I hele vårt langstrakte land finner man mennesker som jobber for å komme i form og bli sunnere.

Hvis du er en profesjonell utøver, har du antageligvis en trener som følger deg opp allerede. Da trenger du ikke å lese videre! Denne artikkelen er for alle de som bruker fritiden sin på å trene.

De som trener for moro skyld, har ikke gleden av å ha en utdannet trener som sørger for at all treningen gjennomføres på korrekt vis. Da øker risikoen for å pådra seg skader, som igjen vil forringe muligheten til å ta nye steg i retning de målene man har satt seg. Selv når man tar del i gruppetimer på treningssentrene kan man ikke regne med at instruktøren skal holde øye med deg og gi gode råd.

Skaderisikoen, eller risikoen for å trene ineffektivt, kan imidlertid unngås om man velger å trene med en utdannet personlig trener. En personlig trener vil både vite hvordan det er effektivt å trene, samt komme med tips som minsker sjansen for skader. Nå som treningsbransjen virkelig blomstrer, er ikke treningssenteret det eneste stedet man kan trene styrke, pilates, intervaller eller andre treningsmetoder for å komme i form. Nesten alt man gjør på et treningssenter, kan man gjøre hjemme (med noen selvsagte unntak, om treningssenteret ditt har en squash-bane eller svømmebasseng).

En av de viktigste tingene en personlig trener bidrar med, er motiverende ord og entusiasme. De ønsker virkelig å forbedre folks helse – det er derfor mange velger å bli personlig trener. Det eneste kunden trenger å bekymre seg for, er om hun eller han er like entusiastisk!

Det å nyte treningen er ekstremt viktig, og en personlig trener kan bidra til at hver eneste treningsøkt er morsom, slik at motivasjonen opprettholdes.

Hva motiverer deg? Det er en viktig oppgave for en personlig trener å finne ut av, slik at det er gøy å trene. (Foto: Unsplash)

Personlige trener trenger å ha en rekke kvaliteter: De må være flinke til å kommunisere med kundene sine, klare å få kunden til å yte maks, motivere og inspirere kunden, samtidig som de både må være organiserte og tålmodig. Og sist, men ikke minst, ha god kunnskap når det gjelder menneskekroppen og ernæring.

En treners viktigste kvalitet er imidlertid å sørge for at du som kunde trener på en trygg måte, for å unngå skader. De fleste utdannede trenere ønsker å ha en lang og god prat med kunden sin i løpet av en gratis prøvetime.. På den måten blir de klar over om kunden har hatt noen skader før, eller om risikoen for skader av ulike typer er til stede.

Jürgen Weineck, en tysk idrettsvitenskapsmann, beskriver oppvarming som at man gjør «alt for å sikre at man er i en optimal fysisk og psykisk tilstand, slik at man er forberedt før en trening eller konkurranse. I tillegg spiller det en viktig rolle som et skadeforebyggende tiltak.»

Det handler rett og slett om å gjøre hjertet og musklene klare. Kvalitetstrening må til for å unngå skader, og her kan en personlig trener bistå med en hjelpende hånd!

De beste Personlig treninglærerne tilgjengelig
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kent
5
5 (8 Evaluering(er))
Kent
325kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristina
5
5 (2 Evaluering(er))
Kristina
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dag
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Dag
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gard
5
5 (4 Evaluering(er))
Gard
425kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Susanne marie
5
5 (3 Evaluering(er))
Susanne marie
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mari
Mari
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Susann carine
5
5 (1 Evaluering(er))
Susann carine
520kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kent
5
5 (8 Evaluering(er))
Kent
325kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristina
5
5 (2 Evaluering(er))
Kristina
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dag
4,8
4,8 (5 Evaluering(er))
Dag
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Gard
5
5 (4 Evaluering(er))
Gard
425kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Susanne marie
5
5 (3 Evaluering(er))
Susanne marie
800kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mari
Mari
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Susann carine
5
5 (1 Evaluering(er))
Susann carine
520kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvordan sørge for at man trener under så bra forhold som mulig?

De øvelsene som en personlig trener anbefaler, bør man vurdere å ta med seg i treningen resten av livet. Det er en av de store fordelene med personlig trening. Selv når relasjonen dere imellom er avsluttet, kan man dra nytte av det man lærte om trening.

Deres utdanning er en sikkerhet for deg. Om man ikke er så vant til å trene, eller er litt usikker på om man gjør øvelsene riktig, kan en personlig trener lære kunden å trene på en trygg måte.

Når man er helt i startgropen av et treningsprogram man har utarbeidet sammen med en personlig trener, kan noen av øvelsene være litt vanskelig og nesten ukomfortable. Gir man det noen uker, vil man imidlertid kjenne på mestring – da fremgangen er merkbar.

I løpet av hele prosessen vil treneren lære bort teknikker som minsker sjansene for at man pådrar seg skader mens man trener.

Treneren kan anbefale deg å trene på mange ulike steder, litt avhengig av hva målet med treningen er. Kanskje økter på treningssenteret passer best, eller kanskje svømmebassenget, løpebanen, fotballbanen eller hjemme i stua?

Enhver trener vil finne ut hva som passer sin kunde best, for både å sikre fremgang og minske skaderisikoen.

Etter hvert som en trener og kunde blir bedre kjent, vil det være lettere for treneren å legge øktene til rette for kunden. Når man tar del i et slikt prosjekt, som trening med en personlig trener er, må man også finne seg i å høre på de rådene treneren kommer med.

Man bør alltid lytte på det treneren sier. De vil bare kundens beste, og forsikre seg om at man trener uten å bli skadet.

Relasjonen mellom en kunde og en personlig trener

En av fordelen med å ha en personlig trener, er det forholdet som utvikler seg mellom kunden og treneren. Hvis noen av øvelsene de vil at du skal gjøre ikke passer deg, så er det bare å si ifra. De vil alltid komme med tips til måter å trene på som kunden er komfortabel med. Får man det ikke til å fungere, så kan det være lurt å se om man finner en annen personlig trener.

Forholdet mellom treneren og kunden skal være vennlig, men profesjonelt!

Ikke tro at en personlig trener vil forskjellsbehandle! Ber man om forskjellsbehandling, vil treneren minne deg på at de er der som en profesjonell rådgiver for deg, som for alle de andre kundene.

Målet er å jobbe sammen om å nå de målene man setter seg, samtidig som forholdet er profesjonelt. På den måten har man som kunde en støttespiller som sørger for at man gjør øvelsene riktig, på en trygg måte.

Tillitsforholdet mellom en trener og kunden er veldig viktig! (Foto: Unsplash)

En god trener har fokus på sikkerhet, velvære og å sørge for forbedring så fort som mulig.

Alle mennesker er forskjellige. Folk har ulike behov og kroppstyper. Målet til en personlig trener er å finne den perfekte balansen mellom en kundes fysiske og mentale utvikling, samtidig som veien til målet stadig blir kortere.

Forholdet mellom en trener og deres kunde er i stor grad basert på tillit. Det kan hende at din personlige trener må være i fysisk kontakt med deg i løpet av en øvelse, men kun for å hjelpe til.

Alle gode personlige trenere vil sørge for at ingen av deres handlinger blir misforstått, og at alt gjøres i henhold til vanlige rutiner.

En personlig treners ansvar

En personlig trener er ansvarlig for at du som kunder trener i trygge omgivelser. De må klare å gjøre deg sikker på at det ikke er noen risiko forbundet med treningen du utfører eller i forbindelse med stedet du trener.

Informasjon om hvor nødutganger og førstehjelpsutstyr er, er blant tingene du bør få klarhet i tidlig.

Det er ikke all slags vær det er trygt å trene i. (Foto: Unsplash)

Om man trener i et lokale som i utgangspunktet ikke er ment for trening, må en personlig trener sørge for at luftkvaliteten er god nok. For trenerne kan organisere økter andre steder enn der man vanligvis trener. Da må treneren sørge for at dette stedet er rent og at det ikke er noen risiko for å bli skadet der.

I tillegg bør man ta hensyn til været. Det handler ikke bare om at det er kjedelig å trene når det regner. Det handler om at vær og forhold ikke skal øke sjansene for at du som kunde skader deg. Om man skulle skade seg under trening med en trener, vil det kunne gå utover tilliten man har til treneren sin.

Våre råd for trygg trening

Her er noen punkter som bør være på plass for å kunne trene trygt:

  • Tren i et trygt miljø
  • Respekter din nåværende form
  • Etablert et tillitsforhold til treneren
  • Gjør alt for å være forberedt for å trene (oppvarming er viktig!)
  • Vær klar over enhver potensiell risiko eller fare
  • Snakk så mye som mulig sammen
  • Respekter sikkerhetsreglene der du trener
  • Forsikre deg om at utstyret du bruker er i god stand
  • Sjekk været
  • Få ernæringsråd

I teorien skal alle gode personlige trenere gjøre alt de kan for at det som står beskrevet over skal etterleves. Ikke vær redd for å prøve en av Superprofs trenere, kanskje med en gratis prøvetime først. Personlige trenere koster ikke så mye som du tror, og det gir gode resultater!

Let etter en personlig trener i nærheten av deg her.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.