Når det gjelder den slaviske språkfamilien, kan russisk regnes som språket som la grunnlaget for denne språkfamilien.

I tillegg til å være det offisielle språket i Russland, Hviterussland, Kasakhstan og Kirgisistan, er russisk et språk som snakkes av mer enn 260 millioner mennesker over hele verden. Språkets innflytelse er såpass stor at det er inkludert blant de 6 offisielle språkene som snakkes i internasjonale organisasjoner som FN og UNESCO.

Foruten de uhyggelige overtonene i den kommunistiske tiden og Siberias distrehet, tar det russiske språket sin rettmessige plass på den globale scenen. For språkelskere overalt, spesielt i vårt nåværende politiske og økonomiske klima, er dette et språk som ikke bør overses.

Også i Norge har man mulighet til å lære det russiske språket og om den russiske kulturen.

Det er strålende nyheter for foreldre til skolebarn som ønsker at avkommet deres skal lære russisk, men hva med de som forlengst er ferdig med obligatorisk skolegang? Hva med voksne som vil lære russisk?

Tradisjonelle læringsmetoder for språk er vel og bra; man vil selvfølgelig lære mye av å ta et russisk språkkurs eller bli undervist av en privatlærer på nettet.

Etter at digital teknologi ble vanlig som undervisningsverktøy, så har ikke utviklingen stoppet opp. Det går derimot utover det rent akademiske lineære rammeverket for undervisningseksamen. Disse teknologiske fremskrittene har påvirket måten dette språket blir undervist på i språkskoler, og har utvidet mulighetene for enhver ivrig språklæring.

Blant alle de nye russiske læringsmaterialene som nettbaserte kurs, podkaster og apper, er det en rekke instruksjonsvideoer som i de fleste tilfeller bare koster deg tiden du bruker på å se dem.

Dette medvirker til at det russiske språket - blant annet grammatikk og ordforråd - er tilgjengelig for allmennheten, og at videoplattformer er det foretrukne læringsverktøyet.

Superprof går nå i detalj og beskriver fordelene med å lære russisk via video, hvordan du får mest mulig ut av disse videopresentasjonene og de beste videoene å lære russisk fra/med!

De beste Russisklærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Mariia
4,9
4,9 (11 Evaluering(er))
Mariia
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (4 Evaluering(er))
Roman
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Kateryna
5
5 (3 Evaluering(er))
Kateryna
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Anastasia
Anastasia
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Valeriy
5
5 (3 Evaluering(er))
Valeriy
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ibrahim
Ibrahim
170kr
/t
1. kurstime gratis!
Zhanna
5
5 (3 Evaluering(er))
Zhanna
399kr
/t
1. kurstime gratis!
Azamat
Azamat
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Mariia
4,9
4,9 (11 Evaluering(er))
Mariia
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (4 Evaluering(er))
Roman
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Kateryna
5
5 (3 Evaluering(er))
Kateryna
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Anastasia
Anastasia
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Valeriy
5
5 (3 Evaluering(er))
Valeriy
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Ibrahim
Ibrahim
170kr
/t
1. kurstime gratis!
Zhanna
5
5 (3 Evaluering(er))
Zhanna
399kr
/t
1. kurstime gratis!
Azamat
Azamat
150kr
/t
Første kurstime gratis>

YouTube-kanalene du må se for å lære russisk

En dataskjerm som viser YouTube-videoer på skjermen
Man kan lære nye språk også via YouTube. (kilde: unsplash)

Fra å slappe av med seriefråtsing på Netflix til å se russiske videoer på YouTube, er bare et museklikk unna.

Vi skal faktisk gå så langt og si at å lære russisk gjennom YouTube ikke er i samme liga som det å hente frem bunken med de gode gamle lærebøkene.

Tunge bøker kan faktisk være årsaken til at noen mister interessen for språklæring, når man har glitrende videoproduksjoner tilgjengelig til streaming.

Mens noen sverger til lærebøker, podkaster og russiskkurs, er det også mange som legger sin lit til teknologi. Man foretrekker forskjellige læringsmateriale, og dette gir selvfølgelig mening.

Når du trenger på varierte læringsstiler. Noen lærer best ved å lytte, mens andre absorberer materiale ved å lese. Det er til og med noen som lærer best ved å bevege seg, og disse avhenger av sin kinestetiske sans.

Det er derimot ikke slik at man kun lærer på en måte. En og samme student kan være både hovedsakelig visuelt anlagt med latente auditive tendenser eller være svært kinestetisk med visuelle egenskaper.

Uansett hva din foretrukne læremetode er, har YouTube videoer for alle elever. Du kan se ordene på skjermen, lytte til det som blir sagt og skrive dem ned.

Ved å spille av YouTube-videoer gjentatte ganger til du har forstått materialet, eksponerer du deg selv for det russiske språket i større grad. Mange studenter mener at det å jobbe på denne måten er mer engasjerende og spennende når man lærer fremmedspråk i forhold til andre metoder.

Men ikke ta vårt ord for det: du kan prøve det selv! Hvorfor ikke sjekke ut:

Weekly Russian

Natacha har en veldig populær Youtube-kanal kalt Weekly Russian. Gjennom videoene sine gjør hun språklæring gradvis og enkelt, og hver leksjon bygger på noe som vært nevnt i tidligere videoer.

I motsetning til tradisjonelle språkkurs i grammatikk, fletter hun inn fakta om russisk grammatikk underveis i leksjonene.

Natachas videoer er perfekt for deg hvis du vil:

 • Å berike ordforrådet ditt: videoene handler om et tema, for eksempel ordforråd knyttet til hilsener, å dra dit du vil og gjennomføre transaksjoner.

 • Å skaffe ny kulturell kunnskap innen gastronomi, om det russiske samfunnet, eller forskjellene mellom Russland og vestlige samfunn med videoer som "dagens måltid i Russland", "skolegang for et barn i Russland" og russisk poesi.

 • Uttale av de vanskelige, gutturale lydene som blir nærmere forklart i videoen om russiske aksenter.

 • Hvis du har kjøpt billett på Den transsibirske jernbanen - en drøm av en togreise", trenger du kanskje å se Natachas video om setninger du bør vite før du legger ut på reisefot.

Å lære russisk skal være enkelt og gøy! Med ukentlige leksjoner sikrer du konstant fremgang i målet ditt om å lære deg russisk.

Hvis du liker russisk og vil studere det i form av nettstudier, er det et godt sted å starte. Man kan finne mye forskjellig på nettet: alt fra gratis grunnleggende opplæring til videregående kurs, tekster med lyd, grammatikk, aktiviteter og mye mer.

Videoene handler om veldig spesifikke emner på russisk, i tillegg til at målet er generelt å berike det russiske ordforrådet ditt.

Russian Pod101

RussianPod101 er et YouTube-alternativ til de betalte nettbaserte kursene på hjemmesiden deres. Videoene er korte, 3-minutters leksjoner organisert i separate spillelister der en er viet til alfabetet, en annen til lytteøvelser og den tredje til ordforråd.

Disse er flotte korte videoer som du får mange russiske språkkunnskaper fra, men forbered deg på konstante oppfordringer til å benytte deg av det nettbaserte kurset deres.

I videoene vil du lære om:

 • Det kyrilliske alfabetet

 • Nye ord

 • Substantiv og personlige pronomen

 • Preposisjoner

 • Hvordan snakke og uttale både enkle og komplekse russiske ord

Hvis du er en av dem som aldri har følt deg helt hjemme i et klasserom, så kan disse videoene gi deg språkkunnskapene du trenger for å lykkes.

En annen fordel disse videoene har, er at de faktisk er produsert i Russland, og at man på en måte får oppdage russisk kultur gjennom øynene til lokalbefolkningen.

Alle disse videoene fokuserer på en læringsmetode som innebærer at norsktalende studenter må lytte til hva som blir sagt for å lære russiske ord.

Be Fluent in Russian

En annen flott YouTube-kanal som kan hjelpe deg i gang med å lære russisk er Be Fluent in Russian.

Denne kanalens konsept er at verten Fedor Shirin ønsker seg en verden uten språkbarrierer og uten stereotyper. Den beste måten å oppnå dette målet er naturligvis å introdusere andre for språket og kulturen din. Fedor Shirin gjør dette på en engasjerende måte!

Andre salgsargumenter for denne kanalen er at den er mer rettet mot ungdom: de mellom 14 og 18 år.

Naturligvis kan alle som vil lære russiske delta i disse videoene, men titler som "Cool Russian Words" og leksjoner om spill og sport, er det tydelig at denne kanalen forsøker å nå ut til unge elever.

På denne YouTube-kanalen har det blitt lastet opp rundt 450 videoer, så man kan uten tvil lære mye her.

Etter at YouTube "tok av", har tutorialer i alle emner blitt mer tilgjengelig.

Det sies at man ikke kan lære en gammel hund nye triks, men med dagens forskjellige nettbaserte læringskanaler har alle en reell sjanse til å lære noe, selv om det er snakk om et så komplekst språk som russisk.

Frister det ikke å bli med i gjengen

Basert på antall abonnenter på alle disse kanalene, har alle som planlegger en tur til Russland sannsynligvis sett på denne typen videoer. Det er heller ikke vanskelig å forstå hvorfor, for her finner man noe uavhengig av hvor mye av språket man kan fra før.

Hjelp deg selv med en norsk-russisk ordbok hvis du trenger det, eller sjekk ut nettbaserte oversettelsestjenester.

Berik ordforrådet ditt med russiske filmer

Russisk er et av de mest talte språkene i verden. Etter den siste tilgjengelige statistikken snakkes russisk av 2,5% av verdens befolkning - det er millioner av mennesker!

En TV-skjerm med filmer
Man kan kombinere filminteresse og språklæring. (kilde: unsplash)

Men hvorfor er det en god idé å se russiske filmer?

Eksponering av språket og å trene opp språkøret er to åpenbare grunner, men filmer som er laget i Russland forteller dessuten historier om det russiske folket som man som utforestående ellers ikke hadde vært klar over.

Med mindre du bare lærer russisk for å kunne si at du kan enda et språk, er det mest sannsynlig at du lærer språket for å bruke det til noe som har med Russland og russere å gjøre.

Kanskje drømmer du om å reise til Russland eller til og med flytte dit, men det trenger ikke nødvendigvis være det som er tanken heller.

Grunnen kan også være så enkel som at du vil se russiske filmer på kino og forstå handlingen og dialogene fra begynnelse til slutt.

Har du sett noen av disse titlene?

Misha versus Moscow

Georgias president Mikheil Saakashvili har nettopp ledet landet sitt gjennom en krig med Russland. Midt i samtaler vedrørende å trekke seg og hånet fra allierte nasjoner, hvordan kan han sørge for Georgias fremtid mens han finner felles grunnlag for Moskva?

Finding Babel

Forfatter Isaac Babel avslørte livets virkelighet under et totalitært regime: tekster som ble ansett som subversive på slutten av 1930-tallet. Arbeidene hans førte uunngåelig til hans arrestasjon og henrettelse.

I denne dokumentarfilmen fortsetter Andrei Malaev-Babel sin bestefars odyssé ved å undersøke dagens ukrainsk-russiske konflikter, som har sine røtter i historien.

I motsetning til det standard dokumentformatet, kombinerer denne filmen innslag av skjønnlitteratur og fakta. Andreys søk blir vakkert illustrert gjennom animerte sekvenser som trollbinder seere mellom eterisk fantasi og en hard virkelighet.

A Bitter Taste of Freedom

Den russiske journalisten Anna Stepanovna Politkovskaya gjorde seg kjent for å rapportere om russisk politiske begivenheter: hun dekket også den andre tsjetsjenske krigen. Hun var blant fåtallet av russiske journalister som snakket for ofrene etter den krigen.

Hun var iherdig og flittig til å rapportere om grusomhetene og lysskyen fra myndighetenes handlinger, men etter oktober 2006 ble det helt stille.

Et interessant faktum er at nesten 20 år før denne dokumentaren ble laget, som inkluderer samtaler hun hadde med sin tidligere universitetsprofessor og intervjuer hun gjennomførte, ble en annen dokumentar laget av mannens hennes, Sasha, som også er journalist. Den filmen hadde tittelen A Taste of Freedom.

Krig og fred

Krig og fred er en film om det russiske aristokratiet som forbereder seg på Fedrelandskrigen av året 1812 (den franske invasjonen). Det er en spillefilmserie som ble produsert i 1965-1967, som ble vist i fire deler fra 1966 til 1967.

Det er naturligvis mye mer innen kategorien russisk kino enn dokumentarer.

Du vil kanskje også like disse titlene:

 • Loveless: et par på randen av skilsmisse, må samarbeide for å finne sin savnede 12 år gamle sønn.

 • The Student: En student som er besatt av kristendommen, fremmedgjør alle rundt seg med sin lidenskap om emnet

 • Leviathan forteller historien om en manns kamp for å bekjempe og avsløre korrupsjon i byen sin, men hvordan gjør man det når det er ordføreren som er mest korrupt?

 • Elena: en forpliktet husmor befinner seg ved et veiskille etter et tilfeldig møte. Hvordan vil situasjonen utvikle seg?

 • Leto: når en ung musiker blir venn med en eldre musiker, forventer han aldri å forelske seg i sin mentors kone.

Disse historiene er underholdende enten du lærer russisk eller ikke! Å få slike intime glimt av det russiske livet, gjør imidlertid konfliktene og beslutningen verdt å lære seg språket, om så det bare er for å forstå disse historiene uten å måtte lese underteksten.

Russiske nettbaserte oversettere kan hjelpe deg hvis du trenger det.

Daglig russisk på TV med de beste TV-kanalene

En kvinnelig nyhetsanker under opptak
Nyheter kan også være en effektiv måte å lære russisk. (kilde: visualhunt)

Er du lei av at Skavlan, Lindmo og Senkveld med Helene og Stian er de eneste programmene du ser på TV? Da kan du jo prøve noe nytt, for eksempel å se på russiske TV-nyhetskanaler for å holde deg oppdatert på Russlands nyheter og trene opp språkøret ditt ved å lytte til mennesker med russisk som morsmål.

Å utvide horisonten fra et nokså begrenset norsk synspunkt til å være oppdatert på både regionale, nasjonale og internasjonale nyheter, vil kunne bidra til at du oppdager informasjon om Russland samtidig som du forbedrer konjugasjonen, grammatikken og ordforrådet ditt.

Uttalen din vil ikke lide hvis du justerer rutinen din. Tvert imot, lytting vil faktisk bidra til at øret blir kjent med russisk intonasjon, aksent og idiomatiske uttrykk.

Dette er noe du enkelt kan finne og som er tilgjengelig for streaming helt gratis.

Pervyj Kanal

Pervyj Kanal er etterkommer av Russlands historiske kjede. Denne kanalen, som nå er delvis privatisert, bruker store produksjonsanlegg for TV-programmer og kringkasting av filmer. Det er en av landets mest populære kanaler.

Russia TV - Live

Man utvider horisonten og øker læringsintensiteten enda litt mer med den russiske statlige kringkasteren VGTRK. På menyen er det mer enn 7 russiske TV-kanaler, deriblant:

 • Russia 1, 2, 24.

 • Karousel

 • RTR
 • Moscow 24

 • Vesti FM

Med disse forskjellige kanalene får du et bredt spekter av emner og aksenter. Dette er viktig hvis du ønsker et variert ordforråd og muligheten til å snakke russisk flytende etter hvert.

NTV

Det er ikke et krav for private kanaler å ha direktesending, så man kan derfor streame kanalens innhold på nettstedet. Men man kan også se programmer i reprise.

Så man kan finne russiske programmer og forbedre russisken sin uansett om man ikke har mulighet til å se direktesendte programmer.

Så hvis du vil lære russisk, men ikke ønsker å ta språkkurs, har du flere valg. Hvis du nettopp har begynt å lære russisk, så start med korte YouTube-videoer om det russiske (kyrilliske) alfabetet og russisk grammatikk, ord og uttrykk. Dette må gjøres på en progressiv måte, og deretter kan du ty til filmer for å forbedre den russiske uttalen din.

Når du har lært grunnleggende russisk og kommet til et mellomnivå, kan du søke etter russiske nyhetskanaler for å forbedre lytteferdighetene dine.

Du kan også finne leksjoner på Superprof! Vi har mange russisklærere over hele Norge. Finn russisk kurs i områder rundt Oslo, Bergen eller Trondheim.

Trenger du en lærer i Russisk?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Hanne