Slik som enhver i den stigende treningsbransjen vil kunne fortelle deg, så er det et hav av muligheter for mennesker som vil trene og komme i form. Hvis du skal komme i form, og vil trene styrketrening med PT, trenger hjelp til kondisjonstrening, eller vil fremheve bestemte områder på kroppen, så har du to muligheter: enten kan du gå på et treningssenter eller så kan du trene hjemme hos deg selv med hjelp av en personlig trener.

Hvilken av disse burde du velge? Hva er forskjellene mellom de to?

Superprof har svarene!

De beste Personlig treninglærerne tilgjengelig
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kent
5
5 (8 Evaluering(er))
Kent
325kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Helene
5
5 (12 Evaluering(er))
Helene
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dag
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Dag
595kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristina
5
5 (2 Evaluering(er))
Kristina
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
5
5 (3 Evaluering(er))
Daniel
885kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gard
5
5 (4 Evaluering(er))
Gard
425kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristin
Kristin
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kent
5
5 (8 Evaluering(er))
Kent
325kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Helene
5
5 (12 Evaluering(er))
Helene
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dag
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Dag
595kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristina
5
5 (2 Evaluering(er))
Kristina
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
5
5 (3 Evaluering(er))
Daniel
885kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gard
5
5 (4 Evaluering(er))
Gard
425kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristin
Kristin
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Rollen til en personlig trener

Uavhengig av om instruktørene jobber i eller utenfor treningssenteret, hvor timen foregår og hvor mange som deltar på den, så er dette fagpersoner, noe som kan gjøre det vanskelig å velge den riktige. Det er ofte supert å ha ulike valgmuligheter, men noen ganger gjør dette så du ikke engang vet hvor du skal starte, og om du i det hele tatt har bruk for en personlig trener!

Vi vil komme til selve valget av riktig personlig trener om litt.

La en trener hjelpe deg
Få motivasjon av en personlig trener. (Kilde: unsplash)

I tillegg til å komme med forslag på passende treningsøvelser, er også din sertifiserte personlige trener en fagperson som skreddersyr programmene til kundene sine. Så sørger han eller hun for at hver aktivitet er så effektiv som mulig. Engasjementet knyttet til å hjelpe andre å oppnå en sunnere livsstil er nettopp grunnen til at disse menneskene valgte å lære om fysiologi og ende opp som personlige trenere.

Fordelene og ulempene ved å bruke en personlig trener

Fordelene med opplegg fra en personlig trener

Så fort du har valgt deg ut en personlig trener vil han eller hun starte å lage et program skreddersydd for deg. Dette innebærer å ta hensyn til deg og din timeplan, slik at treningen blir lagt til et tidspunkt hvor du har mulighet til å trene og som ikke kolliderer med dine andre gjøremål.

Takket være fleksibiliteten deres, trenger du ikke å bekymre deg for noe av dette. Ikke trenger du å tenke på parkeringsplass utenfor treningssenteret heller!

En annen forskjell er at en personlig trener er der for å motivere deg til trening, slik at du kan oppnå en sunnere livsstil. Når du drar på treningssenteret alene, er det veldig enkelt å sluntre unna, tenke at du har gjort nok, eller ende opp med å ikke dra i det hele tatt.

Det vil allikevel være dager hvor du har lyst til å kaste inn håndkle. Men ikke bekymre deg for det! Den personlige treneren din vil være der under hele prosessen og sørge for at du forblir motivert.

Du vil heller ikke trenge å bekymre deg for å komme deg til timene dine, siden den personlige treneren din vil komme til deg med utstyret sitt. Du vil altså ikke trenge å gå ut i kulde og regn, og heller ikke ha noen unnskyldninger for å ikke gjennomføre treningen.

Du vil også være mye mindre fristet til å utsette treningen din.

Tren sammen med en personlig trener
Er det best å trene alene eller med en trener som har spesialisert seg? (Kilde: unsplash)

Hovedforskjellen når det gjelder selve økten, er at du alltid har tilgang på en fagperson som kan gi deg svar på spørsmål knyttet til treningen og hjelpe deg gjennom øvelsene, slik at du ikke pådrar deg noen skader.

Takket være dette støtteapparatet rundt deg, vil du både holde deg motivert og se bedre resultater enn du vill gjort på egenhånd. I tillegg er dette opplegget laget for deg og passer derfor din kroppstype og tar utgangspunkt i hvor godt trent du her.

Din personlige trener kan gi deg råd, endre øvelser basert på dine forventinger, ønsker og fysiske helse. De er også der for å lære deg om din egen kropp og gi deg klare råd om hva som vil fungere best for deg.

Hvis du har et ønske om hva du har lyst til å oppnå, om det er styrketrening, vekttap eller trenger hjelp til kondisjonstrening, er den personlige treneren din der for å svare på spørsmål og sørge for at du når målene dine.

Den siste fordelen er at personlige trenere kan spesialisere seg innenfor en rekke ulike områder. For eksempel kan personen være ekspert innenfor avslapning, ernæring, eller tilby hjelp til kondisjonstrening. Et slik tilbud, som kommer i tillegg, kan være svært fordelaktig når det gjelder trening med en personlig trener. Det er her den personlige treneren kommer til sin rett.

Ulempene med personlige trenere

Det er i hovedsak to ulemper med personlige trenere som vi kan se.

Først og fremst er det den begrensede mengden med aktiviteter en personlig trener kan foreslå og tilby. Enkelte fysiske aktiviteter krever spesielle apparater eller fasiliteter som det ikke er mulig å ta med seg hjem til deg. For eksempel så har du mest sannsynlig ikke badstue, sauna, svømmebasseng eller treningsrom hjemme hos deg selv.

Svømmetrening på et treningssenter
Det er noen aktiviteter du ikke kan gjøre hjemme hos deg selv. (Kilde: unsplash)

Et annet poeng er kostnadene. Økter hjemme hos deg selv med en personlig trener pleier å koste mer enn å melde seg inn på et treningssenter. Men hvis du undersøker ordentlig, burde du være i stand til å finne personlige trenere (for eksempel på sider som Superprof) som tilbyr tjenestene sine på et konkurransedyktig prisnivå eller med rabatter for mindre grupper.

Å velge riktig personlig trener

Hvis du har bestemt deg for at en personlig trener er riktig for deg, er det supert! Den nest største utfordringen kommer til å være å velge den riktige. Som det har blitt nevnt tidligere, finnes det uendelig med personlige trenere å velge mellom og hver av disse har styrker og svakheter når det kommer til å trene nettopp deg!

Det første de burde gjøre er å skrive ned alle dine treningsmål. Hva ønsker du å oppnå? Vil du gå ned i vekt, bygge muskler eller trener du til en maraton? Du er nødt til å definere målene dine før du begynner å lete etter en personlig trener.

Så må du finne ut budsjettet ditt, og ikke bare kom med et tall ut av løse lufta. Undersøk gjennomsnittsprisen for en personlig trener i området ditt som har spesialisert seg i den type trening du er på utkikk etter. Ta dette i betraktning sammen med summen du har råd til. Ikke sløs bort tiden med å se på personlige trenere som er utenfor budsjettet ditt!

Til slutt, snakk med og møt så mange personlige trenere du kan. Sørg for at du får vite deres kvalifikasjoner, erfaringer, fremgangsmåte, anmeldelser og tilgjengelighet før du avtaler et møte. Mange personlige trenere tilbyr en prøvetime hvor du kan sjekke om dere kommer overens. Når du har unnagjort intervjuene dine, kan du starte med å luke ut kandidater og ta et valg.

Fordelene med å ta timer på et treningssenter

Fordelene med å trene på et treningssenter

Hovedforskjellen mellom et treningssenter og bruke en personlig trener hjemme, er mengden fasiliteter som er tilgjengelig på et treningssenter: treningsbenker, romaskiner, tredemøller, ellipsemaskin, vekter, etc.

Noen treningssentre har til og med siste nytt innen treningsapparater som er tilgjengelig. Andre sentre har svømmebasseng, badstue og massasje.

Treningssentre tilbyr også spesielle pakketilbud avhengig av hvilke fasiliteter du ønsker å benytte deg av.

Forbered deg ved hjelp av en personlig trener
En personlig trener kan hjelpe deg å bli forberedt. (Kilde: unsplash)

En annen fordel er at det tilbys ulike timer store deler av dagen og at senteret har åpent meste parten av tiden. Dette gjør at du kan trene, delta på gruppetimer eller gjøre øvelser når det passer for deg.

Mange lurer på: er gruppetimer effektive? Det kommer nok helt an på hvilken type timer man begir seg ut på og hvordan instruktøren legger opp timen. I tillegg vil hvor ofte du deltar på timene være viktig for effektiviteten til gruppetimen. Det er allikevel en fin måte å holde seg aktiv på.

Du kan i tillegg ha time med en personlig trener eller trene med en venn, noe som betyr at det stort sett vil være noen å trene sammen med på et treningssenter.

Treningssentre er også ofte sosiale steder hvor du kan tilbringe tid med mennesker som er interessert i samme sport som deg selv.

Vår siste fordel når det kommer til bruk av treningssenter er at de ansatte er nødt til å ha de rette kvalifikasjonene. Det betyr at alle deres personlige trenere er fagpersoner.

Å finne en personlig trener kan enkelt gjøres ved et søk på "pt Bergen" eller andre byer i nærheten av deg.

Ulempene med et treningssenter

En av ulempene er at det ikke er noen garanti for at det finnes et treningssenter i nærheten av deg. Det betyr at du ofte er nødt til å reise et stykke for å kunne trene selv eller delta på timer!

Hvis du reiser med bil, må du finne parkeringsplass og hvis du bruker kollektivtransport er det ikke sikkert stoppestedet er i nærheten av senteret. Det kan altså hende treningen starter når du begynner reisen.

En annen ulempe er at du nesten aldri kan være alene på et treningssenter.

Gjør styrketreningsøvelser med PT
Vær sikker på at du gjør øvelsen riktig. (Kilde: unsplash)

Dette kan være en mulighet til å møte andre mennesker, men allikevel er det noen som ikke er komfortabel med å trene, skifte eller dusje foran andre mennesker. Det kan derfor virke demotiverende og i verste fall føre til at de slutter på treningen.

I tillegg jobber ikke de ansatte med deg på et personlig plan og vil ikke gi deg råd, og treningen din vil ikke være like effektiv som et treningsprogram skreddersydd av din personlige trener. Det er bedre enn å ligge på sofaen og se på sportsfilmer, men vil ikke gi deg alle fordelene som ved å ha en egen personlig trener.

Finn deg en PT Oslo.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Sondre

Gutt på 24 år, som studerer lektor i språkvitenskap ved NTNU i Trondheim. Jeg er glad i å skrive, lese bøker, løpe og gå lange turer, ha gode samtaler, være engasjert og lage mat. Studiet gir meg kunnskap om språk, som jeg anvender under skrivingen, men også en god del skriveerfaring. Fra tidligere har jeg arbeidet litt som tolk, hvor jeg oversatte muntlig tale fra norsk til engelsk. Jeg har også drevet min egen blogg.