"Vi spiser for å leve, men vi lever ikke for å spise."
Den greske filosofen Sokrates (469 fvt.– 399 fvt.), kanskje den viktigste tenkeren i vestlig filosofihistorie, kunne ikke ha oppsummert det bedre. Hvorfor har dette visdomsord overlevd i mer enn 2000 år? Fordi det gir mening!
Ifølge Statistisk sentralbyrå brukte nordmenn 157 milliarder kroner på matvarer i 2017, noe som tilsvarer 11 % av inntekten vår. Det er nesten tre ganger så mye som det vi brukte på egenandeler for helsetjenester samme år. Selv om vi i sammenligning brukte en større andel av pengene våre på mat for tretti år siden, handler vi langt mer i volum nå enn før.
Å melde seg på et kokkekurs eller dra på mat- og vinferie er en trend i vekst. Og det er mange fordeler med å være åpen for ny og spennende matkultur, og å lære lage maten helt selv med fokus på gode og sunne råvarer:
- Sunn mat er bra for den generelle helsa.
- Du blir mer uavhengig.
- Du får stimulert kreativiteten din.
- Det kan gi deg bedre selvtillit.
- Matglede er bra for den mentale helsa di.
- Du kan imponere med ferdighetene dine på kjøkkenet.
- Det er mye penger å spare.
- Måltider og matlaging er perfekte sosiale aktiviteter.
- Du kan oppdage verden gjennom andre kulturers mattradisjoner.

Selv om du ikke nødvendigvis kommer til å vinne MasterChef med det første, og kanskje til og med er redd for bare å kløne det til på kjøkkenet, så er det mange gode grunner til å våge likevel. Det er så mange fordeler med å tilegne seg noen grunnleggende kulinariske ferdigheter, og om du fortsatt ikke er overbevist, er det bare å lese videre!
Fordelene med å lage maten selv
"Det beste et menneske kan gjøre, er å spise og drikke og unne seg gode dager midt i alt sitt strev." Dette sitatet står å lese i Det gamle testamentet, og forkynneren hadde sannelig et godt poeng som står seg 2500 år senere. Matglede er helt grunnleggende, og det å spise noe som er tamt og kjedelig er ikke særlig tilfredsstillende. Det er litt som å stå opp halv sju på mandag etter en lang og deilig ferie.
For selv om det definitivt er viktig å spise sunt, så utelukker ikke det den berømmelige matgleden. Vi har alle en livslang forpliktelse til mat, og da er det viktig å tørre å prøve smaker du kanskje ikke er så vant til og åpne opp for nye matopplevelser. Å lage mat er en kunst du aldri blir ferdig utlært i, og det er noe av det viktigste du kan gjøre for deg selv og dine nærmeste fordi:
- Du må tilfredsstille et grunnleggende fysisk behov.
- Barna dine trenger en god start i livet med variert og sunn kost.
- Å invitere venner hjem på et bedre måltid er noe av det koseligste du kan gjøre.
- Mye av bærekraften vi må fokusere på fremover ligger nettopp i maten vi spiser.
- Det er en berikelse å sette pris på ikke bare egen, men også andres matkultur.
Utvalget i kokebøker, kurs, matblogger og steg-for-steg-instruksjoner på YouTube har gjort det stadig lettere å ta kontroll over kjøkkenet og grep om kostholdet ditt. Om du byr på sunn og deilig mat, kan du også inspirere dine nærmeste til gode vaner. Å lage middag sammen kan arrangeres som et privat lite matlagingskurs. Ikke bare er det trivelig, men det kan gi helsefordeler på flere nivåer:
- Særlig barn og unge er sårbare når det kommer til mat og kropp, og vil ha stort utbytte av et normalisert forhold til kosthold og helse.
- Et balansert kosthold kan være med på å forebygge sykdom.
- Enkelte matvarer kan faktisk fremme fertiliteten og styrke immunforsvaret.
- God næring bidrar til å opprettholde muskelmasse og kognitiv utvikling.
Er du usikker på hva som anses som et sunt, balansert og variert kosthold, så har Helsedirektoratets til en hver tid oppdaterte nasjonale kostråd som kan gi deg noen dytt i riktig retning.
Bare det å lære seg noe nytt, enten det er kokkelering, traktering av et instrument eller å tilegne seg et nytt språk, er med på å skjerpe hjernen, det gir deg et større sosialt spillerom og er generelt bra for den kognitive og intellektuelle utviklingen. Hvorfor? For det første består læring primært av problemløsing, og for det andre er det å samles rundt bordet sammen for å nyte et bedre, hjemmelaget måltid noe som både kan gi deg en positiv opplevelse og styrke båndene mellom deg og dine nærmeste. Så ikke vær redd for å utvide horisontene dine med nye og spennende oppskrifter, for snart kan du høste gratulasjoner fra middagsgjestene, og kanskje dele oppskrifter og inspirere andre til å føle den samme gleden over å mestre gryter og kryddermål! Det kan jo ikke bli noe annet enn en positiv opplevelse:
- Du blir mer uavhengig.
- Du kan få bedre selvtillit.
- Du føler deg kompetent.
- Det kan virke inspirerende på andre.
Det er viktig at maten smaker godt, men du kan også være en ambassadør for bærekraft ved å unngå matsvinn, kompostere matrester, plante bievennlige blomster der det er mulig, handle økologisk, støtte dine lokale produsenter, og så videre. Vær litt vågal, prøv ut retter fra forskjellige kulturer og oppdag verden gjennom mat, være det seg det japanske, libanesiske, syriske eller indiske kjøkkenet. Mulighetene er uendelige! Lær deg mer om forskjellige råvarer og krydder, og se hvordan nye og uvante sammensetninger av ingredienser virker på hverandre.

Hjemmelaget mat har mange helsefordeler
“Coquina medicinae famulatrix est” (matlaging er en slaves medisin), sa den romerske slaven og poeten Terence (190 fvt.–159 fvt.). Og han hadde vitterlig et poeng. Her er noen gode grunner til at det er mye god medisin i mat:
- Mat er din fremste kilde til mikronæringsstoffer, som vitaminer og mineraler.
- Meieriprodukter er godt for beinbygningen din.
- Sliter du med fordøyelsen, kan det å dampe maten gjøre den lettere å fordøye.
- Proteiner er helt avgjørende for å bygge og vedlikeholde muskelmasse, om du ønsker å spise mindre kjøtt, kan du erstatte noen av proteinene med belgfrukt.
- Spis langsomt og til du er passe mett.
- Nyt maten, gjerne i godt lag! Matglede er bra for den mentale helsa!
Før du har fått alle de små, men avgjørende kokketriksene i fingrene, så kommer du sikkert til å feile fra tid til annen; du vil koke noe i stykker, brenne noe annet eller glemme en avgjørende ingrediens. Men ikke gi deg selv om du ikke får det til med én gang. Det er med matlaging som med mye annet: øvelse gjør mester!
Om du tenker at råvarene er for dyre, at du ikke har tid eller talent for matlaging, så er det fort gjort å bruke det som unnskyldning for å ta snarveier med ferdigretter og hurtigmat. Men selv om du overkoker grønnsakene eller brenner kyllingfileten, så er det fortsatt sunnere enn den burgeren eller frossenpizzaen som ofte føles så lettvinn å ty til. Det er mange grunner til det:
- Hurtig- og ferdigmat er ofte fullt av herdet fett eller tilsatt sukker, og det er fort gjort å spise mer enn du egentlig trenger.
- Mye hurtig- og ferdigmat er nærmest blottet for mikronæringsstoffer (vitaminer, mineraler etc.).
- Mange ferdigretter er oversaltet, noe som ikke er særlig bra blodtrykket, blant annet.
- Det er faktisk dyrere enn du tror! Se bare på kilopris kontra stykkpris når du er ute og handler.

Om du føler deg uinspirert, eller ikke føler for å investere masse penger i dyre kokebøker, så bugner nettet over av gode oppskrifter. Blant annet drifter Opplysningkontoret for egg og kjøtt, brød og korn en utmerket og veldig populær nettside: Matprat.no, som ikke bare inneholder tusenvis av gode og sunne oppskrifter, men som også opplyser om ernæring og råvarer.
Å lage mat hjemme er kostnadseffektivt
Det å lage mat fra bunnen av, fremfor å kjøpe ferdigretter, er faktisk billigere enn du tror. Om målet er å spare penger, så er det mye du kan gjøre for å handle smart og optimalisere handleturen din. Noen enkle tiltak du kan gjøre dersom budsjettet ditt er stramt, kan være:
- å planlegge måltider på forhånd, gjerne med basisvarer som du kan variere.
- å aldri handle på tom mage. Da er det fort gjort å plukke med deg alt du ikke trenger, bare fordi du er fysen.
- å kjøpe grønnsakene dine hos en grønnsakshandler eller et gårdsutsalg, i stedet for i dagligvarebutikk. Løsvekt lønner seg, og det er mye penger å spare!
- å bytte ut noen av proteinene dine med belgfrukt. Bra for lommeboka, bra for miljøet.
- å følge med på tilbud, og å kjøpe ut fra kilopris – ikke stykkpris.
- … Og om du har muligheten, dyrk dine egen urter og grønnsaker! I mange byer kan man dessuten leie eller kjøpe andel i parseller.
Mulighetene for å spise variert er nærmest uendelige i vår tid, og du trenger ikke å gjøre alle innkjøpene dine i den nærmeste kjedebutikken, hvor det ofte kan være stort matsvinn. Støtt gjerne din lokale slakter, grønnsakshandel, din økologiske bonde og gårdutsalg. Du tenker kanskje at det er litt for dyrt og eksklusivt? Ikke nødvendigvis, og handler du smart, kan det være penger å spare!
- Unngå daglige innkjøp, ha heller én handledag i uka.
- Lag store gryter og frys ned i porsjoner.
- Kjøp i kvanta, det er stort sett billigere
- Unngå å kaste matvarer, frys ned eller lag restemåltider av det du finner i kjøleskapet mot slutten av uka
Og du trenger ikke å være profesjonell kokk for å imponere venner eller en potensiell date med et vidunderlig, hjemmelaget måltid på budsjett.
Imponer med matlaging
For, ja, det å mestre et sett av kulinariske kunster kan være riktig så forførerisk!
"Dersom jeg hadde hatt en sønn å gifte bort, ville jeg fortalt ham: Pass deg for unge piker som ikke liker vin, trøffel, ost eller musikk", skrev den franske forfatteren, skuespilleren og journalisten Colette (1873 – 1954).
Det å finne sammen i gleden over et smakfullt måltid kan være tungen på vektskåla for gryende kjærlighet. Ikke bare er det en kilde til nytelse, men det kan lokke frem beundring og kanskje til og med sjarmere? For å gi kjæresten din det lille ekstra, eller for å imponere et nytt, mulig romantisk, bekjentskap, så er det lite som slår et romantisk måltid som du har tilberedt helt selv!

Det verserer en mengde myter om hvilke matvarer som egner seg best til å forføre noen, men det viktigste er faktisk at det smaker godt og er presentert på en delikat måte. Men før du hiver deg over grytene, så bør du sette opp en meny. Vi er mer enn villige til å hjelpe deg på veien og anbefaler at du stiller deg selv følgende spørsmål før du setter i gang:
- Har daten din noen preferanser eller begrensinger i kostholdet: allergier eller intoleranser, eller kanskje vegetarmat?
- Vet du hva hen faktisk liker? Er en god og kruttsterk tandoori veien å gå, eller vil en enkel norsk tradisjonsrett slå bedre an?
- Må du gjøre det superkomplisert bare for å imponere? Nei, da. Det kan dessuten være litt overveldende å få servert sju retter med Maemo-ambisjoner på første date.
- Hvordan presenterer du maten? Og ikke minst, borddekor?
- Og hva med resten av rommet? Levende lys? Hvilken musikk passer?
- Hvordan presenterer du deg selv? Klær, sminke, etc.?
- Kanskje du skal slå til med en liten aperitif før maten, som pastis eller ouzo?
- Vær gjerne kreativ, og vis at du forstår deg på matlaging.
- Velg en god vin eller annen drikke som komplementerer måltidet.
Men viktigst av alt: Hvem er daten din? Hva kan imponere og skape god stemning, og hva vil bare bli oppfattet som slepphendt venstrehåndsarbeid eller overdrevent jåleri?
Lykke til, og bon apétitt!