Det er mange måter å lære seg fransk på. Mens mange foretrekker tryggheten det gir å ta et franskkurs, i gruppe eller med en privat fransklærer, vil andre lære språket på egenhånd.

Da har man muligheten til å sjekke ut noen av de mange nettsidene og appene som lærer bort språk digitalt. Men noen ganger er det bedre å koble av og rett og slett finne frem en god, gammeldags bok. Den går ikke tom for batteri, den lager ikke forstyrrende lyder og frister ikke med andre aktiviteter. Ikke minst er det lett å bla frem og tilbake mellom forskjellige kapitler og gjøre markeringer og notater, og du kan i de fleste tilfeller være trygg på at informasjonen er kvalitetssikret.

Med det sagt: Her ser vi på noen av de beste bøkene for å lære fransk, uansett hvilket nivå du ligger på. Om du trenger hjelp, kan du også finne ditt fransk kurs på Superprof.

svart-hvitt-foto av en mann som sitter på en benk ute, han har en bok i fanget som han leser i, og samtidig noterer han i en bok som ligger ved siden av ham
Du blir verken den første eller den siste som har bøkene som sin læremester. (Kilde: Unsplash)
De beste lærerne tilgjengelig
Start nå

Fransk grammatikk for nybegynnere og viderekomne

Parlører

Hjelpemiddelet for deg som ikke kan fransk eller bare kan bittelitt, men som vil klare å kommunisere med franskmenn – fort. Parlørens navn kommer fra det franske ordet for tale, og den kan med et annet navn kalles en reiseordbok. Du kommer ikke til å bli en utlært bruker av det franske språket med denne, men du får en rask og nyttig innføring i vanlige ord og uttrykk, god hjelp til å føre enkel dialog med fransktalende og en innføring i enkle grammatikalske prinsipper.

Om det er en bok som dette du er på jakt etter, kan du for eksempel sjekke ut Berlitz' versjon, Fransk på reisen, eller den franske utgaven i serien Gyldendals parlører.

Grammatikkleksjoner i bokform

Et godt sted å begynne, er Kunnskapsforlagets grammatikkserie. De har gitt ut bøker om mange av språkene som nordmenn oftest gir seg i kast med – blant dem, så klart, fransk. Boka heter noe så enkelt som Fransk grammatikk, og er rettet mot alle som lærer seg fransk, men i størst grad dem som gjør det innenfor konteksten av et kurs. Det forteller noe om at det kan være utfordrende å oversette teorien til praksis eller i det hele tatt å forstå den om man ikke har noen forkunnskaper om det franske språket.

Utfordrende er imidlertid ikke det samme som umulig, og du taper lite på å gjøre et forsøk. Om det blir tungt, kan du supplere med gratis videoleksjoner, andre franskbøker eller privatundervisning i fransk – for å nevne noe.

Om du ikke har noe imot å lære fransk via engelsk, anbefaler vi å sjekke ut Collins' språkbøker. Collins Easy Learning Complete French er en tre-i-én-løsning i språklæring: Den kombinerer grammatikk, verb og en del ord og fraser som er nyttige i hverdagen. Boka er inndelt i de grammatikalske kategoriene vi vanligvis kaller ordklasser, som verb, substantiv og adjektiv. Dette gjør det lett å finne frem til det du lurer på – om det enn er adverb, refleksive verb eller konjunksjoner.

Façon de Parler er en serie med lærebøker av Angela Aries og Dominique Debney. I denne serien finner du både innføringer i grammatikk og fransk vokabular og høflighets- og bli kjent-fraser og praktiske uttrykk som ofte kommer opp i en enkel samtale. Tilhørende oppgavebøker gir deg en god måte å sjekke hva du har forstått og sikre at kunnskapen fra bøkene virkelig fester seg.

Så til en bok som retter seg mot et litt mer viderekommende publikum. Ny fransk grammatikk er skrevet av Hans Petter Helland, og passer for et språkinteressert publikum som allerede har et visst grep om det franske språket. Boka begynner med det grunnleggende og fortsetter inn i de mer komplekse hjørnene av fransk grammatikk. Boka har rikelig med eksempler, og dekker alle de viktigste emnene i fransk grammatikk.

Dersom du liker bokformatet, men trenger muntlig franskpåfyll: Hvorfor ikke supplere læringen med en fransk lydbok?

Lær om fransk setningsstruktur her.

en mann med hodetelefoner ser på mobilen sin, det virker som han holder på å sette på for eksempel en lydbok
Bli vant med fransk tale, ikke bare tekst, ved hjelp av lydbøker. (Kilde: Unsplash)

Bli skikkelig god på franske verb

En av kneikene man må over når man skal lære seg fransk, er verbbøyningen. Derfor har vi samlet noen bøker som gjør det overkommelig – kanskje til og med gøy!

  • Lær 101 franske verb på 1 dag av Rory Ryder. Denne boka tar for seg 101 av de vanligste franske verbene med tabeller som viser alle bøyningsformer. I tillegg kan du laste ned en tilhørende app for animasjoner og uttaleeksempler.
  • 1000 French Verbs in Context av Alex Forero (denne boka finnes også som lydbok). Her introduseres du for en rekke franske verb med tilhørende brukseksempler, noe som gjør det lettere både å huske og forstå.
  • 123 franske verb du husker – og kan bruke i morgen av Oddbjørn By. Dette må kalles en litt alternativ tilnærming til språklæring, ledet an av en hukommelsesekspert. Målet med denne boka er altså å gi deg teknikker for å huske bedre, og dermed lære mer effektivt. Det er kanskje ikke boka som vil lære deg å snakke flytende fransk en gang for alle, men den kan gi deg nyttige verktøy og et godt utgangspunkt for den videre språklæringen.

Klar for å teste kunnskapen? Her kan du finne franske grammatikkoppgaver.

Franskspråklige grammatikkbøker

Når du begynner å få bedre innsikt i det franske språket, vil du kanskje ønske å ha franskspråklige grammatikkbøker å bla i. På den måten kan du virkelig dykke ned i det franske språket, uten hele tiden å måtte ta turer innom norsk eller engelsk.

Få en kjapp innføring i noen av de mest grunnleggende elementene i fransk grammatikk her.

Lær fransk grammatikk med lærebøker

Du kan for eksempel se etter franske skolebøker på nett. Når du søker, er det kjekt å vite hva de forskjellige klassetrinnene heter på fransk.

Om du fremdeles er fersk, søk etter “grammaire” og CM1 og CM2. Med dette utgangspunktet vil du finne lærebøker egentlig laget for barn i sen barneskolealder. Her vil du få forklaringer med enkelt språk, nyttig for en som enda ikke er helt stø i fransk.

Herfra viser et lavere tall til et høyere skoletrinn. 6ème er ekvivalent med 6. klasse, 5ème med sjuende, 4ème med åttende, 3ème med niende, 2nde med tiende og 1ère med første klasse på videregående. Du vil ikke finne bøker om fransk grammatikk og språk rettet mot elevene på høyeste trinn i fransk skole, terminale, fordi elevene heller lærer filosofi dette året.

BLED er en lærebok som har korte forklaringer av elementer innenfor fransk grammatikk. Disse følges opp med en serie av grammatikkøvelser for å feste kunnskapen. Den er ikke like lett å få oversikt i som en annen lærebok, men den bryter ned fransk grammatikk i små elementer, og slik blir stoffet forståelig og lett å lære. Det finnes BLED-bøker for alle skoletrinn, og dessuten en mer omfattende utgave med oversikt over det meste innenfor språkets grammatikk.

Søker du etter mer hjelp nær deg? Nøl ikke med å se etter franskkurs Oslo.

Fransk verbbøyning for dine føtter

Bescherelle er virkelig boka med stor B når det kommer til verbbøyning. I tillegg til selve boka har utgiveren også produsert brettspill laget for å gjøre språklæring gøy. Om du trenger å slå opp et verb, gratis, er det bare å besøke Bescherelles nettsider, bescherelle.com. Her finner du også diktater, kvisser og digitale spill, i tillegg til en app med enkel franskundervisning.

Du kan også få mye igjen for å investere i en fransk-fransk ordbok. Den vil forklare ord heller enn å gi en oversettelse, noe som i mange tilfeller er nyttig. Ikke minst er det lærerikt, og gir et innblikk i forbindelsene innenfor og helheten i det franske språket.

to barn i eller ved en bil i en bygate, den ene holder opp et fransk flagg
Å lære fransk på fransk er intensivt og krevende, men effektivt. (Kilde: Unsplash)

Bøker for å utvide vokabularet

Du kan lære all grammatikken du vil, men om du ikke klarer å sette ord på tankene dine, kommer du ikke særlig langt. Her er noen gode bøker og andre læringsressurser for å utvide ordforrådet ditt raskt.

Vokabularbøker

Vokabularbøker består som regel av lister med ord, delt inn etter tema, og gjerne med tilhørende forklaringer og eksempler. Sjekk for eksempel ut boka som heter Fransk vokabularbok: en emnebasert tilnærming. Denne boka består nettopp av ord delt inn etter tema, type eller ordklasse. Denne boka fungerer bedre som et supplement til annen læring enn som en primærlæringsressurs.

Spørrekort

Flashcards, eller spørrekort, er ofte mer nyttig for å lære vokabular enn ordbøker og -lister. Du kan så klart velge å lage dine egne, og da kommer en ordliste godt med. Men du kan også velge å kjøpe ferdiglagde spørrekort:

  • Usborne har en serie med bildebaserte spørrekort med 200 franske ord. Også Berlitz selger en spørrekortpakke.
  • Flash Sticks har et interessant konsept: spørrekort på post it-lapper som du kan feste rundt omkring hjemme hos deg selv. De er dessuten fargekodede: maskuline substantiver er for eksempel på blå lapper, mens lappene for feminine substantiver forutsigbart nok er rosa.

Har du ikke tid til å reise mellom hjemmet og dine franskkurs? Forsøk et franskkurs på nett.

Fransk slang og hverdagsspråk

Gli bedre inn blant franskmenn med hjelp fra bøker som Colloquial French av Frédéric Bilbard, Excuse my French av Rachel Best and Jean-Christophe van Waes og Dirty French: Everyday Slang from ‘What’s up?’ to ‘F*%# off! av Adrien Clautrier and Henry Rowe.

Med dette håper vi du har fått noen tanker om hvilke franskbøker som passer for deg. Husk at du ikke vil bli fullt utlært ved å lese i en bok, du må også snakke og lytte, og ikke minst formulere deg skriftlig. Det er utfordrende å lære et nytt språk, men også givende, og vi håper du koser deg på veien!

Lær mer om fransk grammatikk her.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

4,00 (2 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.