At engelsk staving kan være frustrerende er noe alle vet – også de som har engelsk som morsmål!

Engelsk er ikke det vi kan kalle et fonetisk språk, noe som betyr at det er risikabelt å satse på at ordene skrives slik som vi uttaler dem.

Ta ordene "though", "through", og "who" for eksempel. Hvordan har det seg at de to første ordene ikke rimer i det hele tatt, selv om de staves nesten helt likt? Og hvorfor høres "who" og "through" ganske like ut, selv om de ser helt forskjellige ut på papiret? Ord som disse har en tendens til å skape en del hodebry!

Det er ikke så lett å komme seg unna dem heller, for staving utgjør et elementært aspekt av leseforståelsen og skriveferdighetene dine i et språk.

Å kunne et språk flytende er mye mer enn god flyt når du snakker.

Gode samtaleevner er viktig, men for å bli ordentlig flytende i engelsk, må du også jobbe med leseforståelse, rettskriving og grammatikk.

Ikke glem at skriftlig engelsk utgjør en vesentlig del av kommunikasjonen i språket. Ordentlig flytende blir du ikke før du har kontroll på stavingen, selv om du har kjempegod flyt når du snakker og vet akkurat når du bør anvende engelske uttrykk.

De beste Engelsklærerne tilgjengelig
Mari
4,9
4,9 (20 Evaluering(er))
Mari
320kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (32 Evaluering(er))
Syed
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Simge
5
5 (11 Evaluering(er))
Simge
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (9 Evaluering(er))
Roman
370kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Magali
5
5 (3 Evaluering(er))
Magali
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Candice
5
5 (5 Evaluering(er))
Candice
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
560kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sturla
4,8
4,8 (3 Evaluering(er))
Sturla
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mari
4,9
4,9 (20 Evaluering(er))
Mari
320kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (32 Evaluering(er))
Syed
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Simge
5
5 (11 Evaluering(er))
Simge
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (9 Evaluering(er))
Roman
370kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Magali
5
5 (3 Evaluering(er))
Magali
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Candice
5
5 (5 Evaluering(er))
Candice
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
560kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sturla
4,8
4,8 (3 Evaluering(er))
Sturla
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Ta initiativ og øv deg på egenhånd

Uansett om du lærer deg engelsk på skolen eller universitetet,  har privatlærer eller går på engelskurs, vil du komme langt på vei med litt selvstudium.

Utnytt tiden mellom øktene på å jobbe med svakhetene dine og utforske ulike arbeidsmetoder for å finne din perfekte match. Dette krever litt selvdisiplin, men vil være til stor hjelp på veien mot akademisk fremgang og stressfrie prøver og eksamener.

Vi har satt sammen noen tips for å hjelpe deg å få kontroll på engelsk staving.

Få oversikt over det vanskeligste

Når det kommer til rettskriving, skal det godt gjøres å unngå å møte på en utfordring eller to. Likevel kan det være enkelt å feie problemene under teppet, i stedet for å ta seg tid til å jobbe med dem.

Dersom du føler du trenger en veileder til å hjelpe deg gjennom prosessen kan du for eksempel finne flere engelskkurs ved å foreta søk som "engelskkurs trondheim".

Du kan riktignok spare deg selv for mye unødvendig frustrasjon og tidsbruk ved å isolere problemområdene å fokusere på dem.

Start med å skrive ned de ordene som har en tendens til å poppe opp igjen og igjen og forvirre deg. Kanskje har du en idé allerede?

Dette er en god start når du ønsker å forbedre engelsken din.

Etter hvert som ordene virkelig sitter, kan du stryke dem fra listen, ett etter ett. Slik kan du holde styr på fremgangen din på en oversiktlig og ikke minst tilfredsstillende måte!

Etter hvert vil du nok også støte borti nye ord som skrives rart, eller oppdage variasjoner mellom amerikansk og britisk engelsk.

Bli en mester i merkelige bokstavkombinasjoner

Visse bokstavkombinasjoner er besværlige fordi de uttales på ulike måter fra ord til ord. En typisk skurk er kombinasjonen ‘o-u-g-h". 

Det finnes også en rekke ord med stum "p", som for eksempel ‘pseudonym’ og ‘pneumatic’.

Den gode nyheten er at regler i engelsk ofte kan kategoriseres, og det å sortere ordene i sine respektive rettskrivningskategorier kan la deg løse mange problemer på én gang. Å kategorisere ordene på denne måten kan også være svært motiverende, ettersom det setter staveforvirringen inn i et system og gir en følelse av kontroll, eller i hvert fall overkommelighet.

Du kan jo begynne med å sette samme en liste med ord med stum "k", som "know", "knife" og "knead", ettersom mange vanlige ord er å finne i denne kategorien.

Et annet godt triks er å dele opp ord i mindre bokstavkombinasjoner.

Med ordet "acknowledge", for eksempel, vil du da sitte igjen med "ack-now-ledge".

Dette lar deg gå grundig og effektivt til verks, ettersom du ser nærmere på konkrete problemer i stedet for å gruble over lange, vage ord.

Test deg selv 

For å få ordentlig kontroll på vanskelig staving, er det en god idé å teste seg selv ganske ofte.

Dette kan for du for eksempel gjøre ved hjelp av grammatikkoppgaver eller quiz på nettet. Slik vil du få en fysisk oversikt over hvordan du ligger an, samtidig som oppgavene vil ha en forenende effekt på de ulike aspektene av språklæringen din.

Du kan også finne engelsk kurs på nett via Superprof.

Hvorfor ikke sette deg selv et ukentlig stavemål, en gloseprøve på 10 ord i uken? Da har du syv dager på å dele opp ordene i bokstavkombinasjoner og øve på å skrive dem på en intuitiv måte, etter hva som føles riktig.

Vurder fremgangen din dag etter dag ved å se, dekke, skrive og sjekke. Først ser du på ordet du vil øve deg på, så passer du på å skjule eller dekke det til for så å skrive det på egenhånd. Kontroller til slutt at du har skrevet ordet riktig.

Tren opp hjernen gjennom regelmessig engelskøving

Å lære et språk krever ordentlig innsats, uansett hvilke aspekter du fokuserer på eller hvilke metoder du anvender.

Ønsker du å lære det engelske språk ut og inn, er det derfor viktig at du holder deg aktiv.

Dette er spesielt sant når det kommer til staving – et aspekt av det engelske språk som kommer mindre "av seg selv".

Det er alltid en god idé å tilbringe så mye tid med språket som mulig. For å styrke staveferdighetene dine, pass på at du oppsøker engelsk litteratur så ofte du kan. Sørg også for å gi deg selv skrivemuligheter, særlig hvis du ikke allerede har jevnlige prøver og innleveringer. Hva med engelsk dagbok eller handleliste?

 

Brevskriving ved bordet
Bare fantasien setter grenser når det kommer til skrivemuligheter (Kilde: Visual Hunt).

 

Lite er mer effektivt enn lesing når det kommer til å utvide ordforrådet ditt og bli vant til å se hvordan ordene staves. Dette gjelder uansett om du lærer språket som fremmedspråk eller du ønsker å bli dyktigere i morsmålet ditt.

Lesing er en av de mest tilgjengelige læremetodene. Ved å eksponere deg selv for engelske tekster, blir du kjent med engelsk rettskrivning uten å øve på staving direkte. Det krever bare litt tid og fokus fra din side. Drøm deg bort i et stykke engelsk litteratur, samtidig som du venner deg hvordan ordene ser ut. Slik vil det bli mye lettere å kombinere bokstavene riktig når du skriver selv.

Prøv å alltid ha en engelsk bok tilgjengelig, på nattbordet, i vesken... Da er hjelpen alltid like i nærheten, og det blir ukomplisert å opprettholde språferdighetene dine mellom engelsktimene, samtidig som du får givende innsikt inn i den engelskspråklige verden.

Hvorfor ikke ta det enda lengre, og øve deg på å lese teksten høyt?  Det vil gjøre underverker for uttalen din!

Som sagt – ordenes stavemåte reflekterer ikke nødvendigvis måten de uttales på. Det kan dermed være en god idé å lese høyt for noen som har engelsk som morsmål, slik at du får luket ut uttalefeil før de blir en vane.

Denne personen vil kunne lytte etter feil og rette på dem underveis.

Når du lærer deg et språk, er det alltid en god idé å utvide og variere metodene. Du kan også øve deg på staving ved å teste deg selv helt spontant, og bestemme deg for å prøve å skrive et vanskelig ord litt sånn ut av det blå.

Når du skriver på engelsk, enten det er snakk om en setning eller hele avsnitt, vil det på et eller annet tidspunkt dukke opp ord som det er vanskelig å stave. Det kan være fristende å ignorere disse og gå videre med teksten din, men det er her det er viktig å stoppe opp og ta hånd om problemet én gang for alle. Det vil spare deg for unødvendig hodebry i fremtiden.

Det trenger ikke å være så komplisert, bare skriv ned ordene du sliter med i løpet av skriveprosessen, så kan du gå tilbake til dem når du er ferdig. Deretter kan du prøve å stave hvert ord på forskjellige måter, ta en titt på alternativene for så å velge ut det som føles riktig.

Deretter får du endelig lov til å slå opp ordet i ordboken og sjekke at du har skrevet det riktig.

Å prøve og feile på denne måten vi gi deg et kritisk og oppmerksomt blikk på egen staving så vel som på bokstavmønstrene i det engelske språk.

engelsk-bokhandel
Det finnes et hav av engelsk litteratur der ute som venter på at du skal oppdage den (Kilde: Visual Hunt).

Finn på egne huskeregler for å friske opp hukommelsen din

En mnemoteknikk er en mer eller mindre avansert huskeregel.

Mnemoteknikker kan være svært avanserte og rettet mot psykiatrisk helbredelse, men det er også en svært effektiv måte å lære seg språk på.

Eksempler på huskeregler er sanger, rim og korte dikt.

Det finnes for eksempel et populært rim som du kan bruke til å huske hvordan ordet "difficulty" staves.

Mrs D, Mrs I, Mrs F. F. I.

Mrs C, Mrs U, Mrs L. T. Y.

Men huskeregler trenger ikke å rime.

Akronymer kan også være til stor hjelp. Følgende akronym kan hjelpe deg med stavingen av ordet "because":

Birds Eat Crumbs After Uncle Stops Eating

Memoriseringsknikker er morsomme verktøy som kan hjelpe deg mer enn du kanskje skulle tro. Prøv ut et par og se hvordan de påvirker skrivingen din. Lekne og uhøytidelige mnemoteknikker kan holde deg motivert til å øve på staving av vanskelige ord.

Lekenhet - nøkkelen til suksess

Det er ingen hemmelighet at man lærer raskere når man har det gøy. Likevel kan det være lett å glemme, særlig i perioder når man sitter litt fast eller læringen går tregt.

Rettskrivning har et rykte på seg som et av de mindre stimulerende aspektene ved språklæring, og derfor er det ekstra viktig at du har det litt gøy når du jobber med dette.

Det finnes en hel rekke ordspill som dreier seg om staving - det folkekjære spillet Scrabble, for eksempel.

Her er det om å gjøre å skape så lange ord som mulig med de syv bokstavene du har tilgjengelig. Det er en forutsetning at ordene staves korrekt.

Jo mer du spiller Scrabble, desto mer vil du venne deg til å tenke kritisk over hvordan du setter bokstavene sammen. Konkurranseaspektet gjør det enda mer effektivt!

Et annet morsomt spill som kan hjelpe deg med engesken din er Boggle. Også dette vil sette fart på stavingen din – bokstavelig talt, ettersom
du har begrenset tid på deg.

Her tar man tiden mens spillerne prøver å skrive ned så mange ord de klarer med bokstaver som terningene viser. Spilleren som sitter igjen med flest ord vinner spillet. Også her forutsettes det at ordet staves helt korrekt.

Boggle tvinger deg til å identifisere ord raskere enn lynet. Når du først har spottet et ord, kan du se etter andre bokstaver for å forme ord som ligner. Ser du ordet "can", for eksempel, kan du prøve å finne en "t" eller "f" og forme ordene "tan" eller "fan".

 

Scrabblebrikker: "choose your words"
Med ordspill som Scrabble blir læringen en lek (Kilde: Unsplash).

Dersom konkurranseinstinktet ditt ikke er på topp, finnes det selvfølgelig også andre morsomme måter å lære seg engelsk på. Lengre oppe i artikkelen insisterte vi på viktigheten av å være aktiv i språklæringen, men du kan faktisk også lære mye foran TV-en. Med havet av britiske, amerikanske og andre engelskspråklige filmer og serier, skal det godt gjøres å ikke finne noe du liker – noe du ville hatt lyst til å se uansett.

Film- og TV-titting en mer passiv men likevel effektiv måte å å bli bedre i engelsk på.  Sett på undertekster og len deg godt tilbake i sofaen, så skal du se at du utvikler deg både muntlig og skriftlig.

Å kose deg med favorittserien med engelsk tekst vil bidra til fremgangen din ettersom du sakte men sikkert venner deg til hvordan språket ser og høres ut, og hvordan de to aspektene relaterer til hverandre.

Staving er kanskje litt undervurdert når det kommer til språklæring, men den utgjør et viktig aspekt av kommunikasjonen din som det er vanskelig for andre å ignorere. Mange engelskelever er allerede flinke til å snakke på en naturlig og flytende måte.

Gi rettskrivning oppmerksomheten den fortjener, så den ikke trekker deg ned, men heller kommer på nivå med de fremragende samtaleevnene dine!

Les, skriv, spill og nyt prosessen!

 

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Amanda