"Yoga er ikke en religion. Det er en vitenskap, velværens vitenskap, ungdommelighetens vitenskap, vitenskapen om integreringen av kroppen med sinnet og sjelen." – Amit Ray

Er du en yoga-nybegynner? Eller er du kanskje erfaren, men ønsker å forbedre teknikken din utenfor gruppetimer?

Kanskje er du mest interessert i å gå gjennom grunnferdighetene på egenhånd? Eller ønsker du å redusere stressnivået ditt og la yoga gi deg energien tilbake?

Da tenker du sannsynligvis at yogaundervisning er en god idé. Spørsmålet er bare hvor, når og hvordan.

Og svaret? Internett, naturligvis.

I denne artikkelen ser vi på alle de forskjellige måtene internettvideoer kan hjelpe ferske yogier med å forbedre velværen sin og endre livet sitt med yoga.

De beste Yogalærerne tilgjengelig
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Carina
Carina
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gina
5
5 (6 Evaluering(er))
Gina
310kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celia
5
5 (6 Evaluering(er))
Celia
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Carina
Carina
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gina
5
5 (6 Evaluering(er))
Gina
310kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celia
5
5 (6 Evaluering(er))
Celia
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Nettbaserte yogakurs for nybegynnere og eksperter

Det spiller ingen rolle om du driver med dynamisk eller statisk yoga, om du står eller sitter. Yoga er uansett en fantastisk måte å behandle en rekke hverdagsutfordringer. Yoga gir nemlig:

 • Stressmestring
 • Erfaring med å roe seg ned
 • Kontroll over konsentrasjonen
 • Evnen til å gjøre kroppen og sinnet mer mottagelig for følelser

I tillegg antyder forskning at yoga motvirker hjertesykdommer. Det er særlig en god nyhet for dem som ikke kan drive med hardere aerob trening.

Kvinne gjør en trestilling på en sti i skogen
Alle kan gjøre yoga, enten alene eller i gruppe. (Kilde: Unsplash)

Kombinasjonen av yoga og meditasjon kan lette stress. Spesielt god effekt får man dersom man inkluderer pusteøvelser i rutinen. I motsetning til treningsformer som pilates, handler ikke yoga kun om forbedring av kroppen – det handler også om sinnet.

Innenfor yoga kan ønsket om å stadig forbedre seg føre til indre fred og ro. Det er yogaens hovedmål: å gjøre mest mulig ut av livet ved å kvitte oss med hindringene som ligger i veien for oss.

Og livet er virkelig fullt av små og store hindringer. Stress, angst, ryggsmerter, hodesmerter, leddplager, vansker med å gi slipp – mange ting kan komme i veien for ens utvikling, både innenfor yoga og på et personlig plan.

Den aller enkleste måten å forbedre yogastillingene sine på, er ved å følge videoer på nett. De fokuserer ofte på de følgende tingene:

 • Bestemte asanaer, altså stillinger
 • Avslapningsøvelser og meditasjon
 • Solhilsener, en viktig sekvens for å komme i kontakt med sjelen

Yoga er ikke bare en hobby, det er en livsstil. Yoga handler i stor grad om livsinnstilling.

Utvalget av yogavideoer man finner på internett er mildt sagt mangfoldig. De dekker alt fra klassiske stillinger til visualiseringsøvelser. Det finnes videoer for nybegynnere, videoer for eksperter, videoer for dem med en spesifikk type smerte eller skade og videoer som underviser i gravidyoga.

Yoga bør heller ikke undervurderes som treningsform. En yogaøkt får definitivt svetten til å renne. En del yogastillinger og -sekvenser krever at man er både sterk og utholdende. Yoga skal fungere avslappende og avkoblende, men det kan likevel være en intens fysisk aktivitet som får deg i form.

Finn kurs nær deg ved å søke på "yoga Kristiansand".

Hvorfor bruke nettundervisning?

Å gjøre yoga handler ikke bare om å imitere stillinger. Dypere sett handler det om å følge et bestemt levesett og en møysommelig prosess. En typisk yogatime på nett vil inneholde følgende elementer:

 • Oppvarming
 • Tøying
 • Yogasekvenser
 • Meditasjon
En kvinne og en mann gjør yoga sammen foran en rød himmel og blomsterbusker
Man trenger ikke å gjøre yoga alene bare fordi man følger nettundervisning. (Kilde: Unsplash)

Yoga gir effekter du kjenner lenge etter at timen er over. Det gjelder uansett om du praktiserer alene eller sammen med en gruppe.

Det gjelder i ekstra stor grad for nybegynnere. Kanskje blir du andpusten, men jo flere timer yoga du har bak deg, desto bedre form blir du i. Og jo flere videoer du følger, desto tydeligere vil yogaens rytme tre frem og finne en plass i deg.

Yogavideoer er dessuten ideelle for å trene på spesifikke teknikker og stillinger. Kanskje vanligst er pusteteknikker. For eksempel lar pranayama deg få energi bare ved å puste. Prana betyr pust og ayama kontroll på sanskrit.

En nettinstruktør i yoga kan lære deg å mestre kundalinienergi, som beveger seg langs ryggraden. Ryggraden regnes som kroppens energisentrum innenfor yoga. Kundalini kan styrke mindfulness og følelsen av velvære.

Det samme gjelder for iyengar-yoga. Denne formen for yoga er bygget rundt 200 klassiske asanaer og 14 originale pranayamaer. Iyengar-yoga er definitivt for de mer erfarne yogiene.

Et annet alternativ er å bruke yogavideoer til å håndtere spesifikke situasjoner eller nå kroppslige mål. Kanskje vil du lette ryggsmerter eller lære øvelser for å bli mykere. Kanskje vil du sove bedre, kanskje vil du gjøre yogaøvelser som er spesielt utviklet for gravide og småbarnsforeldre.

"Hatha-yoga er perfekt for meditasjon. Jeg har ledet yogakurs i Paris og India, og synergien er alltid lik. Det er fantastisk å se hvordan menneskekroppen bruker chakraene," sier Gaëlle, en av Superprofs franske yogainstruktører.

Få flere tips til yoganettsteder her.

Hvilke yogavideoer bør du se på?

Nettbasert yogaundervisning gjennom videoer er spesielt gunstig for disse to tingene:

 • Å komme i gang med yoga
 • Å forbedre enkeltteknikker, som nidra eller mantra
Kvinne i ølivengrønt treningsantrekk gjør en sittende yogastilling med tær som berører hodet
Youtube er en fantastisk ressurs for dem som vil lære seg yoga. (Kilde: Unsplash)

I begge tilfeller er det tre hovedmåter å finne yogavideoer på nett. Ved:

 • Youtubekanaler som drives av yogainstruktører
 • Gratisvideoer på spesialiserte yoganettsider
 • Yogavideoer man får tilgang til gjennom abonnementstjenester

På Youtube finner du gratisvideoer på alle ferdighetsnivåer, uansett om du er en nybegynner, har drevet litt med yoga eller er en ekspert. Hovedfordelen med å bruke internett som utgangspunkt for praksisen er fleksibiliteten det gir. Du kan se akkurat hva du vil, når du vil, hvor du vil.

Yoga with Adriene er for eksempel en av de beste yogakanalene Youtube har å by på.

Andre videoer finner du på spesialiserte yogasider eller nettsidene eller bloggene til yogier. Også her finnes et stort utvalg av gratis videoer, og de fokuserer på alt fra muskeltoning til oppvarming til tøyelighet til meditasjon. Også store selskaper tilbyr disse tjenestene – for eksempel kan du sjekke ut Decathlons Domyas Coach-undervisning.

Noen yoganettsteder krever betalingsabonnement. Slike tilbud er særlig relevant for dem som ønsker å gjøre yoga over lang tid og ønsker jevnlig tilgang til nye yogavideoer. Ofte er det slik at man får en gratis prøvetime før man må betale for et månedlig eller årlig abonnement.

Trenger du en nærmere innføring i hvordan man begynner med yoga over nett? Les dette.

Yogatimer i ditt eget hjem med nettundervisning

Den viktigste fordelen med gratis yogavideoer er at du kan komme i gang med nybegynnerundervisning uten at det trenger å koste flesk.

Hva annet trenger du?

Bare en yogamatte! Yoga er altså ikke spesielt dyrt.

Før du begynner praksisen, er det viktig å spørre deg selv hva slags yogalærer du ser etter. Uansett om det er en person du møter eller noen du bare ser gjennom en video, er yogainstruktøren din spirituelle veileder. De er den som hjelper deg med å føle deg vel, med å lære om yoga og alle yogaens stillinger og med å endre rutinen din for å gjøre praksisen mer effektiv.

Hos Superprof finner du instruktører som kan komme hjem til deg og tilpasse seg din timeplan. Dersom det ikke finnes noen instruktører i nærheten av deg, kan du få undervisning over Skype. Våre instruktører tilbyr en rekke forskjellige yogakurs:

 • Nybegynnerkurs
 • Yogakurs for barn
 • Privattimer
 • Enetimer
 • Nettkurs
 • Tilpasset undervisning
 • Ukentlige timer
 • Meditasjon eller pilates

Undervisningen kan tilpasses etter formål som:

 • Å fokusere på seg selv og på å føle seg vel
 • Å balansere chakraene sine
 • Å lære riktig pusteteknikk og kanalisere energi
 • Å gå ned i vekt
 • Å praktisere veiledet avslapning

Ved å gå inn på instruktørenes profil, kan du se hvilken erfaring og hvilke kvalifikasjoner de har. Det kan også hjelpe deg med å avgjøre om de er den rette til å veilede nettopp deg.

Mange instruktører tilbyr en gratistime for å bli kjent. Dette gir potensielle elever muligheten til å spørre ut instruktøren om deres undervisningsstil, tilgjengelighet og prisnivå. I tillegg gir det anledning til å kjenne om kjemien stemmer.

Et annet godt tips er å lete etter instruktør på yogafestivaler og andre arrangementer med høy tetthet av yogier. Dette er også en god mulighet for å skaffe seg en gratis prøvetime, enten alene med læreren eller i en gruppe, for å se om du trives under veiledningen.

Yoga er ikke bare en disiplin, det er en livsstil. Å gjøre yoga hjemme er en fantastisk måte å koble av og bygge fysisk og psykisk styrke. Der skjer fremgangen i ditt eget tempo, og du finner alltid en video som passer humøret eller utfordringen din.

Så hva er det egentlig du venter på?

Gjør deg klar for din første asana ved å se på et par videoer. Hvis yoga passer for deg, er det verdt å ta praksisen på alvor. Det innebærer kanskje å engasjere en privatlærer for å hjelpe deg. 

Prøv for eksempel et kurs i bikram yoga Oslo.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.