Det er ikke alltid lett å lære engelsk uttale.  Det er så mange forskjellige aksenter som blir sett på som «riktig engelsk» og stavingen forteller deg ingenting om hvordan det uttales. Det finnes også mange forskjellige engelske aksenter, men her skal vi fokusere mest på den britiske. Skal du bli flytende i engelsk, bør du bestemme deg for en aksent tidlig slik at du er konsekvent i øvelsene.

Det er ikke umulig å snakke engelsk som en morsmålstaler, men det er ikke det samme som å lære engelsk grammatikk og bøyninger.

Å forbedre uttalelsen vil forbedre deg i engelsk muntlig og du kan lettere forstå morsmålstalere.

Sett i gang allerede i dag! Du kan finne flere privatundervisere i nærheten av din hjemby ved å foreta søk som "engelskkurs Stavanger".

De beste Engelsklærerne tilgjengelig
Mari
4,9
4,9 (22 Evaluering(er))
Mari
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (14 Evaluering(er))
Roman
440kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel wilhelm
5
5 (6 Evaluering(er))
Daniel wilhelm
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (4 Evaluering(er))
Karen
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Deborah
5
5 (11 Evaluering(er))
Deborah
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Candice
5
5 (5 Evaluering(er))
Candice
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
560kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mari
4,9
4,9 (22 Evaluering(er))
Mari
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (14 Evaluering(er))
Roman
440kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel wilhelm
5
5 (6 Evaluering(er))
Daniel wilhelm
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karen
5
5 (4 Evaluering(er))
Karen
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Deborah
5
5 (11 Evaluering(er))
Deborah
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Candice
5
5 (5 Evaluering(er))
Candice
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
560kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Lærer du engelsk som ditt andre språk? Ikke strev etter perfeksjon

Med mindre du har engelsktalende foreldre, kommer du nok aldri til å få en helt perfekt engelsk aksent. Mist ikke motet for dét!

Engelsk har mange fonetiske lyder som ikke finnes i mange andre språk og de fleste pleier å øve mer på grammatikk og verbbøying, enn muntlige ferdigheter og uttalelse. Selv om engelsken din ikke er topp, så vil de fleste engelskmenn snakke med deg om du snakker forståelig nok.

Du bør fokusere på å ha en god aksent (ikke perfekt) på ditt andre språk. Du bør også passe på rekkefølgen på ordene om du ønsker å bli forstått. Engelsk syntaks kan være nokså streng. Få med deg råd for å lære seg "queen's english".

Hvorfor bør du forbedre uttalelsen din på engelsk?

Hvorfor bør du fokusere på uttalelsen?

 • For å bli forstått. Du lærer jo et nytt språk for å kunne kommunisere med andre. Engelsk, slik som spansk og kinesisk, er et av de mest brukte språkene i verden. Det hjelper deg å unngå misforståelser og irritere de du snakker med. Om du er vanskelig å forstå, kan dette tolkes som om du ikke prøver.
 • Vis frem ferdighetene dine i engelsk. Det er greit å være ekspert i grammatikk og staving, men om du ikke blir forstått, kommer alle til å tvile på ferdighetene dine. Om du mestrer uttalelsen, kan det virke som om du snakker engelsk flytende.
 • For å forbedre engelsken din. Du trenger ikke å stoppe grammatikkøvelsene. Bruker du bare 10 minutter hver dag på å øve på uttalelsen, er dette nok til å se en forbedring.

Husk:

 • Se filmer på engelsk,
 • Pugg engelske ord,
 • Finn ditt nivå,
 • Så vil du merke en forbedring.

Få ekstra veiledning på dine engelskkurs.

Det viktigste når det kommer til å forbedre aksenten din

Om du vil unngå misforståelser og bli tospråklig, må du fokusere på uttalelsen. Her er noen tips på engelskuttalelse som du kan tenke på når du snakker på engelsk utenfor språkkurs

 • «The» Husk at dette ikke er samme lyd som «d».
  Plasser tungen bak tennene og prøv å uttale en «z» mens du drar tunga tilbake.
 • Bokstaven «r»  Ikke rull den! Selv om flere norske dialekter ruller på r-en, er dette ikke vanlig på engelsk.
Engelsk ordbok og kart over England
Det er få ord på engelsk som uttales akkurat slik de staves. (Kilde: Unsplash)

Forståelig engelsk

Uttalelsen din trenger ikke å være perfekt. Målet ditt bør være å snakke det godt nok til at andre kan forstå deg.

Om du er helt nybegynner, trenger du ikke å bruke for lang tid på uttalelse. Alt du trenger å gjøre er å øve litt hver dag, samt jobbe på andre ting som grammatikk, vokabular og lytting. Ikke fokuser på å bli kvitt aksenten din. Fokuser på å forbedre uttalelsen din, slik at morsmålstalere kan forstå deg. Kommunikasjon er ditt hovedmål.

Din aksent kommer ikke til å stoppe andre fra å forstå deg. Husk at engelsk er et eget språk med egne regler for uttalelse. Pass på at du forsøker å høres mer ut som en morsmålstaler, og imiter uttalen du hører fra engelsktalere.

Forbedre din engelsk aksent

Om du ønsker å uttale ord på engelsk, må du være obs på lyder som ikke finnes på norsk og hvordan du skal uttale dem. Selv om ditt fokus ikke er på å snakke, bør du fortsatt passe på det.

Hvordan gjør du det? Lær engelsk fonetikk.

Trening

Du bør trene opp ørene til å høre hvilke lyder som ikke brukes på norsk og forsøke å imitere dem. På begynnelsen må du sammenligne lydene med de nærmeste lydene på norsk. Når du når et viss nivå, forventes det at du kan imitere flere unike engelske lyder.

Det er også lurt å repetere nytt vokabular slik at du kan fokusere på uttalelsen. Det finnes nettsider, bøker, CD-er og DVD-er som kan hjelpe med uttalelsen.

Big Ben i London
Har du en forståelig uttalelse, er det enklere å kommunisere med engelskmenn. (Kilde: Unsplash)

Engelsk undervisning

En privatlærer i engelsk kan hjelpe deg med uttalelsen ved å gi deg tilbakemelding og tips for forbedring. Ikke bare vil du kunne bruke engelsken, men privatlæreren din kan hjelpe med å fikse uttalelsen din.

Uttalelsen din vil forbedres bare ved å snakke med en morsmålstaler, siden du begynner automatisk å imitere hvordan andre prater, spesielt med et nytt språk.

Betoning

Engelsk kan være veldig vanskelig om man ikke er vant med et språk med mye trykk og stavelser.

Om du ikke legger trykk på rett plass, kan du endre betydningen. Når det kommer til trykk på engelsk, kan dette forbedres ved å forbedre uttalelsen.

Når du ser igjennom en ordbok, kan du sjekke hvor trykket ligger og hvordan du skal uttale det. En stavelse med trykk uttales lenger, hardere og høyere enn en uten trykk. Dette er en stavelse du kan høre mer tydelig. Dette gjør at andre stavelser, spesielt vokaler, blir ikke like tydelige. Noen ganger høres engelsktalere ut som om de ikke artikulerer.

Gylne regler for å ha en god engelsk aksent

Først må du eksponere deg selv for så mye engelsk som du kan gjennom bøker, film, musikk og videoer.

Du blir vant til å høre lydene i språket, og kommer til å lære nye uttrykk og forskjellen mellom forskjellige lyder. Utnytt hver mulighet for å høre engelsk. Last ned podcaster på engelsk til kjøreturen til jobb, se på engelske serier på TV når du kommer hjem, og se engelske filmer på kino. Bruk minst 10 til 15 minutter hver dag på å høre engelsk. Du kommer til å forbedres gradvis fra eksponeringen.

Fokuser på uttalelsen av lyder du ikke har på norsk. Det er faktisk mange av dem siden engelsk har mange forskjellige fonemer.

Fokuser på ordene du syntes er vanskelige å uttale. Skriv dem ned i en liten bok med ord du kan øve på.

Pass på at du øver regelmessig. 15 minutter hver dag. Det er den beste måten å forbedre aksenten din på. Korte timer hjelper deg med å fokusere og jobbe effektivt. Hør på forskjellige typer engelsk. Fokuser på å høre forskjellen mellom amerikansk og britisk engelsk, og øv på å repetere noen ord eller uttrykk.

Om du elsker filmer, prøv å husk dine favorittscener på engelsk. Elsker du musikk, kan du prøve å lære teksten og synge med på dine favorittsanger.

Netflix-logo på tv-skjerm
Kopier dine favorittscener fra engelske filmer og serier for å forbedre aksenten din. (Kilde: Unsplash)

Dette kan kanskje virke vanskelig i begynnelsen, men det blir lettere så lenge du fortsetter å øve. Du kan også øve på engelsk når du er på ferie.

Les høyt når du leser artikler, bøker, blogger eller romaner.  Sjekk ut engelsk ordbøker med slang. Bli vant med å lese og snakke engelsk. Når du leser høyt, pass på uttalelsen og merk hvilke lyder du sliter med. Ikke mist håpet om det blir vanskelig.

Om du ønsker å forbedre aksenten din, følg dette rådet:

Hør på deg selv

 • Snakk saktere
 • Visualiser
 • Se på deg selv
 • Imiter ekspertene
 • Øv på engelsk alene
 • Øv med en venn
 • Pass på trykk og intonasjon
 • Syng en sang

Husk at selv om det ikke finnes en enkelt løsning, kan regelmessig øving være en av de beste måtene å forbedre seg mye.

Om du vil se hvordan du ligger an, kan du filme deg selv. Bruk kameraet for å sjekke hvordan du snakker, ikke hvordan du høres ut. Du trenger ikke et spesielt program til dette heller. De fleste bærbare datamaskiner har i dag webkamera og et videoprogram.

Smarttelefonen din har nok også et frontkamera.

En god måte å forbedre aksenten er å repetere etter morsmålstalere. Dette kan gjøres gjennom en teknikk kalt «skygging». Kopier hva du hører. Du kan også gjøre dette mens du ser på TV eller hører på podcaster.

 

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Hilde

Hilde har en bachelor i oversetting og interkulturell kommunikasjon, og er veldig interessert i språk og kultur.