Når du skal handle inn mat, kan det være vanskelig å skulle finne fram i butikken, tyde prisene og tilbudene mens man også prøver å, for eksempel, finne en næringsrik middag som også er billig.

Noe som gjør dette litt enklere, er hvordan vi merker mat i Norge. Vi har våre egne merkeordninger med krav og regler som skal hjelpe forbrukeren med å velge de sunneste alternativene og det gjør det enklere å følge kostrådene fra Helsedirektoratet.

Selv om dette ikke gjelder alle typer mat som selges i Norge (slik som mat som selges i løsvekt), kan det å kunne lese hvordan lese matmerking hjelpe deg med å kjøpe mat av høyere kvalitet.

De beste ernæringlærerne tilgjengelig
Gard
5
5 (4 Evaluering(er))
Gard
595kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Stefan
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ragnhild
Ragnhild
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marie liland
5
5 (1 Evaluering(er))
Marie liland
275kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gard
5
5 (4 Evaluering(er))
Gard
595kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stefan
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Stefan
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ragnhild
Ragnhild
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marie liland
5
5 (1 Evaluering(er))
Marie liland
275kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Krav til merking av matvarer i Norge

I Norge er det flere krav til merking av mat for hva slags informasjon som må vises på produktets forpakning. Dette er for å gi forbrukeren en bedre forståelse av flere ting. I følge Mattilsynet er noen av kravene for matmerking:

MatmerkingBeskrivelseHvorfor er den viktig?
BetegnelseForklaring på hva slags produkt det er.Unngår at forbrukeren misforstår, og sikrer at de vet hva de kjøper.
IngredienserHva matvaren er laget av. Skal listes opp i fallende vektrekkefølge.Gjør det tydelig hva produktet inneholder.
Tilsetningsstoffer, enzymer og aromaerBåde ensymer, aromaer og tilsetningsstoffer skal oppgis i ingredienslisten. Det er egne krav for hvordan tilsetningsstoffer skal føres opp.Gjør at forbrukere kan unngå uønskede tilsetninger i matvarene sine.
AllergenerStoffer som kan fremkalle allergi eller intoleranse skal fremheves blant ingrediensene. Hjelper forbrukere med å unngå allergiske reaksjoner på matvarer de ikke tåler.
HoldbarhetAngis som "Best før" eller "siste forbruksdag". Viser tydelig hvor lenge forbrukeren kan forvente at produkter holder seg.
NæringsinnholdNæringsstoffene som finnes i maten.Gjør det enklere for forbrukeren å vite hvilke næringsstoffer som finnes i maten, og er spesielt viktig for eksempelvis diabetikere.
Vilkår for oppbevaring og brukOppgis hvis det er nødvendig. Sikrer at forbrukeren oppbevarer og bruker produktet riktig.
OpprinnelseslandGjelder for noen matvarer, for eksempel honning, ferskt kjøtt eller frisk frukt.Gir innsikt i hvor produktet kommer fra, og er viktig med tanke på eksempelvis hensyn til miljøet og etiske valg.
NettoinnholdAngis som vekt eller volum.Gjør det blant annet enklere å sammenligne pris med andre tilsvarende varer.

*Tabellen ovenfor inneholder ikke alle krav til matmerking av ferdigpakket mat, og vi anbefaler å sette seg inn kravene fra Mattilsynet ved behov.

Ferdigpakket mat inneholder mye informasjon, noe som blant annet kan hjelpe de som ønsker å ta mer informerte valg når det kommer til produktene de kjøper.

Produktmerking av mat: hva betyr det egentlig?

Det finnes noen deler av informasjon som du finner på nesten all ferdigpakket mat. Dette gjelder slik som navnet på maten, holdbarhetsdato, ingrediensliste, vilkår for oppbevaring og anvendelse, opprinnelsesmerking, og næringsdeklarasjon. Dette er ikke hele listen over kravene og det finnes flere.

Ulike grønnsaker i kurver i frukt og grønt avdelingen i butikk.
Det kan tidvis være overveldende å handle i matbutikken. God matmerking kan bidra til å gjøre handleopplevelsen enklere. (Bilde: Raul Gonzales Escobar via Unsplash.com).

Eksempelvis opprinnelsesmerking, er bare obligatorisk i noen tilfeller. Dette gjelder ved tilfeller som storfekjøtt, ferskt kjøtt fra svin, sau, geit og fjørfe, frukt og grønt, fersk fisk og honning. Vi skal nå gå nærmere inn på noen av de mest sentrale kravene for matmerking!

Liste over ingredienser

Et av de viktigste kravene vi har til merking av mat, er at produktet må oppgi ingrediensene som skal stå i fallende vektrekkefølge, hvor mye av denne ingrediensen matvaren inneholder og om det er en allergen, må det skrives med fremhevet skrift.

Dette kan også være viktig om du er gravid og skal kutte ned på visse matvarer og ingredienser

Det er veldig viktig at ingrediensene som det er mest av står først, og de det er minst av står sist. Dette betyr at om du skal finne ut hvor sunt et produkt er, kan ingrediensene være en god måte å finne dette ut på.

beenhere
Viste du at...

Listen over ingrediensene skal stå i fallende vektrekkefølge. Det vil si at den ingrediensen det er mest av skal stå listet opp først.

Om du, for eksempel, ser bakpå en pakke med kjeks, ser du at sukker er en av de første ingrediensene som er listet. Dette betyr altså at produktet inneholder mye sukker.

Næringsinnholdet

Også næringsinnholdet på kjøttprodukter kan fortelle hvor bearbeidet matvaren er. Om mer enn 5 prosent av vekten består av vann, må dette oppgis i næringsinnholdet på innpakningen.

Utgjør det tilsatte vannet mer enn 5 prosent av det ferdige produktets vekt, så skal forekomsten av tilsatt vann angis i produktets betegnelse.

Om du ønsker å kjøpe de sunneste produktene, selv innenfor ferdigpakket mat, kan det være lurt å se på næringsinnholdet til begge produktene og sammenligne dem. Det produktet som inneholder minst mettet fett eller sukker, er nok det sunneste valget.

Om du skulle ønske din egen kostholdsplan og veiledning, finn en ernæringsfysiolog Oslo.

Allergener

Det er veldig viktig at mat som inneholder allergener markerer disse ingrediensene tydelig. Matvarer uten innpakning skal også være tydelig merket med allergener.

Det er flere allergener som må markeres tydelig, slik som:

  • Egg;
  • Melk;
  • Peanøtter eller nøtter generelt;
  • Hvete; og
  • Skalldyr.

Om du lider av matintoleranse eller matallergi, slik som cøliaki, er det veldig viktig at maten du kjøper er tydelig markert. Dette hjelper deg med å vite om maten kan gi allergiske reaksjoner til deg eller de som skal spise maten.

Det finnes også noen produkter, slik som glutenfri, hvetefritt eller eggefri varer, som er helt trygge om du forsøker å unngå visse allergener.

Selv om slike produkter er vanligvis litt dyrere, så er det mange butikker som har egne kjøleskap og hyller med "Fri For" produkter, noe som gjør det enklere for deg som må unngå visse allergener.

Hva er Nøkkelhullsmerking?

Når vi snakker om matmerking symboler, er det spesielt ett merke som er viktig. Et merke du sikkert har kommet over før, er nøkkelhullsmerket.

Gjør det lettere å ta sunne valg i hverdagen

Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning som skal gjøre det enklere for deg å ta sunnere valg. Merket er en grønn sirkel med et hvitt nøkkelhull og finnes på emballasjen av produktet.

Stekt laks og grønnsaker på sort tallerken.
Nøkkelhullsmerkingen gjør det enklere å ta sunne og gode kostholdsvalg i hverdagen. (Bilde: Caroline Attwood via Unsplash.com).

Varene som er merket med nøkkelhullet skal inneholder mer fiber og fullkorn og mindre fett og mettet fett, sukker og salt enn andre varer av samme typen. Noen av de varene med nøkkelhullsmerket inneholder også mer grønnsaker, frukt og bær. Merket setter også krav til hvor lite kostfiber og hvor mye fett, mettet fett, salt og sukker varen kan inneholde.

Bytter du ut flere varer med nøkkelhullmerkede varer, ender du opp med å spise mindre mettet fett, sukker og salt, og du ender opp med å spise mer fiber og fullkorn.

Nøkkelhullsmerking er frivillig

Det er frivillig å bruke nøkkelhullsmerket men Mattilsynet kontrollerer at reglene for bruk av merket blir fulgt, og disse reglene er bestemt i fellesskap av norske, svenske, danske og islandske myndigheter.

Noen varer, slik som fersk fisk, frukt, bær, grønnsaker og poteter, er også nøkkelhullprodukter men merkes ikke med Nøkkelhullet.

Brødskalaen

Brød som inneholder mer enn 20 prosent fullkorn, kan markeres med nøkkelhullsmerket men brød har også en egen merkeordning kalt brødskalaen. Dette er en valgfri merkeordning, så du finner ikke merket på alle brødvarer. Varer som har brødskalaen, har et lite symbol med kakestykker på emballasjen som viser grovhetsgraden i prosent. Brød som er grovere inneholder flere næringsstoffer enn fint brød og

Det er ikke nok å bare kjøpe matvarer som er merket med nøkkelhullsmerket eller brød som er grovest på brødskalaen, men dette kan hjelpe deg med å ta de riktige valgene når du handler. Du trenger bare sette forskjellige produkter sammen til du får et sunt og variert kosthold.

Grønnsaker i butikken
Ved å øke inntaket av frukt og grønt og kutte ned inntaket av mettet fett, kan du oppnå et bedre kosthold. (Kilde: Pexels)

Ønsker du å lære mer om matmerking?

Merkekravene i Norge er et flott verktøy når du skal prøve å få et bedre kosthold. Du får bedre forståelse av akkurat hva du spiser, og det blir enklere å ta bedre valg.

God merking av matvarer kan hjelpe forbrukere med å gjøre mer bevisste valg når det kommer til næringsinnholdet av varene de kjøper. Det hjelper dem med å finne ut hva slags næringsstoffer de får fra matvaren, og hvor mange kalorier er i en porsjon av varen.

Selv om denne artikkelen gir en liten oversikt over hvordan vi merker matvarer i Norge, er det mye mer å lære om merking av matvarer om du er interessert.

Dette er fordi forskjellige typer mat har forskjellige regler og krav til hvordan det merkes, slik som hvordan økologisk mat markeres med et eget merke og hvordan dette merket har også krav.

Lær mer av en ernæringsfysiolog

Om du ønsker å lære mer om hvordan vi merker mat i Norge eller du er interessert i å lære mer om ernæring generelt og hvordan du kan få et sunt men billig kosthold, kan du ta kontakt med en ernæringsfysiolog.

En privatlærer kan hjelpe deg ved å forklare det mest grunnleggende om ernæring, enten dette gjelder hva forskjellen mellom karbohydrater og fett er eller du ønsker å finne lage en ukeplan med måltider som kan forbedre kostholdet ditt.

Klikk her for å finne en privatlærer innen ernæring som kan hjelpe deg med å komme i gang!

Ønsker du å vite mer om kosthold i tenårene eller for eldre, kan du lese mer her.

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

4,00 (2 vurdering(er))
Loading...

Marion

Mitt navn er Marion, jeg er 23 år gammel og elsker å skrive. Jeg har utdanning innen markedsføring og UX-design, og har ellers stor interesse for språk!