Å praktisere yoga har mange kjente fordeler. I tillegg til at den er en bra form for styrketrening, blir den ofte betraktet som den mest avslappende formen for fysisk trening som gir fordeler til både kroppen og sinnet.

Yoga oppsto i India for over 5000 år siden som et middel til å holde kroppen sterk og sunn. I dag er det en form for mosjon som har spredt seg over hele verden etter hvert som mange prøver å bruke den som et middel til å trenne opp styrken og som en kilde for helbredelse.

Yoga er kjent for å fremme en god kroppsholdning, noe som hindrer ryggsmerter og hjelpe med å forbedre fleksibilitet. Yoga er blant annet like populært blant idrettsutøvere som den er blant de mindre sporty mennesker.

Liker du tanken om å bringe balansen til kroppen og sinnet? Vi har satt sammen mange forskjellige tips om en god yogarutine å starte med for en nybegynner.

De beste Yogalærerne tilgjengelig
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Carina
Carina
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gina
5
5 (6 Evaluering(er))
Gina
310kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celia
5
5 (6 Evaluering(er))
Celia
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Victoria elisabeth
5
5 (3 Evaluering(er))
Victoria elisabeth
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Monika
5
5 (3 Evaluering(er))
Monika
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nina
5
5 (5 Evaluering(er))
Nina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Carina
Carina
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gina
5
5 (6 Evaluering(er))
Gina
310kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celia
5
5 (6 Evaluering(er))
Celia
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lea
5
5 (1 Evaluering(er))
Lea
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
5
5 (2 Evaluering(er))
Line
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Typer av yoga

Det finnes flere retninger innenfor yoga hvor hver skiller seg fra de andre på forskjellige måter, fra å holde fokus til intensiteten av å tøye ut.

Se på de mest populære variantene av yoga og bestem deg for den som passer best for dine helsemål:

 • Hatha yoga:

Betegnelsen "Hatha yoga" refererer til yoga i sin alminnelighet, men i vesten blir navnet brukt for å beskrive de grunnleggende uttøyingsøvelsene som blir oftest undervist i yogatimene.

Finn yogatimer i nærheten av deg her.

Hatha yoga
Ta en hatha klasse for å få en innføring i yoga! (Kilde: Unsplash)

Målet med Hatha yoga er å forsiktig tøye ut, slappe av og relaksere kroppen på en måte som ikke er fysisk utøvet. I Hatha klasser er ofte yogastillingene langsomme og holdes i noen få åndedrag før en går videre.

 • Ashtanga yoga:

Den er perfekt for yogautøvere som elsker å følge en fast treningsrutine. Selv om bevegelsene er smidige og det er fokus på å puste, vil du helt sikkert begynne å svette ved å gjenta den samme rekkefølgen av bevegelser.

Finn Ashtangalærere her!

 • Vinyasa yoga:

Vinyasa ligner på Ashtanga i intensiteten og måten den fokuserer på smidige overganger mellom posisjoner, men det finnes ikke en fast rutine. Dette er perfekt for de som liker å ha litt variasjon! Vinyasa klasser er også ofte livlige da lærerne spiller energisk musikk som akkompagnerer klassen.

 • Yin yoga:

På den motsatte enden av spekteret for Vinyasa og Ashtanga, fokuserer Yin yoga på de meditative aspektene ved yoga og hver posisjon blir holdt i flere minutter om gangen. Hvis du trenger å finne din zen, er denne typen av yoga den rette for deg.

 • Iyengar yoga:

Iyengar yoga klasser utfordrer deg til å følge nøye med på kroppsstillingen din. I likhet med Yin yoga, blir posisjonene holdt over lengre tid, og du vil bruke flere typer av yoga-utstyr for få mest mulig ut av hver posisjon.

Enkle yogastillinger mot ryggsmerter

De styrkende virkningene av yoga gjør den til en populær form for mosjon for mennesker som lider av alle slags ryggsmerter.

Regelmessige yogaøvelser kan frigjøre spenningen fra musklene og leddene, og i tillegg kan yoga også bidra til en bedre kroppsholdning og forhindre flere skader.

Hva er de mest effektive yogastillingene mot ryggsmerter?

 • Hunden som ser ned:

Hvis du er en absolutt nybegynner i yoga, er det stor sannsynlighet for at du kommer til å lære hunden som ser ned som en av de første yogastillingene.

Lag en V-figur med kroppen, med hendene og føttene plantet på gulvet og hælene nede. Ta det med ro, trekk pusten dypt mens du holder posisjonen og føler at det strekker i den øvre og nedre delen av ryggen.

Hund som ser ned yogastilling
Hunden som ser ned er en grunnleggende yogastilling! (Kilde: Unsplash)

Denne posisjonen er bra fordi den strekker ut ryggraden og styrker de nedre ryggmusklene.

 • Sittende ryggvri:

Sittende ryggvri er bra for folk som ser etter en lettelse av stivheten i ryggen.

Mens du sitter på gulvet med bena rett foran deg, bøy det ene kneet og legg foten flat på bakken. Støtt deg med armen på samme side som det bøyde benet ved å plassere den langs siden, og sett albuen av den andre armen på utsiden av det bøyde kneet ditt.

Det finnes mange variasjoner for sittende ryggvri med en rekke forskjellige vanskelighetsgrader.

 • Sfinksen:

Sfinksen er ikke bare bra for å forebygge smerter i den nedre delen av ryggen, men er også utrolig enkelt utføre.

Legg deg på magen og slapp av. Deretter støtt overkroppen din ved å legge albuene under skuldrene og armene ut foran deg. Press ut brystkassen når du puster inn og slapp av mens du puster ut. Du burde kjenne at det strekker i bukmusklene og ryggraden.

Sfinks yogastilling
Sfinksen er kjent for å hjelpe med å forsterke ryggraden og styrke mange forskjellige muskelgrupper. (Kilde: Pixahive)
 • Katt-ku:

Katt-ku bevegelsen er en kombinasjon av to yogastillinger som tøyer ut ryggen på en dynamisk måte mens de forbedrer bevegeligheten. Dette er en svært enkel posisjon som er populær som en overgang til oppvarmingen.

Begynn å stå på alle fire med hendene rett under skuldrene og knærne med en hoftebredde avstand fra hverandre. Begynn med ku-posisjonen, ved å bøye ryggen mot taket mens du presser hendene og knærne ned i gulvet og senker hodet ned. For å gå over til katten, bøy ryggen i motsatt vei mens du beveger hodet oppover og ser fremover.

 • Buen:

Buen er en ganske intens øvelse, derfor ønsker du kanskje å be om råd fra en yogainstruktør før du prøver den.

Begynn med å legge deg på magen og deretter bøyer du knærne og strekker armene bak for å gripe tak i føttene. Løft føttene mot deg og oppover, og hold stillingen i tre åndedrag om gangen.

Bue yogastilling
Denne stillingen er perfekt for å styrke skuldrene og øvre ryggen for å forbedre kroppsholdningen og forebygge skader. (Kilde: Pixahive)

Har du tenkt på Padmasana stillinger? Lær mer her.

Praktiser yoga for å forsterke kjernemusklene

Kjernestyrken er en viktig del av en persons helhetlige kondisjon og evnen til å ta treningen til neste nivå og deres prestasjoner innen idretter. Yoga er derfor et populært supplement til opplæringsprogrammene til mange idrettsutøvere.

Det virker kanskje ikke så tiltrekkende å trene opp kjernestyrken, særlig hvis du plages av vonde minner om plankekonkurranser i gymtimene på skolen, men yoga hjelper med å ha en beroligende synsvinkel på å trene opp kjernemuskulaturen.

Her er noen nybegynner-vennlige yogastillinger for de som ønsker å styrke kjernemuskler:

 • Båt:

Dette er en utfordrende stilling som sikter for å styrke bukmusklene, men den kan utføres på en lettere måte ved å modifisere den.

Støtt deg på bekkenet, len deg tilbake og rett bena mot taket slik at kroppen din danner en oppreist V-figur. Strekk ut armene foran deg på begge sider av bena dine.

Båt yogastilling
For å gjøre den posisjonen mer overkommelig, bøy knærne dine og hold leggene parallelt med gulvet. (Kilde: Pixahive)
 • Trekant:

Trekanten er mindre intens enn båten, og kan også modifiseres til å bli lettere eller vanskeligere. Dette er en vanlig stilling som blir brukt av nesten alle yogalærere.

For å utføre denne posisjonen stå med bena omtrent en meter fra hverandre. Snu den ene foten i 90 grader slik at den er i linje med matten din, og snu den andre litt innover. Strekk armene ut til siden, og snu deg sakte mot det benet som står fremst mens du holder armene utstrakt. I øyeblikket hvor hånden din når gulvet, se opp på den andre hånden og kjenn at det strekker i bena og hoftene.

Målet for trekanten er å strekke ut hele kroppen, hjelpe med å forsterke kjernestyrken og å frigjøre spenningen i bena, hoftene og skuldrene.

 • Hund som ser opp:

I tillegg til å strekke seg ut store muskelgrupper, bidrar hunden som ser opp stillingen også til å styrke de sentrale delene av kroppen. Hunden som ser opp er en avslappende-styrke posisjon som er en fin måte å avslutte kjernestyrke rutinen på.

Hund som ser opp yogastilling
En forbedret kroppsholdning og forebygging av skader er bare to av mange fantastiske fordelene ved yoga! (Kilde: Unsplash)

Legg deg flat på magen, legg hendene under skuldrene og strekk ut armene slik at hoftene og lårene løftes opp fra bakken. Hold den i ti åndedrag mens du skyver brystet opp og klemmer sammen skulderbladene.

Sjekk ut artikkelen vår om hvordan du kan lære deg Tadasana posisjonen!

Den beste yogastillingene for avslapning

Yoga er vanligvis ansett som den mest avslappende formen for mosjon. Selv om mange posisjonen sikter mot å trene opp viktige muskler, er det andre posisjoner som er perfekte til å slappe av for både kroppen og sinnet.

Her er noen enkle stillinger du kan utføre for å riste av alle tankene:

 • Barnet posisjon

Barnets posisjon blir ofte brukt til å avslutte yoga klasser, fordi den gir en forsiktig uttøying av ryggraden med minimal innsats.

Begynn med å sitte på knærne, strekk ut overkroppen på lårene og legg hendene på gulvet med armene utstrakt foran deg.

Barnets posisjon
Du kan forbli i denne posisjonen så lenge du vil. Det er viktig å fokusere på pustingen, og hvilken innflytelse posisjonen har på kroppen din. (Kilde: Unsplash)
 • Hvilende bundet vidvinkelposisjon:

Dette er en regenerativ stilling som krever lite innsats, men imidlertid tilbyr en god uttøtying.

Bare legg deg på ryggen og skyv lårene opp slik at knærne er bøyd og fotsålene berører hverandre. Legg armene langs sidene dine.

 • Dødmannsstilling:

En stilling som krever absolutt ingen innsats i det hele tatt. Dødmannsstillingen er akkurat det det høres ut som.

Legg deg på ryggen i en avslappet stilling.

Det finnes likevel en utfordring i forbindelse med denne stillingen: La sinnet slappe av. Når du først har overvunnet det ukjente følelsen av å riste av alle tankene, blir kanskje dødmannsstillingen din nye favoritt.

Sjekk bloggen vår for mer avanserte posisjoner som krigerstillingen!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Martyna

Jeg er en oversettingsstudent som elsker å lære seg nye språk og reise. I tillegg er jeg glad i å lære nye ting og finne ut mer om forskjellige kulturer.