Nordmenn kjenner verdien av å kunne et språk som snakkes verden over. Man klarer seg imidlertid ikke over hele verden med bare engelsk som nøkkel. Derfor velger mange å lære seg fransk i tillegg. Det franske språket utviklet seg fra folkelig latin, og er det tiende mest brukte språket i verden.

Denne guiden leder deg gjennom prosessen med å finne et optimalt fransk språkkurs for nettopp deg: Uansett om du ser etter gratis franskkurs eller nettressurser for fransk språklæring eller leter etter kvalitetsstemplede språkkurs i Norge eller et fransktalende land.

Det er på tide å trene opp franskmusklene dine. Nyt glede av språklæringstjenestene som er tilgjengelige for deg og kom deg fra nybegynnernivå til en dyp forståelse av fransk språk og kultur.

En globus og en trestol
Er du klar for å utvide din språklige horisont? (Kilde: Unsplash)
De beste Fransklærerne tilgjengelig
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jelena
5
5 (3 Evaluering(er))
Jelena
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (6 Evaluering(er))
Thomas
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ilys
5
5 (3 Evaluering(er))
Ilys
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jelena
5
5 (3 Evaluering(er))
Jelena
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (6 Evaluering(er))
Thomas
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ilys
5
5 (3 Evaluering(er))
Ilys
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvor lang tid tar det å mestre fransk?

De fleste som lærer seg et språk har spurt seg selv om dette, uansett om språket de er i ferd med å temme er mandarin, russisk eller italiensk. Det er – dessverre, vil mange si – umulig å bestemme på forhånd hvor lang tid det vil ta for en norskspråklig franskelev å mestre fransk. Noen studier viser imidlertid at fransk er blant de lettere språkene for nordmenn å lære, spesielt på grunn av språkenes felles opprinnelse og innflytelsen fransk språk og kultur har hatt på norsk språk og kultur gjennom de siste hundreårene.

En av disse studiene, utført av Foreign Service Institute, estimerer at det vil ta omtrent 24 til 30 uker å nå et relativt avansert kunnskapsnivå. Disse tallene fordrer imidlertid en svært intensiv læringsperiode med mange timer språklæring hver dag.

Professor i utdanning Jim Cummins opererer med en mer allment oppnåelig målestokk: Han har beregnet at det tar 1–3 år å lære seg grunnleggende kommunikasjonsferdigheter i et språk man ikke kan. Foreign Service Institutes studie beregner at man må legge inn 600 til 750 timer, for å nå et mellomnivå. Det kan være vanskelig å motivere seg selv gjennom så mange timer med språklæring.

Gratisundervisning gjennom apper, Youtube-videoer eller podkaster er en helt fantastisk ressurs. Dersom du ønsker å lære fransk på egenhånd, har du mye å velge mellom. Det kan også være en god – og underholdende – idé å høre på fransk musikk og å se på franske filmer. Hva med klassikere som Godards Til siste åndedrag eller Rohmers Den grønne strålen, eller nyere filmer som Natache og Toledanos De urørlige eller Sciammas Portrett av en kvinne i flammer?

Det kan imidlertid være vanskelig å finne selvdisiplinen som behøves for å lære et nytt språk helt alene. Derfor kan det være en god hjelp å støtte opp under læringen med privattimer. Her er noen av elementene det kan være nyttig å se på når du velger undervisningsform og lærer:

  • Metode og innhold: Hva vil det undervises i, og hvordan foregår undervisningen?
  • Rammeverk: Hva er målet med undervisningen?
  • Øvelse: Vil undervisningen gi deg energi og motivasjon til å øve på fransk jevnlig?
En hånd skriver på en touchskjerm med en penn
Det kanskje aller viktigste når man lærer et nytt språk er å øve jevnlig. (Kilde: Unsplash)

Prissammenligning av forskjellige typer franskundervisning

Mange av de romanske språkene er populære å lære seg. Det er ikke vanskelig å finne andre nordmenn som holder på å lære seg fransk, franske språkskoler og franskundervisning i Norge.

Som enhver polyglott kan fortelle deg, er det viktig å være bevisst på utgiftene som kan følge målet om å bli flytende i fransk. De følgende er noen av de beste mulighetene for deg som ønsker å mestre fransk og ønsker å ta kurs på alt fra nybegynner- til viderekommendenivå.

Lære fransk i Norge: Alliance Française

Alliance Française er et typisk eksempel på hva slags språkskole du kan møte på veien mot å bli fransktalende. De er også kjent under akronymet AF, og har sentere i Oslo og Stavanger i Norge.

Prisen på undervisning kan variere noe. For å ta et eksempel, koster et standardkurs over 24 undervisningstimer ca 3700 kr. Et slikt kurs kan være midt i blinken for deg som ønsker å bli en mester på fransk verbbøyning, kultur eller lytteevner.

Lære fransk i Norge: Franskundervisning gjennom Superprof

Det er en smal sak å finne den perfekte privatlæreren for deg blant Superprofs mange fransklærere. Det er imidlertid viktig å definere målene dine før du hopper ut i undervisningen. Privatlærerne har vidt forskjellige bakgrunner – alt fra folk med lærerutdannelse til studenter med fransk som morsmål. Det er viktig for valget å være bevisst på behovene dine.

Dersom målet ditt er så enkelt som å bli flinkere i fransk, kan en privatlærer som legger vekt på samtale hjelpe deg med å legge grunnlaget for språkforståelsen. Dersom du virkelig ønsker å gå i dybden, kan det beste valget være en utdannet fransklærer. Denne vil virkelig være i stand til å hjelpe deg på veien mot en avansert forståelse av språket.

Lære fransk i Norge: Lære fransk på universitetet

Noen av universitetene i Norge som tilbyr franskundervisning i Norge, er:

  • Universitetet i Oslo
  • NTNU
  • Universitetet i Bergen
  • Universitetet i Agder

Gjennom universitetsutdannelse får du en grundig innføring i språket, og den koster nesten ingenting. Den krever imidlertid noe forkunnskaper: Det anbefales generelt at man har franskforståelse på fransk II-videregående nivå når man begynner et slikt studie.

Flytte til Frankrike for å lære fransk

Skal man tro på strømningene i psykologifaget, går mennesker gjennom to beskjæringsprosesser i barndommen og ungdommen. Det kalles synaptisk beskjæring og går ut på at hjernen kvitter seg med informasjon som ikke har blitt tatt i bruk.

Det kan være noe av grunnen til at mange voksne som tar nybegynnerkurs i fransk kan miste motet: Det er definitivt vanskeligere å lære seg et nytt språk som voksen, enn som barn. Dersom man bor i Frankrike, er det imidlertid ikke uvanlig at man klarer seg fint uten oversettelseshjelpemidler innen så lite som seks måneder.

Grunnen kan være at det er mye lettere å ta til seg et nytt språk når man hele tiden er omringet av det. Av nettopp denne grunnen er franske fordypningsprogrammer, eller immersion programs, så populære. Dersom det er viktig for deg å lære deg fransk godt, kan dette være den aller beste måten å gjøre det på.

En måte du kan lære fransk i Frankrike på, er å delta på språkutveksling. Det kan gjøres enten ved å finne en vertsfamilie som lar deg bo hos dem eller ved å finne et arbeidsutvekslingsprogram.

Dette er ideelt for dem som ønsker å bo i Frankrike på budsjett og er villig til å arbeide som betaling for kost og losji.

En annen måte å flytte til Frankrike på, er å se etter jobb- eller praksismuligheter i Frankrike. Mange franske selskaper er interessert i å ansette mennesker med kompetanse i flere språk.

Dersom du kan mer enn det franske alfabetet og fransk verbbøyning, altså at du allerede er en relativt kompetent franskbruker, kan det også være verdt å vurdere om du vil studere i Frankrike.

bygning-i-stein-sett-nedenfra-foran-turkis-himmel
Å flytte til Frankrike (eller et annet franskspråklig land!) kan virkelig sette fart på læringen. (Kilde: Unsplash)

Perfeksjonere den franske uttalen

Et fransk kurs Oslo kan lære deg ting som fransk vokabular og fransk uttale, men det finnes ikke noe som er bedre for å perfeksjonere uttalen enn å ha en faktisk samtale på fransk.

På et språkkurs vil du kunne lære det grunnleggende for fransk uttale, uansett om det er på en språkskole eller gjennom nettbasert franskundervisning. Det er imidlertid viktig å huske på at du sannsynligvis aldri helt vil bli kvitt en norsk aksent, og det er helt greit. Det viktigste er å gjøre seg forstått. Press om en helt perfekt uttale kan virke hemmende på utviklingen din, dersom det gjør at du vegrer deg for å snakke fransk.

Mange streber altså likevel etter den perfekte aksenten. Men hva består den egentlig av? Finnes den i det hele tatt? Det finnes ikke én korrekt fransk dialekt. Uttalen varierer fra region til region, og variasjonen kan grupperes i tre hovedkomponenter:

  • Uttale av fonemer
  • Franske spesialtegn
  • Intonasjon

Det franske språket har noen utfordringer når det kommer til uttale. En del nordmenn vil være vant med skarre-r-en, som faktisk oppstod nettopp i Frankrike. For mange krever den imidlertid litt øvelse.

Bokstaven e kan være en utfordring fordi den kan uttales på så mange forskjellige måter, og diakritiske tegn som aksenter spiller en viktig rolle for uttalen av både denne og andre bokstaver.

En tredje utfordring som krever en del repetisjon, er at det franske språket har en rekke stumme bokstaver. De finnes både i midten og slutten av mange ord, og det krever en del erfaring og øvelse å treffe riktig hver gang.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.