Er du interessert i å vite mer om vegansk mat? Eller kanskje er du allerede veganer, eller har du tenkt på å bli det? Det finnes uten tvil mange gode grunner til å vurdere veganisme eller vegetarisme. I denne serien med artikler finner du smakfulle veganske oppskrifter, oversikt over helsefordelene med et vegansk kosthold og argumenter for å følge en vegansk diett- for å nevne noe av innholdet du kommer til å finne her!
Å være veganer kan sees på som en helt egen livsstil hvor du er opptatt av å gjøre etiske valg både med hensyn til hva du spiser og hvordan du er som forbruker ellers. Det finnes mange fine argumenter for hvorfor man kan vurdere å bli veganer eller vegetarianer.
Så, til det store spørsmålet: Hva er egentlig veganisme og vegetarisme? Selv om du sikkert har hørt disse begrepene ved en rekke anledninger, er det ikke alltid like lett å vite hva de egentlig betyr! Veganisme kan defineres som en form for en filosofi eller et livssyn som har stort fokus på å verken skade eller utnytte levende vesener. Vegetarisme derimot, kan beskrives som et kosthold som kun er basert på råvarer fra planteriket, og ikke fra dyreriket.
Om du er interessert i å lære mer om hvordan du lager vegansk mat, kan du også sjekke ut et matkurs i Oslo.
Nedenfor har vi også beskrevet noen hovedforskjeller mellom de to:
Vegetarianere
- Spiser i hovedsak ikke kjøtt, fjærfe, vilt, fisk eller biprodukter fra slakting.
- Strenge vegetarianere unngår også honning og andre produkter med spor av animalske produkter
- Vegetarianere har muligens mindre risiko for hjertesykdom, høyt blodtrykk, fedme, diabetes, kreft, tarmsykdommer og nyresykdom
Veganere
- Spiser ikke noe kjøtt, melkeprodukter, egg eller honning
- Er imot bruk av alle produkter fra dyr, som lær og skinn
- Et vegansk kosthold kan redusere risikoen for hjertesykdommer, høyt blodtrykk, diabetes og noen kreftformer
Nå som du forhåpentligvis har fått en bredere forståelse for hva det innebærer å være veganer eller vegetarianer, er du klar for å lære mer om det? Vi håper det!
Om du er interessert i å teste ut et vegansk kosthold, finnes det mange steder du kan finne vegansk mat!
Hvilke helsefordeler finnes ved å spise vegansk mat?
I følge Helsedirektoratet kan det å følge en vegansk eller vegetarisk diett være bra på mange måter. For det første henger det gjerne sammen med mindre risiko for for eksempel diabetes, overvekt og hjerte- og karsykdommer, hvis man sammenlikner med et mer tradisjonelt kosthold. I tillegg har veganere også ofte mindre fettstoffer i blodet sitt, lavere blodtrykk, og faktisk også høyere sannsynlighet for å leve lengre. Dette er bare noen av de mange fordelene som kan forekomme ved et slikt kosthold!

Det går fint an å velge et vegansk kosthold for en kortere periode og kjenne på hva det gjør med kroppen. Du trenger ikke å bestemme deg for å leve resten av livet som veganer med én gang.
I England har kampanjen Veganuary blitt populær. I januar ønsker mange likevel å leve sunnere og spise mindre kjøtt etter julens store spisegilde. Ved å prøve vegansk mat en måned kan du se om det er noe for deg. Enten i perioder eller resten av livet! Det er kun ved å faktisk prøve å leve som veganer eller vegetarianer at du kan kjenne hva det faktisk gjør med kroppen din.
Vil du vite mer om helsefordelene ved et vegansk kosthold? Lær om fordeler med vegansk mat.
Smakfulle veganske oppskrifter du bør teste ut!
Vegansk matlaging kan være både rask og enkelt, og ikke minst billig. Vi har samlet noen sunne og mettende retter som passer godt til en travel hverdag.
Veganske fajitas
Prøv denne veganske varianten av den meksikanske favoritten. Husk å fjerne frøene fra paprikaene og chiliene
Ingredienser
- 1 ss olivenolje eller kokosolje
- 1 poplano chili i tynne skiver
- 2 paprika i tynne skiver
- 1 jalapeño, skjært i tynne skiver
- 1 gul løk, skjært i tynne skiver
- 2 store portobellosopp uten stilk, i tynne skiver
- 2 modne avokadoer
- Saften fra en halv lime
- Havsalt, spisskummen og hvitløkspulver
- Eventuelt 1 ts A1 steak sauce til soppen om du skulle ha dette stående på kjøkkenet
- 6 små hvete- eller maistortillaer
- Valgfritt: rødløk, salsa, koriander, sterk saus
Slik gjør du
- Varm en stor stekepanne og en middels panne på middels varme. Når den er varm har du i en slump olje og tilsetter løk, paprika og chili. Krydre godt med salt, spisskummen og hvitløkspulver.
- Stek til grønnsakene er myke og begynner å karamellisere seg. Rør mye. Sett til side og dekk til for å holde på varmen.
- Samtidig har du litt olje i den andre stekepanna. Ha i sopp og krydre med litt saft. Eventuelt ha på saus når de har blitt myke og tatt farge. Sett til side og dekk til.
- Lag guacamole. Mos avokadoene og ha på limejuice og salt. Om ønskelig kan du også ha i finhakket rødløk og koriander.
- Varm tortillaene etter anvisning på pakken. Server tortillaene med sopp, paprikablanding, guacamole og de toppingene du måtte ønske. For eksempel vegansk ost eller salsa.
Kilde: Minimalist baker
Vegansk stroganoff med sopp
Stroganoff kan smake minst like godt uten biff. Sopp er fullt av god smak og gir mange retter en fin tekstur.
Ingredienser
- Nudler
- 1 ss olivenolje
- 1 gul løk, hakket
- 3 ss fullkorn hvetemel
- 5 dl grønnsaksbuljong
- 1 ss soyasaus
- 1 ss sitronsaft
- 1 ss tomatpuré
- 700 g sopp, for eksempel portobello og sjampinjong, skjært i store terninger
- ½ ts tørket timian
- ½ ts tørket salvie
- ½ ts salt
- 1 ts hvitvinseddik
- Litt vegansk rømme (valgfritt)
- Nykvernet sort pepper
- ½ dl frisk persille, finhakket
Slik gjør du
- Kok nudlene litt mindre enn det står på pakken (de skal kokes mer i sausen). La de renne av i et dørslag og sett til side.
- Ha olje i en panne og stek løken i rundt 3 minutter på medium varme. Ha i melet og stek et halvt minutt under konstant omrøring. Ha i buljong, soyasaus, sitronsaft og tomatpuré litt etter litt mens du rører godt. Rør til blandingen tykner, ca. ett minutt. Putt i sopp, timian, salvie og salt. Rør rundt.
- La sausen koke i fem minutter til soppen har krympet. Det tar rundt 5 minutter. Ha i eddiken og kok 4 minutter til. Til sist har du I nudlene, rømme, 1 ss mel, pepper og persille. Kok videre i 5 minutter til.
- Garner med litt persille og server.
Kilde: One Green Planet
Andre veganske oppskrifter
- Vegansk pizza: Vegetarpizza begynner å bli populært, og det er jo ikke så rart. Det er så utrolig mye godt fra planteriket som egner seg overraskende bra på pizza! Denne veganske pizzaen er fylt med smaksrik paprika og toppet med vegansk parmesan. Ønsker du en variant som ligner enda mer på en tradisjonelle pizzaen finnes det i dag flere typer vegansk ost i butikkhyllene.
- Bakt søtpotet: De siste årene har vi nordmenn virkelig trykket søtpoteten til brystet. Søtpotetfries, søtpotetsuppe og søtpotetmos passer godt både sommer og vinter. Disse bakte søtpotetene har smak fra middelhavet. Toppet med ristede kikerter og tomatsalat kan de fort ende opp med å bli en ny favoritt.
- Vegansk curry: Kikerter egner seg godt i gryter. De er både proteinrike og smakfulle. Laken kan du bruke som erstatning for eggehvite i for eksempel marengs. Denne curryen er hentet fra det indiske kjøkken. India er et land hvor det er vanlig å være både vegeatariener og veganer. Er du redd for at din nye veganske hverdag skal bli smakløs kan du bare rette blikket mot indisk matlaging og oppdage en verden full av smak.

For litt inspirasjon og nyttige råd, forsøk deg på et matkurs Bergen, eller en annen by i nærheten av deg.
Vegansk baking
Faktisk er det mange veganske desserter og bakverk du kan lage med ganske enkle ingredienser du kanskje allerede har liggende hjemme. Det trenger ikke være noe vanskeligere å bake bare fordi man skal lage vegansk. Både muffins, brownies, pai og iskrem kan du for eksempel enkelt lage vegansk.
Det finnes mange veganske matvarer som kan fungere som substitutt for egg. Blant annet har kikertvann, havremel og fiberhusk noen av de samme egenskapene som egg.
Så er det mange enkle desserter hvor du uansett verken trenger egg eller melk. Hermetiske fersken bringer fram minner fra barndommen. En forfriskende fruktsalat eller hjemmelaget sorbet er heller ikke å forrakte.
Har du lyst å prøve deg som veganer håper vi du finner inspirasjon i vår bloggserie om vegansk mat. Trenger du litt ekstra veiledning kan finne en lærer på Superprof. Prøv for eksempel ut matkurs Stavanger.

Som du nå sannsynligvis har skjønt, er det altså mye som peker mot mange fordeler med et vegansk eller vegetarisk kosthold! Hvis du er interessert i å prøve det ut, kan du helt fint prøve det for en periode og finne ut om det er noe for deg. Om du har lyst til å lære mer om vegansk mat, kan du også for eksempel sjekke ut et matkurs i Norge og lære mer fra noen som har mye erfaring. Vi i Superprof er her for deg om du skulle trenge tips, veiledning eller inspirasjon!













