Ønsker du å lære deg fransk, men er for trett om kveldene til å gjøre så mye annet enn å sette deg på sofaen? Frykt ikke, vi viser deg hvordan du kan gjøre TV-stunden til en del av din fransklæringsrutine!

De beste Fransklærerne tilgjengelig
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (6 Evaluering(er))
Thomas
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mohamed
5
5 (6 Evaluering(er))
Mohamed
399kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (6 Evaluering(er))
Thomas
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mohamed
5
5 (6 Evaluering(er))
Mohamed
399kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Forbedre ditt nivå i fransk

Det er ingen hemmelighet at jo tidligere språklæringen starter, jo bedre forutsetninger har man for å bli komme på et høyere nivå. Det betyr ikke at du skal la motivasjonen svinne hen dersom det er noen år siden du gikk på grunnskolen...

Filmer og serier er blant de beste hjelpemidlene når du lærer deg et språk. Dette vet vi av erfaring!

Det aller beste du kan gjøre, er selvfølgelig å sette deg ordentlig inn i fransk film, finne sjangre og regissører du tror du kommer til å like. Enda bedre er om du kan bli ordentlig "besatt" av noe, slik at du bare får lyst til å se og lære mer og mer!

Men det er selvfølgelig også lov å begynne med ting du allerede kjenner til, og da også ikke-franskspråklige filmer. Begynn så smått med å sette på franske undertekster når du ser på favorittserien din. Du kan også se Disneyfilmer og filmer du allerede kjenner godt, bare på fransk, slik at du kan følge med på språket og ikke trenger å henge deg opp i handlingen.

Å se på fransk film og TV lar deg lære og repetere nye ord og grammatikkregler i en kontekst. Dette er stort sett mye mer effektivt enn å pugge ting ord for ord eller regel for regel.

Hvorfor er dette så viktig for deg som lærer fransk? Jo, når du kommuniserer med fransktalende i dagligdagse situasjoner, vil du møte på en rekke ord og uttrykk du ikke kan. Med litt øving, vil du bli i stand til å fange opp meningen med det som blir sagt ved å se på ordene i helheten. Å lese bøker, nyheter, tegneserier o.s.v. vil bidra til det samme.

Hvis du allerede ligger på et mellomnivå i fransk, vil du kanskje prøve å se på film helt uten undertekster, for å tvinge deg selv til å høre godt etter og finne ut av hva som blir sagt. Men ikke nøl med å sette på undertekster dersom du synes ting går litt for fort.

Franske undertekster er selvfølgelig best. Dette kan gjøre underverker for uttalen din og hjelpe deg å forstå sammenhengen mellom muntlig og skriftlig fransk. Hvis forståelsen din ikke er god nok enda, kan du selvfølgelig begynne med norske eller engelske undertekster. Det viktigste er at du klarer å følge med og ikke blir demotivert!

Prøv å se en film flere ganger, både med og uten undertekster, og se hvor mye du forstår etter hvert som du venner deg til uttalen. Hvis du har lyst, og er oppvakt nok til å gjøre litt mer innsats, kan du sette filmen på pause for å notere deg nye ord eller repetere det som blir sagt og øve på uttalen din.

Som filmer generelt, kommer fransk film i mange ulike varianter. Hva som er det beste valg for deg avhenger av personlighet og interesserer, men med et så stort utvalg i både kan du være sikker på at det finnes noe der ute for akkurat deg.

For å hjelpe deg på veien, har vi satt sammen en oversikt over ulike typer franske filmer. Noen er mer kjente og tilgjengelige for deg som er nybegynner, mens andre kan være mer interessante for deg som allerede har sett litt fransk film eller er ordentlig interessert i det franske filmuniverset.

Ønsker du mer veiledning og hjelp? Finn ditt franskkurs Oslo.

Kjente feel-good-komedier

I det franske filmsortimentet finner du en del komedier av ulike slag. Fransk humor er ganske annerledes enn for eksempel den britiske, som gjerne baserer seg litt mer på ordspill. Mange franske komedier kan klassifiseres som situasjonskomedier, og mye av humoren ligger i det visuelle og i kinematografiske virkemidler. Du finner også mange snodige og mer eller mindre sjarmerende karakterer.

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain

Dette er kanskje en av de mest kjente franske filmene, og ofte en av dem som frister mer når man så vidt begynner å sette seg inn i språket og i fransk kultur. Filmen er rar og fin, samtidig som den leker med en del klisjeer og ikke er i overkant kunstfilm-aktig.

Filmen handler om parisienne Amélie Poulain, som kanskje ser verden litt annerledes enn andre. I filmen forsøker hun å løse mysteriet om en mann hvis portrett dukker opp stadig vekk – i bosspann, på togstasjonen – og en mystisk boks. Vi følger Amélies møte med omverdenen og livene til menneskene som omgir henne i hverdagen.

Les Visiteurs

På tross av sin ofte enkle og barnslige humor, er dette en film mange voksne franskmenn har gode minner fra og synes er hysterisk morsom. Den åpenbare humoren gjør den morsom også for nybegynnere, samtidig som filmen har en rekke interne, kulturelle tvister som det kan være vanskelig å forstå dersom du ikke har bodd lenge i Frankrike.

I Les Visiteurs følger vi historien om en fransk aristokrat fra middelalderen, spilt av Jean Reno, og tjeneren hans. De reiser i tid og ender opp i Frankrike i slutten av 1900-tallet. Gjestene blir tatt vare på av Beatrice, aristokratens etterkommer, som bare tror han bare er en av mange fjerne slektninger.

Les Intouchables 

Kanskje du har sett denne i fransktimen? Les Intouchables er en fin film om vennskap, basert på den sanne historien om Philippe Pozzo di Borgo og hans personlige assistent Abdel Sellou.

Philippe er en rik franskmann som er blitt sittende i rullestol etter en paraglidingulykke. Han er på utkikk etter en ny personlig assistent, og ender opp med tilfeldig arbeidssøkende, fransk-algerianske Driss. Driss har kanskje ikke så mye erfaring på dette området, men gjør en ypperlig jobb i å minne Philippe på at livet er verdt å leve. Skuespiller Omar Sy vant en César for beste mannlige skuespiller.

 

Tom kinosal med røde fløyelseter.
Frankrike (og særlig Paris) er full av små, uavhengige kinoer som fortsatt viser klassikere og kultfilmer fra ulike epoker (Kilde: Visual Hunt).

Franske klassikere

Feel-good bestselgere er vel og bra, men ikke si deg fornøyd med fransk film etter å ha sett to-tre nyere suksesser! Det franske filmuniverset er som sagt utrolig rikt, og man kan vel egentlig påstå at det var franskmennene som oppfant cinéma i utgangspunktet. Ta en titt på Lumière-brødrenes 50 sekunders film om toget som ankommer La Ciotat, først fremvist for en rekke vettskremte filmgjengere i 1885.

Gjennom 1900-tallet var det mange franske filmskapere som i stor grad formet filmens utvikling og påvirket regissører og trender over hele verden. La oss ta en titt på et utvalgt ikoniske franske filmer og tendenser!

La nouvelle vague

På slutten av 50-tallet og utover 60-tallet var det en oppblomstring av fransk film med unge og intellektuelle filmskapere i spissen. Dette var debuten for mange kjente navn som François Truffaut, Agnès Varda, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol, Eric Rohmer, Alain Resnais...og så videre.

De nye regissørene var godt kjent med fransk filmhistorie, og flere av dem var skribenter for filmbladet Cahiers du cinéma. De hadde til felles at de ønsket å prøve noe helt nytt og distansere seg selv litt fra mainstream film som de unge syntes var litt stiv og litterær.

Nybølgefilmer ble som oftest produsert med ganske lavt budsjett, og mange tar opp sosiale og politiske temaer. Andre kjennetegn er håndholdt, "shaky" kamera,  innovative og levendegjørende jump cuts i scenene samt improvisasjon i utstyr og replikker.

Regissørene var inspirert av blant annet italiensk neo-realisme og amerikanske regissører som Orson Welles. Blant filmene som har holdt seg best og fortsatt blir hyppig vist på cinémateker rundt om i Frankrike finner vi:

  • Truffauts Les quatre cents coups og Jules et Jim
  • Godards À bout du souffle og Alphaville
  • Agnès Vardas Cléo de 5 à 7
  • Resnais' Hiroshima mon amour
  • Rivettes Paris nous appartient
  • Rohmers kortfilmer samt Ma nuit chez Maud

Sjekk ut disse, og se hvem sin stil du liker best! De fleste av disse regissørene var svært produktive på denne tiden så vel som i årene etter. Noen av dem lager fortsatt film i dag.

Mange ikoniske ansikter assosieres med den franske nybølgen. Kanskje du kjenner igjen Jean-Pierre Léaud, Anna Karina, Jean-Paul Belmondo eller i alle fall den fortsatt svært aktive Catherine Deneuve?

Dersom du trenger en mer detaljert innføring i fransk språk og kultur, kan kanskje et franskkurs Trondheim være løsningen?

Les quatre cents coups

Truffauts Les quatre cents coups, oversett til norsk som På vei mot livet, er kanskje en av de vakreste filmene noen sinne. Filmen, som ble utgitt i 1959, har mange klassiske nybølgetrekk som håndholdt kamera (veldig effektfullt nedover Paris' gater), samtidig som den gjerne er mer tidløs enn de fleste av dem.

I Les quatre cents coups følger vi skolegutten Antoine Doinel, som vi også følger i to oppfølgere etter hvert som Doinel (og skuespiller Jean-Pierre Léaud) vokser opp. Doinel anses som et problembarn, og vi følger ham gjennom utfordringer på skolen og med familien. Samtidig er filmen en nydelig utforskning av barndommmens eventyr, lengsel og vennskap, med et fint og morsomt bilde av en oppvekst i Paris.

Les quatre cents coups er en film full av ømhet og begeistring som det er verdt å få med seg! Det er ikke usannsynlig at den gir deg lyst til å se enda mer fransk film...

FIlmcover "Les quatre cents coups" og Truffaut-bok.
La deg begeistre av franske nybølgefilmer som Truffauts "Les quatre cents coups"! (Kilde: Visual Hunt).

Le salaire de la peur

Foretrekker noe helt annet? Kanskje en thriller? Da kan Fryktens løgn være noe for deg. Denne psykologiske thrilleren ble regissert av Henri-Georges Clouzot, som faktisk var en motstander av La nouvelle vague. Le salaire de la peur kom ut i 1950, og tar for seg den farlige transporten av nitroglyserin i bensindunker for å slukke en brann i et oljefelt sør i USA. Filmen vant en Palme d'Or på filmfestivalen i Cannes, samt en Golden Bear på filmfestivalen i Berlin.

De beste Fransklærerne tilgjengelig
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (6 Evaluering(er))
Thomas
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mohamed
5
5 (6 Evaluering(er))
Mohamed
399kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (6 Evaluering(er))
Thomas
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mohamed
5
5 (6 Evaluering(er))
Mohamed
399kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Action

Det er vanlig å assosiere fransk film med langtekkelige scener og kunstvilm-vibes, og det av ganske god grunn egentlig. Men ikke tro at du må se til USA og Hollywood dersom du har lyst på litt kjappere spenning! Frankrike har en egen vri på psykologiske thrillere og actionnarrativer, så popp popcornet og gjør deg klar for litt action à la française!

Léon

Léon er regissert av Luc Besson og kom ut i 1994. Filmen forteller historien om vennskapet mellom en leiemorder, planten hans og en ung jente. I hovedrollene finner vi kjente fjes som Jean Reno og en ung Natalie Portman. Gary Oldman er også med, og han spiller en korrupt DEA-agent. Her er både mord, hevn og andre farlige stier. Resten får du finne ut selv...

Fordyp deg i fransk grammatikk og kultur hjemmefra. Finn en privatlærer tilgjengelig for franskkurs Stavanger.

Klassikere

Flere av filmene vi skal ta for oss nå er ganske kjente, og det også i Norge. Likevel er de nok ikke de enkleste for nybegynnere. Språket i disse er nemlig litt mer formelt eller gammeldags. Men følgende filmer er midt i blinken for deg som ønsker å oppleve litt klassisk fransk kultur foran skjermen og utvide ordforrådet ditt.

Cyrano de Bergerac

Dette klassiske teaterstykket av Edmond Rostand tar for seg fortellingen om Christian de Neuvilette, en ung musketer som er forelsket i la précieuse Roxane. En annen musketer, selveste Cyrano de Bergerac (spilt av Gérard Depardieu), er med og hjelper Christian. Cyrano er en vis og poetisk mann med en veldig lang nese, og Depardieu ble nominert til en César for sin interpretasjon av den ikoniske figuren.

Jean de Florette – Kilden i Provence

Depardieu er med i mange franske filmer – både gamle og nye – og Jean de Florette er intet unntak! Denne filmen er en adaptasjon av den sjarmerende og sørgelige boken av Marcel Pagnol, som er en forløper til manuset til Manon des SourcesFilmen kom ut i 1986 og er regissert av Claude Berri.

Vi befinner oss i en liten landsby i Provence like etter første verdenskrig, hvor bymannen Jean de Florette (spilt av Depardieu) har arvet et lite småbruk. Han havner i eiendomskonflikt og må blant annet streve med to unge menn som prøver å stoppe vannførselen til huset hans. Jean de Florette ble filmet på samme tid som en ny innspilling av Manon des Sources, som tar for seg livet til Florettes datter Manon etter farens død.

Sjekk også ut regissør Yves Roberts filmatiseringen av Pagnols Le gloire de mon père eller Nøkkelen til Provence.

Søker du etter en lærer som kan hjelpe deg med ditt fransknivå? Hvorfor ikke forsøke å lære fransk på nett.

Fin animasjon

Det animasjonsfilmer mangler av synkroniserte munnbevegelser (for bedre uttale), veier de opp for i forundring, skjønnhet og kreativitet. Animasjonsfilmer er ekstra fine hvis du ønsker å utnytte familiefilmkvelden for fransklæring, eller dersom du har yngre franskelever i hus. Mye fransk animasjon er dessuten veldig filosofisk og setter spørsmål ved viktige– og av og til mørke - aspekter ved tilværelsen.

La Reine Soleil

La Reine Soleil, regissert av Philippe Leclerc, er en hyllest til en roman av egyptologen Christian Jacq, som forteller historien om Ankhsenpaaten, datteren til Nefertiti og konen til Tutankhamon. Filmen tar for det meste for seg hvordan unge Tutankhamon og Ankhsenpaaten prøver å beseire Hittite-prinsen i overtakelsen av det egyptiske monarkiet.

Kirikou et la Sorcière

Kirikou og trollkvinnen er basert på et eventyr fra Vest-Afrika, og forteller historien om bittelille smarte Kirikou. Landsbyen hans er plaget av tørke, og det på grunn av en forbannelse kastet av en ond heks. Lure lille Kirikou finner ut at årsaken til ondskapen hennes ligger i en smertefull torne i ryggen hennes. Ved hjelp av dyre- og menneskevenner klarer Kirikou å fjerne tornen og dermed også redde landsbyen.

Le Roi et L'oiseau

Paul Grimaults Le Roi et L'oiseau er en nydelig animasjonsfilm som passer like godt for voksne som for barn. Manuset er skrevet av Jacques Prévert, en av Frankrikes største poeter, og historien er løst basert på H.C. Andersens Hyrdinnen og skorstensfeieren.

Trenger du flere tips til gode franske animasjonsfilmer? Sjekk ut Asterix-filmene, som kan være spesielt gøy for de minste. Du har også den  mer politiske, fransk-iranske Persepolis og den filosofiske science fiction-filmen La planète sauvage for ungdommer og voksne. Sistnevnte har spesielt vakre tegninger og nydelig musikk av jazzpianisten Alain Goraguer, som blant annet er kjent for å ha bidratt på platene til Serge Gainsbourg og Boris Vian.

Filmplakat: Kirikou og trollkvinnen
Du finner mange skatter blant franske animasjonsfilmer (Kilde: Visual Hunt).

Kritikerroste

Des Dieux et des Hommes

Des Dieux et des Hommes kom ut i 2010 og er regissert av Xavier Beauvois. Handlingen finner sted under borgerkrigen i Algerie i 1996, og viser samholdet til en gruppe munker i Trappistordenen så vel som deres vennskap og dialog med den muslimske befolkningen. Filmen fikk svært god kritikk og vant en César for årets beste film.

La vie d'Adèle

La vie d'Adèle, kjent på norsk som Blå er den varmeste fargen, kom ut i 2013 og er regissert av Abedellatife Kerchiche. Filmen er basert på tegneserien Le bleu est une coleur chaude av Julie Maroh. Den mottok den prestisjefylte Palme d’Or på filmfestivalen i Cannes. Filmen tar for seg en ung kvinnes seksuelle identitet, og vi møter videregåendeeleven Adèle som forelsker seg i en jente med blått hår. Filmen viser en intens reise gjennom kjærlighet og vennskap.

Er du fortsatt nysgjerrig på fransk film? Oversikten vår over franske filmer er på ingen måte fullstendig.Vi har simpelthen prøvd å finne noe som kan passe for alle, og samtidig sørge for et noenlunde representativt utvalg.

Nyt en romantisk studentkomedie med Louis Garrel, la deg bedåre av Charlotte Gainsbourg, Fanny Ardant, Marion Cotillard, Juliette Binoche og Isabelle Adjani. Ta en titt på en av 80-tallsfilmene med Sophie Marceau,  og sørg for å få med deg minst én musikal av Jacques Demy!

Vi kan vedde på at du vil føle deg ekstra inspirert til å lære fransk etter å ha sett på alle disse filmene. Kanskje tiden er inne for å finne seg en god lærer og ta et par privattimer i fransk? Prøv også å variere metodene, for eksempel med franske spill og leker.

 

 

 

 

 

 

 

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (2 vurdering(er))
Loading...

Amanda