Prøver du å ta fransklæringen din ut av klasserommet? Har du lyst til å virkelig fordype deg i språket, men har ikke muligheten til å dra til et franskspråklig land?

Heldigvis er det mulig å omgi seg med språket hjemme også. Takket være internett og tilgangen til franske filmer, serier, bøker, aviser, podcasts og radio, har det aldri vært enklere å få fransken inn i stuen.

Men kanskje du allerede har sett alle de franske filmene som ligger på Netflix, og synes det er vanskelig å følge med på nyhetene?

Kanskje du rett og slett bare ønsker å fokusere mer på leseforståelsen og skriveferdighetene dine?

Uansett – her kommer noen tips til hvordan du kan forbedre fransken din ved å lese!

Følg gjerne denne linken dersom du interesserer deg for privatundervisning i fransk.

De beste Fransklærerne tilgjengelig
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (6 Evaluering(er))
Thomas
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mohamed
5
5 (6 Evaluering(er))
Mohamed
399kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (6 Evaluering(er))
Thomas
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mohamed
5
5 (6 Evaluering(er))
Mohamed
399kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Franske aviser på internett

Nettaviser utgjør et supert hjelpemiddel når man lærer seg et fremmedspråk. Tenk på hvor mange ulike tema som blir dekket, og alle de ulike tekstformatene du finner i en avis. Ved å lese aviser vil du utvilsomt utvide ordforrådet ditt, i tillegg til å bli tryggere på forståelsen din. Les nyhetene ved hjelp av en ordbok, eller les en fransk artikkel om et tema du allerede kjenner til, slik at det blir litt enklere for deg.

Bunke med uåpnede aviser i poser.
Med franske aviser kan du sette deg inn fransk samfunn og kultur samtidig som du lærer deg språket (Kilde: Visual Hunt).

Klassiske aviser

Den første avisen som kom ut i Frankrike var Gazette de France eller bare Gazette. Denne kom ut i 1615 og var oppkalt etter de statlige nyhetsbrosjyrene som var vanlig i visse byer som Venezia, hvor de kostet én lokal gazetta per stykk. I 1631 ble Gazette utgitt ukentlig. På 1700-tallet vokste avisutvalget, og man kjenner til rundt 1300 aviser utgitt mellom 1789 og 1799. Disse ble utgitt under den franske revolusjonen, og de fleste holdt ikke ut veldig lenge.

I dag finner du mange store franske aviser som er kjent over hele verden. Den mest kjente nasjonale avisen er nok Le Monde.  Du har også regionale aviser som La Provence og La voix du nord, og mer lokale aviser som Nice Matin. Her har du en liste over noen av de største daglige avisene i den franske pressen:

 • Le Monde: en daglig fransk avis som ligger cirka i midten av det politiske spekteret. Bør ikke forveksles med Le Monde Diplomatique ("Le Diplo") som er en mer kulturell, intellektuell og internasjonalt orientert tidsskrift.
 • Le Figaro: Den nest største internasjonale avisen i Frankrike. Denne er litt mer høyrevendt enn Le Monde. Le Figaro er den eldste gjenlevende avisen i landet. Den ble grunnlagt i 1826 og har navnet sitt fra teatertykket Figaros bryllup, skrevet av Pierre Beaumarchais på 1700-tallet. Teaterstykket er en satire om de overpriviligerte i samfunnet, og selveste Mozart komponerte en opera av det.
 • Dagsavisen Le Parisien er en av de mest leste avisene i Frankrike. Den nasjonale versjonen av det heter Aujourd'hui en France.
 • Ser du etter en avis som tar for seg business og økonomi, kan Les Echos være noe for deg.

Når det kommer til ukentlige aviser, er de følgende noen av de største:

 • L'Express: En noe høyrevendt sentrumsavis som utgis ukentlig. Den ble grunnlagt i 1953 og utgjør Frankrikes svar på The Times (amerikansk) eller Der Spiegel (tysk). I 1964 bestemte noen av journalistene ved L'Express seg for å utvikle en ny avis: Le Nouvel Observateur.
 • Le Nouvel Observateur: også kjent som l'Obs, er en noe venstrevendt avis som tilbyr dybdeinnsikt i relevante saker.
 • Paris Match: Ukentlig tabloidavis. Dette er Frankrikets "go to" avis for juicy kjendissladder! Paris Match er også kjent for sin utlevering av kjærlighetslivet til diverse tidligere franske presidenter.

Frankrike har selvfølgelig også litt satire!

 • Le Canard Enchâiné: Avis etablert under første verdenskrig. Navnet kommer faktisk fra et slangord for "avis", nemlig canard, som vanligvis bare betyr "and". Le Canard Enchâiné er privateid, og dét i stor grad av bladets egne journalister. Dette er en av de få avisene som ikke har noe reklame. Avisen byr på tegneserier med en politisk vri, etterforskende journalistikk samt en rekke internspøker og kallenavn som kan være vanskelige å forstå hvis du ligger på et nybegynnernivå.
 • Charlie Hebdo: Venstreorientert og humoristisk ukemagasin grunnlagt i 1992. Charlie Hebdo tar for seg og lager tegninger om blant annet politikk, sport og sosiale temaer. Du har sikkert hørt navnet før – bladet ble verdenskjent i 2015 for det dødelige attentatet etter publikasjonen av en karikatur av profeten Muhammed.
Franske illustrerte magasiner.
Velg og vrak i havet av franske blader og aviser (Kilde: Visual Hunt)

 

Følger du linkene overfor, vil du se at de fleste av disse avisene tilbyr online nyhetsmateriale med gratis tilgang til hovedoverskriftene. Noen ber pent om en frivillig donasjon, mens andre lar deg lese første del av artikkelen, men krever at du tegner opp et abonnement for å lese resten.

Et abonnement er ofte ganske rimelig, og kan være verdt det bare for tilgangen det gir deg til arkivet. Før måtte du gå til biblioteket for å sjekke om de hadde den og den utgaven fra det og det året. Nå er mange gamle aviser digitalisert, og tilgjengelig på nettsiden.

Mange av de franske avisenes nettsider tilbyr også kortere videoer og diverse mixed media som gir deg mange muligheter til å øve på dagligdags fransk.

Noen aviser finnes utelukkende på nett. Se på disse for eksempel:

 • France soir, en av mange daglige nettaviser. Har vært 100% nettbasert siden 2014.
 • La Tribune, en økonomiavis som ble digitalisert i 2012. Kommer fortsatt ut i papirversjon en gang i uken.

Forbedre fransken din med blader og magasiner

Orker du ikke å lese nyheter? Det går fint, det finnes mange andre blader og magasiner der ute som tar for seg lettere tema. Les og lær mer om hobbyene dine på fransk! Når du oppsøker informasjon om noe du faktisk interesserer deg for, vil du se at du får lyst til å lese mer og mer og at læringen skjer nesten automatisk.

Trykte magasiner

Neste gang du er i Frankrike, ikke glem å stikke innom en Relay-butikk på en av de større togstasjonene. Her vil du få ordentlig innsyn i det store utvalget som finnes av franske blader og magasiner. Her er noe for enhver smak, alder og personlighet.

Liker du vitenskap? Hva med å prøve Science&Vie? Dersom språket er for vanskelig, prøv ut ungdomsversjonen Science&Vie Junior. Sjekk ut Philosophie Magazine dersom du er interessert i livets små og store spørsmål. Det finnes også en rekke magasiner for mental helse og personlig utvikling, Pyschologies for eksempel. Hvis språket er for vanskelig for deg, er det bare å ta en titt blant barne- og ungdomsbladene. Her har du magasiner som Astrapi og Okapi, med alt fra tegneserier til små spill på fransk. Moteblader kan også være ganske lettleste.

Hvis du interesserer deg for fotografi, kan du sjekke ut Chasseur d’images, et blad med fokus på kunst og estetikk.  Bladet Photo er mer teknisk og avansert, mens Compétences photo er lettere for deg som er nybegynner (både i fotokunst og fransk).

Hvis du er glad i fransk mat og vin bør du sjekke ut Cuisine & Vins de France eller Cuisine et terroirs for mer lokale oppskrifter.

Franske blogger

Tilbringer du mye tid på nett? Sørg for å utnytte franskmulighetene der ute! Lær fransk på nettet, det gir et hav av muligheter.

Uansett om du liker musikk, litteratur, matlaging, naturlig skjønnhet eller strikking, kan du være sikker på at det finnes flere blogger og YouTube-kanaler som tar for seg dette. Lær mer om ting du interesserer deg for samtidig som du lærer fransk! Mange bloggere og YouTubere er også å Instagram, så utnytt søkemotorer og anbefalinger for det de er verdt.

Et par klassikere som kan hjelpe deg med fransken

Foretrekker du skjønnlitteraur? Les en roman da vel! Ved å lese skjønnlitterære bøker forbereder du deg på mer komplekse narrativer og et rikere vokabular. Du vil også finne andre typer formuleringer og uttrykk enn dem du finner i blader og aviser.

Sjekk utvalget på ditt lokale bibliotek, eller bestill en bok på nettet. Dersom du er på et begynnernivå, er det lurt å starte med bøker for barn, tegneserier eller teaterstykker. Ikke nøl med å be om hjelp av en bibliotekar eller bokhandler!

Dersom du er interessert i franske klassikere, har vi plukket ut et par gode bøker du kan starte med.

For nybegynnere: Le Petit Prince

Le Petit Prince av flygeren Antoine de Saint-Exupéry er en bittersøt men fin, liten fortelling om kjærlighet, under og uskyld. Den lille prinsen forlater astroiden som han bor på, hvor han steller vulkaner, baobab-trær og en narsissistisk rose. Han ønsker seg nemlig enn venn. På reisen sin, møter den lille prinsen på en rekke snodige folk som bidrar til historien med refleksjoner om voksenlivets absurditeter. Han lærer seg også å tamme en rev og ikke minst å se med hjertet sitt.

Hvis du hører godt etter, kan du fortsatt skimte den lille prinsens krystallatter fra stjernehimmelen.

Språket er enkelt og fint, og boken er inndelt i korte kapitler på maks tre sider. Le Petit Prince er altså en ideell bok for å lære seg fransk, og en bok som passer for barnesjeler i alle aldre.

Ta gjerne en titt på filmen også for å bli flinkere når det kommer til fransk uttale.

Boken "Le petit prince" på et bord med lilla blomster.
Drøm deg inn i det forunderlige universet til den lille prinsen (Kilde: Unsplash).

Mellomnivå: Candide

Er du klar for litt satirisk samfunnskritikk? Voltaires Candide er en filosofisk roman som tar for seg en naiv ung manns vei tilbake til kjærligheten. Hovedpersonens optimistiske oppvekst (i "den beste av alle verdener") blir kontrastert med livets harde realiteter. Candide ble publisert på 1700-tallet, men språket er faktisk ganske greit. Romanen er også relativt kort, noe som gjør den ideell for deg som ikke er på et avansert nivå enda.

Leter du etter kurs i nærheten av deg? Se våre franskkurs Drammen.

Avansert: Les Trois Mousquetaires

Hvis du er klar for en litt større utfordring, kan du prøve deg på Alexandre Dumas' klassiker fra 1800-tallet. Les Trois Mousquetaires er full av spenning og storskrytereventyr. Gjennom romanen følger vi den unge D’Artagnan på sin gule hoppe, gjennom politiske intriger i Paris sammen med vennene Athos, Porthos og Aramis som alle bidrar med sine egne historier.

Se frem til morsom lesning om D’Artagnan’s kjærlighetseventyr og en beslutning som tvinger ham til å beskytte æren til selveste dronningen av Frankrike.

De Tre Musketerer er nok mer beskrivende enn de fleste moderne romaner, men den er likevel mindre langtekkelig enn andre romaner fra 1800-tallet. Dette gjør boken til et godt valg for mer avanserte franskelver som ikke nødvendigvis kan språket helt flytende enda.

Du vil nok likevel oppdage en hel del nytt vokabular, så pass på å ha ordboken i nærheten! Snart er du klar for Flauberts L'education sentimentale og Madame Bovary.

Kanskje du ikke har tid til å lese, eller har andre bøker du må prioritere? Last ned bøkene som lydbok da vel! Glem heller ikke å utnytte fransk film for alt de er verdt.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (2 vurdering(er))
Loading...

Amanda