Sunn, ungdommelig og glødende hud har vært ettertraktet siden tidenes morgen. Det er ingen tvil om at vi er interessert i å lære om hudpleie, og finne ut av hvordan vi best mulig kan ta vare på huden vår. Dette gjelder ikke minst for nordmenn, hvor mange i stor grad preges av tørr hud store deler av året, etter som det er mye kaldt her!
Men, visste du at det i følge NHI faktisk finnes noen typer mat som kan påvirke huden din, og bidra til å holde den ung og frisk? I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på dette temaet, og diskutere mer om kosthold for bedre hud. Om du bor i Bergensområdet og kunne tenke deg å lære mer om temaet, så finnes det flere lærere som kan veilede innen ernæring i Bergen.

Innledningsvis vil vi også nevne det at huden er vakker! Alle har en egen unik hud, og uansett om den har rynker, fregner, kviser eller er helt glatt- så er den helt unik og en del av deg!
Mat som er bra for huden- hva bør man spise?
"Epidermis" kommer fra gresk, og refererer til overhuden. Huden er menneskekroppens største organ – og ikke minst det mest synlige. Huden kommer til å endre seg mye gjennom hele livet, og bærer preg av et helt liv av minner og opplevelser!
Hudens tilstand påvirkes av en rekke ulike faktorer, både noen vi kan kontrollere, og mange som ligger utenfor vår kontroll. Huden påvirkes for eksempel mye av genetikk og hormoner, som ikke kan endres gjennom kosthold alene.
Visste du at kosthold kan påvirke hårvekst også? Et sunt kosthold kan ha innvirkning på mange deler av livet og helsa!
Hva slags matvarer gir vitaminer for huden, eller har annen god påvirkning?
Nedenfor har vi samlet et lite utvalg av noen matvarer som kan ha en påvirkning på huden på ulike måter.
- Fet fisk: Laks, makrell og sild kan ha positiv innvirkning på huden på ulike måter. I følge NHI kan omega-3 fettsyrer hjelpe mot betennelse og skader huden får ved soleksponering. I tillegg finnes det en spesifikk type antioksidant i laks som kan bidra til å holde huden fuktig og forbedre hudens elastitet.
- Avokado: Avokadoen er full av sunne fettsyrer. Den deilige grønne frukten (den er nemlig ikke en grønnsak, som mange tror) kan bidra til å holde huden smidig og fuktig, noe som er essensielt for sunn hud. På samme måte som fet fisk er avokado en fantastisk kilde til vitamin E, og inneholder også egenskaper som kan bidra til beskyttelse av hudencellers DNA.
- Mørk sjokolade: Hvem kan vel klage over dette! Kakaoens effekter er ganske imponerende. NHI beskriver at mørk sjokolade inneholder mye flavanol, som er gunstig hvis huden har solskader. I tillegg kan mørk sjokolade påvirke hudens tykkelse, glatthet og fuktighet.
Andre matvarer som i følge NHI kan påvirke huden positivt er gulrot, aprikos, bær, tomat, spinat og andre bladgrønnsaker, bønner, linser, erter, nøtter, linfrø, kiwi, olivenolje, grønn te, granateple, beinbuljong og ulike typer krydder!

Alle matvarene vi har nevnt, smaker fantastisk, er sunne og lett å finne. Å gjøre dem til en del av kostholdet ditt gjennom enkle oppskrifter kan derfor være en fin måte å spise mer av dem. Dette kan påvirke huden din positivt på flere måter!
Kan kosthold påvirke akne?
Mange opplever akne, og kviser, i mindre eller større grad. De aller fleste har opplevd kviser i løpet av livet, og er typisk noe man ikke kommer unna en gang i blant, eller oftere for andre. Igjen, huden er unik og dermed forskjellig fra person til person- det er noe av det som gjør den så spesiell!
Det finnes flere typer matvarer som sies å skulle kunne bidra til mindre akne og kviser, men det vil naturligvis være forskjellig fra person til person hvordan det faktisk fungerer. Genetikk, og andre faktorer man ikke kan påvirke, har mye å si!
Nedenfor har vi samlet en liten liste over noen typer matvarer som sies å kunne påvirke:
- Kombucha, surkål og sur agurk: Disse fermenterte varene er gode kilder til probiotika, som kan minske hudbetennelse.
- Laks og valnøtter: Disse har et høyt innhold av omega-3-fettsyrer, som er gode for huden ettersom de fungerer betennelsesdempende.
- Grønne bladgrønnsaker og bær: Disse er rike på antioksidanter, som kan beskytte huden på ulike måter. Grønne bladgrønnsaker inneholder dessuten flere stoffer som er viktige for å opprettholde normalt syn helt inn i alderdommen.
Det skal selvsagt sies at ikke alt kan løses med spinat og surkål. I mer alvorlige aknetilfeller har man nok mer å tjene på å gå til en lege. Samtidig er det lite å tape på å spise sunne matvarer som laks og blåbær – de er tross alt gode for hele kroppen, ikke bare huden.
Om du er bosatt i nærheten av Trondheim, finnes det flere dyktige lærere hos Superprof som kan hjelpe deg hvis du kunne tenke deg kostholdsveiledning i Trondheim.
Kan matvarer påvirke huden negativt?
Akkurat som mange matvarer kan bidra til sunnere hud, er det også noen matvarer som kan ha mer negativ påvirkning på huden vår. Det skal riktignok sies at det handler mye om balanse. Et moderat inntak av disse matvarene er ikke nødvendigvis skadelig, og individuelle forskjeller spiller en stor rolle.
- Meieriprodukter: Melk, ost og yoghurt kan tette igjen porer og føre til kviseutbrudd. Plantebaserte alternativer som soya- eller mandelmelk kan være bedre alternativer.
- Sukker: Mat med høyt sukkerinnhold er ikke ideelt for huden. Donuts, kaker og cookies (og alt annet med mye tilsatt sukker) kan bidra til å aldre huden og gjøre den mindre elastisk.
- Smør: Et stort inntak av smør kan føre til overdreven oljeproduksjon, som kan skade huden.
- Skalldyr: Overdrevent inntak av skalldyr kan bidra til akne. Skalldyr har nemlig et høyt innhold av jod. Jod er imidlertid et viktig mineral (spesielt for gravide kvinner!) som mange har for lite av, så det er ingen grunn til å bli hysterisk og kutte det helt ut.

Nå vet du kanskje litt mer om hvilke matvarer som kan ha positiv påvirkning på huden. Det er imidlertid viktig å huske på at ikke alt endrer seg bare fordi man endrer matvanene sine, selv om det kan ha mye å si. Det viktigste er å ha et variert og næringsrikt kosthold, og vi sier absolutt ikke at man aldri skal spise meieriprodukter, sukker og skalldyr.
Se oversikten og finn en ernæringsfysiolog Stavanger som passer for deg.
Definisjoner
Når man skal lære mer om dette temaet, finnes det mange ulike viktige begreper man må kjenne til. Nedenfor har vi samlet et par definisjoner som det kan være greit å kunne.
Hva er linolsyre?
- En essensiell fettsyre som kroppen ikke kan syntetisere, og som man derfor må få i seg gjennom mat. Den finnes i plantebasert mat, og brukes til å bygge spesialfettsyrer som omega-6.
Hva er karotenoider?
- Hovedsakelig rødt, gult eller oransje pigment som gir farge til planter som tomater.
Kostholdet spiller også en viktig rolle for immunforsvarets normale funksjon, og riktig kosthold kan forebygge en rekke livsstilssykdommer. Hvis du synes det er interessant å lære om hvordan kostholdet kan påvirke ulike ting, har vi skrevet flere artikler du bør sjekke ut. Hva med å lære mer om hvordan kostholdet påvirker immunforsvaret og helsa generelt?
Om du skulle ha behov for en veileder som kan hjelpe deg å lære mer om dette, finnes det mange dyktige lærere hos Superprof. Uansett hvor du bor, finnes det flere tilgjengelige løsninger du kan benytte deg av.