"Yoga legger til – det legger til energi, styrke og skjønnhet i kroppen, sinnet og sjelen." – Amit Ray

Yoga er en disiplin som forener kroppen og sinnet gjennom en rekke tekniske øvelser.

Men hva er målet med yoga?

De som praktiserer yoga, sverger til det.

De fleste som praktiserer yoga, vil kunne bekrefte at det forbedrer både velvære og holdning drastisk, og at det dessuten styrker både kropp og sinn. Det kan også gjøre at livet oppleves som mer balansert, at man slipper tankekjør, det kan redusere stress og rett og slett være en veldig god måte å slappe av på.

Det finnes en rekke forskjellige måter å lære seg yoga på, blant annet med intensivkurs, ukentlige timer eller øvelse med en privatinstruktør.

Dersom du ikke har mulighet til å benytte deg av et yogasenter, hvorfor ikke prøve yogaundervisning på nett?

Men hvorfor bør man velge nettbasert undervisning med en yogalærer?

Du bør vurdere fordelene og ulempene med denne undervisningsformen før du tar et endelig valg.

Fordelene med å lære yoga av en instruktør på nett

Online yogatimer, enten live eller forhåndsinnspilt, er en relativt ny måte å bli kjent med yoga på.

Selv om man er overbevist om de positive effektene yoga har, kan det være vanskelig å finne tid til å praktisere det mellom arbeid, husarbeid og et sosialt liv.

Gjør yoga hvor som helst

Med et nettbasert yogakurs trenger ikke yogatimene å være på ett enkelt sted.

Man kan gjøre yoga online akkurat der man har lyst til å gjøre yoga. Det kan være en massiv fordel dersom man for eksempel ikke har en bil, og ville måtte ta bussen i en time for å komme seg til et yogasenter. Med yoga over nett behøver man ikke å bekymre seg for rushtrafikken, men kan roe ned i sitt eget hjem.

Hvorfor ikke sette på noe avslappende musikk?

Nettbaserte yogakurs er også en stor fordel for dem som har barn, men ikke har mulighet til å ansette en barnevakt. Det er ikke ideelt å gjøre yoga med små barn rundt seg, men det er bedre enn å ikke gjøre yoga i det hele tatt.

Det er lurt å lære seg noen av yogapraksisens sentrale begreper. I tillegg til begreper som mantra og chakra, har også begreper som justering og konsentrasjon en spesiell rolle i praksisen.

Selvsagt er det ingen grunn til at man må praktisere hjemme når man tar nettbaserte yogakurs. Der det finnes en internettforbindelse, kan man følge undervisningen.

Mann sitter på et gjerde med en pc på fanget, solen har nettopp gått ned over en by
Alt du behøver er internettilgang. (Kilde: Unsplash)

Det betyr naturligvis ikke at man kan gjøre yoga i hagen til naboen sin, men man kan for eksempel dra til en park med wifi-forbindelse.

En løsning for yogier på landet

For de som bor langt fra storbyen, er en nettbasert yogainstruktør et fantastisk alternativ. Det er ikke alltid lett å finne et yogasenter i nærheten av der man bor. Søk på "yoga Ålesund" bærer kanskje ikke alltid med seg like mange resultater.

Heldigvis kan også alle som bor på landet nyte godt av yogaens fordeler, og det er godt, for yogaens popularitet i Norge har skutt i været i løpet av det siste tiåret. Online-tilbud om yoga bidrar til denne økningen.

Gjør yoga når du har lyst

Det er mye lettere finne tid til å gjøre yoga i en hektisk hverdag dersom man selv kan velge når man skal praktisere. Eleven kan gjerne diskutere målene sine med instruktøren sin før undervisningen begynner. Man bør også diskutere timeplanen sin, slik at man kan finne et tidspunkt som passer.

Med internett kan du praktisere yoga hvor enn du måtte ønske. Dersom du ikke finner en instruktør i nærheten av der du bor, er det også en god mulighet å søke opp yogavideoer på plattformer som Youtube.

Om du ikke finner en live video, finnes det i hvert fall mengder av videoer av høy kvalitet som du kan følge.

Prisen på yogakurs

En fordel med nettbasert yogaundervisning er prisen. De aller færreste yogatimer og intensivkurs er gratis. Med nettbasert undervisning har du store valgmuligheter, også når det gjelder pris.

En del av Superprofs instruktører tilbyr yogatimer over webkamera. Her finner du en instruktør som passer for deg, enten du er mest interessert i å lære deg hatha-yoga, vinyasa-yoga, pilates eller yin-yoga.

En jente gjør yoga ved en havn i solnedgang
Gjør yoga hvor som helst, og instruktøren korrigerer deg via webkamera. (Kilde: Unsplash)

Superprof har instruktører fra rundt omkring i Norge, og det er stor variasjon i prisnivået. Instruktørenes timepris ligger på alt fra 150 til 700 kroner, og passer altså de fleste budsjetter.

Mange av instruktørene tilbyr en gratis førstetime, slik at du kan vurdere om undervisningen passer for deg. Det er verdt å ta en titt! Yoga hjelper deg med å utvikle en god pusteteknikk, skaper personlig utvikling, toner musklene og gir selvtillit, fleksibilitet og sunnhet.

For å prøve det ut, kan du også sjekke ut gratis yogavideoer på nett.

Ulempene med å lære yoga over nett

Selvsagt finnes det også noen ulemper med å lære yoga av en instruktør man bare treffer gjennom et webkamera. Fordeler kommer sjelden helt alene. Det viktigste du kan gjøre, er å reflektere over hvordan akkurat du helst ønsker å lære deg yoga.

Yogatimer helt alene

En av de største ulempene med å lære yoga over nett, er at det som regel betyr at man er alene. Selv om man kommuniserer med instruktøren sin over nettet, kan det oppleves ensomt.

Man kan for eksempel ikke småprate med de andre kursdeltagerne etter timen eller diskutere vanskelige stillinger. En del ferske yogier ønsker gjerne at deres nye hobby skal ha et sosialt aspekt.

En løsning er å ta yogatimer over nett – sammen med vennene sine.

Finn yogainstruktører i Oslo her.

Hjemmeliv

Yoga kan både gi deg indre ro og endre måten du tenker på. Det er også en god mulighet til å komme seg ut av huset og få noen nye inntrykk. Nettbasert yoga vil imidlertid i de fleste tilfeller finne sted i hjemmet ditt.

Det kan være verdt å vurdere privattimer i yoga med en instruktør.

En mulighet er å skape variasjon ved å bytte mellom å praktisere yoga i ditt og en venns hjem.

Vanskelige omgivelser

Er du bekymret for å slå borti bord og benker når du gjør en solhilsen?

Dersom man ikke har et rom med masse ekstra gulvplass eller et avslappende miljø, kan det være vanskelig å slappe av, og i slike tilfeller får man ofte ikke så mye ut av yogatimene som man ellers kunne fått. Man trenger en del plass for å kunne gjøre enkelte yogastillinger eller asanaer.

Det er også viktig at man går inn i yogapraksisen med riktig innstilling. Kanskje kan ting som stearinlys, planter eller bakgrunnsmusikk hjelpe med å skape et avslappende miljø. Sannsynligvis ligner ikke stua di i utgangspunktet på en yogasal.

Det er en god idé å sette av ett sted i huset til å gjøre yoga. Skaff deg en yogamatte, kanskje noen oljer, og tilpass området så det passer din yogapraksis.

Mangel på motivasjon

Det finnes mange unnskyldninger for å droppe å trene yoga: Kanskje er det vanskelig å finne tid, kanskje frister det ikke akkurat nå. Men én unnskyldning fører gjerne med seg flere, og plutselig har man ikke gjort yoga på flere uker.

Når man ikke praktiserer yoga til faste tider, kan det være vanskelig å etablere en rutine. En vane oppstår først når man driver med noe jevnlig og over tid.

Det kan forverre motivasjonen dersom man alltid praktiserer alene. Dersom du merker at du lager unnskyldninger for deg selv om hvorfor du ikke trenger å gjøre yoga akkurat i dag, er det viktig at du snakker med instruktøren din om det. De er ikke bare der for å lære deg teknikk, men også for å opprettholde motivasjonen din.

Finn de beste yoganettsidene for å holde på motivasjonen!

Kvinne i en håndstående yogaposisjon utenfor et stort vindu med gardiner
Man får best utnytte av yogapraksisen dersom man er motivert. (Kilde: Unsplash)

Velg riktig yogaundervisning for deg

Uansett hvem du er, kan du nyte godt av effektene yoga har på kropp og sinn.

Det finnes riktignok både fordeler og ulemper med å lære yoga over nett, men det som er viktigst, er hvordan undervisningen fungerer for deg. Kanskje vil du begynne med enkle yogaøvelser, kanskje ser du for deg å drive med rolig yoga for avslapning, eller kanskje vil du perfeksjonere allerede eksisterende ferdigheter.

Se for eksempel de ulike kurs i yoga Kristiansand.

Men hvordan vet du om den webkamerabaserte undervisningen du har falt på, virkelig passer deg?

Det er en god idé å begynne med en prøvetime. Mange av lærerne hos Superprof tilbyr en gratis førstetime. Slik vet du om instruktøren er riktig for deg.

Du bør også undersøke hva slags type yoga du helst vil drive med. Det finnes nemlig en mengde forskjellige undergrupper, blant annet:

 • Latteryoga
 • Hatha-yoga
 • Yoga Nidra
 • Kundalini-yoga
 • Bikram-yoga
 • Power-yoga
 • Ashtanga-yoga
 • Jnana-yoga
 • Bhakti-yoga
 • Kriya-yoga
 • Sivananda-yoga
 • Yoga Iyengar
 • Viniyoga

Noen typer yoga, som Iyengar og Viniyoga, fungerer spesielt godt for nybegynnere.

Yogakurs deles også ofte inn etter målgruppen de er utformet for:

 • Yoga for gravide
 • Yoga for eldre
 • Yoga for barn

Når du har funnet den perfekte typen yoga, er det lurt å snakke med instruktøren din om hvordan du best kan fordype deg. Instruktøren kan anbefale ting som gruppeyogatimer, en yogaretreat, yogatimer i hjemmet og så videre.

Hva med et kurs i bikram yoga Oslo?

Nettbasert yogaundervisning anbefales spesielt til personer som ikke trives i folkemengder eller grupper.

Snakk med læreren om hva du ønsker, og du kan få utformet et kurs spesielt etter dine behov. Blant elementene yoga består av, er en rekke teknikker, som de følgende:

 • Pranayama
 • Tøying
 • Fleksibilitetsøvelser
 • Selvbevissthet
 • Stressmestring
 • Sekvenser
 • Pusteøvelser
 • Mindfulness
 • Meditasjon
 • Dyp pusting

Det finnes en type yoga for alle. Det er bare å sette i gang!

Her kan du finne ut mer om hvordan du tar yogakurs på nett. Dersom du fremdeles er usikker på hvor du skal begynne, kan du gjøre et enkelt søk på yogakurs nær deg blant Superprofs mange privatlærere.

Trenger du en lærer i Yoga?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.