Det kan være frustrerende å lære seg et nytt språk. Du drar på ditt ukentlige nybegynnerkurs, jobber med verbtider og vokabular. Du gjør ditt beste for å forstå fransk grammatikk. Du kan alt om romanske språk og hvordan de har utviklet seg fra latin.

Så drar du på ferie, og alt du klarer å si er "bonjour" og "merci"... Her er noen tips for å sette fart i fransklæringen din!

De beste Fransklærerne tilgjengelig
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (6 Evaluering(er))
Thomas
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mohamed
5
5 (6 Evaluering(er))
Mohamed
399kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (6 Evaluering(er))
Thomas
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mohamed
5
5 (6 Evaluering(er))
Mohamed
399kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Daglige fransktimer: Fransk språklæring med Post-it-lapper og spørrekort

Bruk av spørrekort er en gøy måte å jobbe med fransk på. Du kan bruke kort for å øve vokabular, grammatikk eller språkforståelse.

Spørrekort: fransk på farten

Uansett om du lærer deg nederlandsk, koreansk, mandarin, arabisk eller fransk, er spørrekort et godt alternativ til grammatikkbøker eller ordlister. For det første blir det lettere å internalisere informasjonen når du kopierer den over på kortene.

For det andre lærer du ikke stoffet i en fast rekkefølge, så hjernen din kan ikke falle tilbake på assosiasjoner fra forrige time eller hvor ordet stod skrevet på siden (for dem med fotografisk minne). Du blir nødt til å virkelig absorbere det du lærer. Spørrekort utgjør ikke minst en leken måte å lære seg fransk på.

Vokabular-spørrekort bør ha det franske ordet med hankjønn- eller hunkjønnsartikkel og flertallsform på den ene siden. På den andre siden skriver du den norske oversettelsen. Det er viktig å ikke bare jobbe seg gjennom dem i én retning (for eksempel fra fransk til norsk) og deretter i den andre retningen. Det er bedre å blande dem slik at du du bytter mellom å oversette fra fransk til norsk og fra norsk til fransk.

Gramatikk-spørrekort kan enten kun ha en forkortet versjon av en grammatikkregel på den ene siden og en beskrivelse av regelen på den andre siden, eller du kan jobbe med spørsmål om hvordan grammatikkregelen brukes på den ene siden med svaret på den andre. 

Forståelseskort har små tekster eller enkle setninger med enten den norske oversettelsen eller vokabularet på den andre siden av kortet. Disse er mer utfordrende og tar lenger tid å lage, men de vil friske opp fransklæringen din med sitater fra kjente franske forfattere eller utdrag fra fransk-belgiske tegneserier.

Du kan plassere bokser med disse kortene på steder hvor du kommer til å stå i ro eller sitte alene en stund: på kjøkkenet mens du venter på at vannet skal koke, ved sofaen slik at du kan pugge franske tall under reklamepausen, ved toalettet... eller hvorfor ikke legge en boks i vesken din før du tar bussen til jobb? Du kan velge om du vil blande grammatikk- og vokabularkort eller bare fokusere på én ting om gangen. Gjennom repetisjon vil du lære om verbbøyninger, hvilke pronomen du skal bruke og litt grunnleggende vokabular. 

Om du fremdeles trenger å lære deg det grunnleggende med en veileder, se her etter franskkurs i Oslo.

Post-it-lapper: lær fransk med merkelapper

En annen måte å øve på vokabular på er å bruke post-it-lapper. Ideen er at man skriver ordet for de mest hverdagslige objektene rundt seg på post-it-lapper og klistrer dem på det aktuelle objektet.

Marker døren din som "la porte", telefonen din som "le téléphone" og sofaen som "le canapé", slik at du kan lære å assossiere hverdagslige ord med de aktuelle objektene heller enn å oversette dem til norsk når du skal pugge dem.

Det finnes også andre artige måter å bruke post-it-lapper på for å lære seg fransk. I stedet for vokabular, kan du plassere små grammatikk-oppgaver rundt omkring i huset ditt:

  • Bøy de uregelmessige verbene "croire" og "prendre"
  • Hva er flertallsformen av "souris"?
  • Hvilket pronomen brukes for andreperson flertall?
  • Hvilke av disse uttrykkene betyr “jeg vil lære” (je veux apprendre)?

Du kan også formulere spørsmål på post-it-lappene som du må svare høyt på.

Disse setningene som baserer seg på objekter du er kjent med, vil forbedre dine muntlige ferdigheter og motivere deg til å bruke fransken din i praksis – det er som en franskprøve, men uten stresset. Det er en strålende måte å holde seg motivert på! Her en noen eksempler:

  • Qui est assis(e) sur le canapé? (Hvem sitter i sofaen?) Og du må svare "je suis assis(e) sur le canapé", "le chat est assis sur le canapé" eller kanskje "personne n'est assis sur le canapé".
  • Qui met la table? (Hvem dekker på bordet?)
  • Comment fonctionne le micro-ondes? (Hvordan fungerer mikrobølgeovnen?)
Post-it med penner.
Se rundt deg – hvor mange ting kan du navngi på fransk? (Kilde: Unsplash).

Lær deg fransk med en språkdagbok 

Et alternativ til bruk av post-it-lapper og spørrekort er å føre en fransk språkjournal. Sannsynligvis har du blitt oppfordret av fransklæreren din til å skrive veldig enkle små tekster eller setninger på fransk for å forbedre dine skriftlige ferdigheter. Dette går egentlig ut på det samme.

Hver dag – det har ikke noe å si om du gjør det om morgenen eller på ettermiddagen – skal du skrive på fransk.

Det kan være en handleliste. Det kan være en oppsummering av hva du har lyst til å gjøre eller hva du har gjort i løpet av en dag. Det kan også være tanker og følelser.

Når du lærer et nytt språk, er det viktig å ta det i bruk. I tillegg må du øve på grunnleggende grammatikk for å forsterke læringsprosessen. Så lenge du lærer deg fransk på et begynner-nivå, kan du holde setningene enkle:

  • acheter des concombres
  • j’ai fait du jogging.
  • je me sens triste

Etter hvert som du utvikler deg kan du skrive mer kompliserte setninger eller små avsnitt og fortellinger.

Ideen er å perfeksjonere språkferdighetene dine ved å bruke det du har lært i en annen kontekst enn fransktimenesstrukturerte læringsprosess. Du kan skrive hva du vil. Dette kommer forhåpentligvis til å motivere deg til å gi mer innsats når du lærer deg språket.

Det aller viktigste: omgi deg med språket

Har du lyst til å lære deg å snakke fransk som en innfødt? Vil du kunne forstå hva fransklæreren din sier, bli mer selvsikker på de franske verbene og fremstå som en Rosetta-stein for norsk-fransk-kommunikasjon? En innfødt nordmann har til tider vanskeligheter med riktig uttalelse av franske ord. Den beste måten å forbedre din franske aksent og lære deg å snakke flytende fransk er å fordype deg i språket.

Det ideelle er selvfølgelig å reise til Frankrike. Den beste måten å lære et språk på er total fordypning, uansett om du drar på en lengre tur til en fransktalende land eller har muligheten til å bo der over en lengre periode.

Det er imidlertid ikke alle som har muligheten til å bo i Frankrike. Her har du noen alternativer til franskfordypning som ikke krever at du melder deg på enda et franskkurs online. 

Forbedre skriveevnene utenom fransktimene

En god måte å forbedre din skriftlige fransk på er å lese mye på fransk. Regelmessig lesing vil hjelpe deg å forstå ukjente verb i kontekst, skjerpe hukommelsen din og utvide ordforrådet ditt. Det er ideelt å lese franske aviser for å øve på fransken sin ettersom de dekker en rekke ulike temaer. Hvis du synes det er vanskelig å lese om ting som ikke interesserer deg på fransk, kan du også lese franske hobbymagasiner eller blogginnlegg fra franske nettsider. Søk opp informasjon om noe du allerede interesserer deg for!

Selvsagt kan du også lese franske bøker på hvilket som helst nivå. Nybegynnere kan starte med barnebøker, gå videre til tegneserier og romaner på barneskole-nivå. De som er på et høyere nivå kan lese ungdomsromaner og viderekomne franskelever kan vurdere å ta fatt i klassikere som Alexander Dumas’ Le comte de Monte Christo. 

Bok på meldekket bord med brød.
Les! (og spis brød) (Kilde: Unsplash).

Hvordan forbedre lytteevnen og lære nye ord

En annen måte å lære hverdagslige uttrykk på er å se på franske filmer og serier. Dette er en fin måte å begynne på ettersom du er kjent med handlingen og forstår konteksten ordene og uttrykkene brukes i. Prøv å se franske filmer heller enn dubbede filmer. Det kan nemlig være forstyrrende at munnbevegelsene ikke henger sammen med det skuespillerne sier.

Ikke vær redd for å starte med norske undertekster, men vurder å bytte til franske undertekster så fort som mulig. Dette vil hjelpe deg å samkjøre skriftlig og muntlig fransk og lære deg god uttale. Snart kommer du til å kunne se på franske filmer uten noen undertekster! Filmer er også en fin måte å lære mer om fransk kultur på.

Lær deg fransk med franske sanger! Sjekk ut franske sangere og band og finn deg en du liker. For klassiske men varierte chansons, ta en titt på Serge Gainsbourg og Françoise Hardy. Sjekk også ut superpopulære og relevante Angèle! Når du finner deg en sang du virkelig liker, følg nysgjerrigheten og forsøk å oversette sangteksten! Det aller beste er å finne noe som gir deg lyst til å utforske enda mer, lese tekster og se intervjuer.  

Du kan også lære deg fransk ved å se på YouTube-videoer eller lytte til podkaster. Det finnes podkaster som er beregnet for folk som vil lære seg fransk som fremmedspråk. Du kan også lytte til franske nyheter,  høre på fransk radio eller laste ned en MP3-filer. Mer viderekomne elever kan ha lyst til å høre på franske lydbøker. Dette er spesielt aktuelt hvis du ikke har tid til å sette deg ned og lese! Lydbøker er midt i blinken for å absorbere fransk fonetikk og perfeksjonere lytteferdighetene dine. 

Kvinne foran neonlysinstrumenter
Lær deg fransk hvor og når som helst ved å høre på musikk. (Kilde: Unsplash).

Snakk fransk med en samtalepartner

De siste forslagene er mer eller mindre  passive læringsmetoder. Hvis du har lyst til å aktivt forbedre samtaleferdighetene dine, kan du vurdere å finne en tandempartner eller noen å snakke fransk med. Utnytt muligheten til å ta i bruk irregulære verb i en kontekst og prøv ut en ny læringsmetode. Du kan møte noen for en en-til-en læringsopplevelse eller prøve å lære fransk online ved bruk av Skype eller lignende. Chacun à son goût!

Med en tandempartner har du noen med fransk som morsmål som lærer deg fransk, samtidig som du lærer dem norsk (eller et annet språk du kan) i gjengjeld. Detet er en fin måte å få gratis fransktimer og fordype seg i språket på, samtidig som du får muligheten til å hjelpe noen som har norsk som fremmedspråk. Ikke vær redd for å si feil, og se hvor raskt du vil utvikle deg innen muntlig produksjon og forståelse!

Språkvenner hjelper deg ikke bare med å forbedre din franske aksent – de kommer sikkert også til å introdusere deg til fransk språk og kultur, og du vil få tilfredstillelsen av å vite at du lærer noen å snakke norsk i gjengjeld. Du kommer til å se dine og din partners ferdigheter bli bedre for hver dag som går.

Hvis du ikke har tid til å lære noen norsk, kan du finne Superprof-lærere som er villige til å snakke med deg på fransk for å hjelpe deg å bli flytende! Privatundervisning kommer til å forbedre selvtilliten og motivasjonen din og la deg lære i ditt eget tempo.

En privatlærer som er tospråklig er uten tvil det beste alternativet, men det er vanligvis nok hvis de har fransk som morsmål og snakker norsk med relativt god flyt.

Bonne chance!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Amanda