For veldig mange kan skolematematikk være en kilde til frustrasjon og angst, uansett hvilket stadium man er på. Tidligere har norske elevers matematikkunnskaper vært på den lavere siden. For skoleåret 2014/2015 var det 21,5 % av elevene som hadde karakteren 2 som standpunkt. Det ser ut til at det har bedret seg de siste årene da det i 2018/2019 bare var 16,6 % som hadde 2 i standpunkt.

Uansett hva grunnen til dette er, er matematikk et fag folk vil måtte fortsette å engasjere seg i på alle stadier av livet.

Derfor kan det være lurt å få litt ekstrahjelp dersom matematikk er noe du eller barnet ditt strever med. Det er ikke alle som liker faget, men de fleste må gjennom det, og det vil føles bedre dersom man føler at det er noe man mestrer. Dersom du er interessert i å finne en mattelærer for å forbedre dine eller barnet ditt sine matematiske ferdigheter, vil denne guiden gå gjennom hvor du kan finne tilleggsundervisning.

Notatbok, kaffe og tastatur
Reelle tall og algebra kan være frustrerende, men det kan hjelpe å finne en lærer som kan hjelpe deg! (Kilde: Unsplash).
De beste Matematikklærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Dag-vidar
5
5 (14 Evaluering(er))
Dag-vidar
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (18 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
1. kurstime gratis!
M . Zuhur
5
5 (12 Evaluering(er))
M . Zuhur
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (8 Evaluering(er))
Esmail
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Haakon
5
5 (6 Evaluering(er))
Haakon
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Mr. Sima (ib physics & maths)
5
5 (5 Evaluering(er))
Mr. Sima (ib physics & maths)
600kr
/t
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (9 Evaluering(er))
Kristian
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Shokrullah
5
5 (9 Evaluering(er))
Shokrullah
190kr
/t
1. kurstime gratis!
Dag-vidar
5
5 (14 Evaluering(er))
Dag-vidar
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (18 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
1. kurstime gratis!
M . Zuhur
5
5 (12 Evaluering(er))
M . Zuhur
175kr
/t
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (8 Evaluering(er))
Esmail
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Haakon
5
5 (6 Evaluering(er))
Haakon
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Mr. Sima (ib physics & maths)
5
5 (5 Evaluering(er))
Mr. Sima (ib physics & maths)
600kr
/t
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (9 Evaluering(er))
Kristian
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Shokrullah
5
5 (9 Evaluering(er))
Shokrullah
190kr
/t
Første kurstime gratis>

Hvordan blir aritmetikk definert?

Enten du studerer kalkulus, trigonometri, algebra eller matematikk på grunnskolenivå, kan forskjellige nivåer av aritmetikk finnes i varierende vanskelighetsgrad i alle aldre. Utenfor klasserommet derimot, har aritmetikk også praktiske anvendelser som har blitt en essensiell del av dagliglivet vårt.

Selv om vi nå har apper og programmer som kan gjøre regning enklere, kan det være nyttig å lære noe av det grunnleggende som dreier seg om hva aritmetikk er, og hvordan det har utviklet seg over årene. Hvis du sliter med aritmetikk i klasserommet, kan du starte med å lære noe av historien bak teorien.

Aritmetikk er en gren innenfor matematikk som har eksistert i tusenvis av år, og hvis grunnleggende definisjon inkluderer fire hovedoperasjoner: addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og divisjon. Aritmetikk kalles også hoderegning, og de grunnleggende operasjonene nevnt ovenfor kan være nyttige å bruke i hodet.

Selv om disse elementære operasjonene virker som at de er forbeholdt matematikkundervisning på lavere nivå, former de faktisk grunnlaget for de fleste matematikkdisipliner. Dersom du eller barnet ditt sliter med matte på skolen, eller trenger hjelp til å finne et ekstra matematikkprogram, kan du lese videre for å lese om noen av de mest vanlige formene for matematikk du vil komme over på hvert nivå.

Barneskolematematikk

Matematikken på dette nivået vil inkludere konsepter og matteproblemer som divisjon, addisjon og subtraksjon. Å lære aritmetikk i denne alderen kan være vanskelig, men bygger et viktig fundament for mer avanserte matematiske konsepter.

Ungdomskolematematikk

Konseptene på dette nivået er generelt algebraiske, og kan inkludere emner som polynomlikninger eller lineære likninger, komplekse tall, kvadratrot, likninger og ulikheter.

Videregående matematikk

Matematikk på videregående kan inkludere alt fra konsepter innenfor trigonometri, potens, algebraiske uttrykk, matriser, rasjonale uttrykk, likningssystemer og andre konsepter.

Matematikk på høyere nivå

På universitetet vil du sannsynligvis bli konfrontert med aritmetikk brukt i matematikklogaritmer, algoritmer, kjeglesnitt, kvadratiske likninger og mer. Mattekurs på dette nivået dreier seg gjerne om algebra, statistikk, lineær algebra og differensiallikninger.

Bokhylle fra siden
Dersom du trenger hjelp med leksene, kan det være at det arrangeres gratis leksehjelp på biblioteket! (Kilde: Unsplash).

Privatlærer innen aritmetikk og leksehjelp

Matematikk er ikke alltid like lett å lære seg på egenhånd, og det er heller ikke alltid like lett for foreldre å hjelpe barna med leksene. Uavhengig av hvilket nivå matte eller hvilke mattekonsepter du eller barnet ditt strever med, kan det å skaffe en privatlærer, eller ekstra leksehjelp, hjelpe med noen av de største utfordringene som involverer mattelekser eller aritmetikk generelt.

Her kan du lese enda mer om aritmetikk.

Superprof har mer enn 580 mattelærere som kan hjelpe deg enten på nett eller i virkeligheten. Mange av lærerne har en timepris på rundt 200 kroner, men dette kan variere. De fleste av lærerne tilbyr også det første kurset gratis, slik at du kan få muligheten til å sjekke om privatundervisning matte, eller læreren passer for deg. Er du ute etter en privatlærer i matematikk, er dette et flott sted å lete.

Dersom du ser etter mattelærer i Oslo, kan du trykke her.

Dersom det er barnet ditt som sliter med matematikk, kan leksehjelp være en god løsning. I noen tilfeller vil det være mulig å få leksehjelp via skolen, for eksempel gjennom skolefritidsordningen.

En annen mulighet er leksehjelp som arrangeres i regi av Røde Kors. Dette er et tilbud til elever etter skoletid, og i tillegg til å være en arena for leksehjelp, blir det også en sosial arena for elevene. Det er frivillige mennesker med gode fagkunnskaper som hjelper til, og tilbudet er gratis. Selv om det kan være flere tilstede, er det mulig å få hjelp av de frivillige en-til-en.

ENT3R er også en mulighet. ENT3R har som formål å gi elever en positiv innstilling til realfag. Realfagstreningen holdes på høgskoler og universiteter rundt om i landet, og holdes av studenter. Tilbudet er hovedsakelig for tiendeklassinger og elever på videregående skole. I tillegg til at elevene får oppgaver og får utføre eksperimenter, arrangeres det leksehjelp, og elevene får her mulighet til å få hjelp til det de lurer på.

Dette bringer oss inn på det neste tipset, nemlig å få privatundervisning av studenter. Det kan være en idé å sjekke ut universiteter og høgskoler i nærheten for å undersøke om noen av studentene kunne tenke seg å hjelpe til med læringen. Det kan kanskje være spesielt lurt å se etter studenter som studerer for å bli lærer innen matematikk. Samtidig som du får hjelp med matematikk, får også studenten trening i å undervise.

Finn mattekurs på nett.

Lær aritmetikk på nett

Det er ikke alltid like enkelt å møte opp på et fysisk sted for å motta hjelp. Det kan være på grunn av en travel hverdag, eller så kan det være du bor et sted hvor det ikke er like mange tilbud som andre steder. Da kan internett være til hjelp. Dersom du ønsker å få undervisning via nett, finnes det flere muligheter.

Superprof har for eksempel lærere som tilbyr undervisning via nett. Alt du trenger er en PC, internettforbindelse og et webkamera.

Røde Kors har et program for digital leksehjelp som er drevet av frivillige, og er gratis. Denne ressursen er ment for elever på ungdomsskolen og i videregående skole, og man kan være anonym. Dette kan være et flott alternativ for de som kanskje ikke har andre tilbud i nærheten.

ENT3R har også en digital funksjon, slik at de som ikke har et ENT3R-sted i nærheten likevel kan benytte seg av leksehjelpen.

Dersom du vil lære mer om aritmetikk eller hoderegning, eller trenger hjelp med andre matematikkproblemer, men ikke vil benytte deg av en mattelærer, finnes det andre ressurser du kan bruke. I dag kan man finne svar på nesten alt man lurer på via internett. Du kan for eksempel foreta et enkelt Google-søk angående problemet du sliter med.

Et eksempel på en ressurs som kan være nyttig å bruke er matematikk.net. Siden fungerer som et slags matematisk leksikon, og du kan finne informasjon om forskjellige matematikkdisipliner, og få eksempler. Enten du trenger hjelp med prosentregning eller differnsiallikninger, kan du finne informasjon om det på denne nettsiden.

Enten du sliter med et vanskelig konsept, eller rett og slett bare vil lære mer, kan internett være et av de mest nyttige verktøyene for å oppnå det du vil. For flere nettbaserte ressurser, sjekk ut denne artikkelen om ressurser på nett!

Person med laptop
Internett kan være en fin plass å lete matematikkhjelp og ressurer for læring. (Kilde: Unsplash).

Gratis hjelp med matte

Enten du lærer best ved å ta i bruk metoder for egen læring, eller ikke har budsjettet til å ta i bruk en privatlærer, kan det å finne gratis matematikkhjelp være noe for deg. Her er noen måter du kan dra nytte av matematikklæring eller leksehjelp gratis.

Lær matte på nett

Noen av de beste metodene å lære på i dette århundret er gjennom nettbaserte ressurser, og gjennom øvelse.

De nettbaserte ressursene som ble nevnt tidligere er gratis.

Uavhengig av hva du trenger hjelp til vil det kunne være mulig for deg å finne ressurser på nett gratis. Via ENT3R og Røde Kors kan du få veiledning og hjelp med lekser og matematikk. Du kan også ta i bruke nettsider som matematikk.net for å søke opp temaene du trenger hjelp med for å få mer informasjon om dem.

Finn andre undervisningsopplegg i matte; se Superprofs mattekurs Bergen.

Gratis undervisning i virkeligheten

Hvis du vil lære mer om matte eller trenger ekstra hjelp, men foretrekker å lære via undervisning som er en-til-en, finnes det gratis alternativer som du kan benytte deg av. Du kan for eksempel begynne med å spørre læreren til barnet ditt om de har noen anbefalinger. Selv om det som nevnt tidligere kan være mulig å få leksehjelp gjennom skolen, kan lærere også gi tips om hvordan du kan lære, eller hvordan du kan få leksehjelp utenom skolen.

Dersom dette ikke er et alternativ for deg, kan du besøke et bibliotek. Det er mange biblioteker rundt om i landet hvor det er mulig å få leksehjelp. Leksehjelpen til Røde Kors arrangeres blant annet på noen biblioteker.

Dersom du har lyst til å lese mer om likninger og aritmetikk kan du følge denne linken.

 

Trenger du en lærer i Matematikk?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Elise

Har en bachelorgrad i oversetting og interkulturell kommunikasjon.