Man blir ikke skikkelig god i fransk bare man pugger alle detaljene i den franske grammatikken og lærer seg alle verbformene på rams. Man må også klare å ta lærdommen i bruk på en naturlig, fleksibel og uttrykksfull måte. Ikke undervurder verdien av å gjøre oppgaver! Ikke bare er det viktig for å få kunnskapen til å feste seg ordentlig, det vil også gi nyttige eksempler på hvordan teorien utfolder seg i praksis.

Ser du etter en myk start? Sjekk ut denne innføringen i grunnleggende fransk grammatikk.

De beste Fransklærerne tilgjengelig
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jelena
5
5 (3 Evaluering(er))
Jelena
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (6 Evaluering(er))
Thomas
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ilys
5
5 (3 Evaluering(er))
Ilys
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adri
5
5 (9 Evaluering(er))
Adri
470kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jelena
5
5 (3 Evaluering(er))
Jelena
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Manon
5
5 (5 Evaluering(er))
Manon
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (6 Evaluering(er))
Thomas
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anna
5
5 (8 Evaluering(er))
Anna
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Caroline slattum
5
5 (5 Evaluering(er))
Caroline slattum
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ilys
5
5 (3 Evaluering(er))
Ilys
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alix
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Alix
249kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Lær fransk med grammatikkoppgavebøker

Er du av typen som tar med seg en notatbok overalt og stadig skriver ting ned? Lærer du best med en penn i hånda? Her har vi noen bøker som kan hjelpe deg med å lære fransk.

Bøker med grammatikkøvelser

en bred bokhylle i dempet belysning full av bøker
Hvorfor ikke oppsøke ditt lokale bibliotek for franske lærebøker? (Kilde: Unsplash)

Mange lærebøker i grammatikk har en del øvelser, for eksempel i slutten av hvert kapittel, for å hjelpe deg med å kontrollere fremgangen din. Men her trekker vi frem noen bøker som legger mer vekt på å teste kunnskapen din:

 • Fransk grammatikk – arbeidsbok av Einar Ronsjø og Gunnar Moen passer både for videregåendeelever og dem som lærer seg fransk gjennom selvstudium.
 • Arbeidsgrammatikk – fransk av Rolf Ketil Solberg er også rettet mot videregåendeelever, noe som ikke betyr at den ikke også er nyttig for mange andre. Boka tar for seg mange av de viktigste grammatiske byggesteinene i det franske språket.
 • Fransk språklære – arbeidsbok med fasit av Kjersti Fløttum, Lise Lorentzen og Arne Halvorsen. Boka sikter mot å gjøre fransk litt mer håndterlig for nordmenn, og består av to hoveddeler, én for grammatikk og én som tar for seg språkhandlinger.
 • Elementary French Grammar for Reading and Writing og Intermediate French Grammar av Philippe Delanoy er gode, om enn engelskspråklige alternativer. Den første er organisert etter tema (tall, viktige fraser osv.), er rettet mot nybegynnere og har få kapitler som helt og holdent tar for seg grammatikk. Den andre boka er rettet for franskelever  på et litt høyere nivå, og tar først og fremst for seg franske verb. Begge har svar og løsningsforslag bakers i boka.
 • French All-in-One av Annie Hemingway hører til serien Practice Makes Perfect. Den begynner med å ta for seg detaljene i det franske alfabetet og reiser videre gjennom verbtider, adverb og forskjellen mellom muntlig og skriftlig fransk, blant annet. Her får du introduksjoner til temaene etterfulgt av repetisjonsoppgaver.

Om du er en franskelev på høyt nivå og føler deg klar for å ta grammatikkoppgavene på fransk, se etter BLED. Det finnes forskjellige utgaver rettet mot de forskjellige skoletrinnene. BLED-bøkene har konsise forklaringer av konkrete, detaljerte grammatikkspørsmål og mange oppgaver.

Det er også mye spennende å lære om fransk samfunn og kultur. Sjekk ut denne podkasten for mer påfyll om Frankrike!

Pugg franske verb

Trenger du å børste støv av forståelsen din av avoir og être, forskjellen mellom -er- og -ir-verb og hvordan man bøyer aperçervoir?

French Verb Drills av R. de Roussy de Sales lærer deg alt du trenger å vite om uregelrette og regelrette verb, og boka har nok av oppgaver til å teste at du har forstått alt av fransk verbbøyning.

Lær å bruke ordforrådet ditt og det du kan av franske grammatikkregler

En ting er å forstå franske ord, et annet er å klare å bruke dem i praksis. Her er noen gode måter å lære nye ord på og å bli en bedre samtalepartner på fransk.

French Vocabulary Drills av David Stillman ogRonnie Gordon lærer deg mer enn 25 000 ord. De er delt inn etter tema, hver kategori med fem til sju tilhørende oppgaver. En annen bok som virkelig kan komme godt med, er French Gender Drills av Frédéric Bibard. Denne boka hjelper deg, som navnet antyder, med å huske hvilke ord som er maskuline og hvilke som er feminine.

Her kan du lære mer om å sette ordene sammen til setninger.

kurver i butikk fulle av forskjellige typer pepper, med etikett og beskrivelse skrevet på fransk
Hvorfor ikke bruke spørrekortene som etikettene i en butikk, og sette fransk navn på alle gjenstandene dine? (Kilde: Unsplash)

Finn franskkurs Oslo på Superprofs nettsider!

Og ikke glem spørrekort, også kjent som flash cards. Flash Sticks har et interessant konsept med ferdigskrevne post it-lapper du kan henge opp rundt omkring i hjemmet ditt. På den måten kan du snike fransklæringen inn i hverdagen, og sjekke kunnskapen mens du lager mat, rydder i stua eller vasker klær.

Du kan også bruke ordbøker og -lister som hjelp til å lage dine egne spørrekort. Skriv det franske ordet på én side, og den norske oversettelsen på den andre. Husk å inkludere artikkelen med substantiver, slik at du også lærer hvilket kjønn det har.

Nettsider med franskoppgaver

Mange foretrekker å lære fransk på nettet over å bruke bøker. Her er noen nettsider med oppgaver og kvisser som hjelper deg med å få kontroll på fransken:

 • Selve franskbøyningsbibelen, Bescherelle, har en nettside med kvisser og oppgaver som hjelper deg med å lære både regelrette og uregelrette verb. De har også diktater, noe som hjelper deg med både lytteferdigheter og staving.
 • På moava.org finner du fransklæringsressurser rettet mot skoleelever på ungdomsskolen. Dersom du lærer deg fransk på egenhånd og fremdeles er relativt fersk, kan du finne mye nyttig hjelp her, både for å øve på lytting, tale, grammatikk og staving.
 • På deling.ndla.no finner du også læringsressurser og interaktive oppgaver som hjelper deg med å lære viktige elementer i fransk grammatikk og vokabular. Disse er rettet mot elever på videregåendetrinnet.
 • Conjuguemos har en serie med grammatikk- og vokabularoppgaver som tester kunnskapen din. Øv på å få adjektiver til å samsvare med substantiver og på forskjellige bøyningsformer. Også dette nettstedet er rettet mot skoleelever, men er tilgjengelig for alle.
 • Alliance Française, et viktig institutt for fransk språklæring utenfor Frankrike, tilbyr en serie med oppgaver som komplementerer lærebøkene deres.
 • Ciel Bretagne har grammatikkoppgaver og andre tester som hjelper deg i fransklæringen.

Ta et fransk kurs med en av Superprofs dyktige fransklærere.

Sulten etter flere oppgaver? Sjekk ut linkene Le Point du Fle har å by på. Utvalget er stort, og organisert etter tema.

Bruk apper til å lære deg fransk

Det finnes stadig flere språklæringsapper der ute. Vi trekker frem noen av dem som har de beste læringsmetodene:

 • Rosetta Stone er spesielt opptatt av at elevene virkelig omslutter seg av det franske språket. Derfor foregår all undervisningen på fransk, uten forklaringer på norsk eller engelsk. Bilder og assosiasjoner er gode hjelpemidler for å forstå, og undervisningen sikrer at du ikke lener deg for tungt på et språk du allerede kjenner, noe som kan gjøre fremgangen din langsommere.
 • Duolingo er sannsynligvis en av appene flest allerede kjenner til. Visualiser fremgangen din og lær fransk gjennom enkle, overkommelige oppgavesett som bruker repetisjon som viktig virkemiddel.
 • MindSnacks er en app for Android- og iOS-enheter som lærer bort fransk vokabular gjennom spill. Utforsk de ni forskjellige spilltypene over 50 vokabularsett.
 • Memrise bruker en kombinasjon av bilder og humor for virkelig å forankre kunnskapen din godt.

Andre måter å lære fransk på

en flatskjerm som henger på en vegg over et tv-bord, i forgrunnen står et sofabord
Avslutt dagens språklæring fra sofakroken med en franskspråklig film. (Kilde: Unsplash)

Etter en lang økt med oppgaveløsing trenger du kanskje et avbrekk, samtidig som du ikke er helt klar for å legge vekk fransklæringen. Da har vi noen forslag til hva du kan gjøre:

Se filmer og serier

En av de beste måtene å lære seg å forstå muntlig fransk på, etter å ha samtaler på fransk, er å se på franskspråklige filmer og tv-serier. Om du ikke har kommet så langt i fransklæringen enda, kan det være en fordel å velge filmer du allerede har sett. Slik kjenner du allerede til handlingen og vet litt om filmens samtaler, noe som både hjelper deg med å forstå hva som sies og gjør at du unngår å falle av.

Hvor finner du så franskspråklige filmer og serier? Mange streamingtjenester har et stort bibliotek med innhold på en rekke forskjellige språk – blant annet fransk.

Eller hvorfor ikke oppsøke biblioteket? Her finner du et stort filmutvalg, og hvem vet, kanskje oppdager du en ny favoritt?

Se på nyhetssendinger og les franske nyheter

Om franskspråklige filmer og serier kan gjøre deg bedre til å uttrykke deg som en ekte franskmann, kan nyhetene både opplyse deg og utvide vokabularet ditt.

Franske TV-stasjoner publiserer ofte hele eller deler av nyhetssegmentene sine på nett. Om du foretrekker nyheter i tekstform, sjekk ut nettsidene til franske aviser som Le Monde eller Le Figaro for gratis nyheter på fransk.

Det er bare fantasien som setter stopper for hvordan du kan lære deg fransk!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.