Du har sikkert allerede vært nødt til å slå opp et norsk ord eller to. Når du lærer deg et fremmedspråk er det noe du må gjøre hele tiden! Engelske ord staves litt rart av og til, så det er nok enda vanligere for engelskspråklige å måtte slå opp ord fra morsmålet sitt enn det er for oss i Norge.

I dag er det så å si obligatorisk å lære seg engelsk. Kanskje du ønsker å utvide karrierehorisonten, vil flytte utenlands eller bare liker å se på film og TV på engelsk.

Enten du lærer deg språket på skolen eller ved hjelp av en privatlærer i engelsk, har du sikkert allerede spurt deg selv:

"Hvordan skal jeg klare å huske alle disse ordene?"

Hva er den mest effektive måten å lære seg nye ord på?

Det finnes mange metoder og mindre tips og triks du kan sette i verk for å få raskere fremgang i engelsk.

Husk at det er umulig å lære seg et språk over natten. Å lære et nytt språk tar tid, uansett hvor hardt du jobber og hvor god hukommelse du har. Heldigvis er det få ting som er gøyere enn å oppdage et nytt språk. Alle stegene i prosessen kan være veldig interessante.

Husk at du enkelt kan finne en privatlærer i engelsk ved hjelp av Superprof. Se en oversikt over engelskkurs på nett.

Vi har samlet 7 gode råd for å forbedre engelsken og utvide ordforrådet ditt..

De beste Engelsklærerne tilgjengelig
Mari
4,9
4,9 (20 Evaluering(er))
Mari
320kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (32 Evaluering(er))
Syed
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Simge
5
5 (11 Evaluering(er))
Simge
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (9 Evaluering(er))
Roman
370kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Magali
5
5 (3 Evaluering(er))
Magali
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Candice
5
5 (5 Evaluering(er))
Candice
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
560kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sturla
4,8
4,8 (3 Evaluering(er))
Sturla
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mari
4,9
4,9 (20 Evaluering(er))
Mari
320kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (32 Evaluering(er))
Syed
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Simge
5
5 (11 Evaluering(er))
Simge
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (9 Evaluering(er))
Roman
370kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Magali
5
5 (3 Evaluering(er))
Magali
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Candice
5
5 (5 Evaluering(er))
Candice
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
560kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sturla
4,8
4,8 (3 Evaluering(er))
Sturla
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

1. Gjør det til en vane å slå opp nye ord

Du kommer utvilsomt til å møte på en hel del nye ord når du lærer deg engelsk. Særlig i begynnelsen!

Prøv å stoppe opp hver gang du ser et ukjent ord, og spør deg selv om det er et substantiv, et verb, et adjektiv eller et adverb. Funder på ordets funksjon i setningen.

I blant kan dette være nok for å forstå ordet i sin kontekst. Hvis du fortsatt ikke har noen anelse om hva ordet betyr, er det på tide å hente frem ordboken eller rett og slett google ordet. Tenk så mange nye ord du vil lære deg på en uke dersom du gjør dette konsekvent!

I vår digitale tidsalder er det veldig lettvint å lete frem ordet på mobilen eller dataen. I tillegg til online versjoner av offisielle ordbøker som Oxford eller Cambridge, velger mange å bruke andre oversettelsesverktøy som Google Oversetter.

Husk likevel at du kan finne mye rart på nettet, og at noen definisjoner kan være overforenklede, unyanserte eller rett og slett feil. Vær ekstra påpasselig hvis du prøver å oversette hele setninger – det er bedre å slå opp ting ord for ord eller uttrykk for uttrykk.

Når du har funnet en tilfredsstillende definisjon eller oversettelse, er det på tide å skrive den ned. Vurder å skaffe deg en egen notatbok for engelsk vokabular. Du kan også kategorisere ordene og sortere dem med fargekoder, eller fremheve de viktigste av dem.

Organiser dem gjerne etter ordklasser og underkategorier: uregelmessige verb, pronomen, adverb, preposisjoner... Substantiv kan for eksempel sorteres etter funksjon og situasjon (på butikken, i naturen, på reise..).

Husk også å:

Jente med oppslått bok
Vær nysgjerrig og slå opp nye ord etter hvert som du støter på dem (Kilde: Unsplash).

Sett deg inn i de ulike aspektene av språket

Dersom du ønsker å utvide ordforrådet ditt, kan det lønne seg å ta en ordentlig titt på engelsk grammatikk.

Engelsk er et rikt språk med et stort vokabular. Ikke bare kan det være vanskelig å huske på dem alle, men engelsk er også kjent for å være ganske frustrerende når de kommer til staving.

Et rikt vokabular er viktig både muntlig og skriftlig. Med et bedre ordforråd, vil det bli lettere å være presis og uttrykke akkurat det du har lyst til å si. Når det er sagt, tro for all del ikke at du må kunne en hel masse synonymer før du begynner å ta i bruk språket. Oppsøk muligheter til å snakke engelsk med folk som har det som morsmål, og vokabularet ditt vil utvide seg helt av seg selv. Hjernen din husker mye mer enn du tror!

Ønsker du veiledning og skreddersydd undervisning nær deg? Sjekk ut Superprofs engelskkurs Oslo.

Myriaden av engelske kan virke overveldende. Det kan derfor lønne seg å ta på seg grammatikkbrillene og prøve å sette ordene inn i et system.

Et ord tilhører nødvendigvis en ordklasse. Mange av de mest elementære engelske ordene faller under følgende kategorier:

 • Artikler (the, a, an o.s.v.)

 • Preposisjoner (at, in, to, o.s.v.)

 • Konjunksjoner (and, but, as soon as...)

 • Hjelpeverb (be, have, do, must...)

 • Pronomen (I, you, mine, their...)

Prøv å mestre disse funksjonelle ordene ganske tidlig. Bruken av disse  kan være mer avansert, og krever gjerne at du lærer deg et par grammatikkreger.

Mindre essensielle leksikalske ord er riktignok enklere å lære seg. Disse krever ikke så mye mer enn at lærer dem utenat og forholder deg til enkle grammatiske regler når du ska bøye dem.

Mange europeiske språk har såkalte "gjennomsiktige ord" til felles. Disse betyr det samme og staves ofte likt på engelsk som på andre språk.

Engelsk har mange prefikser og sufikser fra latin og gresk som du vil kjenne igjen på begynnelsen og slutten av et ord. Disse har fast betydning og endrer ordets mening.

2. Bruk de nye ordene

Når du arbeider aktivt med engelsk på egenhånd eller ved hjelp av en privatlærer i engelsk, kan du lære deg nye ord i løpet av  minutter. I hvert fall hvis du har godt visuelt eller auditivt minne.

Men hva skjer etter et par dager, noen uker, flere måneder? Sjansen for å glemme ordene blir større og større desto lengre det går.

Trikset er å ta i bruk de nye ordene så raskt og så ofte som mulig, slik at de virkelig setter seg i minnet ditt.

Det er flere måter å gjøre dette på:

 • Dann setninger med de nye ordene. Skriv enkle setninger og sett ordene i en kontekst som gjør det lettere å huske dem.

 • Skriv setninger med de nye ordene og les dem høyt for deg selv. Hjernen husker bedre når du også leser ting høyt.

 • Skriv post-it lapper og sett dem på fysiske ting: Hvis du lærer deg ord for objekter som finnes rundt deg, hvorfor ikke sette post-it lapper direkte på tingene? Dette kan være møbler, farger, små detaljer i hjemmet..

Følg disse tipsene, og vipps så er du blitt flytende i engelsk.

For mer hjelp og veiledning, finn privatundervisning nær deg. Hva med et engelskkurs Bergen?

post-it lapper på en vegg
Språklæring – den ultimate unnskyldning til å klistre fargerike lapper overalt! (Kilde: Unsplash).

Memoriser engelske ord med Leitner-systemet

Du har sikkert lagt merke til at det er lettere å huske ting som er viktig for deg. Hukommelsen påvirkes av motivasjon, ambisjon og begeistring. Det er verdt å ha dette i bakhodet når du ønsker å bli flinkere i engelsk. Hva er du interessert i, og hvilke språklæringsteknikker synes du er morsomme?

Den tyske vitenskapsjournalisten Sebastian Leitner fant opp en begrepslæringsmetode som i dag kalles Leitnersystemet. Metoden går ut på å bruke flashcards som du plasserer i ulike bokser. Slik fungerer det i praksis:

 • På den ene siden av kortet skriver du det engelske ordet. Skriv oversettelsen eller en engelsk definisjon på baksiden. Du lager så mange kort som du vil, avhengig av hvor mange ord du har å lære.

 • Putt alle kortene i den første av fem bokser

Etter hvert vil du måtte flytte rundt på kortene:

 1. Du øver mest på ordene som befinner seg i den første boksen.

 2. Test deg selv: hver gang du trekker et kort og gjetter riktig definisjon eller oversettelse, overfører du kortet til neste boks. Hver gang du tar feil må du gå andre veien og legge kortet i boksen før.

 3. Målet er å få alle kortene til å ende opp i den aller siste boksen.

3. Ta i bruk nye idiomer og uttrykk

Å ha et rikt vokabular går ikke bare ut på å kunne en hel masse individuelle ord. Idiomer og sammensatte uttrykk utgjør en viktig del av språket.

Mange ord er også tvetydige og kan ha varierende betydning avhengig av konteksten. Ofte finner du dem i ulike ordklasser, og da må du lære deg å skille mellom dem.

Ta ordet "focus" for eksempel

 • Substantiv: sentrum eller midpunkt for oppmerksomhet.

 • Verb: å innstille det du ser med (øyet, en kameralinse..) på riktig måte, slik at bildet blir skarpt.

 • I overført betydning: konsentrere, samle, vie oppmerksomheten til.

For å bli ordentlig kjent med et begrep, kan det lønne seg å slå opp definisjonene av et ord i ulike ordklasser.

Når du har lært ordet ut og inn er det lettere å vite når og hvordan du bør ta det i bruk når du snakker.

Etter hvert som du venner deg til å bruke et ord, vil det bli en naturlig del av det aktivet ordforrådet ditt.

Gjør engelsk til en del av hverdagen

Hvis du vil forbedre engelsken din, og det som raskt som mulig, er det ingenting som er bedre enn å omgi deg med språket så mye som mulig. Gjør du dette vil du se at språket setter seg på en naturlig måte, og at bruken etter hvert blir helt intuitiv. Du bør derfor prøve å tilbringe tid med språket hver dag.

Les de nye ordene du lærer deg høyt for deg selv for å øve på uttalen samtidig som du pugger dem.

Husk at synet er svært viktig for hukommelsen. Se for deg at øynene dine filmer og tar bilder, og at det du ser lagres på en slags kamerarull i hjernen din. Utnytt ditt visuelle minne ved å:

 • Klistre post-it lapper overalt
 • Lage lister hvor du sorterer ord etter funksjon eller situasjon

Det viktigste er å se ordene ofte, slik at hjernen blir vant til dem og registrerer dem igjen og igjen.

Øv med en samtalepartner i nærheten av deg. Se Superprofs engelskkurs Stavanger.

De beste Engelsklærerne tilgjengelig
Mari
4,9
4,9 (20 Evaluering(er))
Mari
320kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (32 Evaluering(er))
Syed
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Simge
5
5 (11 Evaluering(er))
Simge
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (9 Evaluering(er))
Roman
370kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Magali
5
5 (3 Evaluering(er))
Magali
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Candice
5
5 (5 Evaluering(er))
Candice
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
560kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sturla
4,8
4,8 (3 Evaluering(er))
Sturla
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mari
4,9
4,9 (20 Evaluering(er))
Mari
320kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (32 Evaluering(er))
Syed
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Simge
5
5 (11 Evaluering(er))
Simge
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (9 Evaluering(er))
Roman
370kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Magali
5
5 (3 Evaluering(er))
Magali
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Candice
5
5 (5 Evaluering(er))
Candice
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
560kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sturla
4,8
4,8 (3 Evaluering(er))
Sturla
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

4. Snakk engelsk

Hjernen er litt som en maskin. Det innebærer at den trenger å bli smurt for at ting ikke skal rustne.

Gjør det til en vane å lære nytt vokabular.

Etter hvert som du plukker opp nye ord du vil lære, er det utrolig viktig at du inkorporerer og tar i bruk det du allerede har lært, at du gir liv til ordene.

Engelsk er et levende språk. Du vil jo først og fremst bruke til å kommunisere med andre mennesker, vil du ikke?

Ikke vent for lenge med å begynne å snakke, og ikke vær redd for å gjøre feil! Utnytt enhver mulighet til å snakke engelsk med engelsklæreren din, venner, engelskspråklige, turister...

Det er ikke nok å lese engelske ord for å huske dem. Ordene våkner til liv når du begynner å bruke dem.

Hvis du ikke føler deg klar for å snakke med folk enda, kan du alltids snakke med deg selv. Dette er spesielt effektivt hvis du tar opptak av deg selv mens du snakker. Forsøk å lytte ordentlig til opptaket etterpå for å sjekke hvordan uttalen din er.

Det finnes nok ikke noen snarvei til flyetede engelsk. Oppsøk språket så ofte som mulig, og øv deg på å bruke det. Den mest effektive måten å bruke engelsk på er å snakke språket, ettersom du blir tvunget til å lete frem og kombinere nye ord på en spontan, naturlig måte, samtidig som du øver deg på uttalen.

Skole-engelsk er vel og bra, men hvorfor ikke gå til anskaffelse av en privatlærer, eller finne deg en engelskspråklig venn som du kan snakke med? Brevvenner og Skype-venner er et annet godt alternativ!

Å snakke ansikt-til-ansikt med en person som har engelsk som morsmål, er den mest pålitelige måten å jobbe med uttale og dialkt på. Det er også en god mulighet til få innsikt i det kulturelle aspektet av språklæringen.

Aller best er det selvfølgelig å planlegge et lengre opphold i et engelskspråklig land! Da vil du være omgitt av språket i alle dagligdagse situasjoner, og det vil være lettere å fine engelskspråklige mennesker å snakke med.

samtale over et bord ved et vindu
Skaff deg en tandempartner, eller snakk engelsk med en venn! (Kilde: Unsplash)

5. Dra nytte av digitale hjelpemidler

Leker og spill kan være geniale når du lærer deg et språk.

Det finnes mange online spill som kan hjelpe deg med engelsklæringen. I dag har vi også svært velutformede, mer seriøse apper og dataprogrammer som kan være til stor hjelp når du lærer deg et språk. Disse er ofte lagt opp med nivåer og diverse trofeer etter hvert som du blir bedre, og kan være minst like avhengighetsskapende som et spill.

Hvis du er mer konvivial eller tradisjonell av deg, er det klassiske brettspillet et strålende alternativ.

Ressurser på internett

Det er ikke vanskelig å finne gode nettressurser for engelsklæring, enten du trenger å:

 • Bli bedre på verbbøyning

 • Forstå deg på engelsk grammatikk

 • Utvide vokabularet ditt

 • Jobbe med uttalen din

 • Øve deg på skriftlig engelsk

Ingenting er umulig i vår digitale tidsalder.

Gå til søkemotoren din og sjekk ut tilbudet på egenhånd!

Engelsk er et veldig populært språk, og Google gir deg nok veldig mange forslag.

Du kan jo begynne med å sjekke ut noen av disse:

 • BBC,

 • Using English,

 • Duolingo

 • The British Council

Disse ressursene er midt i blinken for nybegynnere.

Dersom du går på grunnskolen, eller har barn i den alderen, kan det også være lurt å sjekke ut skolekassa.
Her kan du velge engelskoppgaver ut i fra klassetrinn.

Apper gjør det lett å lære engelsk i en hektisk hverdag. Utnytt tiden på bussen, på venterommet eller i køen på matbutikken!

Lukk Instagram og Snapchat og ha det gøy med apper som Duolingo og Babbel. Før du vet ordet av det, har du lært deg flere nye kategorier med ord! Det finnes mange alternativer der ute, og da særlig for deg som lærer engelsk. Test ut et par forskjellige apper til du finner en som passer deg.

6. Ikke gi opp

Språklæring er aldri helt knirkefritt. Det tar tid, og i blant vil du kunne føle at ting stopper opp litt. Å huske på at språklæring er innviklet og tidvis frustrerende, kan hjelpe deg å holde motet oppe.

Ikke forhast deg. Varier metodene, prøv å snakke, lese, lytte og skrive så mye du kan. Men ta den tiden du trenger, og husk at det ikke trenger å være alt eller ingenting.  Å gjøre noe passivt som å sette på radioen i bakgrunnen eller å følge sånn halvveis med på en serie, er bedre enn å ikke gjøre noe i det hele tatt.

Regelmessig arbeid: det er anbefalt å bruke 20-30 minutter på engelsk hver dag, og å bruke opp til 3 timer i uken på mer formelle ting som grammatikk. Finn rytmen som passer for deg!

Uansett hvilke metoder du velger å følge, er det viktig at du setter deg realistiske mål som er konkrete og oppnåelige. En privatlærer kan hjelpe deg med å strukturere læringen og passe på at du jobber jevnt og trutt.

Entusiasme og motivasjon

Alt er lettere når du føler deg motivert – spesielt det å lære et nytt språk.

Det sies at du trenger å kunne 1000 ord for å være i stand til å holde en ordentlig samtale i gang. Det krever utholdighet og tålmodighet å lære seg alle disse ordene!

Du lærer raskere når motivasjonen er på topp, men det fungerer litt andre veien også. Du vil ikke alltid føle deg superinspirert til å sette deg ned og arbeide med engelsk. Men med gode rutiner og regelmessig arbeid, vil du se at motivasjonsnivået holder seg mer stabilt enn om du bare arbeider med engelsken litt her og der i ny og ne.

Her kommer noen tips for å holde på motivasjonen:

 1. Skap nye rutiner. Bytt ut prokrastinasjonen med nye vaner. Et par nye rutiner er kanskje akkurat det du trenger for å føle deg inspirert til å jobbe med engelsk. Se på BBC News eller hør på engelsk radio mens du spiser frokost. Bruk 20 minutter på Duolingo i friminuttet på skolen. Les i en engelsk bok på bussen hjem fra jobb. Gjør plass for engelsken i hverdagen!

 2. Målrettet fokus: Idrettsutøvere har som oftest klare, definerte mål de jobber mot i treningen. Dette gjør det mye lettere å holde seg motivert, og mye vanskeligere å finne på unnskyldninger fordi du ikke helt vet hvor du skal begynne. Hva med å sette deg et mål om å lære 200 nye ord hver måned?

 3. Gi deg selv en utfordring. Hvorfor ikke utfordre deg selv til å snakke med en engelskspråklig person denne uken, skrive en novelle på engelsk, eller bare pugge 15 nye ord hver dag? Det er viktig å kunne visualisere fremgangen sin. Skriv lister med utfordringer som du kan krysse av når du har gjennomført dem. En månedlig habit tracker kan også være en god idé for å passe på at du arbeider regelmessig.

7. Slapp av og få deg en god natts søvn

Søvn er viktig for god hukommelse og effektiv læring. Dette har du sikkert både hørt og merket før.

Men visste du at hjernen arbeider like hardt om natten som den gjør om dagen? Dette er en av grunnene til at det ofte anbefales å se over ord rett før man legger seg. Prøv å øve på de samme ordene morgenen etter!

Når du sover, jobber hjernen med å lagre og organisere alt det du har lært deg i løpet av dagen. Gjør det beste ut av dette når du lærer deg engelsk!

Pass på at du ikke overanstrenger hjernen med alt for intensivt arbeid. Når du lar kropp og sinn slappe av etter en lang dag eller en intens arbeidsøkt, er det lettere for hjernen å huske og "installere" det du har lært deg.

La hjernen slappe av

Det sier seg selv at du ikke bør overbelaste hjernen din ved å prøve å lære deg hundrevis av nye ord i løpet av en dag. Det er sunnere og mer effektivt å holde en god rutine med kortere, daglige arbeidsøkter enn det er å pugge intensivt i fire timer på én kveld.

Når du jobber med litt med engelsken hver dag, trener du opp hjernen på best mulig måte.

Husk å ta pauser under lengre arbeidsøkter, og ikke vær redd for å ta hele dager fri hvis du føler at du trenger det.

Du kan også unngå utmattelse ved å variere arbeidsmetodene. Hvis du har satt deg et mål om å jobbe med engelsken din hver dag, kan du jo sette av søndagen til å se på engelske filmer for eksempel.

Gode vaner og faste rutiner

I begynnelsen lærer du fort. Noe så enkelt som å presentere deg selv på et fremmedspråk krever at du lærer deg en hel rekke ord fra forskjellige ordklasser, at du forstår syntaksen og vet hvordan ordene skal uttales.

Etter hvert som du kommer litt lengre, vil du kanskje oppleve at fremgangen saktner litt, og at ting med et virker mindre overkommelig.

Dette er helt normalt! En måte å komme over slike platåer på, er å lære seg nytt vokabular. Et godt ordforråd gjør det lettere å uttrykke seg skriftlig og muntlig, samtidig som det gjør det enklere å forstå ting du leser og hører.

Hjernen må venne seg til å se og høre språket i ulike situasjoner og med ulike aksenter og staveregler. Dette gjør det lettere for den å assimilere nye ord for så å være i stand til å ta dem i bruk i en samtale.

Dette er en lang prosess, og det er viktig å gi språket en fast plass i hverdagen ved å omgi deg med det og anvende det regelmessig.

Utnytt alle mulige ressurser for å bli flinkere i engelsken din. Spør privatlæreren om alt det du måtte lure på, og oppsøk engelskspråklige eller venner du kan øve sammen med. Gjør det du kan for å gjøre livet ditt så engelsk som mulig.

Tiden går fort når man har det morsomt og holder seg aktiv. Før du vet ordet av det er du flytende i engelsk!

Etter hvert kan du teste nivået ditt ved hjelp av engelsktester på nett, eller tenke på å ta en formell TOEFL- eller IELTS-eksamen.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Amanda