Naturfag og matematikk er plageåndene i mange menneskers liv verden over. Dette kan gjelde alt fra barneskolematematikk og naturfag, til den avanserte matematikken som blir undervist på høyere utdanningsnivå, slik som kalkulus og algebra. Vitenskapelige fag har alltid vært et tema for granskning på den nasjonale og globale skala av grunner som er urelatert til den akademiske verden.

Organisasjoner slik som FN har begynt å rangere land basert på utdanningsprofilene. OECD kommer faktisk ut med en slik skala hvert tredje år, som er kjent som PISA, eller Programme for International Student Assessment. Et av emnene, som har fått land til falle under forventede nivåer, er matte.

Matematikk er noe flere norske elever har slitt med, og regjeringen utarbeidet en strategi som ble kalt "Tett på realfag" som hadde som mål å kunne få elevene opp til et høyere nivå. I Kunnskapsdepartementets PDF om strategien skriver daværende kunnskapsminister at de ville fokusere på en mer målrettet strategi, bruke varierte metoder og ha mer tydelige mål.

Matematikk er vanskelig for  flere norske elever, og de kan måtte jobbe hardere med faget for å bestå. Kanskje er det nødvendig for noen med tilleggsundervisning, eller ekstra tiltak. Om man trenger litt ekstra hjelp, eller bare nye metoder for å lære, hvor finner man det?

Internett kan være en fin plass å lete. Verden blir stadig mer digital, og du kan finne nesten alt på nettet, inkludert matteressurser. Enten du ser etter en mattelærer på heltid, eller bare trenger hjelp med matteleksene en gang i blant kommer det her en guide for hvor du kan finne ressurser på nett.

Her kan du se etter en privatlærer i matematikk.

Åpen bok
Dersom du sliter med naturfag og matematikk, kan det i noen tilfeller hjelpe å lære mer om emnets historie! (Kilde: Unsplash).
De beste Matematikklærerne tilgjengelig
Vadim
5
5 (14 Evaluering(er))
Vadim
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (8 Evaluering(er))
Thomas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dag-vidar
4,9
4,9 (15 Evaluering(er))
Dag-vidar
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
M . Zuhur
5
5 (20 Evaluering(er))
M . Zuhur
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Per christian
5
5 (8 Evaluering(er))
Per christian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (34 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haakon
5
5 (9 Evaluering(er))
Haakon
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (8 Evaluering(er))
Esmail
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (14 Evaluering(er))
Vadim
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (8 Evaluering(er))
Thomas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dag-vidar
4,9
4,9 (15 Evaluering(er))
Dag-vidar
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
M . Zuhur
5
5 (20 Evaluering(er))
M . Zuhur
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Per christian
5
5 (8 Evaluering(er))
Per christian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (34 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haakon
5
5 (9 Evaluering(er))
Haakon
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (8 Evaluering(er))
Esmail
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Aritmetikkens opprinnelse

Enten barnet ditt har grunnskolematte, eller det er deg som sliter med matematikk på høyere nivå, er aritmetikk en ferdighet som er nødvendig på hvert stadium innenfor matematikk. Gjennom årene har mange imidlertid glemt nøyaktig hva denne ferdigheten innebærer. Dette er grunnen til at det kan være nyttig å starte ditt søk etter mattehjelp med å forstå hva aritmetikk faktisk er.

Aritmetikk er en matematikkgren, som har blitt registrert så tidlig som 18000 år før vår tidsregning, i Afrika. Siden begynnelsen har aritmetikk spilt en nøkkelrolle i å gjøre mattekonsepter involvert i handel og industri, enklere. Selv om aritmetikkens innvirkning på hvordan man løser mange av verdens mest komplekse problemer ikke bør undervurderes, er emnets definisjon ganske enkel.

Aritmetikk er også den grenen innenfor matematikk som tillater registrering av tall gjennom fire hovedoperasjoner: addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og divisjon. Disse operasjonene er involvert i alt fra grunnleggende telling, løsing av ulikheter og kvadratiske likninger til mer komplekse mattekurs som involverer algebraiske uttrykk, rasjonale uttrykk, kjeglesnitt, matematikklogaritmer og mer.

Konseptet er også kjent som hoderegning. Å kunne regne ut grunnleggende operasjoner i hodet fremfor ved å bruke en kalkulator, kan gjøre det enklere å regne ut mer komplekse stykker. Ved å ha kontroll på hoderegningen er det en mindre ting du trenger å bekymre deg for.

Selv om det er mange flere eksempler på de grunnleggende matematikkproblemene som involverer aritmetikk, er noen av de du kan finne på grunnskolenivå, likninger eller ordproblemer som involverer de tre grunnleggende lovene innenfor aritmetikk. Dette er lovene:

  • Kommutativ lov
  • Assosiativ lov
  • Distributiv lov

Den generelle regelen for disse lovene er at de generelt gjelder for addisjon og multiplikasjon, og ikke for subtraksjon og divisjon, men det er noen unntak. Disse lovene, selv om de er grunnleggende, er liknende de som finnes for potens, og er nyttige når det kommer til å løse kvadratiske likninger og likningssystemer.

Skrivesaker og laptop på pult
Aritmetikk kan finnes i mange matematiske emner, og dersom du trenger litt ekstra hjelp kan internett være et nyttig sted å lete. (Kilde: Unsplash).

Finne en mattelærer

Å finne en lærer på nett går generelt ut på det samme enten du leter etter en mattelærer for hjelp med aritmetikk, eller hvilket som helst annet tema. Å lære via internett kan være praktisk for de med en travel hverdag, og for de som ikke har andre tilbud der de bor. Noen av internettressursene er også gratis.

Det første steget til å finne en privatlærer er å fastslå hvilket matematikknivå du er på. Noen ganger er lærere organisert etter nivå. Du har blant annet disse nivåene:

  • Barneskole
  • Ungdomskole
  • Videregående eller høyere utdanning

Det finnes flere alternativer for hvordan du, eller barnet ditt, kan få hjelp med matematikken. Dersom du eller barnet ditt er på et av nivåene nevnt ovenfor er det flere ting dere kan gjøre.

Internett er fullt av ressurser, det gjelder bare å finne dem.

Røde Kors har et tilbud som kalles for Digital Leksehjelp. Dette tilbudet drives av frivillige, og er gratis. Dersom du eller barnet ditt har behov for leksehjelp innenfor matematikk, kan dette være en nyttig ressurs å sjekke ut. De legger også vekt på å motivere, så dersom motivasjonen ikke er helt på topp kan det hjelpe å ta kontakt med dem.

En annen ressurs som tilbyr digital mattehjelp er ENT3R. ENT3R tilbyr i hovedsak leksehjelp til tiendeklassinger og elever på videregående skole. Tilbudet er gratis, og er fint for deg som kanskje ikke har andre tilbud i nærområdet. De som hjelper til på den digitale mattehjelpen er realfagsstudenter ved NTNU, og kan dermed fortelle om studielivet i tillegg til å hjelpe med matematikken.

Superprof er også en flott plattform hvor du kan finne en mattelærer som kan hjelpe deg med dine behov. Det er for øyeblikket mer enn 580 mattelærere i Norge, og du kan velge mellom å få undervisning ansikt til ansikt, eller via nett. Alt du trenger å gjøre er å klikke deg inn på Superprof, skrive inn matematikk og deretter kan du få opp en oversikt over mattelærere. Du kan også velge å skrive inn hvilket område du leter etter lærere i.

Finn for eksempel privatundervisning matte Oslo.

Lære matte på nett

Å få matematikkhjelp på nett er enkelt, enten du sliter med hoderegning involvert i polynomlikninger eller lineære likninger, trigonometriske konsepter eller rasjonale funksjoner. Når du er ferdig med å forstå alt du trenger å vite om aritmetikk, begynn å øve hjemme! Her er noen ressurser du kan ta i bruk.

 

Kopp, pc og skrivesaker
Noen ganger kan det hjelpe å finne ekstra matteressurser på nett. (Kilde: Unsplash).

 

Gratis mattehjelp

Ressursene for mattehjelp til Røde Kors og ENT3R er begge gratis, men det finnes flere gratis ressurser man kan benytte seg av. Mattehjelp trenger ikke bare komme i form av lærere, eller frivillige leksehjelpere, men du kan også finne ressurser som forklarer emner du trenger hjelp til i skriftlig form.

Matematikk.org er en matematikknettside hvor du kan finne forskjellige øvelser basert på hvilket nivå du er på. Du kan velge mellom 1-4, 5-7, 8-10 og 11-13. På ungdomskolenivå og videregående nivå kan du finne definisjoner på begreper som brøk, algebra og potens samt eksempler og tester. Du kan for eksempel løse likninger på nett, gjennom å utføre testen som du kan finne på siden om likninger, hvor du også kan få informasjon hva konseptet dreier seg om.

En annen nettside hvor du kan finne definsjoner på begreper du kanskje lurer på er matematikk.net. Her kan du i tillegg til å lese deg opp på begreper, finne eksamensoppgaver som du kan øve deg på.

I tillegg til disse ressursenem kan det å finne mattehjelp på nett være så enkelt som et Google-søk. Det er klart at man skal være noe kritisk til hva som postes på internett, men i mange tilfeller kan man finne flere gode, nyttige ressurser. Søk opp det begrepet du lurer på, og du vil kunne få opp flere forslag til ressurser.

Kanskje du til og med kan finne hjelp via youtube?

Mattekurs

Dersom du har et litt større budsjett kan du søke etter mattekurs på nett. Som nevnt tidligere kan man i dag finne mange nyttige ressurser på nettet, og verden blir stadig mer digital. Dersom du ønsker å lære via nett, er Superprof som nevnt tidligere også en god mulighet. Prisene varierer, men mange av lærerne tilbyr første kurset gratis slik at du kan sjekke det ut før du begynner å betale for det.

Finn dine mattekurs online.

Øv på nett

Mange av ressursene vi allerede har nevnt burde kunne gi deg tilstrekkelig med muligheter for øvelse, men det finnes også mange andre metoder du kan benytte for å øve på ferdighetene dine.

Enten du får hjelp av en mattelærer, eller jobber på egenhånd med lekser, kan det å forstå selv det grunnleggende ved aritmetikk være gøy!

Visste du for eksempel at du kan finne mattespill på nett?

Tidligere i artikkelen ble matematikk.org nevnt som en nyttig ressurs. Denne ressursen tilbyr ikke bare definsjoner og eksempler, men du kan finne mattespill på alle nivåene. Å lære via mattespill kan være en morsom måte å øve seg på, kanskje spesielt for de yngre. På det første nivået kan du finne spill som dreier seg om addisjon og subtraksjon samt multiplikasjon.

Nettbaserte mattespill kan være en god måte å forbedre hukommelsen på. Det kan være morsomt for både voksne og barn, og kan hjelpe med å forbedre ferdighetene dine.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Elise

Har en bachelorgrad i oversetting og interkulturell kommunikasjon.