Det finnes mange stereotypier relatert til Russland, og de finnes over hele verden. Noen eksempler på slike stereotypier er Den røde armé, russiske kvinners skjønnhet og at det er veldig kaldt der.

Det russiske språket snakkes av mer enn 260 millioner mennesker i verden, men har en tendens til å havne i den kollektive bevisstheten og i bakgrunnen av de krigslignende og politiske bildene fra det tidligere Sovjetunionen, Den røde plass eller til og med av Russlands president Vladimir Putin.

Det slaviske språket oppfattes ofte som vanskelig, og det er spesielt på grunn av det kyrilliske alfabetet. Men russisk er likevel morsmålet til et stort samfunn i USA, og innbyggere i mange land (bl.a Georgia, Armenia, de baltiske landene, Ukraina, Usbeksistan og Israel) forstår også språket. 

Russisk har fellestrekk med flere andre slaviske språk som polsk, ukrainsk, tsjekkisk, bulgarsk og serbisk, og da er det kanskje lett å forstå hvorfor det er et interessant tema.

Men i stedet for å sitte stille på en kjedelig skolepult eller danse polka, skal vi i denne artikkelen lese litt om hemmeligheten til å bli flytende i russisk: podkaster og andre nettbaserte programmer som inkluderer lytting.

Sjekk ut noen plattformer som kan brukes til å lære russisk på nettet.

De beste Russisklærerne tilgjengelig
Mariia
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Mariia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (6 Evaluering(er))
Roman
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (5 Evaluering(er))
Vadim
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Irina
5
5 (8 Evaluering(er))
Irina
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kateryna
5
5 (4 Evaluering(er))
Kateryna
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Valeriy
5
5 (4 Evaluering(er))
Valeriy
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lajla
Lajla
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mariia
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Mariia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (6 Evaluering(er))
Roman
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (5 Evaluering(er))
Vadim
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Irina
5
5 (8 Evaluering(er))
Irina
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kateryna
5
5 (4 Evaluering(er))
Kateryna
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elena
5
5 (1 Evaluering(er))
Elena
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Valeriy
5
5 (4 Evaluering(er))
Valeriy
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lajla
Lajla
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Podkast: å lære russisk til en lav pris

Selv om russisk må se seg slått av språk som kinesisk, engelsk og språk når det gjelder det å være et av de mest talte språkene i verden når det gjelder antall mennesker, så viser forskjellige studier at russisk ene og alene kan meske seg med tittelen som Europas største språk!

Hvis du kan litt russisk og har lyst til å bli enda bedre, så finnes det mange alternativer. Det er ikke nødvendig å reise til Russland for en total fordypning i det slaviske språket, dets kultur og lokalbefolkning. Det kan man nemlig gjøre ved å høre på podkast!

I løpet av bare noen år har podkast blir en av de mest populære måtene å lære et nytt språk, spesielt for nye generasjoner.

I motsetning til lærebøker og kassetter som blir brukt i skoletimen, så kan du lytte til podkaster hvor og når som helst. I tillegg er det også som regel gratis.

En mobilskjerm på appen "Podkaster"
De siste årene har podkast blitt en populær måte å lære språk på. (kilde: unsplash)

Podkaster kan også lastes ned på forhånd (f.eks i MP3-lydformat), og da kan du også lytte til dem uten at enheten din er tilkoblet internett.

Du kan også kombinere filminteresse og språklæring, hvis det er noe du er interessert i.

Å lære russisk på en praktisk måte

Dette er en språklæringsmetode og et alternativ til kveldskurs, sommerskole og privatundervisning, som har vist seg å være veldig nyttig for å forbedre russiskkunnskaper. Du kan gå fra å være nybegynner til å snakke flytende russisk veldig fort!

Gjennom regelmessig lytting til det russiske språket (eller hvilken som helst fremmedspråk), blir hjernen og språkøret kjent med intonasjonene, uttalen og språkets setningsstruktur. Det kan føre til at du begynner å tenke, snakke eller til og med drømme på russisk uten nødvendigvis å ha fått undervisning i språket.

Dette er noe av det som du må mestre for å bli flytende i russisk:

 • Lytteforståelsen din

 • Uttalen din gjennom å gjøre språkøret ditt kjent med de forskjellige russiske aksentene, i tillegg til aksentene i andre land der russisk også er det offisielle språket (f.eks Hviterussland, Kasakhstan og Kirgisistan).

 • Berike ordforrådet ditt med nye russiske ord og uttrykk, idiomatiske uttrykk og slangord, i tillegg til kjente, lokale og typiske russiske setninger.

 • Å ta nettbaserte russiskkurs for å mestre språket uten at det føles ut som slitsomt arbeid. I tillegg til å lese om slavisk språkkultur, Russlands historie og andre østeuropeiske land.

Turistattraksjon som viser symboler fra det kyrilliske alfabetet.
Å forstå det kyrilliske alfabetet er helt avgjørende for om man klarer å lære seg flytende russisk. (kilde: unsplash)

Russiske bøker er et godt alternativ for de som liker tradisjonelle medier, så da er det bare å finne noe russisk litteratur som kan hjelpe deg å lære språket.

Hvis du derimot foretrekker en ekte lærer og bor i Norge, kan du søke etter "russiskkurs oslo" for å finne et kurs i den norske hovedstaden.

En samling av podkaster på russisk

Her er et utvalg av podkaster som kan hjelpe deg å lære å snakke russisk.

Learning Russian Step by Step

Nettstedet Learn Russian Step by Step er for dem som vil lære russisk og ikke kan noe av språket i det hele tatt. Man kan finne nesten 150 artikler om de forskjellige grammatiske elementene: alt fra bøyning til russisk vokabular.

Her er noen eksempler på hva nettsiden har informasjon om:

 • "Nyttige setninger: apotek": ordforråd knyttet til helse, for å forberede studenter på en eventuell reise eller utflytting til Russland

 • "Gradbøyning av adjektiv: superlativ": å lære å finne superlativet til russiske adjektiv gjennom en spesialisert metode.

 • "Å lære russiske adjektiver tilpasset forskjellige situasjoner": å øve på det teoretiske gjennom øvelsesoppgaver.

Russian Podcast

For ungdommer er det ofte enklere å øve på russisk gjennom en konkurranse. Men å se på filmer med undertekster på russisk, avhengig av nivå, er også en veldig god måte å bli bedre i språket.

Gjennom tilstedeværelse på henholdsvis Facebook og YouTube med over 2000 likerklikk og videoer laget for å gjøre å lære russisk morsomt, så er Russian Podcast ledende på dette feltet.

Dette nettstedet har mer enn 200 lydtimer for dem som ønsker å øke språkkunnskapene sine innen språket til det tidligere Sovjetunionen.

Denne podkasten tilbyr også nedlastning av lydpodkast-transkripsjonen i PDF-format. Det er en sann velsignelse for studenter som virkelig prøver å lære språket, men fremdeles er litt usikker på strukturen til en setning, det talte ordet eller stavingen av enkelte ord.

Det er viktig å huske på at podkaster enkelt kan lastes ned med bare et enkelt klikk.

Det finnes også mange nettsteder som kan hjelpe deg å lære russisk.

Russian Webcast

Podkasten Russian Webcast er for dem som befinner seg på et mellomnivå i russisk, og podkasten oppdateres to ganger i måneden på enten mandager eller tirsdager.

Den tilbyr en autentisk oversikt over russiske nyheter fra russiske nettsteder som Lenta.ru, Vesti.ru og Ytro.ru.

Alt er spilt inn i lydformat med langsomme, forenklede og formaliserte russiske ytringer, og hensikten er å forbedre vedkommendes lytteopplevelse.

Podkastens ambisjon er å tilby innhold som kombinerer russisk grammatikk som man lærer på skolen med hastigheten og vokabularet som finnes i dagens russiske medier. Denne podkasten er en ekte språklig gullgruve.

Med denne podkasten får man også informasjon knyttet til forhåndslytting og støtteordforråd, i tillegg til øvelsesoppgaver man kan prøve seg på etter å ha hørt på podkasten for å kontrollere om man har lært noe av den.

A taste of Russian

A Taste of Russian er en podkast-kanal som har mer enn 36 episoder, som kan lastes ned i sin helhet gratis som MP3-format og med hele lydpodkast-transkripsjonen.

En mobilskjerm som viser transkripsjon av et ord
Transkripsjon er et verdifullt hjelpemiddel hvis man prøver å lære russisk. (kilde: unsplash)

Denne podkasten oppdateres hver måned, og hevder å være både morsom og interessant. I tillegg dekker den forskjellige temaer for å vekke nysgjerrigheten til en stor målgruppe studenter på et mellomnivå i russisk.

Dette er en podkast som er perfekt for de som er interessert i slang og uformelle ord og uttrykk. Podkasten er uten tvil en fin måte å lære russisk gjennom mennesker som har russisk som morsmål.

Å lytte til A Taste of Russian er en ideell måte å forberede deg på privatundervisning i russisk.

Du kan også finne en god norsk-russisk ordbok for å oversette ordene du ikke kan, eller laste ned en russisk app på telefonen.

RussianPop101

Denne nettsiden tilbyr podkaster hvor man kan lære å snakke russisk uten å kunne noe som helst fra før.

Kanalinnehaveren har fortalt om hvilke spørsmål han hadde før han begynte å lære seg språket:

 • han visste ikke hvor han skulle begynne.

 • hva var de viktigste elementene, de grunnleggende språkkunnskapene som alle må ha.

 • den rette måten å lære russisk, språkets grammatikk og ordforråd.

Kanalens ambisjon er å tilby en metode innen språklæring som fokuserer på muntlig russisk, i motsetning til språkskolene som har et større fokus på skriftlig russisk. På den måten unngår man at språklæringen bare blir teoretisk, men man får bruke det man lærer også.

Metodene som denne kanalen er basert på er å høre, å gjenta og å huske det man lærer. Hensikten er å gjøre dette vanskelige språket lettere å lære:

 • Hverdagslig ordforråd som brukes i Russland med over 1000 viktige setninger

 • Vedkommendes motivasjon til aktiv deltakelse: å repetere noe om og om igjen

 • Et eksempel: man må gjette et ord i begynnelsen før man finner den korrekte betydningen, og deretter må man lære seg og huske det når man hører det norske ordet.

Easy Russian

Easy Russian er en podkast-kanal der man finner programmer hvor man kan lære russisk på nivå fra A1 til B2 gratis. Podkasten tar for seg forskjellige emner avhengig av hvilket språknivå man er på.

Det vil si at nybegynnere vil lære om for eksempel tall og flertall på russisk, men hvis man er på et mer avansert språknivå kan man høre på programmer som tar for seg emner som russisk virksomhet med podkasten Sign a Contract, bøyning med The Verbs of Movement og russisk litteratur av Lev Nikolayevich Tolstoy.

Hvis du derimot ønsker å lære av en ekte lærer, kan du sjekke ut Superprof for å navigere deg gjennom det russiske samfunnet i nærheten, på hjemstedet ditt eller andre steder i Norge. Vurder også om russiske nettbaserte oversettelsestjenester er noe du kan ha nytte av.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Hanne