Ønsker du å ta fransklæringen ut av klasserommet, men er usikker på hvor du skal begynne? Trenger du å sprite opp rutinen litt, og prøve noe annet enn lærebøker og grammatikkoppgaver?

Da er tiden inne for å spille litt spill! Vi har satt sammen en guide med lærerike og morsomme aktiviteter som vil gjøre det gøy å lære fransk.

De beste Fransklærerne tilgjengelig
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ilys
5
5 (3 Evaluering(er))
Ilys
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jelena
5
5 (2 Evaluering(er))
Jelena
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ilys
5
5 (3 Evaluering(er))
Ilys
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jelena
5
5 (2 Evaluering(er))
Jelena
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

DIY-leker og aktiviter for et rikere fransk vokabular

Kanskje du ikke føler deg helt klar til å lese nyheter på fransk enda? Her er noen forslag til spill og aktiviteter som kan hjelpe deg med å utvide ordforrådet ditt.

Memoryspill eller bildelotto for nybegynnere

Selv om mange velger å lære seg fransk via tradisjonell undervisning eller franskkurs på nett, finnes det mange andre moro tilnærminger til fransk som man kan supplere med.

Hjemmelagde flashcards er morsommere! Du kan lage ditt eget memoryspill ved hjelp av blanke pappkort eller egne DIY-pakker spesialprodusert til slike formål. I dette spillet skriver du på én side av kortet.

 1. Dann matchende par med franske ord og den norske oversettelsen av dem. Dette skal altså bli to ulike kort. Fortsett til du har totalt 36 kort.
 2. Finn en eller flere spillpartnere
 3. Stokk kortene så godt som mulig
 4. Legg dem opp-ned i rader på 6 x 6
 5. Den yngste spilleren begynner ved å løfte opp et kort og så enda ett for å se om de matcher.
 6. Dersom det franske ordet matcher den norske oversettelsen, får spilleren prøve igjen. Hvis ikke, snur hun kortene og legger dem ned igjen.
 7. Slik fortsetter det, én spiller av gangen.
 8. Den som ender opp med flest par, vinner hele runden.

Som i et klassisk memoryspill, er det om å gjøre å huske hvor kortene blir lagt. Men det kan også være greit å ha en ordbok tilgjengelig, i tilfelle dere er uenige om hva ordene betyr!

Du kan selvfølgelig lage flere enn 36 kort for å tilføre spillet mer variasjon. Forhåpentligvis vil det også bli nødvendig etter hvert som du lærer alle ordene utenat.

Petanque-spill i en park.
Petanque med franskmenn – kanskje det mest effektive spillet for å lære seg fransk? (Kilde: Visual Hunt).

Hangman – for deg som er på mellomnivået

Hvem har vel ikke kjedet seg litt i timen, og begynt å spille små spill med sidemannen? Greit nok, men gjør det i hvert fall på fransk! Da er det innafor å leke hangman i skrivebøkene. Slik er reglene, dersom du skulle ha glemt dem:

 1. En av dere begynner med ett enkelt fransk ord. Ettersom dere fortsatt er i prosessen med å lære nye ord, bør en gi den andre spilleren et hint om hva slags ord det er snakk om, for eksempel mat, klær, møbler eller geografi.
 2. Deretter indikerer spilleren hvor mange bokstaver det er i ordet, én strek per bokstav.
 3. Nå er det på tide å gjette ordet! Spiller nummer 2 velger en bokstav fra alfabetet, helt til hun lander på en bokstav som faktisk er med i ordet.
 4. Hvis bokstaven stemmer, fyller spiller nummer 1 ut de tomme strekene med denne bokstaven på riktig(e) plass(er).

For hver bokstav som ikke er med i ordet, fyller spiller 1 inn galgen del for del, for så å tegne opp en strekmann kroppsdel etter kroppsdel. Hvis den hengte strekfiguren er fullført før ordet er gjettet, er spiller nummer 2 dermed "hengt" og taper spillet. Hvis ordet er gjettet før strekfiguren er hengt har hen vunnet.

Hvis ordet er "oiseau" (fugl) for eksempel, kan du hinte ved å si at ordet er i kategorien "dyr". Deretter tegner du streker for å indikere bokstavene:

_ _ _ _ _ _

Dersom motspilleren gjetter på en "a" fyller spiller nummer 1 inn denne på riktig sted:

_ _ _ _ a _

Deretter gjetter hen bokstaven "f". Denne finnes ikke i ordet "oiseau", og spiller nummer 1 tegner galgestøtten.

Så gjetter en "c", og selve stangen tegnes opp. Slik konstrueres galgen del for del, før man begynner å tegne personen som blir hengt.

Fortsett slik til ordet er gjettet eller noen blir hengt!

Mer avansert: Charade eller Pictionary

Dette er lekene for deg som allerede begynner å få kontroll på fransken. Egentlig er det nødvendig med minst fire spillere, men det finnes også varianter skapt for to.

Spillerne deler seg inn i to lag. Lag 1 tenker ut et fransk ord eller uttrykk. Lag nummer 2 må bestemme seg for hvem som skal få vite og forklare ordet og hvem som skal gjette det.

Lag 1 gir "forklareren" ordet, og så begynner man å ta tiden. Bruk gjerne et timeglass til dette! Forklareren har nå valget mellom å tegne ordet eller forklare betydningen uten å nevne selve ordet.

Hvis spillpartneren klarer å gjette det innen ett minutt er gått, går poenget til lag nummer 2. Hvis ikke er det lag 1 som sitter igjen med poenget.

Laget som først oppnår 10 poeng vinner.

Det er lov å gi bonuspoeng for fremragende uttale!

En gruppe menn spiller spill utendørs.
Hvem sier at å språklæring ikke kan være en lek? (Kilde: Unsplash)

Enkle spill og leker for fransk grammatikk

Det er mange ord i et språk, og det kan være overveldende å tenke på hvor mange ord en har å lære. Men etter hvert som du lærer deg språket, vil du se at det begynner å gå av seg selv, og at det er morsomt å plukke opp nye ord hele tiden. Grammatikkregler, på den annen side, kan være mer skremmende og innviklet. Her må man ikke bare pugge, men også forstå og være i stand til å anvende det man har lært.

Men også grammatikk kan være moro! Her er noen spill og utfordringer som kan gjøre det lettere å lære seg fransk grammatikk.

Kinkige verb

Til denne leken trenger du en ball (for eksempel en basketball) i tillegg til et knippe gode venner. En spiller begynner med å rope ut en verbtid eller tempus, for så å kaste ballen videre til en av de andre. Neste person må dermed begynne å bøye verbet i denne tidsformen.

Her er det viktig å huske at franske verb – i motsetning til norske – bøyes etter hvert pronomen, og ikke bar etter tid. Spillerne må derfor gå gjennom verbet med alle personer, jeg..., du..., han/hun... og så videre. Når verbet er ferdigbøyd, er det på tide å rope ut et nytt.

Slik kan det se ut i praksis:

Verbet er "boire", å drikke. Førstemann roper ut "passé composé!" og kaster ballen til en annen spiller. Han heller hun sier "j'ai bu" for så å kaste ballen videre til nestemann som sier "tu as bu".

 • Hvis du mister ballen, er du ute av spillet.
 • Hvis du holder ballen for lenge før du bøyer verbet (i mer enn tre sekunder) er du også diskvalifisert.
 • Det samme gjelder dersom du feilstaver verbet!
 • Sistemann på banen vinner, og får da også velge verb til andre omgang.

Dette er et smart lite spill for språklæring i større grupper eller skoleklasser. Varier timene og gjenoppvekk elevenes interesse med kinkige verb! Plutselig har de lært seg det de syntes var det kjedeligste av alt.

Setningsspill

Dette er en lek som krever litt mer planlegging. Den er ypperlig for å lære seg fransk setningsoppbygging og forstå hvordan substantiver, verb og adjektiv henger sammen. Du vil trenge flere pappkort som du deler opp i ulike kategorier. For nybegynnere vil det være tilstrekkelig med følgende:

 • Subjekt
 • Verb
 • Objekt
 • Adjektiv

Du kan selvsagt gjøre spillet mer utfordrende ved å legge til konjunksjoner, adverbialer og preposisjoner.

Skriv ned et ord på hvert kort. Stokk dem godt, før du deler ut syv kort til hver spiller. Legg deretter ett kort på bordet, og de resterende kortene i en bunke ved siden av, med forsiden ned.

Spilleren som begynner, tar en titt på kortet som ligger på bordet, for så å prøve å starte en setning med et av sine egne. Setningen må være grammatisk korrekt. Hvis verbet på kortet er i 2. person entall, kan du ikke sette det sammen med pronomenet "je", for eksempel. Adjektivene må også passe til substantivet.

Hvis ingen av kortene dine tillater deg å bidra til setningen på bordet, må du trekke et nytt kort fra bunken. Spilleren som klarer å fullføre setningen (bestående av minst et subjekt, et verb, et objekt og et adjektiv) får ett poeng.

Spilllet er slutt når en av spillerne er helt tom for kort. Tell de ferdige setningene. Spilleren som har fullført flere setninger enn noen av de andre, vinner spillet. Men for hvert kort du fortsatt har i hånden, mister du 1/4 poeng når alt skal legges sammen.

Dere kan gjerne legge til jokere og wildcards som lar dere legge til ord som dere selv bestemmer bøyningen på. Spilleren som legger ned et slikt kort må derimot bøye ordet riktig helt på egenhånd.

Finn ditt fransk kurs nær deg.

Spin a tale

Har du sett nok franske filmer for å lære deg nytt vokabular, og klar for å ta i bruk de nye ordene?

"Spin a tale" er et morsomt turneringsspill som lar deg fordype deg ordentlig i fransk! Sammen skal spillerne fortelle en historie, og konstruere den setning for setning.

Førstemann begynner historien med en setning, før nestemann fortsetter den med en ny én. Overgangen må gi mening grammatisk sett, og selv om overraskelser er uungåelig, kan ikke en elefant plutselig bli til en høne.

Dette er et perfekt spontanspill som kan utføres muntlig, men du kan også spille den klassiske skriftlige versjonen. Da har dere også noe å se tilbake på å le av i ettertid!

Første spiller skriver ned første setning på toppen av et ark, for så å brette toppen nedover slik at skriften skjules for nestemann. Slik fortsetter dere til alle har skrevet en setning på papiret.

Deretter er det på tide å brette opp papiret og lese den absurde historien!

En mann skriver på hvite papirlapper med mann i bakgrunnen som drikker fra et glass.
Det er bare fantasien som setter grenser når det kommer til å finne på morsomme fransklæringspill! (Kilde: Unsplash).
De beste Fransklærerne tilgjengelig
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ilys
5
5 (3 Evaluering(er))
Ilys
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jelena
5
5 (2 Evaluering(er))
Jelena
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lena
4,8
4,8 (4 Evaluering(er))
Lena
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ilys
5
5 (3 Evaluering(er))
Ilys
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jelena
5
5 (2 Evaluering(er))
Jelena
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Online spill og quiz for fransklæring

Hvis du ikke har noen franskelever - eller franskspråklige venner – som du kan spille spill med, finnes det en hel rekke franskspill på internett.

 • French Games har syv fine spill som lar deg øve på fransk vokabular. Du trenger en fungerende versjon av Adobe Flash Player.
 • Ciel Bretagne gir deg gode råd for å gjøre fransklæringen så morsom som mulig.
 • Digital dialects har en rekke småspill som lar deg jobbe med spesifikke aspekter av det franske språk.

Du kan også laste ned appene Duolingo eller Mindsnap på telefonen din! Glem heller ikke å se på franske filmer.

Kommersielle franskspill

KLOO lager en rekke kort- og brettspill for språklæring. Alle kommer i en fransk versjon:

 • Kortspill som kan hjelpe deg med å utvide vokabularet ditt og bygge setninger på fransk.
 • Brettspill for mer dynamisk og interaktiv fransklek.

Den franske verbbøyningsbibelen La Bescherelle har online spill så vel som et fysisk brettspill som kan hjelpe deg med verb og grammatikk generellt. På norske bokhandler, leke- og spillbutikker vil du kunne finne spillet New Amigos.

Spill videospill på fransk

Flere og flere videospill lar deg velge mellom en rekke ulike språk. Gå inn på innstillingene og velg fransk! Bestill spillene dine fra Frankrike, eller gå inn på spill du allerede har og se om du kan velge fransk. Kanskje du også kan logg deg inn på en fransk tjener i MMMORPG eller et annet nettleserbaserte spill? Dette vil gi deg ordentlig immersjon og la deg samhandle med fransktalende. Ikke glem å sette telefonen din på fransk i samme slengen!

Ta fransken din til nye høyder på franskkurs Stavanger.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (2 vurdering(er))
Loading...

Amanda