkundervisningen er en del av pensum både på ungdomsskolen og videregående skole. Mange går likevel ut av skolen uten å være i stand til å kommunisere på språket de har blitt undervist i gjennom fem år.
Det er mange grunner for nordmenn til å lære fransk: Alt fra tilgang til jobbmuligheter til innsikter i sentral europeisk historie eller muligheten til å lese store litterære verk på originalspråket. Ikke minst er det mange steder man kan begynne, og i denne artikkelen leder vi deg gjennom en del av mulighetene som møter deg som er i ferd med å begi deg ut på veien mot å lære deg fransk.
Lære fransk med kurs
Den beste måten å begynne språklæringen på er å ta et nybegynnerkurs. Et trygt og solid fundament vil gjøre den videre språklæringen mer effektiv, og dessuten mye mer fornøyelig.
Det første stedet å lære fransk i Norge er på skolen, men for mange har det skipet seilt av gårde for lenge siden. Kanskje har ikke skolens franskundervisning satt solide spor, eller kanskje du ikke lærte fransk på skolen i det hele tatt. Hvor vender man seg da?

Institut Français
Institut Français er underlagt det franske utenriksdepartementet, og har som funksjon å skulle fremme fransk kulturformidling og kultursamarbeid mellom Norge og Frankrike. Instituttet har dessuten tilsvarende samarbeid med en rekke andre land.
I Norge har Institut Français base i Oslo og Stavanger. De formidler blant annet kulturarrangementer med forbindelse til fransk kulturliv og språk, men kanskje aller mest relevant for den som vil lære seg fransk er at de tilbyr franskkurs.
Første steg for å velge et fransk språkkurs er å finne ut hvilket nivå man ligger på. Heldigvis gjør Institut Français det enkelt: De tilbyr en uforpliktende plasseringstest. Det kan gjøre utgangspunktet ditt for det franske språkeventyret litt mer sømløst.
Institut Français følger CEFR, the Common European Framework of Reference for Languages. CEFR deler språkforståelse inn i tre nivåer som hver har to undernivåer. Slik kan man kvantifisere kunnskapen. Skalaen spenner fra A1 til C2, og brukes til å skille dem som fremdeles har utfordringer med å kommunisere på et fremmedspråk fra dem som har stålkontroll på grammatikk, verbbøyninger, vokabular og uttale.
På den annen side kan du velge språkkurs med utgangspunkt i hvilken setting du ser for deg å ta i bruk språkkunnskapene dine. Ønsker du en generell samtalefransk, forberedelser til franske språkprøver eller spesifikk språkkunnskap innenfor et fagfelt? Eller har du lyst til å forberede deg på videre studier i Frankrike? En slik spesialisering vil gjøre deg klar for scenariene du kommer til å befinne deg i, og er en måte å effektivisere læringen på.
Når du velger hvilken type undervisning du skal ta, må du også ta noen valg om hva slags timeplan du ser for deg. Du vil ha muligheten til å ta enten ukentlige kurs, individuelle kurs, gruppekurs eller et intensivprogram.
For et standardkurs tar Institut Francais i underkant av 4000 kr for en kursperiode på 24 timer. Prisene kan imidlertid variere med forskjellige typer kurs. For mange kan disse prisene være stive.
Man vil få valget mellom forskjellige kurstyper:
- Gruppetimer
- Privatundervisning
- Onlineundervisning
Alliance Française
Alliance Française, eller AF, er en privat institusjon som har avdelinger blant annet i Oslo, Bergen og Trondheim. De har avdelinger i hele 135 land fordelt på fem kontinenter, og har vært etablert i Norge i over 100 år.
Alliance Française har som mål å spre fransk kultur og språk i verden, å fremme kulturelt mangfold og å tilby franskopplæring til alle målgrupper. Avdelingen i Bergen, for å ta et eksempel, drives på ideell basis og tilbyr franskspråklige arrangementer til alle som måtte være nysgjerrige. Denne avdelingen tilbyr imidlertid ikke franskundervisning, noe mange andre av Alliance Francaise sine avdelinger gjør.
Finn et franskkurs Bergen du også

Franskundervisning hos Superprof
Superprof tilbyr et bredt utvalg av dyktige privatlærere. Noen er lærere, noen til og med professorer. Mange av Superprofs fransklærere har høyskole- eller universitetsutdannelse, andre er studenter. En del har fransk som morsmål, noe som gjør dem svært godt egnet til å forbedre uttalen din og din kulturelle forståelse.
"Fransk" er en vidtspennende undervisningskategori, og derfor velger mange av Superprofs lærere å spesialisere seg innenfor et bestemt felt eller nivå. Noen velger et opplegg som følger konvensjonelle språkkurs, noe som gir deg ferdighetene du trenger for å ha en samtale på fransk og å bestå standardiserte språktester. Andre lærere fininnstiller heller siktet mot å forbedre vokabularet ditt eller få deg helt opp på nivå med dem som har fransk som sitt morsmål.
Men hvor mye koster egentlig fransk kurs Oslo?
Ikke alle har rom i budsjettet sitt for en stor ny kostnad. Franskundervisning hos Superprof er derfor rimelig, og det store utvalget av lærere gjør det mulig å effektivisere læringen ved å finne en som er spesielt egnet til å dekke dine behov.
Prisen per privattime hos Superprof kan variere, men ligger rundt følgende nivå:
- Oslo: 2-300 kr
- Bergen: 200 kr
- Stavanger: 300 kr
- Bodø: 300 kr
- Trondheim: 2-300 kr
- Lillehammer: 150 kr
- Tromsø: 250 kr
- Fredrikstad: 400 kr
Husk forresten på at mange av Superprofs privatlærere også tilbyr kurs over nett. Om du ikke finner en lærer i nærheten av deg, er det en god løsning! Undervisning på nett er dessuten ofte billigere enn andre former for undervisning.
Lære fransk på universitetet
De fleste har begrensede midler å bruke på språkundervisning. Språkkunnskaper kan godt sies å være uvurderlige, men de er som regel ikke noe man skaffer seg for enhver pris. Å lære fransk kan heldigvis gjøres på en rekke måter, og mange av dem er gratis.
En slik mulighet er å ta franskfag på universitetet (riktignok må man da regne med en liten semesteravgift). Man kan følge en årsenhet eller en bachelorgrad, eller man kan eventuelt melde seg opp som enkeltemnestudent og ta enkeltemner. Det er imidlertid viktig å være klar over at disse alternativene har noen krav til forkunnskaper.
For universitetsundervisning i fransk, anbefales det generelt at man har forkunnskaper som tilsvarer nivå II fra videregående. Dersom man velger å ta enkeltemner, er det dessuten viktig å være klar over at en del emner har krav om at man allerede har tatt fagets mer grunnleggende emner.
De som velger å studere språket på universitetsnivå får ofte en fordel med på kjøpet: Et visst nivå av andre latinske språk, som spansk, italiensk, rumensk og portugisisk. Det er fantastisk for de virkelig språkinteresserte!
Noen av universitetene i Norge som tilbyr franskundervisning, er:
- Universitetet i Oslo
- NTNU
- Universitetet i Bergen
- Universitetet i Agder
Dersom man studerer fransk på universitetet, har man dessuten en gyllen anledning til å dra på utveksling til Frankrike.

Lære fransk på nett
Det er et stort skritt å begynne på en universitetsutdannelse. For noen kan det være et godt valg, mens andre har større fordel av å ta fatt på språklæringen med litt mindre tidsrammer og forpliktelse.
Man kan lære språk gratis gjennom gratisinstruksjoner og læremateriell fra språk- og kulturinstitutter, eller ved hjelp av ting som podkaster på fransk for nybegynnere, som for eksempel Coffee Break French.
Det finnes dessuten flere apper for å lære språk. Noen er gratis, som Duolingo og Memrise, mens andre koster penger, som Babbel. Apper som Duolingo fungerer godt for å utvide vokabularet og språkforståelsen, men er ikke nødvendigvis et optimalt sted å begynne å lære et språk man ikke kjenner til. Man tilegner seg overfladisk kunnskap, men ikke nødvendigvis en god forståelse av språkets struktur.
Et annet gratis alternativ for å lære fransk, er med videoer fra gratistjenester som Youtube. Her finnes en rekke kanaler som spesialiserer seg i franskundervisning for nybegynnere, og en mengde forskjellige temaer å velge mellom. Slike videoer kan være en god måte å supplere annen læring: Man kan for eksempel søke opp en introduksjon til en komplisert verbtid eller en forklaring av et vanskelig begrep.
Det finnes altså en mengde forskjellige muligheter for dem som er interessert i å lære fransk. Kanskje er det aller beste å kombinere flere. Det er imidlertid vanskelig å komme utenom at den som er aller best egnet til å gi en nybegynner et godt utgangspunkt, er en lærer med solid språklig kompetanse.
Interessert i å lære mer om å komme i gang med fransklæringen? Sjekk ut denne guiden.
Plattformen som kobler privatlærere og elever